ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Υπονομεύει τον αγώνα η πλειοψηφία

Σε συμμετοχή στη σύσκεψη των  φορέων στις 6 Σεπτέμβρη καλεί η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, καθώς και σε συντονισμό της δράσης ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης

Αποκαλυπτική για το ρόλο των δυνάμεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία και Παρέμβαση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με κύριο θέμα συζήτησης τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου. Μετά τον εμπαιγμό και την άρνηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε καταγγελία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ενεργοποίηση του κλάδου. Γι' αυτό πρότεινε γενική συνέλευση προέδρων στις 25 Σεπτέμβρη, με κύριο θέμα τόσο το πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης όσο κυρίως την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι δυνάμεις όμως των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασίας, Παρέμβασης, καταψήφισαν, όλες μαζί, την πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ και αποφάσισαν... περιφερειακές συσκέψεις, παραπέμποντας τις γενικές συνελεύσεις στο αόριστο μέλλον, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά ότι οι δυνάμεις αυτές προτιμούν, όπως και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το διμερή κοινωνικό διάλογο. Αποφάσισαν δε, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της Παρέμβασης, να πραγματοποιηθεί ημερίδα ΟΛΜΕ - Πανεπιστημιακών για το Λύκειο.

Ταυτόχρονα χαρακτηριστική είναι η στάση των παρατάξεων Συνεργασίας και Παρέμβασης που απέρριψαν την πρόσκληση σε σύσκεψη που απηύθυνε στην ΟΛΜΕ η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά (μέλος του Συντονιστικού Φορέων) μαζί με την ΕΛΜΕ Πειραιά για τις 6 Σεπτέμβρη. Την ίδια πρόταση κατέθεσε και η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Οι παρατάξεις της Συνεργασίας και της Παρέμβασης πρότειναν και έγινε απόφαση (ψηφίστηκε από τη ΔΑΚΕ) να καλέσει η ΟΛΜΕ με δικό της πλαίσιο σύσκεψη φορέων στις 7 Σεπτέμβρη, δηλαδή μια μέρα μετά τη σύσκεψη που καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά. Η ενέργειά τους αυτή στην ουσία αντιπαρατίθεται και στοχεύει στην υπονόμευση της πρωτοβουλίας ενός άλλου φορέα, όπως είναι η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά. Η κίνηση αυτή αποκαλύπτει κυρίως τη ρήξη που υπάρχει ανάμεσα στα ριζοσπαστικά αιτήματα της κατάργησης των νόμων 2525 - 2640, της καθιέρωσης ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου που προβάλλει το μαθητικό και εργατικό κίνημα και της δικής τους βελτιωτικής αντίληψης που δε θίγει την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι επομένως τυχαίο που στη χτεσινή συνεδρίαση η Συνεργασία επανέφερε τη μεταβατική δήθεν πρότασή της για μείωση σε 6 - 7 των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων στη Γ` Λυκείου.

Ο εκπρόσωπος δε της Παρέμβασης αποδέχτηκε να μην συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της σύσκεψης που καλεί η ΟΛΜΕ το αίτημα «όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ».

Στη χτεσινή συνεδρίαση καταψηφίστηκε επίσης πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας) και συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις στις 22 και 29 Σεπτέμβρη, παραμονή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μετά και από την κατάληξη της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς με τις ΕΛΜΕ να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών εργαζομένων παντού και να στηρίξουν τη σύσκεψη των φορέων στις 6 Σεπτέμβρη που καλεί η Ομοσπονδία Γονέων και η ΕΛΜΕ Πειραιά, και όπως τονίζει η κοινή δράση από τα κάτω είναι η μόνη που μπορεί να προσανατολίσει σωστά, να αποκρούσει τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και να ακυρώσει στην πράξη το συναινετικό - υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ.

Κοινή δράση για την παιδεία

Πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων και της ΕΛΜΕ του Πειραιά για σύσκεψη φορέων την ερχόμενη Τετάρτη

Με στόχο κοινή δράση για την παιδεία, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά καλούν σε σύσκεψη την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 4ος όροφος), με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και των προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης και το συντονισμό της δράσης τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και τα συντονιστικά αγώνα μαθητών Αθήνας και Πειραιά.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να θολώσουν τα νερά με εξαγγελίες για «βελτιώσεις», οι οποίες δε θίγουν την ουσία της μεταρρύθμισης, οι γονείς, οι οποίοι είδαν τα παιδιά τους να διώκονται βίαια από το λύκειο, και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν εφησυχάζουν. Αλλωστε η Ομοσπονδία Γονέων του Πειραιά, όπου εκεί για δεύτερη χρονιά η αποτυχία στις εξετάσεις ξεπέρασε το 30%, με ανακοίνωσή της, έχει δηλώσει ότι «οι ανακοινώσεις των δήθεν βελτιώσεων (μείωση του αριθμού των μαθημάτων και ένας άλλος τρόπος υπολογισμού του βαθμού) δε θίγουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία της μεταρρύθμισης. Το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των "βελτιωτικών μέτρων" είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, κυρίως των μαθητών».

Οπως επισημαίνουν η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά, η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων που ανέλαβαν οι φορείς που συντόνισαν τη δράση τους τον περασμένο Ιούνη και βασίζεται στην απόφαση της τελευταίας σύσκεψης των εν λόγω φορέων, για πραγματοποίηση νέας σύσκεψης και συντονισμό της δράσης τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η σημερινή εκπαίδευση δε δίνει πραγματικά εφόδια»

Απέναντι στις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, την υποβάθμιση των γενικών γνώσεων και των πτυχίων, αλλά και τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και τα ΠΣΕ, παίρνει θέση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του.

Συγκεκριμένα, η ΔΕ του ΤΕΕ, αναφέρει ότι «δεν αντιλαμβάνεται το νόημα της συζήτησης περί ταύτισης της διδακτέας και εξεταστέας ύλης αναφορικά με τις εξετάσεις - εισιτήριο για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και δεν κατανοεί την εμμονή στην "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, στη "μεταμφίεση" των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, στις απαξιωτικές αποφάσεις που αποβλέπουν σε εξομοίωση - ισοπέδωση των πτυχίων».

Λέει χαρακτηριστικά ότι «όσα ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα αποβλέπουν κατά βάση, για μια ακόμη φορά, στην εκμετάλλευση του πόθου των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, για απόκτηση κάποιου πτυχίου, κάποιου χαρτιού ανταλλακτικής αξίας και όχι αξίας χρήσης, όχι πραγματικά και ουσιαστικά εφόδια για να καταλάβουν τη μια θέση στην παραγωγική διαδικασία, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει το μέλλον τους».

Η ΔΕ του ΤΕΕ καταδικάζει την «εμμονή στην ισοπεδωτική έννοια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και χαρακτηρίζει «μεταμφίεση» τη λεκτική «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, καθώς από τις δηλώσεις του υπουργού «αφήνεται ανοιχτό το θέμα της διάρκειας των σπουδών στα ΤΕΙ, αλλά και των τίτλων που αυτά θα χορηγούν». Παράλληλα, η προσπάθεια του υπουργείου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εφαρμογή της Οδηγίας 89/48 αποτελεί για το ΤΕΕ «προφάσεις εν αμαρτίαις», αφού η οδηγία «αφορά ευθέως την αναγνώριση διπλωμάτων στις χώρες - μέλη, στις οποίες υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα» (τέτοια είναι στη χώρα μας του μηχανικού, του γιατρού, του δικηγόρου κ.ά.).

Τέλος, σχετικά με τα ΠΣΕ, το ΤΕΕ αναφέρει ότι η «μετεξέλιξή» τους σε Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης «δεν αναιρεί την ευθεία απειλή της δομής, της ποιότητας και του κύρους σπουδών στα ΑΕΙ».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του διαγωνισμού

Ανακοινώθηκε χτες από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) το τελικό πρόγραμμα του διαγωνισμού για πρόσληψη εκπαιδευτικών με τις ημερομηνίες εξετάσεων για κάθε κλάδο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Κλάδος ΠΕ 60 Νηπιαγωγών Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, Κλάδος ΠΕ 70 Δασκάλων Κυριακή 1 Οκτώβρη.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Κλάδος ΠΕ 1 Θεολόγων Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, ΠΕ 2 Φιλολόγων Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, ΠΕ 03 Μαθηματικών Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, Κλάδος ΠΕ 04 Φυσικών (Φυσικοί - Χημικοί - Φυσιογνώστες - Βιολόγοι - Γεωλόγοι) Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας Κυριακή 1 Οκτώβρη, ΠΕ 06 Αγγλικής Γλώσσας Κυριακή 1 Οκτώβρη, ΠΕ 07 Γερμανικής Γλώσσας Κυριακή 1 Οκτώβρη, ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Κυριακή 1 Οκτώβρη, ΠΕ 09 Οικονομολόγων Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, ΠΕ 10 Κοινωνιολόγων Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, ΠΕ 13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, ΠΕ 15 Οικιακής Οικονομίας Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, ΠΕ 19 Πληροφορικής πτυχιούχων ΑΕΙ Κυριακή 1 Οκτώβρη, ΠΕ 20 Πληροφορικής πτυχιούχων ΤΕΙ Κυριακή 1 Οκτώβρη.

Με νεότερη ανακοίνωση, που θα αναρτηθεί σε όλες τις νομαρχίες της χώρας, θα οριστούν τα εξεταστικά κέντρα και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ