ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
1919: Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις. Στη φωτογραφία, σύγκρουση απεργών και Αστυνομίας στο Σικάγο
Το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις. Στη φωτογραφία, σύγκρουση απεργών και Αστυνομίας στο Σικάγο
Το 1919 η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και οι επιτυχίες του σοβιετικού κράτους δυνάμωσαν την αριστερή πτέρυγα στο σοσιαλιστικό κόμμα, το σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα, τη συνδικαλιστική οργάνωση «Βιομηχανικοί εργάτες της ειρήνης», ακόμη και στην Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας. Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της επιρροής της αριστερής πτέρυγας του σοσιαλιστικού κινήματος έπαιξαν τα έργα και οι λόγοι του Λένιν. Με το περίφημο «Γράμμα προς τους Αμερικανούς εργάτες», ο Λένιν φώτισε τα πιο σπουδαία θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα του αγώνα τους.

Από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας πιο αγαπητοί στο λαό ήταν ο Γουίλιαμ Χάιγουντ, ο Τσαρλς Ρούτενμπεργκ και κυρίως ο Τζον Ριντ.

Στις εκλογές για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος, το Μάη του 1919, οι ηγέτες της Αριστεράς πήραν τη συντριπτική πλειοψηφία: Ο Ριντ 17.235 ψήφους, ο Ρούτενμπεργκ περισσότερες από 10.000, ενώ ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας Χίλκουιθ συγκέντρωσε μόλις 4.871 ψήφους.

Μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν την ηγεσία, οι ρεφορμιστές, απέκλεισαν πραξικοπηματικά τους εκπροσώπους της αριστερής πτέρυγας από τα κομματικά όργανα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο το σοσιαλιστικό κόμμα είχε 104.000 μέλη.

Στις 30 Αυγούστου 1919 άρχισαν στο Σικάγο, οι εργασίες της εθνικής συνδιάσκεψης του σοσιαλιστικού κόμματος. Οι αντιπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας, με επικεφαλής το Τζον Ριντ ζήτησαν να πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη ως εκλεγμένα μέλη της. Ομως η ομάδα Χίλκουιθ ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας και τους απαγόρευσε την είσοδο.

Την άλλη μέρα, 31η Αυγούστου, οι οπαδοί του Τζον Ριντ ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Αμερικής, όπου εγγράφηκαν περίπου 10.000 μέλη.

Την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου, άλλη μια ομάδα μελών του σοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Τσαρλς Ρούτενμπεργκ ίδρυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής, στο οποίο εντάχθηκαν εργάτες, κυρίως, μη αμερικανικής καταγωγής. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής έφτασαν τις 58.000 περίπου.

Και τα δυο κόμματα ζήτησαν να προσχωρήσουν στην Κομμουνιστική Διεθνή. Το Μάη του 1921 τα δυο κόμματα ενώθηκαν και δημιούργησαν το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής, γραμματέας του οποίου εκλέχτηκε ο Ρούτενμπεργκ αν και ήταν στη φυλακή. Το κόμμα παρέμεινε στην παρανομία ως τις αρχές του 1923 οπότε και νομιμοποιήθηκε.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 35 και στο Αιγαίο από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1986 Πεθαίνει ο Ούρχο Κεκόνεν. Φινλανδός πολιτικός. Γεννήθηκε το 1900 και από το 1926 ως το 1956 υπήρξε ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος. Από το 1936 μέχρι το 1950 συμμετείχε ως υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις. Το 1956 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από κοινού με τον Γ.Κ. Παασκίβι ήταν πρωταγωνιστής της μεταπολεμικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας και της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων με τη Σοβιετική Ενωση. Το Μάη του 1963 ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μετατροπή της Βόρειας Ευρώπης σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη ειρήνης. Για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ενωσης τιμήθηκε από το προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ με το παράσημο Λένιν το 1964 και με το παράσημο της Φιλίας των Λαών το 1973.

ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ αξιωματούχων του Ισραήλ ότι δε θα αλλάξει το στάτους κβο της προστασίας των ελληνοορθόδοξων προσκυνημάτων των Ιεροσολύμων, αλλά και τη... συμπαράστασή τους σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταυτοτήτων, απέσπασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (σελίδα 9)

ΓΕΝΙΚΕΣ διατυπώσεις και αόριστα «αιτήματα» περιλαμβάνουν οι θέσεις που παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ (σελίδα 12)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να μην κάνουν πίσω στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους είναι οι οικοδόμοι της Πάτρας, που σήμερα πραγματοποιούν πανοικοδομική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης (σελίδα 13)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 5.000 πάνοπλοι Κολομβιανοί στρατιώτες, εκατοντάδες αστυνομικοί και πολλές δεκάδες Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες αποτέλεσαν τη «φρουρά» του Μπιλ Κλίντον, στη διάρκεια της ολιγόωρης χτεσινής επίσκεψής του στην πόλη Καρταγένα της Κολομβίας (σελίδες 14 - 15)

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στους ιδιώτες και της προνομιακής μεταχείρισης που τυγχάνουν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έθεσε το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή (σελίδα 16)

ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ιδιωτικοποίηση, με την παραχώρηση σημαντικού πακέτου μετοχών σε ξένο «στρατηγικό εταίρο», οδηγούνται με απόφαση της κυβέρνησης τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) (σελίδα 17)

ΣΥΣΚΕΨΗ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή μήλων, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Αγιά της Λάρισας (σελίδα 20)

ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ από κάθε οικονομικό «βάρος», όπως ακριβώς αξιώνουν οι υποψήφιοι «μνηστήρες», αποφάσισε να παραδώσει η κυβέρνηση την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στους ιδιώτες, σύμφωνα με όσα κατέληξαν χτες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών (σελίδα 21)

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του '80 κάποιοι «φωστήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου σκέφτηκαν απλώς... καπιταλιστικά κι έφεραν τον επαγγελματισμό. Από εκείνη την εποχή πέρασαν 20 χρόνια και αν κάποιος θέλει να κάνει «ταμείο», θα τον πιάσει η... καρδιά του (σελίδα 27)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1923 Οι Ιταλοί αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, ύστερα από βομβαρδισμό. Οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές εγκρίνουν αυτές τις ενέργειες και υποχρεώνουν την Ελλάδα να αποδεχτεί τους εξευτελιστικούς όρους. Οι Ιταλοί αποσύρθηκαν από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτέμβρη 1923.

1929 Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

1929 Δημοσιεύεται η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

1929 Στον πρώτο μήνα από την ψήφιση του «ιδιώνυμου» εκδόθηκαν 51 καταδίκες για παράβασή του.

1931 Παραπέμπεται ο «Ριζοσπάστης» σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης Αβραάμ. Ο «Ρ» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο: «Ο Νέος Ριζοσπάστης».

1931 Ο Λουνατσάρσκι, επίτροπος Παιδείας της Σοβιετικής Ενωσης, επισκέπτεται την Ελλάδα.

1935 Αρχισε το κίνημα, που πήρε το όνομά του από τον πρωτοπόρο ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

1957 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ