ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστική συνέχεια

Το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντονιστικά σωματείων ετοιμάζονται για τη συνέχιση του αγώνα τις επόμενες βδομάδες

Η επόμενη αγωνιστική συνάντηση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ στις 8 μμ, κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση αυτή καλούνται εργαζόμενοι από όλη τη χώρα. Θα προηγηθεί εκδήλωση του ΠΑΜΕ με συμβολικό συσσίτιο, στη 1 Σεπτέμβρη, στην πύλη του λιμανιού στις 8 μμ, καθώς την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα δειπνεί στην προβλήτα 1, καλεσμένος από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την HELLEXPO.

Πολύμορφες εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συμμετοχή στο συνολικότερο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, έχουν αποφασίσει και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και συντονιστικά σωματείων. Σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί στο Βόλο και σε άλλες περιοχές, ενώ πλήρες πρόγραμμα έχει καταρτίσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη Λάρισα το ΕΚ της πόλης διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη με το μουσικό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» στις 9.30 το βράδυ. Παράλληλα καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην αντιπολεμική συναυλία για να υπερασπιστούμε και με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚ Λάρισας, η συναυλία αυτή γίνεται καθώς η 1η Σεπτέμβρη είναι η «Ημέρα των Συνδικάτων για την Ειρήνη». «Φέτος έχει διπλή σημασία και βαρύτητα. 1η Σεπτέμβρη του 1939, ξεκίνησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και 1η Σεπτέμβρη 1999 ξεκίνησε η λειτουργία του Νατοϊκού Στρατηγείου στον Τύρναβο», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και συμπληρώνει: «Οι εργατοϋπάλληλοι και όλος ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσουν την ημέρα αυτή αφού εγκαινιάστηκε το νέο Στρατηγείο του θαΝΑΤΟυ, γεγονός που θα στοιχίσει ακριβά στην ανεξαρτησία και ελευθερία της χώρα από "προστάτες"».

Μέσα στις πολύμορφες δραστηριότητές του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα και στο ψευτοδιάλογο - απάτη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη.

Το ΕΚ Λάρισας θα διαθέσει λεωφορεία με δωρεάν μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη γι' αυτό το σκοπό. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο στις 5 το απόγευμα από την πλατεία Λαού (Αγ. Βελησσαρίου). Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν όλοι από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη στα τηλέφωνα του ΕΚΛ 532-459, 250-700, 250-708.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ »
Εμποροι και βιοτέχνες ζητούν «μερίδιο»

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ  στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, ζητώντας χρηματοδότηση, στη χτεσινή δεύτερη μέρα του «διαλόγου» - απάτη

Τη... συμβολή επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην αντεργατική πολιτική επιδότησης της κυβέρνησης στα πλαίσια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, συζήτησαν χτες, δεύτερη μέρα του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο διάλογος για αυτή την ενότητα ολοκληρώθηκε χτες με τις δύο αυτές συναντήσεις και θα συνεχιστεί στις 4 Σεπτέμβρη οπότε και ο υπουργός Εργασίας έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει το... αίτημα της ΓΣΕΕ και να καταθέσει συγκεκριμένο κείμενο θέσεων.

Στην πρωινή συνάντηση μεταξύ της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα, συμφωνήθηκε να βρεθούν κοινές λύσεις ώστε να συμμετέχουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες στην πολιτική επιδότησης των εργοδοτών, με πρόσχημα πάντα τη μείωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Λ. Μότσιος, εξέφρασε το αίτημα για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στις ΜΜΕ ώστε να μπορούν να καρπωθούν επιδοτήσεις και κίνητρα από το Γ' ΚΠΣ θέτοντας ως επιχείρημα ότι «μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε και «παράπονα» για τη «νοοτροπία και αντίληψη της κυβέρνησης για τις ΜΜΕ» που δεν τους έχει επιτρέψει να έχουν και αυτοί ρόλο στην «ανταγωνιστικότητα» και στην πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Τ. Γιαννίτσης, επισήμανε ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και στόχοι κυβέρνησης και επαγγελματοβιοτεχνών διαβλέποντας μάλιστα αναβαθμισμένο ρόλο για τους τελευταίους στο Γ' ΚΠΣ ώστε να χρησιμοποιήσει και αυτούς στην εφαρμογή της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, επαναλαμβάνει ουσιαστικά για άλλη μια φορά την άποψή της - που ταυτίζεται με την κυβερνητική προπαγάνδα - ότι και για την ανεργία είναι δυνατό να υπάρξουν λύσεις στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ. Επιπλέον για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, κάνει ακόμα πιο σαφή την ταύτισή της με τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια κρίνοντας, όπως αναφέρει στο υπόμνημά της, ότι «η πολιτική επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να έχει ως βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι θέσεις που υπέβαλε στον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να ενισχυθούν οι ΜΜΕ με αλλαγή του θεσμικού τους πλαισίου και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξή τους...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Οχι» στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχίζοντας τον αντεργατικό της κατήφορο και μετά την προσπάθεια που κάνει για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, επιχειρεί και την απαγόρευση των διαδηλώσεων για να φιμώσει τους εργαζόμενους, νομίζοντας ότι με τον αυταρχισμό θα μπορέσει να τους καθυποτάξει.

«Πρόκειται για φασιστικού είδους αντίληψη που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση για να περάσει την αντιλαϊκή - αντεργατική της πολιτική», υπογραμμίζεται στην καταγγελία του ΕΚΑ. Παράλληλα το ΕΚΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλους τους φορείς της περιοχής να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της να καταργήσουν δημοκρατικά δικαιώματα που οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα έχουν κερδίσει με θυσίες και αίμα.

Καταλήγοντας το ΕΚΑ δηλώνει ότι: «Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη αυταρχική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολιτική που φέρνει μόνο φτώχεια και ανεργία για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο».

Πούλμαν για τη Θεσσαλονίκη

Οσοι θέλουν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 8μμ, μπορούν να παίρνουν πληροφορίες και να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 3301.842 - 3301.847 και στο κινητό 0945.991602, κάθε μέρα από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Βλάβη σε «Μέγκα Ντόλφιν »

Οι βλάβες στα πλοία καλά κρατούν! Ετσι βλάβη στο σύστημα ψύξης της δεξιάς μηχανής παρουσίασε το «Μέγκα Ντόλφιν 31», ενώ είχε αποπλεύσει χτες το πρωί από Σκόπελο εκτελώντας το τακτικό δρομολόγιο προς Σκιάθο - Θεσσαλονίκη. Η βλάβη στο πλοίο που μετέφερε 125 επιβάτες, με 8μελές πλήρωμα, είχε ως αποτέλεσμα για λόγους ασφαλείας να πλεύσει με συμβατική ταχύτητα (με τη χρήση των δυο μηχανών) προς το λιμάνι των Μουδιανών όπου θα γίνουν ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης, προκειμένου να συνεχίσει τα δρομολόγιά του.

Δουλεμπορική θαλαμηγός

Θαλαμηγός με το όνομα «ΚΥΜΟΘΟΗ» που μετέφερε 33 Ινδούς λαθρομετανάστες εντοπίστηκε και καταλήφθηκε την Πέμπτη το βράδυ από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Γυθείου, στη θαλάσσια περιοχή 3 ναυτικά μίλια του ακρωτηρίου Ταίναρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το σκάφος, για παραπλάνηση των υπηρεσιών, είχε αλλάξει το όνομά του σε «IRINA». Το σκάφος οδηγήθηκε με τη συνοδεία των περιπολικών σκαφών στο λιμάνι του Γυθείου, όπου κατασχέθηκε και συνελήφθη το πλήρωμά του. Τα ονόματα του πληρώματος είναι τα εξής: Χ. Μαρκάκης, πλοίαρχος, Ε. Σιμούλης, Sobol Victor, Ουκρανός, Luashchenko Genadi, Ουκρανός. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας, Γ. Νικολακόπουλος, αναζητείται από την Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ