ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEO ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Μακελειό κατά νηοπομπής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός νεκρών και τραυματιών

Η φονική μηχανή του Ισραήλ ...επί το έργον
Η φονική μηχανή του Ισραήλ ...επί το έργον
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση, ακόμη και για τα δικά του προκλητικά δεδομένα, που χαίρουν μιας ιδιόμορφης ασυλίας λόγω των, μέχρι σήμερα, ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ισορροπιών στην περιοχή, προχώρησε, λίγες ώρες πριν την αυγή, ο ισραηλινός στρατός, προκαλώντας λουτρό αίματος στη νηοπομπή υπό την αιγίδα της κίνησης «Free Gaza» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι αποκλεισμένη από το 2006 και ο παλαιστινιακός πληθυσμός καταδικασμένος στην πείνα και την εξαθλίωση.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Ειδικές δυνάμεις του ναυτικού αποβιβάστηκαν, από θαλάσσης και αέρος, και στα έξι πλοιάρια που βρίσκονταν στην περιοχή (άλλα τρία πλοία αναμένονταν τις επόμενες ώρες). Ανεπίσημες πληροφορίες μιλούσαν για 16 νεκρούς (εκ των οποίων αργά χτες η οργάνωση «Free Gaza», επικαλούμενη ορισμένες πληροφορίες, υποστήριζε ότι οι 10 είναι Ευρωπαίοι) και περίπου 50-80 τραυματίες, διαφόρων εθνικοτήτων, των οποίων η κατάσταση δεν είχε διευκρινιστεί. Η ισραηλινή πλευρά που έχει επιβάλει εμπάργκο πληροφόρησης επέμενε ότι οι νεκροί είναι 9 και οι τραυματίες «αρκετοί».

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις

Το ισραηλινό ναυτικό επιχείρησε δεκάδες μίλια μακριά από τη Γάζα, δηλαδή σε σαφώς διεθνή χωρικά ύδατα και επιτέθηκε σε πλοία με ξένη σημαία τα οποία και κατέλαβε, δηλαδή επιχείρησε σε ξένο έδαφος, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Και τέλος, άνοιξε πυρ, σκότωσε, τραυμάτισε και αιχμαλώτισε, σε διεθνή χωρικά ύδατα, υπηκόους από 33 χώρες. Μάλιστα, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ζητήσει διευκρινήσεις από την ισραηλινή πλευρά γιατί πιθανότατα τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πέταγαν σε κυπριακό FIR!

Δώδεκα ώρες μετά το μακελειό, η ισραηλινή ηγεσία, επικαλούμενη ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έδινε κανέναν επίσημο αναλυτικό απολογισμό νεκρών - τραυματιών ή για το καθεστώς κράτησης όλων των υπολοίπων.

Οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Ασντότ, όπου ελλιμενίστηκαν τα πλοία, είχαν αποκλειστεί. Επιπλέον, δε, με εξαίρεση ένα από τα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής (το «Challenger») το οποίο έφτασε στο Ασντοτ την ώρα που τα δημοσιογραφικά συνεργεία βρίσκονταν στις επίσημες ενημερώσεις, όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού «Mavi Marmara» όπου σημειώθηκαν και τα αιματηρότερα επεισόδια (επιβαίνουν περίπου 600 από τους συνολικά 700 ακτιβιστές), φέρονται να ελλιμενίστηκαν μετά τη δύση του ηλίου.

Σε αυτά τα πλοία, συμπεριλαμβάνονται και τα δύο ελληνικά, στα οποία οι ισραηλινές αρχές διατείνονταν ότι δε σημειώθηκαν επεισόδια, σε αντίθεση με τις τελευταίες αναφορές των επιβαινόντων σε αυτά. Οι τελευταίες επίσημες ενημερώσεις ανέφεραν ότι οι 32 Ελληνες ήταν καλά.

Αδιανόητα προκλητικό το Ισραήλ

Επιμένοντας στην προκλητικότατη στάση που είχε υιοθετηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση και διπλωματία, ήδη, από την περασμένη βδομάδα (προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το τι σχεδιαζόταν) και χτες, η ισραηλινή ηγεσία (υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ και αντιπρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» μαζί με τον πρόεδρο Γ. Παπανδρέου), επέρριψε την ευθύνη του αιματοκυλίσματος στους ακτιβιστές, τονίζοντας ότι επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς κομάντος (ακόμη και με αληθινά πυρά) και προσπάθησαν να τους λιντσάρουν. Επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι οι συμμετέχοντες στη νηοπομπή υποστηρίζουν την «τρομοκρατική Χαμάς και την αλ Κάιντα», φέρνοντας ως απόδειξη το ότι στο τουρκικό «Mavi Marmara» επέβαιναν πολλά μέλη της τουρκικής οργάνωσης IHH, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», κατηγορώντας, ουσιαστικά, ευθέως την τουρκική αποστολή ότι μετέφερε όπλα.

Το ίδιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα. Ο Νετανιάχου μίλησε για επιχείρηση «αυτοάμυνας», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δε χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την επιχείρηση, ο ισραηλινός στρατός είχε, ήδη, ανακοινώσει ότι όσοι Ισραηλινοί υπήκοοι βρίσκονται στα πλοία θα συλληφθούν πάραυτα, όσοι ξένοι υπήκοοι εντοπιστούν θα απελαθούν εκτός και αν θελήσουν να κινηθούν νομικά κατά του Ισραήλ, οπότε θα φυλακιστούν, κάτι που έγινε, ήδη, με 15 από αυτούς που βρίσκονται από χτες βράδυ στις φυλακές της Μπεερσεβά. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κατηγορίες που θ' απαγγελθούν εναντίον τους καθώς χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούσαν για παράνομη είσοδο σε «κλειστή στρατιωτική περιοχή», ορίζοντας προφανώς την Ανατολική Μεσόγειο ως τέτοια!

Υποκρισία ιμπεριαλιστών

Συγκλονισμένες δήλωναν οι περισσότερες κυβερνήσεις, καταδικάζοντας την επιχείρηση, ζητώντας διερεύνηση των συνθηκών του μακελειού. Οργισμένα αντέδρασαν οι αραβικές ηγεσίες, μιλώντας για «εγκλήματα πολέμου», ενώ η Τεχεράνη μίλησε για «απίστευτα απάνθρωπη πράξη». Σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος με τον ΓΓ Αμρ Μούσα να δηλώνει πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητά κανείς με το Ισραήλ».

Χαμηλότερους τόνους «ανησυχίας» διατύπωσαν το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βόννη, η Μαδρίτη και η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, ζητώντας «να χυθεί φως στις συνθήκες του συμβάντος». Αργά χτες οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ καταδίκασαν την ισραηλινή βία. Υποτονική ήταν η πρώτη αντίδραση και της Ουάσιγκτον που εξέφρασε «θλίψη για την απώλεια ζωών», δηλώνοντας ότι «περιμένει ν' αντιληφθεί πώς συνέβη οτιδήποτε», επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αφού σε άλλες περιπτώσεις «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για το ...διεθνές δίκαιο.

Οι εντονότερες αντιδράσεις, εκτός αραβικού κόσμου, καταγράφονται στην Τουρκία, η οποία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ και ακύρωσε τρεις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέκοψε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, ενώ χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την ισραηλινή στάση. Η Αγκυρα ζήτησε έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα, χαρακτηρίζοντας πειρατεία την ισραηλινή επίθεση.

Εντονο ήταν το ύφος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που δήλωσε συγκλονισμένος από «τις δολοφονίες αμάχων πολιτών που μεταφέρουν βοήθεια». Μετά από παλαιστινιακό και τουρκικό αίτημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χτες.

Ψάχνουν ...διαλεύκανση των συνθηκών

Σε κοινό ψήφισμα ευρωβουλευτών των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων για το έγκλημα του Ισραήλ, γίνεται λόγος για τα «αιματηρά γεγονότα» και «την πρωτοφανή και απολύτως αδικαιολόγητη χρήση ωμής βίας» και την παραβίαση του «διεθνούς δικαίου» και καταλήγουν ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων, την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων από ανεξάρτητη διεθνή αρχή, καθώς και την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Καλούμε τα ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβούν σε άμεσες ενέργειες προς αυτήν τη κατεύθυνση». Σε ίδια κατεύθυνση είχαν νωρίτερα κινηθεί οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατήγγειλε την «εγκληματική πράξη», καλεί να υπάρξουν κυρώσεις στο Ισραήλ, τερματισμός της εμπορικής ή στρατιωτικής συνεργασίας ΕΕ - Ισραήλ, αλλά ζητάει επίσης «δικαστική έρευνα της επίθεσης», ενώ καταλήγει ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη», χωρίς να λέγεται κουβέντα για την ισραηλινή κατοχή με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Διαδηλώσεις

Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλες σχεδόν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαμαρτυρίες έγιναν και σε ευρωπαϊκές χώρες (στο Παρίσι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια), ενώ νέο κύμα προγραμματίζεται για σήμερα. Εντονότατες είναι και οι αντιδράσεις εντός Ισραήλ με την κοινότητα των Ισραηλινών Αράβων και τους Ισραηλινούς φιλειρηνιστές να πραγματοποιούν, ήδη, διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, στις οποίες σημειώθηκαν συγκρούσεις και συλλήψεις, ενώ προγραμματίζονται και άλλες για σήμερα.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος και μίλησε για «σφαγή», ενώ ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας Χανίγια ζήτησε παρέμβαση του ΟΗΕ.

Διάβημα στον αναπληρωτή ΥΠΕΞ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, για να καταγγείλει τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις θέσεις της κυβέρνησης και ζήτησε την κατάργηση κάθε στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει με αποτροπιασμό και αγανάκτηση την άγρια δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους ενδεικτικό της βαρβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής.

Η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να διακόψει κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια, όχι μόνο τα τρέχοντα, και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ