ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2010
Σελ. /32
Ο αγώνας των ναυτεργατών

Οι εφοπλιστές, με την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική να δίνει «αέρα στα πανιά τους», έχουν κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο στους ναυτεργάτες, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους των λαϊκών οικογενειών. Οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα. Πέρα από την πλήρη άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια, επιδιώκουν πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (όπως προβλέπει και η σχετική Οδηγία της ΕΕ). Χαρακτηριστική ήταν η «ένσταση» που διατύπωσε πρόσφατα η Ενωση των Ακτοπλόων Εφοπλιστών, σημειώνοντας ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της αμερικανικής κρουαζιέρας και όχι τα προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας»! Και τι ζήτησε; Ζήτησε την κατάργηση της υποχρέωσης της «ελληνομάθειας» στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων, την κατάργηση του ΠΔ 177/74 που αφορά τις οργανικές συνθέσεις, κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων και να αντικατασταθεί με την 9μηνη δρομολόγηση για τα συμβατικά πλοία και την 5μηνη δρομολόγηση για τα ταχύπλοα. Ακόμα, να εφαρμοστεί ...«εταιρικό ναυτολόγιο», δηλαδή κάθε εταιρεία να διαθέτει έναν αριθμό ναυτεργατών που θα τον περιφέρει στα πλοία, ανάλογα με τις ανάγκες της!

Οι απαιτήσεις των εφοπλιστών και η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. που τους υπηρετούν δε θίγουν μόνο το δικαίωμα του κλάδου των ναυτεργατών σε εργασία με πλήρη δικαιώματα. Θίγουν το δικαίωμα ολόκληρου του λαού σε ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Γι' αυτό και ο αγώνας των ναυτεργατών πρέπει να γίνει αγώνας όλου του εργαζόμενου λαού, των μικρομάγαζων, των σπουδαστών, των ανέργων. Από όλους αυτούς ζητά το εφοπλιστικό κεφάλαιο να συμμαχήσουν μαζί του και ενάντια στους ναυτεργάτες, προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα οι αξιώσεις του. Αν αυτές περάσουν, οι κάτοικοι των νησιών και οι υπόλοιποι επιβάτες από την ηπειρωτική Ελλάδα θα στερούνται για μήνες την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αν κάποιος εφοπλιστής κρίνει ότι δεν τον συμφέρει να βάλει δρομολόγια! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφοδότηση των νησιών με εμπορεύματα, αλλά και για την επίσκεψη σε ένα γιατρό, νοσοκομείο κ.λπ., που μπορεί να χρειαστεί ένας κάτοικος νησιού. Τα δρομολόγια των πλοίων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, είναι ήδη επικίνδυνα αραιά και η κατάσταση κινδυνεύει να χειροτερεύσει κατά πολύ.

Δεν μπορεί, λοιπόν, τα λαϊκά στρώματα να βάλουν πλάτη στις αξιώσεις των εφοπλιστών να προσλαμβάνουν όσους ναυτεργάτες θέλουν, να βάζουν πλοία όσους μήνες θέλουν, να ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων όποτε θέλουν. Αντίθετα. Εχουν καθήκον να κάνουν και δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Στο πλευρό των ναυτεργατών να παλέψουν και οι μικρομαγαζάτορες του Πειραιά, της Αθήνας, των νησιών, που θίγονται από τη συρρίκνωση του λαϊκού εγχώριου και ξένου τουρισμού και συνθλίβονται από τα μονοπώλια και τις «all inclusive» κρουαζιέρες και τα ταξιδιωτικά πακέτα.

Είναι ψέμα ότι η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια και η πλήρης απελευθέρωση της ακτοπλοΐας θα αυξήσει τον τουρισμό. Αντίθετα, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι - Ελληνες και ξένοι - με τις οικογένειές τους θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με πλοίο, ενώ τα δρομολόγια θα προσαρμοστούν στην κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, με κίνδυνο ακόμη και για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Η επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα των ναυτεργατών πρέπει να πάρει βροντερή λαϊκή απάντηση και την ερχόμενη Δευτέρα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Γεύση από «καινούρια» ΝΔ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιο είναι το καινούριο που φέρνει ο Αντ. Σαμαράς στην «καινούρια ΝΔ», όπως αρέσκεται να αποκαλεί το κόμμα του; Η απουσία «από το πολιτικό λεξικό της έννοιας επιχειρηματικότητα»! Το είπε, η αλήθεια είναι όχι για πρώτη φορά, στην προχτεσινοβραδινή ομιλία του σε στελέχη επιχειρήσεων, όπου είπε και άλλα τόσο μοντέρνα όσο και ο καπιταλισμός.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο της ΝΔ «η Ελλάδα χρειάζεται πέρα από όλα τα άλλα μια μείζονα τομή. Κυρίως στις συνειδήσεις όλων μας - πολιτικών, πολιτών, ηγετών και διαμορφωτών κοινής γνώμης: Την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας!». Απολαυστικό όμως και το εγκώμιο που έπλεξε για τον σύγχρονο επιχειρηματία. Ιδού μια μικρή γεύση: «Ο επιχειρηματίας είναι ο κατ' εξοχήν διαχειριστής οικονομικών και κοινωνικών πόρων. Δημιουργεί πλούτο, εισόδημα, θέσεις απασχόλησης, φορολογικά έσοδα, τραπεζική κίνηση, επενδύσεις, καταθέσεις, εξαγωγικά επιτεύγματα. Αν πάει καλά, κι όσο πάει καλά, ο ίδιος κερδίζει πολλά, και η κοινωνία κερδίζει επίσης. Αν δεν πάει καλά, ο ίδιος συνήθως καταστρέφεται και η κοινωνία μπορεί πάντα να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο επιχειρηματία». Η απορία δεν είναι, βέβαια, πού έμαθε πολιτική οικονομία, αλλά αν πιστεύει ότι μπορεί να λανσάρει ως καινούρια τα πλέον σκουριασμένα και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα.

«Σύμφωνο» αποπροσανατολισμού

Σύμφωνο «Εσωτερικής Κοινωνικής Συνοχής» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο δήμαρχος Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, το οποίο θα στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στην «ευρεία δημοκρατική συναίνεση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων στην πόλη», όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου.

Από ποιους, όμως, και για ποιο πράγμα ακριβώς ζητά συναίνεση η διοίκηση του δήμου; Μήπως από τους μετανάστες για τις επιχειρήσεις - «σκούπα» που υφίστανται στο κέντρο της πόλης με τη συνδρομή των συνεργείων του δήμου, με στόχο δήθεν τη δημόσια υγεία; Μήπως από τους δημότες που «βλέπουν» βασικά δικαιώματά τους, όπως αυτό της «απόλαυσης» του δημόσιου χώρου, κοινωνικών υπηρεσιών, πολιτισμού και συμμετοχής στα κοινά, να καταπατούνται;

Είναι προφανής ο στόχος του δημάρχου να εμφανίσει - οι δημοτικές εκλογές είναι κοντά, άλλωστε - ένα δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο και αλληλέγγυο στα δεινά των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί ως προς «τα δικαιώματα όλων στην πόλη» είναι φούμαρα. Μόνο τα δικαιώματα των επιχειρηματιών προωθεί. Γι' αυτό όσο και να προσπαθεί να λουστράρει την εικόνα του δεν πρόκειται να καταφέρει να μη θυμούνται οι εργαζόμενοι την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της θητείας του σε βάρος τους, σε συνεργασία και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

Τα πιράνχας της ... ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Είδε το λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου και έτριβε τα μάτια της. Μα πού τα έκανα όλα αυτά τα τηλέφωνα; συλλογιζόταν. Κοίταξε καλύτερα τον αναλυτικό λογαριασμό χρεώσεων και είδε ότι σε 100 τουλάχιστον περιπτώσεις υπήρχε χρέωση με το ποσό 1,70 ευρώ. Επικοινωνεί με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και την παραπέμπουν σε κάποια από τις γνωστές εταιρείες που στέλνουν μηνύματα με τραγούδια, κλπ. Κάθε μήνυμα χρεώνεται με 1,70 ευρώ... Στην εύλογη ερώτησή της, γιατί της στάλθηκαν τα μηνύματα αυτά, χωρίς τη συγκατάθεσή της, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής της απάντησαν ότι θα σταματήσουν να τα στέλνουν... Ούτε καν συγνώμη δε ζήτησαν. Και τι θα γίνει με τα 170 - τουλάχιστον - ευρώ που χρεώθηκαν ακουσίως στο λογαριασμό; Για να τα διεκδικήσει θα πρέπει να καταφύγει στα δικαστήρια και να δικαιωθεί μετά από ...5 χρόνια.

Και αυτό είναι το λιγότερο. Με την κατ' εξακολούθηση απάτη που στήθηκε με τις πολιτικές της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και στη δημιουργία κάθε είδους πιράνχας της ...ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εξαπατούν τους εργαζόμενους, τι θα κάνουμε; Η λύση είναι μία. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Κοινωνικός, εργατικός έλεγχος. Δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, χωρίς τους σφετεριστές του κοινωνικά παραγόμενου προϊόντος. Ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Το παραμύθι της εξυγίανσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία εξυγιαίνονται! Είναι άλλα κόμματα πια, βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε...

Μετά βδελυγμίας αποτάσσεται το «Σημιτικό» παρελθόν ο Παπανδρέου και σιγά σιγά τους ξεφορτώνεται τον έναν μετά τον άλλον.

Κι ο Σαμαράς, όμως, δεν πάει πίσω. Εξω ο Παυλίδης, έξω ο Βουλγαράκης, έξω κι ο Ρουσόπουλος! Για άλλους λόγους, αλλά ...εκτός και η Μπακογιάννη.

Πάει, καθάρισε το πολιτικό σκηνικό. Γίνεται καινούργιο, λαμπερό, ελκυστικό, έτοιμο για μια νέα Ελλάδα «πράσινη» ή «γαλάζια». Ο,τι προτιμάτε...

Μια μικρή παρατήρηση μόνο: Οι νόμοι και οι πολιτικές του Σημίτη, του Μαντέλη, του Βουλγαράκη, του Ρουσόπουλου, του Παυλίδη, της Μπακογιάννη και όποιων προστεθούν στον κατάλογο τι θα γίνουν;

Μήπως αλλάζουν; Μήπως καταργούνται; Μήπως εξοβελίζονται από τα προγράμματα, τις θέσεις και τις πρακτικές των κομμάτων;

Προφανώς, όχι. Κι επειδή μένουν και ενισχύονται και γίνονται χειρότερες και πιο αντιλαϊκές, λυπούμαστε, αλλά δε θα το «χάψουμε» το παραμύθι.

Και το κυριότερο είναι πως δε θα το χάψουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι άνεργοι και όλοι όσοι πλήττονται βάναυσα με τα μνημόνια που στηρίζουν όλοι αυτοί οι «λαμπεροί» και «καινούριοι».

Αν έχουν αμφιβολία γι' αυτό, τους πληροφορούμε ότι δεν είναι καθόλου μακριά η ώρα που θα το διαπιστώσουν.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ έκανε ο Καρατζαφέρης για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους χτες στη Βουλή και ... όλες του φάνηκαν θαυμάσιες του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου. Πραγματικά, ενθουσιάστηκε...

Βεβαίως, η κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους συμβούλους της, αλλά θα μπερδευτούμε κι εμείς στο τέλος με το τι ...χρώμα έχει η πολυκατοικία.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ