ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα και ισχυρή παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, περιλαμβάνει το «μείγμα» της πολιτικής που η ΝΔ προβάλλει ως εναλλακτική δήθεν λύση στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ηδη, ο Α. Σαμαράς έχει ξεκινήσει μια προπαγανδιστική καμπάνια υπέρ της «αποενοχοποίησης» - όπως λέει - και απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας, της άρσης κάθε «εμπόδιου» και την παροχή πάσης φύσεως «κινήτρων», ώστε να διασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα παντού» και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στα «εμπόδια» που πρέπει να αρθούν για χάρη της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η ηγεσία της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γι' αυτό και τη βδομάδα που πέρασε, η Ρηγίλλης διαμήνυσε ότι στηρίζει αναφανδόν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενώ έχει ήδη συναινέσει και στην ξεθεμελίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Λέμε ναι σε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας - άλλωστε αποτελεί κατεύθυνση πολιτικής και από την ΕΕ, η περίφημη έννοια της flexicurity», δήλωσε ευθέως ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προωθούμενη επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που προβλέπονται στο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ).

Μίσος για τους εργατικούς αγώνες

«Εμπόδιο», επίσης, θεωρούνται και οι απεργίες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, με τις οποίες η πλουτοκρατία, αξιοποιώντας την κρίση, θέλει να ξεμπερδεύει. Η ΝΔ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σταθερά καταδικάζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση, συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των αγώνων του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ και πλειοδοτεί στη λήψη μέτρων καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Ασκώντας ιδεολογική τρομοκρατία, τα στελέχη της ΝΔ συκοφαντούν τους αγώνες ότι «αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς» και «πλήττουν καίρια την ελληνική οικονομία». Ταυτόχρονα, χωρίς κανένα δισταγμό, καλούν διαρκώς την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», προσφέροντας έτσι πλήρη πολιτική κάλυψη σε χρήση αστυνομικής βίας.

Γενικότερα, το πολυδιαφημισμένο «νέο μείγμα» που επαγγέλλεται ο Α. Σαμαράς περιλαμβάνει σκουριασμένα και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, αποτυχημένες συνταγές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, τα οποία μάλιστα θέλει να λανσάρει ως κάτι το «καινούργιο».

Οι νέες ιδέες, που η ΝΔ πρέπει κατά τον Α. Σαμαρά μαχητικά να υπερασπίζεται δεν είναι παρά οι «αιώνιες» αξίες του καπιταλισμού, η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι βέβαια και η ουσία της ιδεολογίας του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», οι ιδέες του οποίου «ενυπάρχουν αυτονόητες και αυτοφυείς (!) μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Στον ορισμό του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» που έδωσε ο ίδιος στην ιδεολογική συνδιάσκεψη της ΝΔ την περασμένη Κυριακή, κυρίαρχη είναι η ερμηνεία του δεύτερου όρου, αφού, όπως είπε, «έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την υπέρβαση του παρασιτισμού».

Οπως είναι φυσικό, τον παρασιτισμό η ΝΔ δεν τον βλέπει στο κεφάλαιο που καρπώνεται τεράστιο πλούτο χωρίς να γυρνάει ούτε ένα γρανάζι στην παραγωγή, αλλά στα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία προσπαθεί να τα συκοφαντήσει και να τα ταυτίσει με άθλιες πλευρές του αστικού συστήματος που σκόπιμα εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Κόμμα της πλουτοκρατίας

Επικαλούμενος την (ανύπαρκτη) κοινωνική διάσταση του φιλελευθερισμού, μιας δηλαδή από τις μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να πείσει ότι η πολιτική του διαφέρει από τον «εφιάλτη» του «σοσιαλιστικού νεοφιλελευθερισμού», που κατά τον ίδιο πάντα, εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι είναι «κόμμα λαϊκό, όχι ταξικό», για να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά γενικά και αόριστα του λαού, παρουσιάζοντάς τα σαν κοινά.

Τα όσα όμως είπε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνουν καθαρά ότι η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης. Γι' αυτό ο Α. Σαμαράς υπεραμύνθηκε, για παράδειγμα, της στήριξης των τραπεζών με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, ζήτησε να δοθούν χρήματα στους μεγαλοεργολάβους και να επιστραφεί ο ΦΠΑ συνολικά στις επιχειρήσεις, άσκησε πίεση για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, πλειοδότησε στην άρση του καμποτάζ αποδοκιμάζοντας τις «θολές λύσεις», κ.ο.κ. Στο ίδιο πνεύμα, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

«Αν θέλουμε εμείς να μείνουμε όρθιοι και να κερδίσουμε την κοινωνία, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πολύ διαφορετικοί», υπογραμμίζει με έμφαση σε κάθε ευκαιρία στα στελέχη της ΝΔ ο Α. Σαμαρά. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι σταθερός πυλώνας της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος, που μόνο μέσα από την ανατροπή του μπορεί να ελπίζει ο λαός ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.


Π.Κ.

Πατριδογνωμόνιο
Επιλογή τώρα ομήλικοι!

Σκέφτομαι τη ζάχαρη και το αλεύρι που κάποτε ήξερα ως ελληνικά. Θυμάμαι που πηγαίναμε και τρώγαμε ψάρι στην Πάχη κι ας μην είχαμε λεφτά, στα παιδικά μου χρόνια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα άλλωστε σ' ένα πλυσταριό δύο δωματίων στο Κουκάκι, πάνω από το μπακάλικο του Ματαράγκα στην πλατεία Βεΐκου. Θυμάμαι χύμα τις φακές και τα φασόλια και το πρώτο σελοτέιπ που είδα κι έμοιαζε σα θαύμα. Επαιζα και πέρναγε και ο πωλητής πάγου κι αργότερα ο παγωτατζής με το ποδήλατο και τα χωνάκια που φόραγε ημίψηλο και τον φωνάζαμε «πρέσβη». Θυμάμαι τη μάνα μου να πουλάει πατρική περιουσία για να πάμε τα κορίτσια σχολείο κι όχι να έχουμε προίκα. «Βραχιόλια οι γλώσσες και τα γράμματα παιδί μου κι όχι τα τριάρια», έλεγαν οι γονείς μου και το πίστευαν. Στα 56 μου αισθάνομαι δύο αιώνων. Οχι από βάρος. Από εμπειρίες και θαύματα του ανθρώπου που συμπυκνώθηκαν έτσι κι αλλιώς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το πρώτο μου ένσημο είναι του Ιουλίου του 1976, 34 χρόνια πίσω... Η δημοσιογραφική μου σύνταξη βγαίνει χωρίς την απειλή του ΔΝΤ κι ως φαίνεται θα προλάβω να ξοφλήσω το δάνειο του σπιτιού του παιδιού. Είμαι κουρασμένα τυχερή; Είμαι προνομιούχα που έζησα και δούλεψα σαν το σκυλί κι έθρεψα και συντήρησα και φίλους και ανιόντες και κατιόντες και χάρηκα που στήριξα μεροκάματα και καριέρες; Μικροαστή με νου και με ψυχή είμαι. Παιδί μιας πόλης που πήγε πρώτη φορά στο σινεμά με παρέα παιδιών στην 6η δημοτικού κι είδα το Σπάρτακο(!). Κι ύστερα ήρθαν και έκαμαν το σινεμά γκαράζ, κούρεψαν τους φοίνικες στην αυλή μου, χάσαμε τα πάντα στη χούντα κι άρχισα να δουλεύω απ' το πρώτο έτος του πανεπιστημίου.

Οχι, σύντροφοι, δε μ' έπιασε μήτε παλιμπαιδισμός μήτε μελαγχολία της ηλικίας. Είναι σκέψεις καταφύγιο και πυροκροτητές οργής οι φλασιές του μυαλού σε ώρες ΚΑΤΟΧΗΣ. Βαθιάς κι ουσιαστικής κατοχής σαν κι αυτήν που ζούμε του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ. Με μια ιδεολογική γκρίζα λασπόμαζα να πνίγει ισοπεδωτικά τους ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να δουν τη σύμμαχη τάξη που θα δικαίωνε την ύπαρξή τους. Κι οι περισσότεροι της γενιάς μου πήγαν στην παραπάνω και πλούτισαν και φτώχυναν στο μέσα τους. Κάποιοι πήραμε, έστω και την ύστατη στιγμή, το τιμόνι στα χέρια μας κι ήρθαμε με τους ναύτες και τους λοστρόμους, με τις καθαρίστριες και τους οικοδόμους, με τα δικηγοράκια και τις εργαζόμενες στο δημόσιο με... με... όλη εκείνη την τεράστια τάξη των εργαζομένων που μας επέτρεψε να φτιάξουμε «κοινόν Ελλήνων», μια ζωή που μπορούσε να βελτιώνεται μέσα κι έξω καθόλου μοιραία και ποτέ άβουλα.

Αυτή η δική μου γενιά είναι που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης εξουσίας κι επιλογών. Και με εξοργίζει που διαπραγματεύεται τώρα, «γενιά του Πολυτεχνείου» γαρ, την εξόντωση του διπλανού της. Που κόβει τη σύνταξη της μάνας της. Που χρεώνει τα παιδιά της και τους πουλάει τα νιάτα μπιρ παρά για να συνεχίσει να ...κυβερνάει το τσακισμένο απ' τους πειρατές καράβι.

Το βλέπω το έργο με τα μάτια της ηλικίας μου και της συλλογικής εμπειρίας που συνεπάγεται. Στόχος του καπιταλιστή δυνάστη είναι η αποθάρρυνση. Να πνιγούν έγκαιρα και βίαια οι ξεσηκωμοί, οι αντιδράσεις, η απόπειρα ανατροπής. Να βολευτούν οι συνομίληκοι, να τρομάξουν οι νέοι, να πεθάνουν από απογοήτευση και πείνα οι γέροι. Δέκα χρόνια κατοχής και βλέπουμε λένε... Οχι! Χίλιες φορές όχι. Ειδικά από μας που ξέρουμε πώς είναι να ζεις με ελπίδα, να πατάς στα πόδια σου, να μη νιώθεις μοναξιά, να έχεις να θυμάσαι ότι επέλεξες πώς θα γεράσεις. Οχι ρε! Και γέρους θα κρατήσουμε και νέους θα στηρίξουμε στην αντίσταση των καιρών. Το βάρος στους ώμους μας είναι πούπουλο σε σύγκριση με την ντροπή. Επιλογή τώρα ομήλικοι!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

-- Την Τετάρτη, 16 Ιούνη, εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου «Πρόοδος» (Κορυτσάς 33) με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη, 23 Ιούνη, εκδήλωση με θέμα «η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό» διοργανώνουν η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Υπηρεσιών και Κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ