ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Μαχητική η χτεσινή διαδήλωση στην Ελευσίνα

Το κέντρο της Ελευσίνας σηκώθηκε «στο πόδι» από τη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων

Εργάτες από Πειραιά και Θριάσιο διαδήλωσαν μαζί
Εργάτες από Πειραιά και Θριάσιο διαδήλωσαν μαζί
Με μια μαζική διαδήλωση που ξεσήκωσε το κέντρο της Ελευσίνας, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μεταλλεργάτες από τις γύρω περιοχές του Θριασίου και μαζί με τους εργάτες από άλλους κλάδους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διατράνωσαν χτες το απόγευμα την απόφασή τους να μπλοκάρουν το σκλαβοπάζαρο που έχουν στήσει από κοινού κυβέρνηση και διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων», πατώντας στην οδηγία Μπολκεστάιν, για να γίνει με φτηνά εργατικά χέρια το τεράστιο έργο της επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά της, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από μια σειρά κλάδους, έδειξε ότι ο αγώνας που δίνουν εδώ και μήνες τα σωματεία της Ζώνης και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά («ΜΑΣΙΝΑ»), για το δικαίωμα στην δουλειά, για να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης, αλλά και συνολικά από την περιοχή Θριασίου, είναι υπόθεση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη της Αττικής.

Τη χτεσινή κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού τα σωματεία της Ζώνης και η «ΜΑΣΙΝΑ». Τόπος συγκέντρωσης των εργατών ήταν η κεντρική πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας. Εκεί άρχισαν να καταφτάνουν εργαζόμενοι πολύ πιο νωρίς από τις 6.30 που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Οι εργαζόμενοι της Ζώνης, αλλά και του Πειραιά έφτασαν με πούλμαν, ενώ όσο προχωρούσε η ώρα, στην πλατεία έρχονταν εργαζόμενοι από όλη την περιοχή του Θριασίου, αλλά και της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μάρκος Αλεξίου από τη Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος της «ΜΑΣΙΝΑΣ» και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Από τους ομιλητές διαμηνύθηκε ότι οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν το έργο να γίνει με σύγχρονους δούλους για τα κέρδη των μετόχων των ΕΛΠΕ, όταν η ανεργία στους κλάδους έχει «χτυπήσει κόκκινο», κατήγγειλαν τη «δράση» των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΜ, το τοπικό Εργατικό Κέντρο που βάζουν πλάτη στα σχέδια των ΕΛΠΕ, ενώ ξεκαθάρισαν ότι οι ταξικοί αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν για να προσληφθούν άνεργοι εργάτες της Ζώνης και της περιοχής με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα συγκροτημένα δικαιώματά τους.

Η πορεία που ακολούθησε, με προμετωπίδα το πανό των σωματείων «ΟΧΙ στο σκλαβοπάζαρο του 21ου αιώνα που στήνουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΕΛΠΕ», με τον παλμό, τα απανωτά της συνθήματα, με κυρίαρχο «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», σήκωσε επί ποδός την πόλη.

ΝΕΚΡΟΣ 33ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ
Καταπλακώθηκε από τόνους χωμάτων

Δούλευε σε βάθος 4 μέτρων χωρίς κανένα υποστύλωμα

Νεκρός στο βωμό του κέρδους έπεσε το απόγευμα της Τρίτης ο 33χρονος μετανάστης εργάτης Παβλίν Κόλα. Σκοτώθηκε γύρω στις 8 το απόγευμα, την ώρα της δουλειάς, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Δούλευε σε εργολάβο που είχε αναλάβει για λογαριασμό της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης το έργο σύνδεσης παρακείμενων σπιτιών με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης της ΕΥΑΘ.

Ο 33χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο χωμάτων, την ώρα που μπήκε στο λάκκο βάθους 4 μέτρων για να καθαρίσει τον αγωγό και να τον προετοιμάσει για τη σύνδεση. Τα χώματα υποχώρησαν καθώς ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο επέλεξε, στο όνομα του κόστους, να μην τοποθετήσει αντιστηρίγματα στα πλαϊνά του σκάμματος. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα, καθώς, ιδιαίτερα τις προηγούμενες ημέρες, είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή που κατέστησαν το έδαφος ακόμη πιο σαθρό.

Ανδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν για περίπου 4 ώρες να απεγκλωβίσουν τον 33χρονο, ο οποίος τελικά ανασύρθηκε νεκρός.

Στο σημείο του νέου εργοδοτικού εγκλήματος έφτασε από την πρώτη ώρα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Βασίλης Ρέβας. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το ΕΚΘ και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης, Σ. Καλαντίδου και Γ. Ζιώγας. Συγκεκριμένα ρωτούν τους υπουργούς αν: Θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ώστε να τιμωρηθεί για το συγκεκριμένο «έγκλημα» ο υπεύθυνος εργολάβος; Θα σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολάβων στην ΕΥΑΘ ΑΕ που έχουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά) και δε λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας;

Θέλησαν να κρύψουν εργατικό «ατύχημα»

Ενας ακόμα λόγος για τον οποίο η εργοδοσία των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) δε θέλει κανένα σωματείο μέσα στο εργοτάξιο του έργου επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα αποκαλύφτηκε χτες όταν έγινε προσπάθεια να μη μαθευτεί τίποτα για το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον τραυματισμό αλλοδαπού οικοδόμου. Το «ατύχημα» έγινε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι όταν ο οικοδόμος - δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα ακριβή στοιχεία του - έπεσε από ύψος και χτύπησε στην πλάτη. Το «ατύχημα» έγινε γνωστό σε συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων που έσπευσαν στο χώρο την ώρα μάλιστα που μετέφεραν τον εργαζόμενο στο Α' Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στα Μελίσσια. Οταν προσπάθησαν όμως να μάθουν πώς έγινε, δεν εμφανιζόταν κανένας υπεύθυνος. Είναι ταυτόχρονα ενδεικτικό, όπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενους, ότι ενώ ειδοποίησαν το ΚΕΠΕΚ, δεν πήγε επιθεωρητής να ελέγξει, καθώς, όπως τους απάντησαν, δεν ήταν σοβαρό «ατύχημα»! Πάντως, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν χτες στους συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο χώρο ότι παρόμοια «ατυχήματα» έχουν συμβεί πολλές φορές χωρίς κανένας να ελέγχει μετά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ