ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινές... οδηγίες μακριά απ' τα προβλήματα

Σε διαπιστώσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, που κάθε απλός πολίτης ανακαλύπτει με μια απλή επίσκεψη στα νοσοκομεία της χώρας και σε υποδείξεις προς τους διοικούντες των νοσοκομείων για την ένταση του αυταρχισμού και στην εφαρμογή μιας σειράς οργανωτικών μέτρων φαίνεται πως εξαντλείται η δράση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του υπό κρίση ΕΣΥ.

Ετσι, προχτές το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στους προέδρους των νοσοκομείων της χώρας τους παρέπεμψε στην εφαρμογή μιας σειράς οδηγιών που αφορούν την καθαριότητα των νοσοκομείων, την ενδυμασία του προσωπικού, την ευπρεπή συμπεριφορά των εργαζομένων κ.α.

«Το χαμόγελο και η ευγένεια δεν κοστίζουν». Ηταν μια από τις υποδείξεις - «βαθιά τομή» του υπουργού Υγείας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Ουδείς λόγος, ωστόσο, έγινε για τα φλέγοντα προβλήματα του ΕΣΥ. Για την υποχρηματοδότηση που οδηγεί τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, και κυρίως νοσηλευτικού, την έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που κοστίζει δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς που εξαναγκάζονται να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, την παράδοση σημαντικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα στους ιδιώτες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του υπουργού, μέχρι το τέλος Οκτώβρη του 2000 με ευθύνη των προέδρων θα πρέπει:

  • Να έχει συμπληρωθεί το Δελτίο Ενημέρωσης των Βελτιώσεων στο οποίο θα αξιολογείται η λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Η υποδοχή και οι πληροφορίες στην είσοδο των νοσοκομείων θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
  • Να εφαρμόζεται η σχετική εγκύκλιος για την απαγόρευση του καπνίσματος.
  • Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των θαλάμων, αλλά και στην ευπρεπή συμπεριφορά του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένο και να φέρει στη στολή του κάρτα με φωτογραφία, ονοματεπώνυμο και ειδικότητα.
  • Να εφαρμόζεται ο νόμος σε περίπτωση κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
  • Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργούν από τις 8:30 π.μ έως τις 2 μ.μ.
  • Δημιουργείται σε κάθε νοσοκομείο με απόφαση των ΔΣ ομάδα παρέμβασης (task force) που αποτελείται από εμπειρογνώμονες στο χώρο της υγείας, διοικητικά στελέχη και άλλους επιστήμονες για την παρακολούθηση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο νοσοκομείο.
Δε φτάνουν τα ευχολόγια

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με ευχολόγια να λύσει προβλήματα που οι βασικότεροι όροι για τη λύση τους είναι η χρηματοδότηση και η δημοκρατία», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Ηλίας Σιώρας μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σχολιάζοντας τις οδηγίες του υπουργού Υγείας προς τους προέδρους των νοσοκομείων της χώρας.

«Προτείνονται διοικητικά μέτρα, βελτιώσεις χωρίς να μπαίνει το χέρι στην τσέπη», επισήμανε και τόνισε: «Τα μέτρα είναι πεπερασμένης δυνατότητας, αφού δε συνδυάζονται με χρηματοδότηση, ενώ δείχνουν και ασέβεια στους λειτουργούς της υγείας. Είναι ζητήματα τα οποία όλοι οι υπουργοί Υγείας, από το Δοξιάδη μέχρι τώρα, έχουν εντοπίσει και περίπου έχουν προτείνει στις διοικήσεις τα ίδια μέτρα για τη λύση τους, τα οποία και δεν απέδωσαν γιατί δε συνοδεύτηκαν από επαρκή χρηματοδότηση. Επίσης, δεν πέτυχαν, γιατί είχαν έναν αυταρχισμό και ένα πνεύμα που βλέπει τον υγειονομικό, είτε το γιατρό είτε τη νοσηλεύτρια, ως εχθρό του ΕΣΥ. Με τέτοια αντίληψη και πρακτική αυταρχισμού θα υπάρξουν δυσμενέστατες συνέπειες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ας ξεκινήσει το χαμόγελο από τον ίδιο τον υπουργό».

«Ο υπουργός μίλησε για υποδοχή και παροχή πληροφοριών στην είσοδο των νοσοκομείων σε 24ωρη βάση, για καθαριότητα, για αξιοπρεπή τρόπο σερβιρίσματος για ευπρεπή συμπεριφορά και ενδυμασία του προσωπικού. Η εικοσιτετράωρη υποδοχή όμως απαιτεί πλήρη μηχανοργάνωση και εκπαιδευμένο προσωπικό. Μιλάει ο υπουργός για την αθλιότητα της καθαριότητας των νοσοκομείων, όταν υπεύθυνοι για αυτήν είναι τα ιδιωτικά συνεργεία και η μεταφορά του κομματιού αυτού στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιματισμός (πλυντήρια, σιδερωτήρια, ραφεία) υπολειτουργούν πάλι, λόγω έλλειψης προσωπικού και σε σημείο, που δεν υπάρχουν ούτε μπλούζες για τους γιατρούς και ετοιμάζονται να τα δώσουν και αυτά στους ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαγειρεία που λειτουργούν με λιγότερο από το μισό προσωπικό, ενώ τα μαγειρικά σκεύη και οι εγκαταστάσεις είναι πολυχρησιμοποιημένα έως απαρχαιωμένα. Ηδη η ασφάλεια των νοσοκομείων έχει δοθεί σε ιδιώτες και είναι ανεπαρκής».

Τέλος, αναφερόμενος στη σύσταση του υπουργού προς τους προέδρους να εφαρμόζουν το νόμο σε περίπτωση κινητοποιήσεων επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θέλουμε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να παρεμποδίσουμε τη λειτουργία τους και αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός. Στόχος, λοιπόν, αυτών των μέτρων είναι να παρεμποδιστούν οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ