ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Διαμαρτυρία για το διαρκές «τζογάρισμα»

Αντιπροσωπεία  του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του ΙΚΑ για την «υποθήκευση» της περιουσίας των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Παραπλανά το υπουργείο Εργασίας

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση των αποθεματικών του ΙΚΑ στον τζόγο του χρηματιστηρίου, εξέφρασε χτες με παρέμβασή της αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, που συναντήθηκε με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε χτες ολιγόλεπτη συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει περισσότερο με τους συνδικαλιστές, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι προετοιμασμένος» και υποσχέθηκε συνάντηση για σήμερα στις 10 το πρωί.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χτες το απόγευμα ανακοίνωση με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο. Στην ανακοίνωση καλεί «το τμήμα της αντιπολίτευσης που συμμερίζεται τη λογική της καταστροφολογίας, αναφορικά με τη στρατηγική των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύουν στο χρηματιστήριο», να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων,απευθυνόμενος προφανώς στο Συνασπισμό και σχετική Ερώτηση του βουλευτή του Π. Λαφαζάνη.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το τζογάρισμα των χρημάτων των εργαζομένων ως «πρακτική ευθύνης έναντι των ασφαλισμένων, της σταθερότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της εθνικής οικονομίας»... Το υπουργείο αναφέρει, επίσης, ότι από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη έχει εγκρίνει για αγορά μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων 17.360 δισ. δραχμές. Αποφεύγει όμως να πει ποιο είναι το συνολικό ποσό των χρημάτων των αποθεματικών που έχει στείλει στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Στη συνέχεια με προκλητικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο διενεργούνται «αυστηρά» εντός του νομικού πλαισίου και μιλάει για «ετήσιο ποσοστό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων το οποίο επιτρέπεται να επενδύεται σε μετοχές» και όχι φυσικά για ποσοστό στο σύνολο των αποθεματικών. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του ίδιου του ΙΚΑ, αλλά και διάφορες δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσοστό που ορίζει ο νόμος. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο προσπαθεί για ακόμα μία φορά να αποπροσανατολίσει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχει παραδοθεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών.

Ο Γ. Πάσουλας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μετά τη συνάντηση δήλωσε στο «Ρ»: «Εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την επένδυση των χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Το ίδιο είχαμε κάνει και στο παρελθόν όπου είχαμε δηλώσει ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, γι' αυτό και πρέπει να αποδοθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες στη διοίκηση του ΙΚΑ».

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Να σταματήσει τώρα η καταλήστευση των αποθεματικών του ΙΚΑ, να αποσυρθούν από το χρηματιστήριο και να πληρώσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τα χρήματα που χάθηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική δράση «για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, για να φύγουν οι διορισμένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης από τη διοίκηση του ΙΚΑ και να αναλάβουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι». Οπως υπογραμμίζει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ είναι τεράστιες. Ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές για τα κυβερνητικά στελέχη και όλους όσοι πήραν τις αποφάσεις να παιχτούν τα αποθεματικά του ΙΚΑ στο χρηματιστήριο».

ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Επέμβαση στη συνδικαλιστική δράση

Νέες προκλητικές επεμβάσεις τραπεζιτών στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτή τη φορά στις τράπεζες του ομίλου Πειραιώς

Σε μια απροκάλυπτη συστηματική προσπάθεια με παρεμβάσεις στελεχών της στη συνδικαλιστική δράση, έχει επιδοθεί η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (Πειραιώς - Μακεδονίας Θράκης - Χίος) του μεγαλοτραπεζίτη Μ. Σάλα, προκειμένου να μπορέσει να αλλοιώσει την αντιπροσωπευτικότητα του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Μακεδονίας - Θράκης).

Εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια από τη διοίκηση του ομίλου, να μετατρέψει σε αντιπροσωπευτικό τον Σύλλογο εργαζομένων της πρώην Πειραιώς- αναγκάζοντας εργαζόμενους από την πρώην τράπεζα Χίος (δεν υπάρχει σωματείο)μ αλλά και καινούριους να εγγραφούν σ' αυτό - και να μπορέσει μαζί του να διαπραγματευτεί για νέο οργανισμό υπηρεσίας στα μέτρα που αυτός θέλει.

Από την άλλη πλευρά ο «Ενωτικός Σύλλογος» σε επιστολή που απέστειλε προς την ΟΤΟΕ στις 17 Αυγούστου ζητάει την παρέμβασή της και καταγγέλλει ότι «επιχειρείται φανερά πλέον και με μεθόδους παλαιοτέρων εποχών η αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, με σκοπό τη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Τράπεζας Πειραιώς».

Την ίδια μέρα απέστειλε επιστολή και στη διοίκηση της τράπεζας και στον πρόεδρο της Μ. Σάλα, στην οποία καταγγέλλει τον περιφερειακό διευθυντή Κ. Νικολόπουλο ότι «πειθανάγκασε» εργαζόμενους να εγγραφούν σε συγκεκριμένο σωματείο! Επίσης, του επισυνάπτει την εξώδικη δήλωση - γνωστοποίηση που είχε αποστείλει στις 11 Ιούλη, καλώντας τον να διευκολύνει την ενημέρωση των εργαζομένων για την ένταξή τους στον Ενωτικό Σύλλογο - χωρίς να γίνεται διάκριση σε σχέση με άλλο σωματείο του χώρου - ο οποίος μετά τη συγχώνευση άλλαξε καταστατικό και μπορεί να δεχτεί εργαζόμενους από όλο τον όμιλο Πειραιώς και κυρίως τους νεοπροσλαμβανόμενους. Στο εξώδικο δήλωνε επίσης στη διοίκηση της τράπεζας να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε μεταβολή σε εργασιακά θέματα, χωρίς πρώτα να ενημερώσει το Σύλλογο.

Το τελευταίο περιστατικό συνδικαλιστικής παρέμβασης στην τράπεζα Πειραιώς έρχεται λίγο καιρό μετά τις καταγγελίες από τους εργαζόμενους στην Ιονική και την Εργασίας - οι οποίες συγχωνεύτηκαν με την Alpha Bank και Eurobank αντίστοιχα - για παρεμβάσεις των τραπεζιτών, ώστε να δημιουργήσουν εργοδοτικά σωματεία και μαζί τους να συντάξουν νέους οργανισμούς υπηρεσίας.

Οι τραπεζίτες, μετά το μπαράζ των συγχωνεύσεων έχουν ξεκινήσει σειρά προσπαθειών, με σκοπό τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Προσπάθειες στις οποίες έχει βοηθήσει και η ίδια η ΟΤΟΕ, η οποία υπερασπίστηκε τις συγχωνεύσεις των τραπεζών και σήμερα συνεχίζει να ανέχεται όλες τις αντεργατικές επιθέσεις των τραπεζιτών στις εργασιακές κατακτήσεις.

«ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Γνώμονας το κέρδος

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αντιμετώπιση της Σερίφου από την εταιρία

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ναυτιλιακή εταιρία «Μινωικές Γραμμές» στην εξυπηρέτηση και τον εφοδιασμό της Σερίφου, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Σταύρος Σκοπελίτης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση των δυο βουλευτών αναφέρεται ότι η συμπεριφορά της ναυτιλιακής εταιρίας που εξυπηρετεί το νησί προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού. «Πολλές φορές και ειδικά το καλοκαίρι - σημειώνεται - αρνούνται να φορτώσουν τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν είδη διατροφής στο νησί, για να φορτώσουν περισσότερα ΙΧ αυτοκίνητα και ν' αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Αποτέλεσμα είναι το νησί - καταλήγει η Ερώτηση - να μην εξυπηρετείται κανονικά στον εφοδιασμό του με είδη διατροφής, με κίνδυνο να μείνει χωρίς τρόφιμα».

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «γιατί υπάρχει αυτή η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας; Τι μέτρα θα πάρει για να μην παρατηρούνται τέτοια κρούσματα, με σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη συρρικνωμένη οικονομία του νησιού;».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απόσυρση και απόδοση ευθυνών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη διοχέτευση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει στον τζόγο του χρηματιστηρίου τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που είχε αυτή η ενέργεια. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι καταγγελίες και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν.

Δισεκατομμύρια δραχμές των ασφαλιστικών ταμείων παίχτηκαν και χάθηκαν στο χρηματιστήριο. Η ζημιά ήταν τεράστια. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης. Ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές για κυβερνητικά στελέχη της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων που πήραν αυτές τις αποφάσεις.

Τα δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες στο χρηματιστήριο, αλλά και τα τρισεκατομμύρια που χάθηκαν από ανθρώπους που πίστεψαν την κυβέρνηση και επένδυσαν στο χρηματιστήριο πήγαν στις τσέπες των καπιταλιστών.

Το ΚΚΕ ζητά τώρα να σταματήσει η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, να αποσυρθούν από το χρηματιστήριο και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα χρήματα που χάθηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Να φύγουν οι διορισμένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και να αναλάβουν τις διοικήσεις τους οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ