ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις

Ανακοίνωση - παρέμβαση του Κόμματος για τις σκοπιμότητες που κρύβει η συζήτηση σχετικά με το κέντρο της Αθήνας

Οι Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν πρέπει να αφήσουν να περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Πρέπει να διεκδικήσουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους
Οι Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν πρέπει να αφήσουν να περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Πρέπει να διεκδικήσουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους
Ανακοίνωση, για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη συζήτηση για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, εξέδωσε η ΚΟ Α' Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα, στο κέντρο της Αθήνας, εμφανίζονται και δραστηριοποιούνται μια σειρά αντιδραστικές, θρησκευτικές, εθνικιστικές οργανώσεις, διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, καθώς και ομάδες και επιτροπές "αγανακτισμένων πολιτών", καλλιεργώντας με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, έντυπα, τοπικές εφημερίδες το ρατσισμό και τον εθνικισμό, φορτώνοντας στους μετανάστες, τα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος, που υποστηρίζουν.

Παράλληλα, εντείνεται ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η δημιουργία στο λαό κλίματος ανοχής και αποδοχής της καταστολής και του χαφιεδισμού.

Ολοι αυτοί που υποστηρίζουν τη μηδενική ανοχή απέναντι τα θύματα του ιμπεριαλισμού, τις επιχειρήσεις "σκούπα", τις φυλακίσεις, τις απελάσεις των μεταναστών και προσφύγων, είναι οι ίδιοι που ενοχοποιούν τους μετανάστες για την εγκληματικότητα, τη φτώχεια, την ανεργία.

Αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, σε περιοχές που έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, όπως στην Ομόνοια και γύρω γειτονιές, πλατεία Βάθης, Μεταξουργείο, πλατεία Θεάτρου κ.α., προωθούν με διάφορα μέσα και τρόπους, τη "συγκρότηση συλλόγων και επιτροπών", μάζεμα υπογραφών. Οργανώνουν "εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας", για να στρέψουν τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στους μετανάστες και κρύβουν ότι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας, δεν φταίνε ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι. Γι' αυτά φταίει η ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων, των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, η αντιμεταναστευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ολοι αυτοί που είναι συνυπεύθυνοι για την τραγική ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και τις άλλες χώρες, μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας, παραλείποντας συνειδητά να μιλήσουν για τα αίτια.

Μιλούν για έξαρση της κυκλοφορίας των ναρκωτικών σε αυτήν την περιοχή, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχει ταξικό υπόβαθρο το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οφείλεται στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ευνοεί τη χρήση ναρκωτικών, τη φτώχεια, την ανεργία, την εμπορευματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Αλλωστε, τα ναρκωτικά αποτελούν τεράστια οικονομική επιχείρηση στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η μήτρα της εγκληματικότητας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η εκμετάλλευση και η ανταγωνιστικότητα στις οποίες και στηρίζεται. Η έξαρσή της, την τελευταία περίοδο, είναι ένα ακόμη δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού, του ότι δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στον εργαζόμενο λαό και πρέπει να ανατραπεί από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό που λένε για την προστασία του "ιστορικού κέντρου" και των άλλων περιοχών της Αθήνας, "της υγείας των μεταναστών", το δήθεν ενδιαφέρον για τους "μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες" κρύβει άλλες σκοπιμότητες. Κρύβει την επιδίωξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να "ξεκαθαρίσουν" το κέντρο της Αθήνας και τις άλλες περιοχές, προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές (Γκάζι - Ψυρρή), σε βάρος πάντοτε των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Γνωρίζουμε ότι όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Μόνο ο σοσιαλισμός θα απαλλάξει τους λαούς των πιο φτωχών χωρών αλλά και τους Ελληνες εργαζόμενους από τα βάσανά τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους Ελληνες και μετανάστες:

  • Να μην αφήσουν να περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, που κρύβουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, που προωθούν τις αποφάσεις τους.
  • Να διεκδικήσουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους, να μη φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης.
  • Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ευθύνονται για τα βάσανά τους.

Καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Λαϊκή αντεπίθεση είναι η λύση».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζεται η κατάθεση του τεχνικού συμβούλου

Προβολή σκηνής που βιντεοσκοπήθηκε από το αυτόπτη μάρτυρα Λ. Βαλιάτζα και που δείχνει τον Επ. Κορκονέα να ανοίγει τα δύο του πόδια σε στάση έτοιμος να πυροβολήσει και ύστερα να ακούγονται οι δύο συνεχόμενοι πυροβολισμοί, ενώ ο δεύτερος ειδικός φρουρός Β. Σαραλιώτης φαίνεται να τον πλησιάζει, έγινε χτες στο δικαστήριο στην Αμφισσα στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών για τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια το 2008.

Την προβολή ζήτησαν από το δικαστήριο οι συνήγοροι της οικογένειας του Α. Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωσταντοπούλου, επειδή στο βίντεο που υπάρχει στο διαδίκτυο φαίνονται πιο καθαρά οι κατηγορούμενοι. Επίσης, το ίδιο βίντεο, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, προβλήθηκε ολόκληρο και δείχνει την αποχώρηση των δύο ειδικών φρουρών μετά τη δολοφονία του 15χρονου, μέχρι ψηλά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου, αναφέρθηκε στη χρονική διάρκεια της δίκης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν ευθύνεται ούτε το δικαστήριο, ούτε οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η εξέταση του Γ. Ραφτογιάννη που συνεχίζεται (σ.σ. τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του δολοφονημένου παιδιού), έχει καθυστερήσει, λόγω των συνεχών ενστάσεων του συνήγορου του Επ. Κορκονέα, Α. Κούγια. Να επισημανθεί ότι στο τέλος της επόμενης βδομάδας, την Κυριακή 6 Ιούνη λήγει το 18μηνο και αποφυλακίζονται οι προσωρινά κρατούμενοι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία. Η δίκη θα συνεχιστεί με την παρουσία τους στη διαδικασία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΙΧ: Ενα «Καλάσνικοφ», ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες βρέθηκαν μέσα σε κλεμμένο αυτοκίνητο, με κλεμμένες πινακίδες, προχτές το βράδυ στα Πατήσια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση και ενημέρωσε για ύποπτο αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην πλατεία στα Θυμαράκια. Στο σημείο πήγαν περιπολικά, αλλά μόλις έφτασαν, τέσσερα άτομα που επέβαιναν στο όχημα, πετάχτηκαν έξω και τράπηκαν σε φυγή. Μπήκαν σε κοντινή οικοδομή και στη συνέχεια σταμάτησαν στο δρόμο διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν οι δύο από αυτούς, κατεβάζοντας με τη βία τον οδηγό του. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν πεζοί. Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα «Καλάσνικοφ» μέσα σε ένα μαύρο σάκο στο πίσω κάθισμα, κι ένα πιστόλι, που ήταν κάτω από ένα από τα καθίσματα.

ΝΕΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ αλλοδαπών από το Μπαγκλαντές, αλλά και από άλλες χώρες σημειώθηκαν και χτες το απόγευμα στην περιοχή της Ομόνοιας. Τα επεισόδια σταμάτησαν όταν στις οδούς Σοφοκλέους και Μενάνδρου μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από τα προχτεσινά επεισόδια στην οδό Μενάνδρου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Η αστυνομία είχε προβεί σε 19 συλλήψεις.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ εκδηλώθηκε χτες στις 16.40, στη θέση Κορπή, ανάμεσα σε Βούλα και Βάρη, σε κοντινή απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο βρέθηκαν 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες αλλά και δυο πεζοπόρα τμήματα. Ρίψη νερού πραγματοποίησαν και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει κατοικίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστών, η κατάσταση λίγο μετά τις 6 το απόγευμα είχε βελτιωθεί και στις 7 ήταν υπό μερικό έλεγχο.

Προσφορά

Ο σ. Γιάννης Τυροκομάκης, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο ΠΑΜΕ, ως μικρή ενίσχυση στους αγώνες που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού και στη λαίλαπα της φοροκλοπής απ' την κυβέρνηση, αστικά κόμματα και συνεταιράκια τους: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ενωση. Δηλαδή, τα κοράκια του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 30 Μάη 2010 και ώρα 11 το πρωί, το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο για τον Αρχηγό του ΕΛΑΣ Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.

-- Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Δευτέρα 31 Μάη 2010 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1) ή στα τηλέφωνα: 210.6211.300 (Μυρτώ Σταματάτου) και 210.2750.444 (Ελένη Μωραΐτου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ