ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Αντίθετος με τα συμφέροντα των εργαζομένων

Τις επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και όσες αρνητικές αλλαγές θα γίνουν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας ανέλυσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε επί της αρχής του νομοσχεδίου, σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν 160, καταψήφισαν 124, ενώ «παρών» ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολίασε το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί αντιπαραγωγικής και διεφθαρμένης αυτοδιοίκησης, που συνεπικουρείται και από βουλευτές της ΝΔ, με το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος το έκανε αυτό το κράτος; Το ΚΚΕ το έκανε; Ποιος κυβερνά τόσα χρόνια; Ποιος ελέγχει την Αυτοδιοίκηση;». Σημείωσε στη συνέχεια ότι «το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, τους στόχους και τα μέτρα του, γιατί δεν εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Οπως συμπλήρωσε, «έχει στόχο την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Επιδιώκει να ισχυροποιήσει και να προσαρμόσει κυρίως τους περιφερειακούς κρίκους του ενιαίου μηχανισμού, τα όργανα των μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου κεντρικές λειτουργίες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αρνητική ψήφο του ΚΚΕ «σε σχέση και με τα άλλα κόμματα που λένε "όχι". Εμείς θεωρούμε ότι καμία διοικητική δομή, τέτοια ή διαφορετική, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού (...) Δεν μπορεί να ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης σε όφελος του ελληνικού λαού» κι αυτό «γιατί οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα».

Χτύπημα στη φτωχή αγροτιά

Σε 7 σημεία κωδικοποίησε τις αρνητικές επιπτώσεις του «Καλλικράτη» για τους φτωχούς αγρότες η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως χαρακτηριστικά είπε:

  • Καταργείτε στον πρωτογενή τομέα 110 Διευθύνσεις Γεωργίας και Κτηνιατρικής και πάνω από 700 Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρεία και Υπηρεσίες Αλιείας. Κατατέμνετε τον ενιαίο χαρακτήρα υπηρεσιών, γίνονται πιο αναποτελεσματικές και ενισχύεται η επιχειρηματική δράση. Δημιουργείτε προϋποθέσεις εκχώρησης της σημερινής παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Διασπάτε τον ενιαίο χαρακτήρα στον έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας των εγχώριων και εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Διασπάτε το ενιαίο στην έρευνα και μελέτη κάθε θέματος για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, καθώς και στους ελέγχους για την επισήμανση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ζωοτροφές.
  • Διευκολύνετε το κεφάλαιο άμεσα και γρήγορα στην απορρόφηση μεγαλύτερων κοινοτικών κονδυλίων στον πρωτογενή τομέα.
  • Με το άρθρο 210 μεταφέρεται η αρμοδιότητα διαχείρισης και εποπτείας των ορεινών όγκων για τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης στις αντίστοιχες μητροπολιτικές ενότητες. Διασπά έτσι τον ενιαίο χαρακτήρα διαχείρισης και προστασίας, επιλεκτικά αφαιρεί ορεινούς όγκους - «φιλέτα» για το κεφάλαιο από τη Δασική Υπηρεσία.
  • Στην αλιεία κατατέμνετε τη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων, δηλαδή των ενιαίων και κοινόχρηστων δημόσιων υδάτων.
  • Με τη διάλυση της ΕΣΔΚΝΑ αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους δήμους της Αθήνας, όπως προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και ανακύκλωση απορριμμάτων, για να απαλλαχτείτε από κάθε αντίθετη φωνή, όπως αυτή του ΚΚΕ.
Αρνητικές επιπτώσεις σε Υγεία - Παιδεία

Στις καταλυτικές επιπτώσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οπως είπε, «η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων Υγείας - Πρόνοιας στοχεύει άμεσα στη δραστική μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγεία και την ίδια στιγμή στη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων είτε έμμεσα, είτε άμεσα με δημοτική φορολογία και τα ασφαλιστικά ταμεία». Η πολιτική αυτή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην τοπική διοίκηση μέσα από τα περίφημα δίκτυα, στα οποία θα συμμετέχουν δημοτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία, ιατρεία ασφαλιστικών οργανισμών, μη κερδοσκοπικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ανάπτυξη και η λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας θα εξαρτάται κύρια από την επιχειρηματική ικανότητα των δήμων και περιφερειών».

Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Παιδεία, επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Και ανέφερε ότι «μέσω της τοπικής διοίκησης τίθενται οι όροι ώστε η εκπαίδευση να προσαρμόζεται πιο σφιχτά στις ανάγκες της αγοράς εκμηδενίζοντας συγχρόνως τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της έχει απομείνει, μεταφέροντας ακόμα περισσότερο το κόστος των επίσημων δομών της στους ώμους της εργατικής οικογένειας, εμπορευματοποιώντας στο έπακρο τις λειτουργίες της».

Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση

Με τον «Καλλικράτη» χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης, τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Οπως είπε, αυτό θα γίνει «με τη δραστική μείωση των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των δήμων, που θα απομείνουν 2.000 από τις 6.000 που είναι σήμερα». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η τοπική διοίκηση έχει ήδη αναδειχθεί σε πεδίο προώθησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Εχουμε στο χώρο αυτό: Μόνιμοι, μόνιμοι με προσωποπαγείς, αορίστου χρόνου, αορίστου χρόνου με προσωποπαγείς, διμηνίτες, έκτακτοι, ενδεκαμηνίτες, μερικώς απασχολούμενοι στα ΝΠΔΔ, ιδιωτικού δικαίου, 18μηνίτες με σύμβαση έργου, με συμβάσεις ειδικού έργου, ειδικών ευρωενωσιακών προγραμμάτων, επιδοτούμενοι ΟΑΕΔ, STAGE. Σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ με συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ».

Το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο και η πολιτική του σημαίνει πως «θα ιδιωτικοποιηθεί όχι μόνο το Γεφύρι της Αρτας αλλά θα πληρωθούν τόκοι και για τον κόκορα που σφάχτηκε στα θεμέλια», σημείωσε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «είναι η θεοποίηση του κράτους ως ιδιωτικοποιημένου πλήρως και εκφραστή της αγοράς».

  • Ασφαιρη κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Ξεκαθάρισε ότι «η ΝΔ υποστήριξε τη διοικητική μεταρρύθμιση γενικότερα και τη συνένωση των δήμων», υποστήριξε όμως ότι «οι συνενώσεις δεν γίνονται με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια λειτουργικότητας. Αντίθετα, σε πλείστες περιπτώσεις τα κριτήρια αυτά παραβιάζονται με τρόπο που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».
ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Από την περσινή εκδήλωση - προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί
Από την περσινή εκδήλωση - προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί
Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 30 Μάη, στη Μακρόνησο, την καθιερωμένη επίσκεψη - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Η μετάβαση των προσκυνητών θα γίνει με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ», που θα αναχωρήσει από το λιμάνι Λαυρίου στις 9 το πρωί. Η αναχώρηση του πλοίου από τη Μακρόνησο για την επιστροφή θα είναι στις 12.15 το μεσημέρι.

Για συμμετοχή, στο τηλέφωνο: 210.3247.820.

Το πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για Λαύριο, θα αναχωρήσει το πρωί, ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος.

Εκδήλωση στο Μουσείο Μακρονήσου

Επίσης, η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Πανελλήνια Ενωση συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΣΦΑ) και στον ήρωα Ναυτεργάτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΤΑΚΗ.

Συσκέψεις για τον «Καλλικράτη»

Κοινή σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 28 Μάη οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Δροσιάς και Κρυονερίου του ΚΚΕ με θέμα: «Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Στεφάνου (Χρ. Σμύρνης 11-13 δίπλα στο 1ο Δημοτικό).

Συγκέντρωση - συνέλευση διοργανώνει η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα Ανω Λιοσίων τη Δευτέρα 31 Μάη με θέματα, «Καλλικράτης»: Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια και προγραμματισμός δράσης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Ανω Λιοσίων.

Συγκέντρωση διοργανώνει η Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου την Τετάρτη 2 Ιούνη με θέμα: «Τι σημαίνει η εφαρμογή του "Καλλικράτη" στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι επιπτώσεις του όσον αφορά το επίπεδο ζωής των δημοτών και των εργαζομένων». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ