ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΞΥΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΕΛΜΑΝ»
Από χτες δίνουν μάχη στις πύλες του εργοστασίου

Ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες. Σε στάση εργασίας καλούν αύριο ταξικά σωματεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία

902

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μάχη που δίνουν οι εργάτες της ξυλοβιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ (Βασιλικό Χαλκίδας), όπου χτες ξεκίνησαν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες μέχρι την Κυριακή, για την ανάκληση των 21 απολύσεων που ανακοινώθηκαν αλλά και την αποτροπή των 250 - 300 που ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα. Αποφασισμένοι να μη γυρίσουν στη δουλειά μέχρι να παρθεί πίσω και η τελευταία απόλυση, οι περίπου 540 εργαζόμενοι της ξυλοβιομηχανίας συμμετέχουν καθολικά στην απεργία και τις απεργιακές φρουρές που έχουν στηθεί σε 24ωρη βάση έξω από το εργοστάσιο.

Χτες, από τις 6 το πρωί ήταν όλοι έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας δουλειά για όλους. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν δυναμική πορεία από το εργοστάσιο στους δρόμους του Βασιλικού και κατέληξαν στο δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο.

Στο πλευρό τους βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής. Χτες την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το σωματείο της ΑΓΕΤ. Ψήφισμα αλληλεγγύης του ΜΑΣ διάβασαν στην πύλη σπουδαστές από τα ΤΕΙ Χαλκίδας.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί αύριο Παρασκευή σωματεία και εργαζόμενους σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ., ως έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΣΕΛΜΑΝ. Επίσης, την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι όλοι να βρεθούν έξω από το εργοστάσιο. Ηδη, απόφαση για συμμετοχή στην 3ωρη στάση έχουν πάρει: τα σωματεία Σωληνουργείων Στασινόπουλου ΒΕΤ και ΒΙΟΜΕΚ, τα συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Χαλκίδας, Λευκού Κρέατος.

Καμιά αναμονή - καμιά ταλάντευση

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ευβοίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και Βουλευτή του Κόμματος, συμμετείχε στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα όχι μόνο συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ, αλλά δίνουν μαζί τους τη μάχη για την άμεση ανάκληση των 22 απολύσεων που έκανε η επιχείρηση με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση. Η επιχείρηση ΣΕΛΜΑΝ αυξάνει χρόνια τα κέρδη της και έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στην αγορά με την εκμετάλλευση της δουλειάς εκατοντάδων εργατών και εργατριών τους οποίους επιχειρεί σήμερα να πετάξει στο δρόμο.

Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για δεκάδες απολύσεις και σε αυτό το σχέδιο επιβάλλεται να αντιταχθεί αποφασιστικά το εργατικό κίνημα, ο λαός της περιοχής.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις να δημιουργηθεί πλατύ, οργανωμένο κίνημα αλληλεγγύης, να υψωθεί τείχος υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια της ΣΕΛΜΑΝ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο, έχει εγκληματικές ευθύνες.

Με την αντεργατική της πολιτική, με τα μέτρα που αυξάνουν τις απολύσεις, με την ολόπλευρη στήριξη των επιχειρηματιών, έχει διαμορφώσει το έδαφος για την πιο σκληρή εργοδοτική επίθεση.

Η κατάσταση στην Εύβοια, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας είναι τραγική. Οι επιχειρήσεις απολύουν καθημερινά εργαζόμενους, τρομοκρατούν, αρνούνται να καταβάλουν ακόμα και τους μισθούς. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη γενικότερη επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν αφήνει περιθώριο για αναμονή και ταλάντευση. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου απαιτεί οργανωμένη, μαζική ταξική απάντηση απεγκλωβισμό από τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η πάλη για το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία, για ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και θα γίνει πιο αποτελεσματική, όσο περισσότεροι εργάτες και εργάτριες συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα βαθιών αλλαγών, την αναγκαιότητα του δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Αυτός ο δρόμος θα απαλλάξει την εργατική τάξη από την παρουσία και τους εκβιασμούς των πλουτοκρατών, από την ανεργία, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση».

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Τη δυναμική του αγώνα τους ενισχύουν τα διδάγματα απ' την πείρα των εργαζομένων και στη ΣΕΛΜΑΝ και συνολικά, αναδεικνύοντας ότι μόνο με ταξική ενότητα και οργάνωση της πάλης τους μπορούν να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα. Η ίδια η πραγματικότητα βεβαιώνει πως, για τους εργαζόμενους, η ανοχή ή διαπραγμάτευση των αντεργατικών σχεδίων (όπως «συμβουλεύουν» οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) μόνο να ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου μπορεί.

Είναι χαρακτηριστική η τακτική της εργοδοσίας. Το 2009 η εργοδοσία πίεσε για να δουλεύουν οι εργάτες 4 μέρες τη βδομάδα στο όνομα του ότι η επιχείρηση δεν «πήγαινε καλά». Οταν από τις αρχές του 2010 η επιχείρηση εξαγοράστηκε από την ALFA WOOD (που διατηρεί εργοστάσια σε Λάρισα, Δράμα, Κιλκίς κ.τ.λ.) η νέα διοίκηση δήλωνε αισιόδοξη και προσπαθούσε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, σήμερα, ο νέος αγοραστής εδώ και ένα μήνα άρχισε να επικαλείται μείωση της παραγωγής και να αναγγέλλει εκατοντάδες απολύσεις, όπως είπε σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΛΜΑΝ είναι ο Νίκος Φαρμάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Υγείας και Εργασίας επί κυβέρνησης Σημίτη αλλά και ένας από τους συντάκτες του αντιασφαλιστικού νόμου Γιαννίτση...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΜΕΤΚΑ»
Παρέμβαση έκανε χτες το ΠΑΜΕ

Την αγωνιστική οργάνωση φοβούνται η εργοδοσία και τα τσιράκια της

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του εργοστασίου της «ΜΕΤΚΑ», του ομίλου Μυτιληναίου στο Βόλο πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ταξικών σωματείων της Μαγνησίας, αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την απόλυση άλλων δύο εργαζομένων, που έγιναν προχτές στην επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της παράστασης η διεύθυνση της «ΜΕΤΚΑ» διέταξε να κλείσει η κεντρική πύλη, αφού πρώτα αρνήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια ανάγκασε τους εργαζόμενους που είχαν τελειώσει εκείνη την ώρα τη βάρδιά τους να φύγουν από την πίσω πόρτα.

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να καλλιεργήσει τρομοκρατία στηρίζει με τη στάση της και η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου. Θυμίζουμε ότι όταν ένα μήνα πριν ξεκίνησαν οι απολύσεις, αυτή έβγαζε ανακοίνωση για να πει ότι «οι απολύσεις αποτελούν νόμιμο διευθυντικό δικαίωμα». Σ' αυτό το πλαίσιο δεν αποτελεί έκπληξη η επίθεση που η συμβιβασμένη πλειοψηφία εξαπολύει ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι συνδικαλιστές της εργοδοτικής πλειοψηφίας, επιστρατεύονται ασύστολα ψεύδη κατά του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ, Κ. Στεργίου. Αναφέρεται προκλητικά ότι ο Κ. Στεργίου «διαπραγματευόταν» μαζί με έναν από τους εργαζόμενους που έδιωξε η εργοδοσία «το ποσό για να αποχωρήσει οικειοθελώς». Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», «το εργοδοτικό σωματείο είναι βαθιά συνένοχο και υποδεικνύει στην εργοδοσία ποιους εργαζόμενους να απομακρύνει». Συμπληρώνει πως «τέτοιες πλειοψηφίες σωματείων θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία ως παράδειγμα του πιο χυδαίου και καραμπινάτου εργοδοτικού συνδικαλισμού» και καλεί τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ να το απομονώσουν και συσπειρωμένοι να απαντήσουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και να αγωνιστούν ώστε να υπάρξει πραγματική συνδικαλιστική ελευθερία στο χώρο δουλειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΒΟ ΚΥΜΗΣ
Ακόμα απλήρωτοι

Σύσκεψη πραγματοποιεί αύριο το Σωματείο Εργαζομένων στην «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ» (πρώην ΕΒΟ Κύμης), καλώντας σε συμμετοχή όλους τους φορείς του νομού, του Δήμου Κύμης και των όμορων δήμων, καθώς και τα σωματεία των άλλων επιχειρήσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο της Κύμης.

Βασικό ζήτημα αποτελεί η πολιτική απαξίωσης, που ακολουθεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, των ΕΑΣ και της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» και μεταξύ άλλων προδιαγράφει αρνητικό το μέλλον για τους εργαζόμενους. Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Σωματείου, Αθηνά Λεμπέση, επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά παραγγελία στο εργοστάσιο και όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε σε ανασφάλεια, όσον αφορά το άμεσο μέλλον μας». Ακόμα σε ανακοίνωση του Σωματείου τονίζεται πως «παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το μόνο που φαίνεται να περιορίζεται και να απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή είναι η αμυντική βιομηχανία της χώρας και κυρίως τα ΕΑΣ (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ), ενώ αντίθετα τα εξοπλιστικά (γαλλικές φρεγάτες, υποβρύχια) ευδοκιμούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ