ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
19ο ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010 - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Με βαριά σκιά την... κούραση

Η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου χτυπά στην Αφρική, με τους περισσότερους παίκτες να έχουν φθάσει στα όριά τους εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τους ομίλους της διοργάνωσης

Ηγέτης στη Βραζιλία θα είναι ο Κακά

Eurokinissi

Ηγέτης στη Βραζιλία θα είναι ο Κακά
Λιγότερο από μια βδομάδα απομένει μέχρι την επίσημη έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων (11 του Ιούνη) του φετινού, 19ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Για ένα μήνα στη Νότια Αφρική θα συγκεντρωθούν τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες διάκρισης των 32 ομάδων που συμμετέχουν. Φαβορί, αουτσάιντερ και ομάδες που φιλοδοξούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους παράσταση στα γήπεδα της αφρικανικής χώρας.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια ερώτημα αποτελεί όσον αφορά στο θέαμα που θα παρουσιάσουν. Η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων (κυρίως στην Ευρώπη) για λόγους κέρδους των πολυεθνικών έχει οδηγήσει στο να έχουν μετατραπεί οι διασυλλογικές διοργανώσεις (εθνικές, διεθνείς) σε... μαραθώνιους με διάρκεια τουλάχιστον 11 μηνών, κάτι που έχει φθάσει στα όριά τους τους περισσότερους παίκτες, οι οποίοι φυσικό είναι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κούραση.

Α' ΟΜΙΛΟΣ (Ν. Αφρική - Γαλλία - Μεξικό - Ουρουγουάη)
Προβληματικό... φαβορί

Στον όμιλο της οικοδέσποινας αναμφίβολα το φαβορί είναι η Γαλλία. Με προπονητή τον Ραϊμόν Ντομενέκ οι «τρικολόρ», αν και δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση έχοντας προβληματίσει στα φιλικά, έχουν την πείρα για να περάσουν στην επόμενη φάση. Το μεγάλο τους αστέρι και βαρόμετρο είναι ο Φρανκ Ριμπερί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή είναι και ο παίκτης του Παναθηναϊκού Ζιμπρίλ Σισέ.

«Βαρύ πυροβολικό» για την Ισπανία ο Βίγια

Associated Press

«Βαρύ πυροβολικό» για την Ισπανία ο Βίγια
Η Ν. Αφρική με τεχνικό ηγέτη τον Κάρλος Αλμπέρο Παρέιρα θα προσπαθήσει για το καλύτερο που φυσικά είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση και ποντάρει πολύ στη δύναμη της έδρας. Το καλύτερο... πιόνι τους είναι ο Στίβεν Πιενεάρ της Εβερτον.

Η Ουραγουάη του Οσκαρ Ταμπάρες, με τον Ντιέγκο Φορλάν σαν ηγέτη, θα παλέψει για τη διάκριση, όπως και το Μεξικό του Χαβιέ Αγκίρε που θα έχει σαν πρώτο όνομα τον Ραφαέλ Μάρκες. Λογικά αυτές οι δύο θα παλέψουν για τη μία εκ των δύο θέσεων πρόκρισης.

Γ' ΟΜΙΛΟΣ (Αγγλία - ΗΠΑ - Αλγερία - Σλοβενία)
Υπόθεση... λιονταριών

Τα «λιοντάρια» του Φάμπιο Καπέλο έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Γηραιά Αλβιώνα φέτος είναι σε θέση μετά το μακρινό 1966 να πάρει τον τίτλο. Ο Ιταλός τεχνικός φαίνεται να έχει αλλάξει πολλά στα «λιοντάρια» και ιδιαίτερα στον τομέα της φιλοσοφίας όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Γουέιν Ρούνεϊ που δείχνει να αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας. Από κει και πέρα ρευστά είναι τα πράγματα για τις υπόλοιπες τρεις ομάδες του ομίλου. Η Σλοβενία με τεχνικό τον Ματίας Κεκ, οι ΗΠΑ με προπονητή τον Μπομπ Μπράντλεϊ και σπουδαίο όνομα τον Λάντον Ντόνοβαν, η Αλγερία του Ρέφικ Τζιμπούρ της ΑΕΚ δείχνουν να βαδίζουν σε λεπτές ισορροπίες.

Δ' ΟΜΙΛΟΣ (Γερμανία - Αυστραλία - Σερβία - Γκάνα)
Η Γερμανία και οι άλλοι


Τα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η Γερμανία. Τα «πάντσερ» του Γιοακίμ Λεβ, χρησιμοποιώντας και την εμπειρία τους, δε θα έχουν πρόβλημα για την πρόκριση. Ωστόσο, για την πρωτιά στον όμιλο η Σερβία του Ράντομιρ Αντιντς φαίνεται να τους απειλεί σοβαρά, εάν βέβαια καταφέρουν να ξεπεράσουν τις εσωστρέφειες που συνοδεύουν πάντα τους Σέρβους σε διεθνή διοργάνωση. Η Αυστραλία του Πιμ Φέρμπερ και η Γκάνα του Μίλοβαν Ράγεβατς, πάντως, δηλώνουν ικανές να κάνουν ζημιές.

Ε' ΟΜΙΛΟΣ (Ολλανδία - Δανία - Ιαπωνία - Καμερούν)
Κομβικό το ευρωπαϊκό ντέρμπι

Οι «τουλίπες» έχουν το πάνω ...πόδι σε αυτό τον όμιλο. Το συγκρότημα του Μπεν Φαν Μαρβάικ με στυλοβάτη τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο Αριεν Ρόμπεν φαίνεται σαν θεωρητικό φαβορί. Ωστόσο, η Δανία του Μόρτεν Ολσεν δείχνει να έχει υψηλές φιλοδοξίες. Από το ευρωπαϊκό ντέρμπι των δύο πάντως θα εξαρτηθούν πολλά. Η Ιαπωνία του Τακέσι Οκάντα ευελπιστεί να κάνει αισθητή την παρουσία της ενώ το Καμερούν με τεχνικό τον Πολ Λε Γκεν και βαρύ χαρτί τον Σαμουέλ Ετό δείχνει να έχει αρκετές προϋποθέσεις διάκρισης.

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ (Ιταλία - Παραγουάη - Σλοβακία - Νέα Ζηλανδία)
Υπόθεση των δύο

Θεωρητικά ο όμιλος δείχνει να είναι υπόθεση για δύο. Η Ιταλία του Μαρσέλο Λίπι με αστέρι τον Μπουφόν, ο οποίος συμπλήρωσε 100 συμμετοχές, θέλει από την αρχή να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που δεν την υπολογίζουν για μια καλή πορεία. Από την άλλη, η Παραγουάη του Χεράρδο Μαρτίνο θεωρείται το δεύτερο φαβορί για την πρόκριση. Η Σλοβακία του Βλαντιμίρ Βάις και η Ν. Ζηλανδία του Ρίκι Χέρμπερτ θα προσπαθήσουν για το καλύτερο όμως μάλλον οι δύο πρώτες θέσεις πρέπει να θεωρούνται κλεισμένες.

Ζ' ΟΜΙΛΟΣ (Βραζιλία - Πορτογαλία - Ακτή Ελεφαντοστού - Βόρεια Κορέα)
Μαθήματα... σάμπας

Ο... μαέστρος της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο
Ο... μαέστρος της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο
Περισσεύει η ποιότητα στο συγκεκριμένο όμιλο αφού όλες οι ομάδες διαθέτουν μια πλειάδα σπουδαίων παικτών. Ωστόσο, η παρουσία της Βραζιλίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσον αφορά στο φαβορί. Το συγκρότημα του Κάρλος Ντούντα έστω και χωρίς τον Ροναλτίνιο αλλά με Κακά, Σίλβα, τους πρωταθλητές Ευρώπης με την Ιντερ Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο και τους υπόλοιπους ετοιμάζεται να παραδώσει μαθήματα σάμπας.

Την ίδια ώρα ως η ήρεμη δύναμη, που φιλοδοξεί να γίνει όμως το πρώτο θέμα στον Α' γύρο φαντάζει η Πορτογαλία του Κάρλος Κεϊρόζ που στηρίζει πολλά στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ακτή Ελεφαντοστού με έναν έμπειρο κόουτς, τον Ζβεν Γκόραν Ερικσον, αλλά και τον γκολαδόρο Ντιντιέ Ντοργκμπά μπορεί να μπει... σφήνα για την πρόκριση. Με όπλο την ταχύτητα η Β. Κορέα του Γιονγκ Χουν δείχνει ικανή για εκπλήξεις.

Η' ΟΜΙΛΟΣ (Ισπανία - Ελβετία - Χιλή - Ονδούρα)
Παράσταση για ένα ρόλο;

Ισως είναι ο πιο αδύναμος όμιλος αφού η Ισπανία, πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρέπει να γυρίσει τ' ανάποδα για να αποκλειστεί. Ο Βιθέλντε Ντελ Μπόσκε μετά την κατάκτηση του ΕΥΡΩ 2008 θέλει να στείλει τους Ιβηρες στο ψηλότερο σκαλί του παγκόμιου ποδοσφαίρου. Μεγάλο αστέρι είναι ο Νταβίντ Βίγια τον οποίο πρόσφατα απέκτησε η Μπαρτσελόνα από τη Βαλένθια. Το μεγάλο όπλο της Ελβετίας είναι ο Οτμαρ Χίτζφελντ, εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο με προίκα δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ. Η Χιλή του Αργεντίνου κόουτς Μπαρσέλο Μπιέλσα θα παίξει σφιχτά και ό,τι βγει ενώ η Ονδούρα του Ρεϊνάλντο Ρουέδα δείχνει να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ