ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
Μη γουρλώνεις τα μάτια, αντεπίθεση να τους νικήσεις

Πώς έγινε και γέμισε ξαφνικά ο τόπος με γουρλομάτηδες; Οι μισοί κυκλοφορούν με γουρλωμένα μάτια από την έκπληξη για τον Μαντέλη. Και οι άλλοι μισοί από την έκπληξη για το Ασφαλιστικό.

Αυτά τα γουρλωμένα μάτια δεν έχουν καμιά σχέση με τις διεσταλμένες κόρες στα μάτια αυτών που σκοτώνονται την ώρα της δουλειάς.

Αυτά τα γουρλωμένα μάτια είναι εκπαιδευμένα να υποδύονται την έκπληξη κάθε που πιάνονται στα πράσα.

Εξαρχής το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν τώρα, είναι άμεσες. Οχι, απαντούσαν οι θεατρίνοι, το 2018 θα αρχίσει η εφαρμογή τους, προσπαθώντας έτσι να κοιμίσουν ένα τμήμα της εργατικής τάξης, να το ξεκόψουν απ' τους υπόλοιπους. Κι όμως σε λίγους μήνες ό,τι γνωρίζαμε σαν ασφαλιστικό σύστημα θα έχει πάψει να υπάρχει για όλους μα όλους τους ασφαλισμένους.

Εξαρχής το ΚΚΕ, πριν ακόμα και από την εμφάνιση του μνημονίου, εκτίμησε ότι η βασική σύνταξη όχι μόνο δε θα δίνεται με την συμπλήρωση των ενσήμων αλλά κι όταν δίνεται θα κόβεται στη συνέχεια, αν εκτιμά η κυβέρνηση ότι το σύνολο του εισοδήματος του συνταξιούχου είναι ψηλό. Τώρα διάφοροι ανακαλύπτουν πως πράγματι με 40 χρόνια ένσημα θα παίρνεις σύνταξη μόνο τη μειωμένη που προβλέπεται από τον εφ' όλου του εργάσιμου βίου υπολογισμό, αφού η άλλη θα δίνεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, όπου τέτοια, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να λογίζεται και η άλλη, η ανταποδοτική σύνταξη.

Το προπέτασμα καπνού για να μην είναι ορατή στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική δεν το σήκωσαν μόνοι τους οι Λοβέρδος - Κουτρουμάνης. Το σήκωσαν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει η αστική τάξη. Ολοι αυτοί που δείχνουν μόνιμα το δέντρο για να χαθεί το δάσος.

Είναι οι ίδιοι που δηλώνουν έκπληκτοι για τον Μαντέλη, αλλά δεν εκπλήσσονται καθόλου για ένα σύστημα που παράγει σωρηδόν «Μαντέληδες».

Κανείς τους δεν δικαιούται να παριστάνει τον έκπληκτο, είναι συνένοχοι.

Η αστική τάξη και όσοι είναι μαζί της πρέπει να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν μόνο όταν οι άνθρωποι της δουλειάς, αντί να γουρλώνουν τα μάτια μπροστά στα σκάνδαλα, βγουν στο δρόμο να διαδηλώσουν για το μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της όλο και πιο στυγνής εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Οι καιροί είναι τέτοιοι που και να θες να ασχοληθείς με τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης Μαντέλη, δεν μπορείς. Πρέπει να πληρώσεις το νοίκι, τη ΔΕΗ (το τηλέφωνο το έκοψες ήδη, αλλά το ρεύμα δε γίνεται, ακόμα τουλάχιστον), πρέπει να ταΐσεις τα παιδιά.

Βγαίνεις να ψάξεις για δουλειά και πέφτεις σε τοίχο. Είναι η ώρα που πρέπει να αρχίσεις να καταλαβαίνεις πως ως τώρα δεν έχεις κάνει ούτε καν αυτό που έκαναν προχτές τα βατράχια. Την ώρα που έπρεπε να εξασφαλίσουν τη συνέχεια του είδους τους βγήκαν απ' τη λίμνη, στο δρόμο κι έκοψαν στα δύο την Εγνατία για να πάνε στο απέναντι χωράφι που ήταν ο τόπος αναπαραγωγής τους. Ενα ένστικτο τα οδήγησε κι αδιαφόρησαν πλήρως για τους λογιστές, που μετράγανε πόσο κόστισε στην εθνική οικονομία τρεις ώρες κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου.

Αυτό που κάνουν τα βατράχια είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι. Το δίκιο σου το παίρνεις, δεν στο δίνουν. Ετσι που να μη βρισκόμαστε μπροστά στην αηδία να εμφανίζεται, ποιος; ο Σημίτης να δηλώνει «αηδιασμένος» που είχε υπουργό του έναν Μαντέλη και να μην βρίσκεται ένας άνθρωπος να τον πιάσει από το γιακά να του πει: τι λες ρε υποκριτή που μαζί τρώγατε και πίνατε και από μας τα αρπάζατε (γιατί και οι μίζες κλεμμένος ιδρώτας εργατών είναι). Να σοκάρεται, δήθεν, το συγκρότημα Λαμπράκη από τις μίζες και να μην υπάρχει ένας να τους δείξει το Μέγαρο και πώς χτίστηκε εκεί που χτίστηκε, πώς επεκτάθηκε και θα επεκταθεί.

Ωμά να το ξαναπούμε. Τα σκάνδαλα που εμφανίζουν (γύρευε σε ποιο εσωτερικό ανταγωνισμό τους ενταγμένα) είναι πταίσματα μπροστά στο θάνατο μιας μαμής, που πέθανε δουλεύοντας σε ένα θάλαμο αερίων, γιατί αυτό επέβαλε το κυνήγι του κέρδους ακόμα και σε ένα χώρο ιερό, ένα μαιευτήριο.

Ωμά να το ξαναπούμε. Σκάνδαλο ολκής είναι η χτεσινή απόφαση για τη μείωση της ύλης στα σχολεία, η διά νόμου αμορφωσιά, ώστε όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης να είναι διά βίου καταρτίσιμα, να μην ξέρουν δηλαδή πού πατάν και πού βαδίζουν.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για πραγματικά εγκλήματα, που τα εμφανίζουν χωρίς ένοχο, ακριβώς γιατί ένοχος είναι το ίδιο το σύστημα που διασφαλίζει το καπιταλιστικό κέρδος.

Να μιλήσουμε, δηλαδή, για ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, και να την οργανώσουμε και κει να δεις πώς σαρώνονται τα σκάνδαλα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Σε απότομη προσγείωση στα όσα προβλέπει για το ασφαλιστικό σύστημα το Μνημόνιο με την τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) υποχρεώνεται το υπουργείο Απασχόλησης, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε αποτέλεσμα. Χτες έφτασαν στην Αθήνα δύο στελέχη της Κομισιόν προκειμένου να εξετάσουν τη μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ελπίζει ότι με τη μελέτη θα πειστεί η τρόικα να μην επιμείνει σε όλες τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν με το Μνημόνιο και κυρίως στο θέμα της κατάργησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει έτοιμο εντός δύο βδομάδων το νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξάνεται στα 65 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά από το 2011 έως το 2013» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ: «Μειωμένη σύνταξη θα παίρνουν όλοι όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος, ακόμη και όσοι έχουν συμπληρώσει ένσημα 40 ετών. Και αυτό γιατί τα 360 ευρώ της κρατικής (βασικής) σύνταξης θα δίνονται στα 65 (...) αυτό προκύπτει από τις θέσεις και την εμμονή που επιδεικνύουν οι επιτηρητές της ΕΕ στην αυστηρή τήρηση του Μνημονίου (...) κατά συνέπεια το σχέδιο νόμου των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη για το Ασφαλιστικό δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποσείσει η ελληνική πλευρά τις πολιτικές ευθύνες» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: «"Αυθαίρετες" χαρακτηρίζει η Πολεοδομία Καπανδριτίου τις κατασκευές σταθμών διοδίων στη Μαλακάσα και τις Αφίδνες και επέβαλε πρόστιμο ύψους 16 εκατ ευρώ» (η ειδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ γίνεται έρμαιο της αγοράς

ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη για να πέσει το όριο από τα 40 στα 37 χρόνια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρία εγκλήματα χωρίς τιμωρία

ΕΘΝΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ - ΣΟΚ για «χορηγία» από Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΖΕΣ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μοιράστηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ομολογία και υπαινιγμοί από Μαντέλη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Rocos και η «χορηγία» του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΕΓΩ ΤΑ ΕΠΙΑΣΑ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;

Η ΑΥΓΗ: Ο Μαντέλης ομολογεί και δείχνει ΠΑΣΟΚ για μίζες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΟΚ Μαντέλη για εμπλοκή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Ναι, τα πήρα από τη Siemens»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΡΥΦΟ ΤΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ καρφώνει ο Τάσος Μαντέλης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τον έριξαν στη μοιρασιά;

«Τα 10.000.000 μάρκα θα μπορούσαν και να θεωρηθούν ίσως μια αμοιβή για έναν υπουργό (...) Κάποιοι θέλησαν να μου φορτώσουν ότι πήρα αυτά τα χρήματα (...) αλλά εγώ δεν τα πήρα» (η δήλωση Μαντέλη / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Δείχνουν τον ένα για να σωθούν οι άλλοι

«Η περίπτωση Μαντέλη και η συμπεριφορά του πρώην υπουργού ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στιγματίζουν τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας. Ο τραπεζικός κωδικός "Α. Rocos" είναι η απόδειξη της ντροπής που βαραίνει το πολιτικό σύστημα. Οχι γιατί ένας πολιτικός χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να αποσπάσει χρήματα. Είναι βέβαιον ότι δεν είναι ο μόνος. Αλλά γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα επέλεξε αυτές τις μεθόδους που σήμερα το εξευτελίζουν. Μόνοι τους οι πολιτικοί διάλεξαν το σκοινί που τους κρεμάει. Η χθεσινή αποκρουστική εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη τη διακηρυγμένη βούληση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αλλάξει ριζικά αυτό το νομοθετικό πλαίσιο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Εγκλήματα χωρίς ένοχο

«Η χημική καρκινογόνος ουσία "τολουόλιο", η οποία εμπεριέχεται σε χρώματα για το βάψιμο εσωτερικών χώρων, ευθύνεται για τον θάνατο της μαίας του μαιευτηρίου "Ελενα Βενιζέλου" Μαρίας Νέζη πέρυσι τον Ιούλιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα του ιατροδικαστή (...) Το τολουόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο και τοξικό το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Πραγματικά εγκλήματα

«Μείωση της διδακτέας ύλης από την πέμπτη τάξη του Δημοτικού ως την πρώτη τάξη του Λυκείου ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Η μείωση της ύλης θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Πληροφορική και Τεχνολογία» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ