ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί!

Αισιοδοξία εξέφρασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ  σε συνέντευξη Τύπου, για τις ταξικές αγωνιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στην κεντρική πύλη του λιμανιού και αύριο στην πλατεία ΧΑΝΘ

«Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την επιτυχία της κορυφαίας αγωνιστικής εκδήλωσης του ΠΑΜΕ, αυτής της περιόδου, του αυριανού εργατικού συλλαλητηρίου στις 8 το βράδυ στην πλατεία ΧΑΝΘ, που θα αποτελέσει μια ουσιαστική απάντηση των εργαζομένων στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης -εργοδοτών ενάντια σε βασικά δικαιώματα του λαού». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, εκ μέρους της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία δόθηκαν λεπτομέρειες για όλο το πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ.

Στη συνέντευξη εξάλλου τονίστηκε ότι στη διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης στην κεντρική πύλη του λιμανιού στις 8μμ, όπου θα οργανωθεί συσσίτιο ανέργων, θα σερβιριστεί από μεγάλα καζάνια σούπα, την ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία, ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού θα καλοτρώνε και θα πίνουν σόδες για να χωνέψουν το πλουσιοπάροχο φαγητό τους. Επίσης θα παρουσιαστεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα προβληθεί πολυθέαμα με το «Χρονικό των προβλημάτων της πόλης». Η εκδήλωση γίνεται στην κεντρική πύλη του λιμανιού, συνδιοργανώνεται με τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και θα έχει ταυτόχρονα έντονο αντιπολεμικό, αντιΝΑΤΟικό χαρακτήρα, σε ένα σημείο - σύμβολο του αγώνα του λαού της πόλης ενάντια στη βάρβαρη επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, θα μοιραστούν συμβολικά «μετοχές», σε μια προσπάθεια να εκφραστεί και η αντίθεση των εργαζομένων στην προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.

Η σημερινή δύσκολη για το εργατικό κίνημα κατάσταση, υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει η συμβιβασμένη ηγεσία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και η καλοσχεδιασμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών, που είναι μεγάλης διάρκειας και βάθους, «μπορούν να αναχαιτιστούν. Υπάρχει διέξοδος». Και συνέχισε: «Οι αντίπαλοι των εργαζομένων δεν είναι ανίκητοι. Δεν είναι άτρωτοι. Ηδη η συνολική αντίθεση στα μέτρα υποχρεώνει ακόμη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να επιχειρούν με ελιγμούς να σπείρουν αυταπάτες ότι δήθεν αντιστέκονται. Για να αναχαιτιστούν οι αντεργατικές αυτές επιθέσεις, βασικές προϋποθέσεις είναι: Να πάρει μέρος στον αγώνα η πλειοψηφία των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις και πέρα από επιμέρους διαφορές. Μόνο αν αντιληφθούμε όλοι ότι όλες οι λαϊκές οικογένειες θίγονται και ότι όλοι επιβάλλεται να δράσουμε, θα φέρουμε αποτελέσματα. Ακόμη, σήμερα οι εξελίξεις και η επίθεση επιβάλλουν ανεβασμένες μορφές αγώνα. Με καλή οργάνωση. Με αλληλεγγύη και περιφρούρηση του αγώνα. Με απόφαση για ρήξεις και συγκρούσεις με τους αντιπάλους μας. Με συνειδητή δουλιά στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές των πόλεων και σ' ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο».

Για το ΠΑΜΕ, όπως σημειώθηκε, είναι σημαντικό να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία. Είναι ανάγκη να ξεφύγουν τα σωματεία από την κατάσταση της ρουτίνας, να δραστηριοποιήσουν τα μέλη, να δυναμώσουν τις συλλογικές διαδικασίες, να κερδίσουν τους εργαζόμενους. Κι αυτό μπορεί να γίνει όταν πρώτα απ' όλα τα σωματεία ενισχύσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά τους.

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε την εσκεμμένη ταύτιση από πολλά μέσα ενημέρωσης του ΠΑΜΕ με το ΚΚΕ. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι γίνεται για να υπονομεύσει, να δυσκολέψει την προσπάθεια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Βεβαίως συμμετέχουν, και αυτό είναι θετικό, συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ. Αλλά είναι και στελέχη του ΔΗΚΚΙ, στελέχη της ΑΔΕΣ, επίσης στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στελέχη που προέρχονται από τη ΔΑΚΕ. Το ΠΑΜΕ είναι μια πλατιά συνδικαλιστική κίνηση, που δέχεται στις γραμμές του όποιο στέλεχος ή συνδικαλιστική οργάνωση αποδέχεται την αρχή της ταξικής πάλης και δέχεται να συγκρουστεί με την αρχή της ταξικής συνεργασίας, που ακολουθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ...».

Σύντομη εισήγηση έγινε στη συνέντευξη Τύπου και από τον Κώστα Αρτεμίου, πρόεδρο της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τόνισε ότι το ΠΑΜΕ είναι «το μοναδικό μετερίζι που μπορεί να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους και να συντονίσει την αντίσταση σ' αυτή την πορεία, σ' αυτή την κατάσταση που πάνε να μας επιβάλουν».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής πανστρατιάς!

Κλιμάκια του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, καλώντας στη συγκέντρωση του Σαββάτου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ συμμετοχή έχει δηλωθεί από πολλές περιοχές της χώρας 

Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα, την Αθήνα, τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, από νομούς της Θεσσαλίας κ.ά., προγραμματίζουν τη συγκροτημένη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, το Σάββατο στις 8 το βράδυ στην πλατεία ΧΑΝΘ, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα αναπτύσσει τις πτυχές της αντιλαϊκής του πολιτικής στους εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων» της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη την Ελλάδα, αναμένεται να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στη λαίλαπα αντιδραστικών, αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Συγκροτημένα στις 7.30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στους χώρους των προσυγκεντρώσεων, που θα είναι η κεντρική πύλη του λιμανιού και το άγαλμα του Βενιζέλου. Από εκεί με πορείες θα κατευθυνθούν προς το χώρο του Λευκού Πύργου, όπου όλοι μαζί πλέον θα προχωρήσουν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, λίγα μέτρα μακριά από τη ΔΕΘ, όπου και θα ξεκινήσει η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι από τις άλλες πόλεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το απόγευμα να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής δεκάδες είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία που σε συμπαράταξη με το ΠΑΜΕ έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους. Συγκεκριμένα εκατοντάδες εργαζόμενοι αναμένεται να έρθουν από την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Ημαθία, την Πιερία, την Πέλλα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Ροδόπη, τη Δράμα και τον Εβρο, αλλά και τη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Συσπείρωση και αγώνας

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι περιοδείες κλιμακίων του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων που θα γίνουν σήμερα στις 8 το βράδυ στην πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το Σάββατο στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγκαβανάκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι συνδικαλιστές μίλησαν σε συγκεντρώσεις λιμενεργατών και χειριστών φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων. Προβληματισμένοι και εδώ οι εργαζόμενοι για τη σκληρότητα των προτεινόμενων αντεργατικών μέτρων και για την κατάσταση γενικά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αρκετοί είναι αυτοί που αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι χωρίς τη δυναμική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και στο κίνημα αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

«Οι συνθήκες είναι πράγματι δύσκολες», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, «γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα όλων των εργαζομένων, μεγαλύτερη επαγρύπνηση και συσπείρωση. Ολοι μαζί μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση κυβέρνησης-ολιγαρχίας. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να αγωνιστούμε για να περισώσουμε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης».

«Σ' αυτή την αγωνιστική πορεία», πρόσθεσε ο ομιλητής, «σας καλεί το ΠΑΜΕ να συμπαραταχτείτε και για να πάμε όλοι μαζί στην αυριανή κινητοποίηση στην πύλη του λιμανιού και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΧΑΝΘ, αλλά για να οικοδομήσουμε το εργατικό και λαϊκό μέτωπο, που πάνω του θα σπάσουν όλες οι προσπάθειες κυβέρνησης-άρχουσας τάξης-ΕΕ να μας γυρίσουν πίσω στο μεσαίωνα».

Προετοιμάζουν, είπε ο Δ. Αγκαβανάκης , μεγαλύτερα υπερκέρδη για τα μονοπώλια και μεγαλύτερη ακόμα λιτότητα για το λαό. Αφού καταδίκασε τη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, που σύρονται στο «διάλογο»-απάτη για να συμφωνήσουν πόσα δικαιώματα πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι, κατέληξε: «Δε χρειαζόμαστε τέτοιες ηγεσίες. Χρειαζόμαστε ένα άλλο δυνατό ταξικό, διεκδικητικό κίνημα για να πάμε μπροστά, για να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά σχέδια».

Εξάλλου, περιοδεία πραγματοποιήθηκε χτες από στελέχη του ΠΑΜΕ και σε τράπεζες στο κέντρο της πόλης, όπου κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη σημερινή και αυριανή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

ΟΧΙ στις εργασιακές ανατροπές

Κινητοποιήσεις σε Ζάκυνθο, Λάρισα, Βόλο και δηλώσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει με ανακοίνωσή του στους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σχετική ανακοίνωση το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ «όχι για την επικρότηση της αντεργατικής πολιτικής, αλλά για την καταδίκη της».

Εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Βόλο, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, η οποία επίσης καλεί στην κινητοποίηση του Σαββάτου. Επίσης συγκέντρωση ενάντια στο διάλογο - απάτη και στην κατάργηση του 8ωρου, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σήμερα, Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 8 μμ (στο κτίριο του ΕΚ). «Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν με αποφασιστικότητα και προοπτική σκληρές ταξικές μάχες», σημειώνει το ΕΚ σε σχετική ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ με ομιλία, η οποία θα αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία των κερδών των βιομηχάνων και τις αισιόδοξες προοπτικές για ακόμη περισσότερα κέρδη», σημειώνει και προσθέτει ότι «το ΕΚ Λάρισας και οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι με τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Βιομήχανοι και κυβέρνηση έχουν βάλει στόχο: Να καταργήσουν το 8ωρο, να θεσμοθετήσουν τη μερική απασχόληση, να μειώσουν την ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών και να αυξήσουν το όριο απολύσεων από 2% σε 10%». Να σημειωθεί ότι λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη, θα αναχωρήσουν από την πλατεία Λαού στις 6 μ.μ. το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη.

Επίσης, την 1η Σεπτέμβρη, μέρα «Παγκόσμιας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη», το ΕΚ Λάρισας διοργανώνει συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 9.30 το βράδυ με το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης έχει καταρτίσει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη διοργανώνει σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης αντιπολεμική εκδήλωση στις 8.30 το απόγευμα στην παραλία του Βόλου όπου θα ακολουθήσει και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτέμβρη με θέμα: Εργασιακές σχέσεις - κοινωνική ασφάλιση και πολιτιστικό πρόγραμμα στην παραλία του Βόλου. Τέλος, συμμετέχει στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Θα «ξηλώσουν» την αντιλαϊκή πολιτική

Μαχητική συγκέντρωση, πορεία, αποκλεισμό της Νομαρχίας και συμβολικό «ξήλωμα» πεζοδρομίων, στα πλαίσια της απεργίας των οικοδόμων

Την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης «ξήλωσαν» χτες στην Πάτρα οι οικοδόμοι της πόλης και δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει τις κατακτήσεις χρόνων, όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση και οι εργασιακές σχέσεις.

Με μια μαχητική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους δρόμους της πόλης, με αποκλεισμό της Νομαρχίας Αχαΐας για μία ώρα και συμβολικό «ξήλωμα» των πεζοδρομίων, οι οικοδόμοι έκαναν την αρχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδίκησαν κοινωνική ασφάλιση δημόσια - καθολική - υποχρεωτική, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, μέτρα επιβίωσης για τους ανέργους, σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας και τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια.

Στη συγκέντρωση που έγινε μίλησαν ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδρέας Ζαζόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Ανδρέας Αντωνόπουλος, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με βάση τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι πολιτική συγκέντρωσης αμύθητου πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας και νέας μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, φτώχειας, δυστυχίας και ανεργίας για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα κατήγγειλαν την κατάσταση στον κλάδο των οικοδόμων, όπου οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες και κατασκευαστές, ενθαρρημένοι από αυτή την πολιτική, θέλουν να δουλεύουν οι οικοδόμοι ήλιο με ήλιο, για ένα κομμάτι ψωμί, με μισή ή καθόλου ασφάλιση, δίχως έλεος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, προσπαθούν να μετατρέψουν τους χώρους δουλιάς σε σύγχρονα κολαστήρια με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας. Ενας από αυτούς που στηρίζει με την πολιτική του και τη στάση του τα εργασιακά «Νταχάου», που έχουν δημιουργήσει οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην Πάτρα, όπως καταγγέλθηκε στη συγκέντρωση, είναι και ο νομάρχης Αχαΐας Ε. Σερέτης. Η συγκέντρωση των οικοδόμων ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι οι αγώνες τους θα έχουν και συνέχεια μέχρι και την πλήρη δικαίωσή τους.

ΓΣΕΕ
«Γκρίνιες» για την κυβέρνηση και αδράνεια

Προσπάθεια εντυπώσεων από τον πρόεδρό της σε εκδήλωση του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, για δήθεν αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, προχώρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος στη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη χτες, με φραστική «επίθεση» στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, η παρουσία της ΓΣΕΕ στη συγκεκριμένη εκδήλωση απείχε από διεκδικήσεις και κάθε υποψία αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων.

Σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο», επιχείρησε να προβάλει την «αντίσταση» της πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι «η ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκε παρά τις επιφυλάξεις της και διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης η επανεξέταση των συστημάτων των εργασιακών σχέσεων». Λίγο αργότερα, όμως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», με ουσιαστικές θέσεις και προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης, σε ερώτηση αν οδεύει η εργατική πλευρά σε ήττα, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία προδιαγραμμένη ήττα».

Η ανοιχτή συζήτηση, με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Σ.Ρομπόλη η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση ήταν πολλές οι αναφορές σε παλαιότερα στοιχεία της «ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ» και εκθέσεων του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, εντοπίζεται η μείωση του ποσοστού του επιδόματος ανεργίας, σε σχέση με το βασικό μεροκάματο, στο 46,6% το 1999, από 66,6% το 1982. Επίσης, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα με μεγαλύτερους ρυθμούς από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ.Πασχαλίδης σημείωσε ότι οι θυσίες των εργαζόμενων και εργοδοτών «πιάσανε τόπο», προσθέτοντας όμως ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος με την ανεργία που υπάρχει. Ανέφερε ακόμη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 3-5% και... διερωτήθηκε «πού πάει τόσος πλούτος;».

Πρόγραμμα πάλης

Οι επόμενοι αγωνιστικοί «σταθμοί» του ΠΑΜΕ, είναι: «Στις 23 του Σεπτέμβρη, Σάββατο, στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΠΑΡΚ) θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Συνδικαλιστική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, όπου θα αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση για την πορεία του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και θα ανταλλαγούν απόψεις για την επιτάχυνση της πορείας ταξικής αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη σύσκεψη καλούνται όλοι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Στις 23 του Σεπτέμβρη, επίσης, το ΠΑΜΕ θα δρομολογήσει πούλμαν από Θεσσαλονίκη για Πράγα προκειμένου να εκφράσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές πολιτικές που επεξεργάζεται και εφαρμόζει το ΔΝΤ. Για τον ίδιο λόγο, στην Αθήνα στις 26 του Σεπτέμβρη, το απόγευμα, οργανώνουμε Συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα.

Στις 29 - 30 του Σεπτέμβρη πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος θα πάρει μέρος σε Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικαλιστών στην πόλη Μαριγιόν της Γαλλίας, με θέμα: «Η κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων του Συνδικαλιστικού κινήματος στην εποχή της "Παγκοσμιοποίησης"».

«Το Σάββατο 21 του Οκτώβρη, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει στην Αθήνα Πανελλαδικό Συλλαλητήριο και καλεί από τώρα τις οργανώσεις της φτωχής αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών να συντονιστούν για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα, στους εργαζόμενους και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πλαίσιο θέσεων και στόχων, με βάση το οποίο καλεί όλες χωρίς εξαίρεση τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει στην πορεία για την προετοιμασία της απεργίας να ανοιχτεί συζήτηση μέσα στα ίδια τα συνδικάτα και στους χώρους δουλιάς για το χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και την τακτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Αστυνομοκρατία στη ΔΕΘ

Σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή μετατρέπεται η περιοχή της ΔΕΘ και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αφού κινητοποιούνται περίπου 4.000 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις που οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού και των Αμερικανών συνεταίρων του.

Οι ΗΠΑ φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της 65ης ΔΕΘ και οι Ελληνες υποτακτικοί λαμβάνουν όλα εκείνα τα κατασταλτικά μέτρα που θεωρούν αναγκαία προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη παρουσία και διαμονή των εκπροσώπων της.

Κυρίως όμως, η κυβέρνηση φοβάται τη μαζικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται σήμερα και αύριο από το ΠΑΜΕ και αναμένεται να πλαισιωθούν από δεκάδες μαζικούς φορείς του νομού, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πούλμαν για τη Θεσσαλονίκη

Οσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 8μ.μ., μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ 3301.842 - 3301.847, 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι.

Συμμετοχή στη συγκέντρωση έχει δηλώσει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και καλεί όλους τους οικοδόμους να πάρουν μέρος. Οσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Συνδικάτου 3827.414 και 3827.181.

Τα λεωφορεία που θα διαθέσει το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων θα αναχωρήσουν το Σάββατο στις 10 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ