ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Το ποτάμι γύρισε... πίσω

Ο Ρίβερς μετά από τρία χρόνια ξανά στον Ολυμπιακό

Συμπαίκτες θα είναι από τη νέα σεζόν Ρίβερς και Μπουντούρης
Συμπαίκτες θα είναι από τη νέα σεζόν Ρίβερς και Μπουντούρης
Στα γνώριμα... λημέρια του Πειραιά επέστρεψε ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ρίβερς (παρατσούκλι ποταμός). Ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού, μετά από τρία χρόνια, γύρισε στην ομάδα με την οποία κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης το 1997 και όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές επιτυχίες: «Είμαι χαρούμενος που γύρισα. Είναι πολύ καλό να βλέπεις παλιούς φίλους. Ολα είναι γνώριμα για μένα. Στόχος μου είναι ο Ολυμπιακός να πραγματοποιήσει ανάλογη πορεία με αυτή του '97. Δηλαδή, να τα πάρουμε όλα». Παράλληλα, ο 35χρονος Ρίβερς, ορμώμενος από την πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, συνέχισε τις αισιόδοξες δηλώσεις λέγοντας: «Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την παλιά καλή παράδοση και να επαναφέρουμε το πνεύμα του νικητή, σ' ένα πολύ μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Ο κόσμος θέλει μια ομάδα να κερδίζει, παίζοντας καλό μπάσκετ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι σπουδαίοι και με τη σκληρή δουλιά θα προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, για το καλύτερο δυνατό, σ' ένα πρωτάθλημα που είναι το καλύτερο στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα το διασκεδάσουμε».

  • Αλλάζει... υπηκοότητα η προτίμηση του Μάκη Δενδρινού όσον αφορά στον παίχτη που θα καλύψει την εναπομείνασα θέση του σμολ φόργουορντ. Ο τεχνικός του Ηρακλή «αναγκάστηκε» να αποσύρει το ενδιαφέρον του από την ανατολική αγορά και να στραφεί αλλού, αφού οι στόχοι που είχε δεν ευδοκίμησαν. Μέχρι στιγμής, στη λίστα του «Βούδα» ξεχωρίζει το όνομα του Κροάτη Γκόρνταν, ενώ στο «Γηραιό» προτάθηκε και ο γνωστός από τη θητεία του στο Περιστέρι, Τζέι Λαρανάνγκα.
  • Την Τρίτη 5 του Σεπτέμβρη θα γίνει η τελικά κλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ ανδρών και γυναικών.
Είκοσι χρόνια φαγούρας

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 κάποιοι «φωστήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου σκέφτηκαν απλώς... καπιταλιστικά. Να φέρουν στο χώρο τον επαγγελματισμό αφήνοντας στην πάντα τον αγνό ερασιτεχνισμό. Από εκείνη την εποχή πέρασαν 20 χρόνια και αν κάποιος θέλει να κάνει «ταμείο» θα τον πιάσει η... καρδιά του. Από πού ν' αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

Οι ομάδες έγιναν έρμαια παραγόντων αμφιβόλου ηθικής που διά μέσω του ποδοσφαίρου προσπάθησαν να ανεβάσουν τις... μετοχές τους. Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα. Γιώργος Κοσκωτάς, Αργύρης Σαλιαρέλης και ένα σωρό ακόμη που έχουν πάρε δώσε με τη Δικαιοσύνη κάθε λίγο και λιγάκι. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εξαγοράσουν πρωταθλήματα και γενικότερα καταστάσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο και το μόνο που ουσιαστικά πέτυχαν ήταν να βυθίσουν το σκάφος ακόμη πιο βαθιά.

Αλήθεια, ποια είναι η ταυτότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Καμία. Πακτωλός χρημάτων για παίκτες εγχώριους και τα δικά μας παιδιά στον πάγκο να γυαλίζουν τα παπούτσια βεντετών από την αλλοδαπή, που έρχονται για καλές αρπαχτές συνήθως στα γεράματά τους. Μετά σου λέει γιατί δεν... τσουλάει η Εθνική ανδρών. Οι νέοι «πετάνε», όμως μένουν «αιώνια» νέοι και χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Το σχετικά νέο «φρούτο» που ακούει στο όνομα ΕΠΑΕ έχει ενώσει όλους τους «άρχοντες» προέδρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί μόνο να ανεβάσει τα κέρδη, όμως στη βάση το απόλυτο μηδέν. Ολοι τώρα τελευταία κόπτονται για τη διόρθωση των γηπέδων, όμως για τη διόρθωση του μυαλού των εφήβων (χούλιγκαν) που τους έχουν κάνει πειθήνια όργανά τους, ποιος στ' αλήθεια νοιάζεται; Μήπως η πολιτεία;

Δυστυχώς και αυτή «ποιεί την νήσσαν», αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Ομως ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Τώρα το ντοπάρισμα έχει γίνει πλέον κάτι το εντελώς φυσιολογικό. Το παραδέχονται άλλωστε σχεδόν όλοι, άσχετα αν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΠΑΕ και ΓΓΑ δεν έχει τελειωμό και όλα αυτά για το χρήμα. Τον τζόγο. Αν τελικά το Προκαθορισμένο Στοίχημα περιλαμβάνει και αγώνες από τα ελληνικά πρωταθλήματα. Καβγάς, δηλαδή, για το... ψητό. Ολ' αυτά στην Ελλάς του 2000...


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΟ
Σφίγγουν τα λουριά

Υποχρεωτικός είναι (και επίσημα) από χτες ο αιματολογικός έλεγχος των ποδοσφαιριστών. Η ΕΠΟ αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΠΑΕ και θεσμοθέτησε τη σχετική διαδικασία αναφορικά με τις ουσίες Ερυθροποιητίνη και Αυξητική Ορμόνη. Μάλιστα οι ποινές που προβλέπονται είναι αρκετά αυστηρές. Αρνηση ελέγχου σημαίνει 8μηνο αποκλεισμό από πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ θετικό δείγμα (άρθρο 32α, β ΚΑΠ) «2χρονο αποκλεισμό από κάθε επίσημο ή φιλικό αγώνα και ανάκληση δελτίου ή επαγγελματικής ιδιότητας». Η υποτροπή οδηγεί σε οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΠΟ. Αν αποδειχθεί συμμετοχή ανθρώπων της ΠΑΕ, η εταιρία θα τιμωρείται με αφαίρεση 15 βαθμών από το πρωτάθλημα. Εκτός των παραπάνω, ο σχετικός φάκελος θα παραπέμπεται στις Εισαγγελικές Αρχές.

Βήματα θετικά αν και υπάρχουν δύο αλλά. Αφ' ενός, απουσιάζει η αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας του ντόπινγκ. Δηλαδή, η «ανάγκη» υλοποίησης του υπερανθρώπου λόγω των συμφερόντων που διακυβεύονται... Αφ' ετέρου, η προϊστορία του θέματος αλλά και της εν γένει εφαρμογής των νόμων είναι... πονεμένη. Δε φτάνει να θεσπίζονται, πρέπει και να εφαρμόζονται, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που θίγουν...

Κατά τ' άλλα, το ΔΣ της ΕΠΟ τροποποίησε κάποια άρθρα του κανονισμού διαιτησίας (ΚΑΔ). Μεταξύ άλλων, μείωσε τον αριθμό των διαιτητών. Στην εθνική κατηγορία θα 'ναι 24 (από 26), στην Α' 40 (60) και στη Γ' 50 (69). Ακόμα, διαιτητές που δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του 50%+1 των ΠΑΕ κάθε κατηγορίας μπορούν ν' αντικαθίστανται μέχρι του αριθμού των πέντε για κάθε περίοδο. Η ΕΠΑΕ έχει το δικαίωμα να παραπέμπει διαιτητές για παραβάσεις των αγωνιστικών καθηκόντων τους καθώς και για παραβάσεις του άρθρου 52 του ΚΑΔ.

ΒΟΛΕΪ
Αλλαξε ο χάρτης

Σημαντικές αλλαγές προέκυψαν ξαφνικά στα πρωταθλήματα βόλεϊ ανδρών και γυναικών της νέας αγωνιστικής περιόδου, εξαιτίας των συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων μερικών συλλόγων. Συγκεκριμένα, η Φιλία Ηλιουπόλεως απέσυρε τη συμμετοχή της από την Α2 ανδρών, με αποτέλεσμα στην κατηγορία να διατηρηθεί η Κομοτηνή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Φιλία έχει δικαίωμα να αγωνιστεί από τη νέα περίοδο στην Α' κατηγορία της ΕΣΠΕΔΑ. Την ίδια ώρα, στην Α1 γυναικών μετά τη συγχώνευση του Βύρωνα και του Αγίου Σώστη ...γεννήθηκε το σωματείο «Αθλητική Ενωση Βύρωνα Αγίου Σώστη» που θα αγωνίζεται στην Α1. Την κενή θέση θα καλύψει η Ηλιούπολη παραμένοντας έτσι στη μεγάλη κατηγορία. Τη θέση της στην Α2 πήρε η Δραπετσώνα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Φιλικό ανθρωπιάς

Τουλάχιστον αυτοί δεν τον ξέχασαν... Ο λόγος για τους ιδρυτές της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Γκρουπ 7», Σέρβους μπασκετμπολίστες Ντέγιαν Μποντίρογκα, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και Ζάρκο Πάσπαλιε, οι οποίοι ετοιμάζονται να διοργανώσουν έναν αγώνα στο Βελιγράδι με σκοπό τα χρήματα να δοθούν για τη θεραπεία του πρώην συμπαίχτη τους Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Γιάνκοβιτς ύστερα από τον τραυματισμό του το 1993, που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα, παλεύει σχεδόν μόνος του να αποθεραπευτεί, ξεχασμένος από... Θεό και ανθρώπους. «Ο Μπόμπαν υπήρξε φίλος μας τόσο μέσα στα παρκέ όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να θεραπευτεί μετά το σοβαρό του τραυματισμό», δήλωσε για τη συγκεκριμένη κίνησή του «Γκρουπ 7» ο Ζάρκο Πάσπαλιε.

ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Ρέιντζερς» ο Ρ. Ντεμπούρ

Στη Ρέιντζερς θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ολλανδός άσος Ρόναλντ Ντε Μπουρ. Ο Ντε Μπουρ που μέχρι πρότινος φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να μετακομίσει στη Σκοτία και πιο συγκεκριμένα στην πρωταθλήτρια της χώρας της, Ρέιντζερς. Ο μέσος από «τη χώρα με τις τουλίπες» υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη νέα του ομάδα και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κόστος της μετακίνησής του ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. δραχμές.

  • Παίκτης της Λίβερπουλ θα είναι τελικά ο Κρίστιαν Τζίγκε. Ο Γερμανός διεθνής θα φορέσει τη φανέλα των «κόκκινων» αφού το Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολήθηκε με την υπόθεση της ρήτρας του παίκτη τον δικαίωσε και έτσι άνοιξε ο δρόμος της μετακίνησής του στο «Ανφιλντ». Το κόστος για την απόκτηση του Γερμανού αμυντικού έφτασε τα 3,2 δισ. δραχμές, που ήταν και η ρήτρα για την παραχώρηση τού παίκτη από τη Μίντλεσμπρο.
  • Πέρα από τις αποκτήσεις παικτών, ένας «μεγάλος» μέσος αποφάσισε να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα της χώρας του. Ο λόγος για τον Ντιντιέ Ντεσάμπ που ύστερα από 11 χρόνια συνεχής παρουσίας με τους «τρικολόρ», έκανε γνωστή την οριστική του απόφαση να μη φορέσει ξανά τη φανέλα των «πετεινών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του εμφάνιση με τους «τρικολόρ» ήταν στις 29 Απρίλη 1989 στον αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία που είχε λήξει ισόπαλος με 0-0.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μισή ομάδα

Κουτσουρεμένος... ταξίδεψε ο Ολυμπιακός στην Πάτρα, προκειμένου σήμερα να αντιμετωπίσει τον Πατραϊκό στην 6η αγωνιστική του Κυπέλλου (20.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι που θα δώσουν το «παρών» είναι οι Γεωργίου, Σηφάκης, Ζέτερμπεργκ, Ζε Ελίας, Πασσαλής, Κωστούλας, Αντζας, Λουτσιάνο, Αλβες, Αλεξανδρής, Γιαννακόπουλος, Νινιάδης, Ανατολάκης, Τζιωρτζιόπουλος και Κόντης, ενώ εκτός αποστολής έμειναν οι Οφορίκουε, Τζιοβάνι, Καραταΐδης, Ελευθερόπουλος, Πουρσανίδης, Αμανατίδης, Χούτος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Πατσατζόγλου, Τζόρτζεβιτς, Τζέναμο και Καστίγιο. Σε χτεσινά παιχνίδια Κυπέλλου, τα αποτελέσματα είναι: Λαμία-Ιωνικός 1-2, Αχαρναϊκός-Απόλλων Αθηνών 0-0, Αμπελόκηποι-Ναυπακτιακός Αστέρας 0-2, Αναγέννηση Καρδίτσας-Τρίκαλα 0-2, Κιλκισιακός-Καλαμαριά 0-2, Ιάλυσος-Πανελευσινιακός 3-1, Εθνικός Αστέρας-Αιγάλεω 2-0, Αθηναϊκός-Αγ. Νικόλαος 1-0, Λεωνίδιο-Ακράτητος 1-2, Λύκοι-Πανσερραϊκός 0-2, Καβάλα-Παναχαϊκή 2-6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ