ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σχολείο αμορφωσιάς

Το σχολείο που έχουμε σήμερα είναι κακό. Το «νέο σχολείο» που εξαγγέλλει ότι θα φτιάξει η κυβέρνηση είναι πολύ, πολύ χειρότερο. Οχι μόνο γιατί θα είναι ταξικά διαφοροποιημένο και θα τσακίζει το δικαίωμα, τη διάθεση και τη δυνατότητα μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης. Ταξικό είναι εξ ορισμού το σχολείο σε μια ταξική κοινωνία. Το «νέο» πρόβλημα με το «νέο» σχολείο, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, είναι ότι θα βγάζει ανθρώπους με δυσκολία να αντιληφθούν στοιχειωδώς το φυσικό και κοινωνικό κόσμο που ζουν και τη θέση τους σ' αυτόν. Στο όνομα των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και του καταιγισμού των πληροφοριών, θα βγάζει ανθρώπους περισσότερο αλλοτριωμένους παρά ποτέ. Και, βεβαίως, η επιλογή δεν πρέπει να είναι ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο.

Τα βήματα υποβάθμισης του μορφωτικού ρόλου του σχολείου έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Το σχολείο σήμερα είναι περισσότερο απωθητικό από κάθε άλλη φορά για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Πάνω σ' αυτήν την πραγματικότητα «πατάει» το υπουργείο Παιδείας, για να διαφημίσει το «νέο» σχολείο, που θέλει να φέρει, ως τάχα πιο εύκολο, με λιγότερη δουλειά για το σπίτι, χωρίς καν βιβλία(!) και πιο ελκυστικό, με «διαδραστικούς» πίνακες, υπολογιστές και ζώνες δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια προπαγάνδα, που θέλει να φορέσει παραμορφωτικά γυαλιά στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να πονηρευτούν και μόνον από την επίκληση της «ευκολίας» και του «λιγότερου κόπου». Γιατί η πραγματική γνώση για να κατακτηθεί θέλει σύστημα, θέλει και κόπο.

Η μείωση του όγκου της ύλης στα θετικά μαθήματα είναι χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό στοιχείο της πολιτικής για το «νέο σχολείο». Οι θετικές επιστήμες βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοεί τη φύση, τον κόσμο που ζει, τη θέση του ίδιου μέσα στον κόσμο, προάγουν την ορθολογική σκέψη. Αλλιώς θα πιστεύαμε ακόμα ότι οι θεοί στέλνουν τους κεραυνούς... Το «νέο σχολείο» θα είναι, λέει, γεμάτο με νέα τεχνολογικά μέσα, τα οποία θα τα βλέπουν οι μαθητές ως σύγχρονα «μαγικά», χωρίς να έχουν το υπόβαθρο να εξηγήσουν την προέλευσή τους από την εξέλιξη των θετικών επιστημών και της εφαρμογής τους, που κομμάτι της είναι και οι «νέες τεχνολογίες».

Η μείωση του όγκου της ύλης στα θετικά μαθήματα σε τίποτα δε θα διευκολύνει, δε θα καλυτερέψει τη μόρφωση των παιδιών. Γιατί πολύ απλά, όσο κι αν μειωθεί η ύλη, εφόσον τα μαθήματα θα συνεχίσουν να διδάσκονται αποσπασματικά, ασύνδετα με την ίδια τη ζωή, όλο και πιο ακατανόητα και δύσκολα θα γίνονται, όλο και πιο απωθητικό και ανούσιο θα γίνεται το ίδιο το σχολείο. Το θέμα δεν είναι αν τα παιδιά θα έχουν να μάθουν 50 ή 30 χημικές ενώσεις, αλλά το αν κατανοούν τη σημασία τους. Το θέμα δεν είναι πόσα κεφάλαια θα διδάσκονται οι μαθητές από ένα κακό βιβλίο, το πρόβλημα είναι το ίδιο το βιβλίο. Το θέμα δεν είναι πόσες ώρες θα αφιερώνονται σε κάθε μάθημα, αλλά τι λέει το ίδιο το μάθημα και πώς συνδέεται τόσο με τα υπόλοιπα, όσο και όλα μαζί με τη ζωή και την επιστημονική αλήθεια. Αυτή είναι η ουσία και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και μαζί τους οι γονείς.

Υπέρμαχοι «του νόμου και της τάξης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Σιγά μην και δεν έδινε η ηγεσία της ΝΔ το δυναμικό «παρών» της στον πόλεμο που έχει κηρύξει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων - εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες. Το γεγονός ότι δε βγήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά δε σημαίνει ότι «ολιγώρησε». Κάθε άλλο, αφού ορισμένοι από τους φορείς των μεγαλεμπόρων που πρωταγωνιστούν στην επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες και το δικαίωμά τους στην απεργία, βρίσκονται «σε ανοιχτή γραμμή» με τη Ρηγίλλης, η οποία βέβαια ποτέ δεν έκρυψε την εχθρική διάθεσή της απέναντι σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση και διαδήλωση. Προκειμένου όμως να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για τη στάση της ΝΔ βγήκε χτες η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και, αφ' ενός, καυτηρίασε την «αδράνεια» της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ, αφ' ετέρου, ζήτησε χωρίς προσχήματα την καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη φορά που θα υπάρξουν αντιδράσεις ενάντια στα κρουαζερόπλοια - γαλέρες. «Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου και της τάξης», διαπιστώνει αγανακτισμένη η γαλάζια τομεάρχης, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την «ιερή οργή» των μεγαλοξενοδόχων που εκφράζει. Πλανώνται πλάνην οικτράν, αν πιστεύουν ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες και να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι.

Το «ρεπορτάζ» της «Καθημερινής»...

Την ιστορία μιας κάποιας Ντίνας, την οποία μάλιστα ισχυρίζεται ότι γνωρίζει και προσωπικά, επικαλείται ο Σταύρος Τζίμας στην «Καθημερινή» για να βγάλει τη χολή του σε βάρος των εργατικών αγώνων. Σύμφωνα με την εξιστόρησή του, η εργαζόμενη έχασε τη δουλειά της σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, όταν ο ιδιοκτήτης του προχώρησε παράνομα σε «lock out», επειδή στο συγκεκριμένο κατάστημα αναπτύχθηκαν κινητοποιήσεις, προκειμένου να επαναπροσληφθεί εργαζόμενος που διεκδίκησε τα δικαιώματά του.

Σ' ένα δηλητηριώδες παραλήρημα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας του Αλαφούζου κατηγορεί το ΠΑΜΕ για το γεγονός ότι έμεινε άνεργη η συγκεκριμένη υπάλληλος, την οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζει ειρωνικά «θύμα της επανάστασης». Κάνει λόγο για «διαρκή "επαναστατική πολιορκία" του εστιατορίου», για παράκαμψη της «ευαίσθητης σε τέτοιου είδους ζητήματα Επιθεώρησης Εργασίας», για «ισοπεδωτική τακτική του "ταξικού" σωματείου» που «στέρησε το ψωμί» από την υπάλληλο και για τον «ψυχρό και βλοσυρό καθοδηγητή», το «επαγγελματικό κομματικό στέλεχος», που «πληρώνεται για να πουλάει, εκ του ασφαλούς, επανάσταση, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τον μισθό του (εκτός και αν διαφωνήσει με τη γραμμή του κόμματος, οπότε θα απολυθεί μαζί μ' έναν τόνο λάσπης)». Διαμαρτύρεται, μάλιστα, επειδή το ΠΑΜΕ κατήγγειλε το άθλιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το οποίο έμοιαζε με δελτίο Τύπου της επιχείρησης που έκανε «lock out».

... και το «ενδιαφέρον» της για τους εργαζόμενους

Αφήνουμε κατά μέρος τις ανακρίβειες στο ρεπορτάζ του Τζίμα και την άθλια ιστορία του. Τι δε λέει στους αναγνώστες του; Οτι η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολούσε ανασφάλιστους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, χωρίς να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, όπως αποδείχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ. Μέσα στον Απρίλη απέλυσε εργαζόμενο που διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Επειτα από τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, δεσμεύθηκε να τον επαναπροσλάβει, κάτι που στη συνέχεια αναίρεσε. Και, τελικά, έκλεισε το κατάστημα και πέταξε στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, προφανώς επιχειρώντας να στρέψει εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων. Αυτά για τον Τζίμα και την «Καθημερινή» είναι ψιλά γράμματα, αφού η λογική τους είναι να πάει καλά η επιχείρηση και για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους «έχει ο θεός ». Αλήθεια, γιατί τόσον καιρό η «Καθημερινή» και ο κάθε Τζίμας, αφού καμώνονται πως νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τη δουλειά τους, δεν πήγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο να κάνουν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας; Αστείο ερώτημα. Τα κάτεργα υπερασπίζονται και κάτεργα ονειρεύονται για όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό γράφουν εμετικά και κατά παραγγελία σε βάρος του ΠΑΜΕ και των εργατικών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ