ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Λεηλατούν τα εργατικά δικαιώματα

Στο απόσπασμα του μνημονίου μισθοί, κατώτερα μεροκάματα, όρια απολύσεων, συλλογικές συμβάσεις, όπως βεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση

Κυβέρνηση και εργοδότες με συνοπτικές διαδικασίες επικύρωσαν χτες την κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων κραδαίνοντας στα χέρια τους τη «δαμόκλειο σπάθη» του μνημονίου. Σε μια συνάντηση - παρωδία, που την χαρακτήρισαν «διαβούλευση», η κυβέρνηση «κέρναγε» και οι εργοδότες «έπιναν», στην κυριολεξία καταβρόχθιζαν τα μεροκάματα, τις αποζημιώσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο εξέδωσαν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι προβλέψεις του μνημονίου είναι νόμος της χώρας και απαρίθμησε τις ανατροπές που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα με την έκδοση των ανάλογων Προεδρικών Διαταγμάτων:

  • Αύξηση του ορίου απολύσεων. Για τις επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων, το όριο θα ανέβει από 2% στο 4%.
  • Μείωση των αποζημιώσεων των απολυμένων.
  • Υπονόμευση κλαδικών συμβάσεων, κατώτερες και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
  • Αμοιβή εργαζομένων κάτω των 25 χρόνων, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Τριετές πάγωμα μισθών.
  • Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ.
  • Μείωση και των υπερωριακών αμοιβών.
Νόμο θέλουν το δίκιο του κεφαλαίου

Σε επιθετικό τόνο ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος απείλησε τους εργαζόμενους ότι «κάθε συζήτηση έξω από το πλαίσιο του μνημονίου είναι συζήτηση εκτός νόμου(!). Εκθέτει τη χώρα στους δανειστές». Είναι ο ίδιος πολιτικός άνδρας που την προηγούμενη βδομάδα δήλωνε ότι «έδινε μάχη» για να μην εφαρμοστούν ορισμένες διατάξεις του μνημονίου.

Και βέβαια ο πρόεδρος του ΣΕΒ άδραξε την ευκαιρία για να «δασκαλέψει» τους εργαζόμενους στο μάθημα της υπευθυνότητας. «Ουδείς - είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος - δικαιούται να αγνοεί την πραγματικότητα. Οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές μας πρέπει να γίνουν πράξη...». Και απείλησε και αυτός με τη σειρά του ότι διαφορετικά θα έρθει η πτώχευση. Ταυτόχρονα, εξήρε την «αποφασιστικότητα» του υπουργού για το πλαίσιο που έθεσε, καθώς βασίζεται στο μνημόνιο και έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο ΣΕΒ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή της πρόβλεψης του μνημονίου που εμποδίζει τη μονομερή προσφυγή της εργατικής πλευράς στον ΟΜΕΔ.

Νερό στο μύλο της μεγαλοεργοδοσίας έριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος αφού πρώτα έκανε νύξη προς τον ΣΕΒ, ότι αυτά που απροκάλυπτα προωθούνται θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία της ΓΣΕΕ (!), ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα μπορούν να αποκλίνουν από την Εθνική, υποστήριξε τον περιορισμό του ρόλου του ΟΜΕΔ, ειδικά στις περιπτώσεις που εκεί παραπέμπονται κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν την Εθνική (π.χ., κλωστοϋφαντουργία), και τάχθηκε και υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων σε απολυμένους με δόσεις. Ανάλογη θέση για τον περιορισμό του ΟΜΕΔ και την κατάργηση της δυνατότητας να δίνονται αυξήσεις στις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις πάνω από την Εθνική Σύμβαση διατύπωσε και ο εκπρόσωπος των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετείχε στη συνάντηση.

Υπέρ της αύξησης του ποσοστού των απολύσεων στις «προβληματικές» επιχειρήσεις, όπως είπε, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, και ζήτησε την εφαρμογή της πρόβλεψης του μνημονίου για τη «μαθητεία», μέσω της οποίας οι μεγαλέμποροι θα μπορούν να βάζουν στη δούλεψή τους τους νέους χωρίς να τους καταβάλλουν ούτε τον κατώτερο μισθό.

Στον πάγο του μνημονίου τα μεροκάματα

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων που δρομολογούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία γίνεται σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ η τρίτη συνάντηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες, πάντως, η εργοδοτική πλευρά, με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, δεν έκρυψε ότι πάει στη συνάντηση με όπλο στη φαρέτρα του το μνημόνιο, που ορίζει τριετές πάγωμα μισθών, και σε αυτή του την επιδίωξη έχει αρωγό την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία - όπως φάνηκε στην τελευταία ολομέλεια της διοίκησής της - προωθεί την υπογραφή σύμβασης με οποιονδήποτε όρο, αρκεί να υπογραφεί.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρέχει να αξιοποιήσει το νέο αντεργατικό νομοθέτημα

Επιβεβαιώνουν ότι η μόνη «εγγύηση» που δίνει ο Ν.3846/2010 είναι για ένταση της αντεργατικής επίθεσης

Μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, διευθέτηση χρόνου εργασίας, κατάτμηση άδειας - όλα τα έχει ο μπαχτσές! Ο Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας (ΣΕΜΕΕ) - εργοδότες στο χώρο των Γραφικών Τεχνών, μέλος του ΣΕΒ - με εγκύκλιο του νομικού συμβούλου καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου αντεργατικού νόμου 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η εργοδοσία δε χάνει ούτε λεπτό, για να βάλει στη ζωή όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν δώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Με αυτήν την εγκύκλιο, που πιο πολύ μοιάζει με «οδηγίες προς ναυτιλομένους», ο νομικός σύμβουλος που την υπογράφει εξηγεί στους επιχειρηματίες με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να προωθήσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν μεταξύ ανεργίας και δουλειάς σε συνθήκες σκλαβιάς. Από την αρχή του εγγράφου σημειώνεται ότι με το νόμο αυτόν «παρουσιάζονται καινούριες δυνατότητες προς τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους της χώρας ώστε, προκειμένου να αποφύγουν μαζικές απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την άσχημη οικονομική συγκυρία με συγκεκριμένα εργαλεία».

Ποια είναι, όμως, αυτά τα εργαλεία; Το κείμενο είναι σαφές και μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «Μπορείτε», λέει, «να συμφωνήσετε εγγράφως με τους εργαζομένους σας το σύστημα μερικής απασχόλησης αντί απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους».
  • «Μπορείτε να επιβάλλετε ύστερα από τυπική τουλάχιστον διαβούλευση με τους εργαζομένους σας το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης υπό την προϋπόθεση ότι περιορίζονται οι δραστηριότητές σας (μού αναφέρεται συνήθως η πτώση τζίρου από τα μέλη σας, άρα, αυτό κατ' αρχήν αρκεί)».
  • «Ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει το άρθρο 4 του νόμου περί θέσης σε διαθεσιμότητα μισθωτών σας. (...) Ο μέγιστος χρόνος διαθεσιμότητας είναι για 3 μήνες και για να τεθεί πάλι ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, πρέπει να παρέλθουν ακόμη 3 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων ύστερα από τη διαθεσιμότητα».
  • «Κατά το άρθρο 7 του νόμου "επιτρέπεται" η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε περίοδο αυξημένης απασχόλησης και μειωμένης απασχόλησης. Κατά την πρώτη περίοδο ο εργαζόμενος δύναται να απασχολείται μέχρι 10 ώρες ημερησίως με αντίστοιχη μείωση των ωρών εργασίας εντός της δεύτερης περιόδου».

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν κάθε αντεργατική απαίτηση. Η Ενωση καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης που στηρίζουν ΣΕΒ,ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛΑ.Ο.Σ.,ΕΕ,ΔΝΤ αλλά και τις ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ «που καλλιεργούν στάση αναμονής και την αυταπάτη ότι υπάρχει και καλός εργοδότης». «Για να έχουν κέρδη οι εργοδότες πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους ή τους ζητούν να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα, να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους», επισημαίνει, τονίζοντας την ανάγκη για «ανάπτυξη με κέντρο τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, με λαϊκή εξουσία, οικονομία, χωρίς την πλουτοκρατία».

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δυναμική παρέμβαση για τις ΣΣΕ

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν μαζί με το ΠΑΜΕ παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΒ, ξεκαθαρίζοντας πως θα αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο την πολύμορφη επίθεση που θέλει τους εργατοϋπαλλήλους να προσαρμόζουν τις διεκδικήσεις τους στη «δύσκολη οικονομική περίοδο» και το ύψος των αναγκών της «ανταγωνιστικότητας». Ξεκαθάρισαν ότι η εργατική τάξη δε θα πληρώσει την κρίση και θα χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεών της, όταν μάλιστα καθημερινά αυξάνεται ο πλούτος που η ίδια παράγει.

Αποκαλυπτική της στήριξης που προσφέρει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από τον οποίο αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ζήτησε συνάντηση: Να κουβεντιάσουμε, ναι, αλλά έχουμε κι ένα πλαίσιο. Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό..! Με άλλα λόγια, οι βιομήχανοι τρίβουν απ' τη χαρά τους τα χέρια τους για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στην οποία πρωτοστατούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Επίθεση που επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές ενώσεις όπου ξεκαθαρίστηκε ότι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μέτρα για το χτύπημα των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, την αύξηση του ορίου απολύσεων κλπ.

Μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση με τις Ομοσπονδίες που υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις με το ΣΕΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ