ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1870 Γεννιέται η Μαρία Μοντεσόρι. Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός. Το 1896 ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς. Εργάστηκε ως βοηθός της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τα καθυστερημένα παιδιά. Το 1908 πήρε τον τίτλο του διδάκτορα της παιδαγωγικής ανθρωπολογίας. Η Μοντεσόρι άσκησε έντονη κριτική στην παραδοσιακή παιδαγωγική για τις μεθόδους διδασκαλίας που αγνοούσαν τη φυσική περιέργεια του παιδιού. Καθιέρωσε ένα πρωτότυπο σύστημα για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, η Μοντεσόρι πίστευε στην ιδέα της ελευθερίας του παιδιού όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του. Με την επιβολή του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία εγκατέλειψε την πατρίδα της, όπου γύρισε μετά τον πόλεμο. Το «σύστημα Μοντεσόρι» αποτέλεσε τη βάση για τα νεότερα παιδαγωγικά συστήματα.

1944: Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βουκουρέστι

Ο λαός του Βουκουρεστίου υποδέχεται τους σοβιετικούς στρατιώτες. 30 Αυγούστου 1944.
Ο λαός του Βουκουρεστίου υποδέχεται τους σοβιετικούς στρατιώτες. 30 Αυγούστου 1944.
Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι, στις 30 Αυγούστου 1944, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια. Η ναζιστική Γερμανία έχανε έναν πολύτιμο σύμμαχό της στον πόλεμο, ενώ η κατάληψη των πετρελαιοπηγών στο Πλοέστι από το σοβιετικό στρατό στέρησε τη Βέρμαχτ από καύσιμα. Στην περίοδο των μαχών, από 20 Αυγούστου ως 3 Σεπτέμβρη, οι Γερμανοί έχασαν στη Ρουμανία πάνω από 256 χιλιάδες οπλίτες και αξιωματικούς και άφησαν πίσω τους τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού. Ηταν μια από τις πιο βαριές καταστροφές της ναζιστικής Γερμανίας.

Η επίθεση του σοβιετικού στρατού κατά της Ρουμανίας (η οποία ήταν σύμμαχος των Γερμανών και συμμετείχε στην επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης) άρχισε στις 20 Αυγούστου 1944. Η κυβέρνηση Αντονέσκου μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός διέταξε γενική επιστράτευση, η οποία όμως απέτυχε παταγωδώς. Η συντριβή από τον Κόκκινο Στρατό των ρουμανικών στρατιών στη Μολδαβία αφαίρεσε από το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς το τελευταίο πραγματικό του στήριγμα. Απ' την άλλη, μέσα στη Ρουμανία, προετοιμάζονταν συστηματικά η εξέγερση του λαού υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 23 Αυγούστου συλλαμβάνεται ο Αντονέσκου και τα μέλη της κυβέρνησής του μέσα στα βασιλικά ανάκτορα. Τη νύχτα της 23ης Αυγούστου μαχητικά σώματα πατριωτών και στρατιωτικές μονάδες κατέλαβαν τα πιο σπουδαία στρατηγικά σημεία στο Βουκουρέστι. Οι φασιστικές αρχές δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Από τις 24 ως τις 29 Αυγούστου χιλιάδες ένοπλοι επαναστάτες μάχονται κατά των Γερμανοφασιστικών δυνάμεων στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις. Ωστόσο, οι ρουμανικοί αστικοτσιφλικάδικοι κύκλοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους την κατάσταση. Τα αστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προχώρησαν στη δημιουργία δικής τους κυβέρνησης με πρώτο μέλημα την κατάπνιξη της επανάστασης. Ταυτόχρονα έδιναν διαβεβαιώσεις στους Γερμανούς ότι θα επέτρεπαν την ανεμπόδιστη αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Η ορμητική, όμως, επέλαση του Κόκκινου Στρατού σε συνδυασμό με την πάλη των Ρουμάνων πατριωτών, απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 30 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 33 και στο Αιγαίο από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80, εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 16ο μέρος (σελίδα 8)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τη δημοσίευση των ομιλιών όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο από 23 έως 25 του Ιούνη, όπου αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία του M. Μίντσεφ, προέδρου της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (σελίδα 11)

ΠΛΗΘΟΣ παραβιάσεων και ελλείψεων, κυρίως στα συστήματα πυρόσβεσης, εντοπίστηκαν σε 31 υδροπτέρυγα μετά από ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΕΝ. Παρά τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικού Ναυτικού για το μη έλεγχο μέχρι τώρα, ο υπουργός Χρ. Παπουτσής επιδίωξε να καρπωθεί το αποτέλεσμα των ελέγχων (σελίδα 14)

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου, γεγονός που αντανακλά τόσο το γενικότερο κλίμα (αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει αύριο Πέμπτη τα παρεμβατικά επιτόκια) όσο και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των τραπεζών-αγοραστών των ομολόγων (σελίδα 20)

ΣΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ για την κατάσταση του ΕΣΥ, που κάθε απλός πολίτης ανακαλύπτει με μια απλή επίσκεψη στα νοσοκομεία της χώρας, και σε υποδείξεις προς τους διοικούντες των νοσοκομείων για την ένταση του αυταρχισμού και στην εφαρμογή μιας σειράς οργανωτικών μέτρων φαίνεται πως εξαντλείται η δράση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του υπό κρίση ΕΣΥ (σελίδα 23)

ΜΕ ΜΙΑ σειρά ελλείψεις, προβλήματα, αλλά και αντιδράσεις θα συνοδευτεί η μετεγκατάσταση του παλιού Νοσοκομείου Χανίων στο πολυδιαφημισμένο νέο νοσοκομείο, το οποίο έχει προβλεφτεί να αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτέμβρη του 2000 (σελίδα 24)

ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ στόχο τη δημιουργία μιας «Πολιτιστικής Πολιτείας» στην «καρδιά» της ΒΑ Αττικής, το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο της Κοινότητας Ανοιξης «Ο Ησίοδος» διοργανώνει τις «Παγκόσμιες Πολιτιστικές Συναντήσεις» (σελίδα 25)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1832 Η διάσκεψη του Λονδίνου ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, υλοποιώντας το όνειρο του Καποδίστρια, ο οποίος όμως είναι νεκρός.

1918 Δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Μίτσελσον» στη Μόσχα. Δράστες ήταν η Φάνια Κάπλαν και η αδελφή της Ντόρα, υποτιθέμενα μέλη του «Κοινωνικού Επαναστατικού Κόμματος».

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Στις 30 Αυγούστου αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων αντιφασιστών από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, ενώ πολλοί περισσότεροι ρίχτηκαν στις φυλακές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάμεσα στους εξόριστους ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος και βουλευτής Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο μετέπειτα αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος Κώστας Γαβριηλίδης, ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής κ.ά. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ