ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κοροϊδεύουν κατάμουτρα το λαό

Προσωποποιούν τις ευθύνες και επιχειρούν συμψηφισμό μεταξύ τους, για να μείνει στο απυρόβλητο η σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν και τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν

Αυτό που επιβεβαιώνουν και οι νέες αποκαλύψεις, είναι το γεγονός ότι η πολυεθνική είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και χρηματοδότησης με σημαντικούς κρίκους των ελληνικών κυβερνήσεων, για να προωθεί τα συμφέροντά της
Αυτό που επιβεβαιώνουν και οι νέες αποκαλύψεις, είναι το γεγονός ότι η πολυεθνική είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και χρηματοδότησης με σημαντικούς κρίκους των ελληνικών κυβερνήσεων, για να προωθεί τα συμφέροντά της
Να εμφανιστεί σαν «πρωτεργάτης» της «κάθαρσης» επιχειρεί προκλητικά η κυβέρνηση, μετά την ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη ότι χρηματίστηκε από τη «Ζήμενς».

Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αποσυνδεθεί η συγκεκριμένη αποκάλυψη από τις καταγγελίες του πρώην αφεντικού της γερμανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, Μ. Χριστοφοράκου, ότι έδινε «μαύρο χρήμα» στα ταμεία του κυβερνώντος κόμματος, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος.

Στην επιχείρηση αυτή επιστρατεύεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, του οποίου στενός συνεργάτης υπήρξε ο Τ. Μαντέλης και ο οποίος, με χτεσινή του δήλωση, εμφανίζεται να μη γνωρίζει τίποτα για την «υπόθεση»!

Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον ελληνικό λαό και παραβλέποντας το γεγονός ότι επί των κυβερνήσεών του έγιναν από το κράτος οι μεγαλύτερες «παραγγελίες» στη «Ζήμενς» και παραδόθηκε τεράστιο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας στις πολυεθνικές, χτες εξέφρασε τη «θλίψη και την οργή του», γιατί, όπως υποστήριξε, «τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004».

Αυτές οι πράξεις, όπως υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης, «προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο». Μια «ανόρθωση» που μεταφράστηκε στη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και στη διάλυση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ο Κ. Σημίτης, για λογαριασμό και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για την ευθύνη που έχει συνολικά μια κυβέρνηση και ένα κόμμα όταν τα στελέχη του χρηματίζονται για να εξυπηρετήσουν τις μπίζνες των πολυεθνικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη θέση του υπουργού Μεταφορών στις κυβερνήσεις Σημίτη, ο Τ. Μαντέλης υπέγραψε συμφωνίες και συμβάσεις αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ με τη «Ζήμενς».

Το Δεκέμβρη του 1997 αλλά και τους πρώτους μήνες του 1998 είχε υπογράψει τη συμφωνία υπ' αριθμόν 8002, με την οποία η «Ζήμενς» ανέλαβε τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ, αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ. Το 1998, πάλι από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, ανέθεσε στη γερμανική πολυεθνική την κατασκευή βαγονιών αλλά και ηλεκτροκίνητων μηχανών και ντιζελαμαξών που προορίζονταν για τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ, αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το 1999 υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική πολυεθνική για την προμήθεια ηλεκτρονικού υλικού στα ΕΛΤΑ, αξίας πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Βγάζουν λάδι τη στρατηγική τους

Βολικές ήταν οι αποκαλύψεις Μαντέλη και για τη ΝΔ, η οποία επιχειρεί συμψηφισμούς με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αντ. Σαμαρά ότι «μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως βαρύνουν μόνο το ίδιο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο Κ. Σημίτης, ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε χτες ότι «δε μου αρέσει να ρίχνω λάσπη σε πρωθυπουργούς», χρεώνοντας τους Τσουκάτο και Μαντέλη στο «λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Συνολικά, η συζήτηση υπηρετεί τη σκοπιμότητα να μείνουν στο απυρόβλητο το αστικό πολιτικό σύστημα και η αντιλαϊκή στρατηγική των κομμάτων του, η οποία επιβάλλει το ένα μετά το άλλο τα πακέτα των βάρβαρων μέτρων.

Πλήρως ενσωματωμένος στην παραπάνω προσπάθεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ακολούθησε τη γνωστή οδό της «προσωποποίησης» των πολιτικών ευθυνών, για να βγουν λάδι το κόμμα του και η αντιλαϊκή στρατηγική του. «Είναι σαφής και αυτονόητη η καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», υποστήριξε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, η κυβέρνηση δε διστάζει να ισχυριστεί ότι αν δεν «άνοιγε ξανά τις εξεταστικές επιτροπές, δε θα υπήρχε σήμερα θέμα Μαντέλη». Με δεδομένο ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προχωρήσει σε «προληπτική» διαγραφή του Τ. Μαντέλη από το 2008, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι θα σταθεί «αμείλικτη» μπροστά σε φαινόμενα διαπλοκής. Ωστόσο και χτες ο Γ. Πεταλωτής επιδίωξε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει την ομολογία Μαντέλη από την εισροή «μαύρου χρήματος» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι «αν γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε»...

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού, ανέφερε πως «το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του κινήματος (σ.σ. Τσουκάτος, Μαντέλης), που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ»!

Ο Γ. Πεταλωτής υποσχέθηκε επίσης ότι «θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων (...) ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μη διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης». Οπως έχει ήδη διαφανεί, οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση είναι επιδερμικές και σε καμιά περίπτωση δεν απομακρύνουν τα εμπόδια για την ουσιαστική διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα σκάνδαλα.

Φαίνεται η σαπίλα του καπιταλισμού

Το θέμα με την ομολογία Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή ότι χρηματίστηκε από τη «Ζήμενς» απασχόλησε και την Ολομέλεια της Βουλής, που χτες συζητούσε για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, σε παρέμβασή του είπε ότι όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις μίζες και τη διαφθορά είναι ένα μικρό κύμα από τη δυσωδία που αποπνέει ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός, που σαπίζει. Τονίζοντας ότι πρέπει να τιμωρηθούν και να πάνε φυλακή όσοι έχουν ληστέψει ένα μέρος του μόχθου του ελληνικού λαού υπογράμμισε:

«Ομως, υπάρχει και η μεγαλύτερη ληστεία, που είναι η "νόμιμη" ληστεία μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι η νόμιμη ληστεία που κάνει κάποιους να ζουν στη φτώχεια και άλλους να ζουν μέσα στη χλιδή και τον αμύθητο πλούτο, είναι η νόμιμη ληστεία των απίστευτων δισεκατομμυρίων κερδών που έχουν εισπράξει από τις τσέπες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές».

Επομένως, κατέληξε, «εμείς δε θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτόν τον αποπροσανατολισμό και λέμε καθαρά ότι δεν υπάρχει τίμιο καπιταλιστικό σύστημα και η ατιμία είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Βεβαίως, να δικαστούν και να καταδικαστούν όσοι πήραν μίζες, αλλά ο λαός πρέπει να δικάσει, να καταδικάσει αυτούς που υπηρετούν αυτό το σύστημα, για να βάλει πλώρη για την ανατροπή του, για να πάρει ο ίδιος την εξουσία στα χέρια του».

Εκφράζοντας την αγωνία του για το αστικό πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στην τοποθέτησή του είπε ότι η «κυνική» ομολογία Μαντέλη δείχνει «τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς που κατατρώει τα σωθικά της δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή». Παραβλέποντας το γεγονός ότι οι καταγγελίες για χρηματισμό από την «Ζήμενς» αφορούν και στο δικό του κόμμα, είπε δημαγωγικά ότι «δεν πάει άλλο» και ότι η ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ «θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Ροντούλης άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι «ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής», ενώ ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε επειδή «δεν υπάρχουν θεσμοί διαφάνειας, ελέγχου και τιμωρίας για αυτούς που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην κρυφτούν τα πραγματικά προβλήματα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπόθεση «Ζήμενς»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ μετά και την ομολογία του Τ. Μαντέλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε:

«Τίποτα το καινούριο δεν προκλήθηκε, πέραν του ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Βεβαίως, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.

Πάνω από όλα όμως μας ενδιαφέρει το εξής: Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική - λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την Κοινωνική Ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία. Με αυτά δηλαδή που είναι η ουσία των προβλημάτων, διότι υπάρχει και ένας κίνδυνος να πείσουν το λαό ότι η εξυγίανση μπορεί να έρθει με την αποκάλυψη των σκανδάλων. Σκάνδαλα θα υπάρχουν όσο έχει εμπορευματοποιηθεί η ίδια η ικανότητα του ανθρώπου για εργασία.

Επομένως εμείς, χωρίς να αφήνουμε αυτό το πεδίο, μας ενδιαφέρει να κυριαρχήσουν οι κοινωνικοί αγώνες και πάνω από όλα να μην καταληφθεί ο λαός από μοιρολατρία, αλλά να συνειδητοποιήσει ότι έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, μια δύναμη την οποία μπορεί να την χρησιμοποιήσει και, άμεσα και κυρίως στην πορεία, να έχει θετικά γι' αυτόν αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ