ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κατέληξαν στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τη συναίνεση της ΝΔ για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, ζητά το ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή από κοινού με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και με αντικείμενο την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατά την άποψη του Κ. Σημίτη, όπως τη μετέφερε μετά την πολύωρη συνεδρίαση ο Δ. Ρέππας, η Αναθεώρηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση» που έχει γίνει από το '75.

Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε σε κάποιες ενότητες για τις οποίες προωθεί την αναθεώρησή τους το ΠΑΣΟΚ (η αναλυτική παρουσίαση θα γίνει από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο). Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν:

α) Τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «συναινετική αντιμετώπιση» και θα εισηγηθεί την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές. Η εκλογή του Προέδρου θα γίνεται με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στις οποίες θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Για να περάσει η θέση αυτή απαιτείται η συμφωνία της ΝΔ, την οποία κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να «αλλάξει θέση», δεδομένου ότι η Ρηγίλλης έχει απαντήσει αρνητικά.

β)Την προσαρμογή του Συντάγματος και «των συνταγματικών θεμελίων» της χώρας «στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Δ. Ρέππας δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις...

γ)Τον εκλογικό νόμο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου, να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

δ) Τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των υποψηφίων βουλευτών. Τα κωλύματα αναφέρονται στους υποψήφιους, σ' αυτούς δηλαδή τους πολίτες που έχουν κώλυμα εκλογιμότητας, ενώ τα ασυμβίβαστα αναφέρονται στους βουλευτές.

ε) Την «αναδιοργάνωση» των λειτουργιών της Βουλής. Συγκεκριμένα προωθείται η ψήφιση νομοσχεδίων από τις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές εφόσον όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμφωνούν. Εάν - κατά τον Δ.Ρέππα - διατυπώνονται αντιρρήσεις από κάποιο κόμμα, τότε θα δίνεται η δυνατότητα μιας πολιτικού χαρακτήρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς όμως να γίνεται κατ' άρθρο συζήτηση. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των νομοσχεδίων, εκτός εκείνων που έχουν θεσμικό χαρακτήρα ή αφορούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

στ) Την κατοχύρωση δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

ζ) Τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Οπως είπε ο Δ.Ρέππας κατοχυρώνεται συνταγματικά το...«πνεύμα, η βασική φιλοσοφία που διέπει το Ν. 2190» (νόμος Πεπονή).

η) Την εκλογή δικαστικής εξουσίας. Θα υπάρχει ένα σώμα προεπιλογής, αλλά την τελική απόφαση θα συνεχίσει να τη λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης «θα αντιμετωπιστούν», όπως ισχυρίστηκε ο Δ. Ρέππας και τα θέματα... διαφάνειας στο δημόσιο βίο, «ιδιαιτέρως στα ΜΜΕ και τα προβλήματα συγκέντρωσης δύναμης. Η κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα τα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σημασία και επιμέλεια», πρόσθεσε...

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αναθεώρηση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ίσως και πριν το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός των αναθεωρητέων διατάξεων που ξεπερνούν τις 100, θα ψηφιστεί με 151 ψήφους ενώ υπάρχουν και 7 διατάξεις (μεταξύ των οποίων εκείνη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) που για να αναθεωρηθούν απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι.

ΚΥΠΡΙΑΚΌ
Κοινός βηματισμός σε «ναρκοθετημένη» πορεία

Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση συντονίζουν τα βήματά τους, ενώ κοινή είναι η εντύπωση ότι καμία θετική εξέλιξη δεν πρέπει να αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα

Επί τέσσερις ώρες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου αναζητούσαν, στη χτεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, κοινό βηματισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη «ναρκοθετημένη» πορεία που ακολουθεί το Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μίλησε «για την κρισιμότητα των στιγμών» που θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Μίλησε επίσης και για τον «απόλυτο συντονισμό» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Αυτό το συντονισμό, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Κασουλίδης, το χαρακτήρισε και «ακρογωνιαίο λίθο» των προσπαθειών για μια λύση του κυπριακού προβλήματος.

Παρ' όλες τις δημόσιες διατυπώσεις περί «συντονισμού», όμως, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πολύ δύσκολα Αθήνα και Λευκωσία θα αποφύγουν τις μεταξύ τους τριβές, καθώς δύο βασικές και τρέχουσες διπλωματικές πτυχές του Κυπριακού δε φαίνεται να καταλήγουν σύμφωνα με τους «σχεδιασμούς». Τα δύο βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά αναφορικά με το Κυπριακό είναι οι επικείμενες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη και οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για τη διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι σαφές ότι το μόνο «αντικείμενο» διαπραγμάτευσης σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων είναι το αίτημα του Ντενκτάς για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου η Αθήνα και η Λευκωσία θεωρούσαν ότι έχουν εξασφαλίσει πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας. Τα μηνύματα που έχουν περιέλθει στην Αθήνα από τους εταίρους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να μετατρέψουν το Κυπριακό σε ευρωτουρκικό πρόβλημα. Υπό την έννοια αυτή, Αθήνα και Λευκωσία γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να «ζορίσουν» την Αγκυρα μέσα από τη συζήτηση για τη διαμόρφωση της εταιρικής της σχέσης με την Κοινότητα.

Οι ελληνικοί στόχοι

Βασικός στόχος της Ελλάδας στην εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ είναι η ενσωμάτωση των συμπερασμάτων του Ελσίνκι στο κείμενο, που θα περιγράφει αυτήν την εταιρική σχέση, με τρόπο που θα καθιστά αποτελεσματικό τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Τη θέση αυτή περιέγραψε με δηλώσεις στην εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επισήμανε πως η προσπάθεια της Αθήνας συνεχίζεται στο πλαίσιο των «15» και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε υπηρεσιακό. Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος αναμένεται, σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, να γίνει στην άτυπη σύνοδο των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Εβιάν της Γαλλίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στη σύνοδο αυτή ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα ενημερώσει το συμβούλιο και για τις πρόσφατες επαφές του στην Τουρκία, σε συνάρτηση και με το θέμα της εταιρικής σχέσης. Η Αθήνα θα επιμείνει, κατά τη συζήτηση του κειμένου, να συμπεριληφθούν τρία βασικά θέματα: η ενσωμάτωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, το Κυπριακό, που αποτελεί θέμα της ΕΕ και θα επηρεάζει στο μέλλον την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε πως σ' αυτή τη φάση δεν υπάρχει κείμενο, αναμένεται, όμως, να διαμορφωθεί στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε χτες το απόγευμα και με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο.

Σήμερα η «πρώτη» της Επιτροπής

Η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, της Βουλής, συνεδριάζει σήμερα στις 11.30 το πρωί, με αντικείμενο τις κατ' αρχήν και συνολικότερες θέσεις των κομμάτων για το θέμα της Αναθεώρησης. Οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη, ενώ η προθεσμία που έχει λάβει για την έκδοση πορίσματος λήγει στις 15 του Οκτώβρη.

Η Επιτροπή αποτελείται από 41 μέλη με αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης, Α' Αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Κατσαρός (ΝΔ), Β' Αντιπρόεδρος ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και γραμματέας ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ).

Το ΝΑΤΟ κανονίζει τους εξοπλισμούς της Ελλάδας

H εβδομαδιαία αμερικανική αμυντική επιθεώρηση DEFENSE NEWS, δημοσιεύει ανταπόκριση από το Λονδίνο που αναφέρεται στις ανησυχίες Τούρκων αξιωματούχων μετά την ελληνική αγορά βαλλιστικών πυραύλων με χαρακτηριστικά στελθ γαλλο-αγγλικής κατασκευής τύπου scalp, με το σκεπτικό ότι διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, αφού οι Τούρκοι δε διαθέτουν ακόμη τον παρόμοιας τεχνολογίας ισραηλινής κατασκευής πύραυλο popeye II και ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο Missile Technology Control Regime, που έχουν προσυπογράψει η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απαγορεύεται η εξαγωγή πυραύλων με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Οι πύραυλοι αέρος - εδάφους Scalp έχουν βεληνεκές πάνω από 600 χλμ. και αγοράστηκαν από την Ελλάδα ως μέρος ενός εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 1,78 δισ. δολαρίων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η ελληνική προμήθεια δε θα έπρεπε να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις, διότι οι ελληνικοί scalp δεν έχουν στόχο την Τουρκία και υπάρχει επαρκέστατη παρακολούθηση της κατάστασης. Αλλωστε, παρόμοια θέματα πρέπει να επιλύονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες». Παράλληλα, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως οι πύραυλοι πληρούν τις προϋποθέσεις εξαγωγής τους σύμφωνα με το πρωτόκολλο MTCR.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ