ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Μόνιμη απειλή για το Θριάσιο

Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πολύνεκρη τραγωδία στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ - που ανήκει στον Ομιλο Λάτση. Από τότε, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενώ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα δύο πορίσματα των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, όπως καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων της «ΠΕΤΡΟΛΑ». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εξαγγελίες, προγραμματίζεται η γιγάντωση του διυλιστηρίου με ένα νέο κολοσσιαίο πρόγραμμα ύψους 200 δισ.

Το Σεπτέμβρη του 1992, μετά από διαρροή υγραερίου από σωληνώσεις του κεντρικού αγωγού - από τον οποίο μεταφέρονταν μείγμα προπανίου, νάφθας και βουτανίου - προκλήθηκε έκρηξη και στη συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά: 14 εργαζόμενοι νεκροί, δεκάδες άλλοι τραυματίες και μια ολόκληρη περιοχή να ζει με την αγωνία της επόμενης έκρηξης. Την επόμενη χρονιά - το 1993 - χωρίς να επιβληθεί κανένα σοβαρό μέτρο, τόσο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης όσο και για την ασφάλεια του διυλιστηρίου, η «ΠΕΤΡΟΛΑ» επαναλειτουργεί. Τρία χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε η... ατιμωρησία, με την αθώωση δύο κατώτερων στελεχών της από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

«Η όγδοη επέτειος του τραγικού ατυχήματος», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, «συμπίπτει χρονικά με τη νέα επιδρομή του Ομίλου Λάτση. Την εξαγγελία ενός νέου κολοσσιαίου προγράμματος επέκτασης της εταιρίας ύψους 200 δισ., μέσω του οποίου επιχειρείται η γιγάντωση της "ΠΕΤΡΟΛΑ"». «Είναι παραπάνω από βέβαιο», συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα, «ότι η γιγάντωση της "ΠΕΤΡΟΛΑ", θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην οποιαδήποτε αναβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου, θα υποθηκεύσει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των κατοίκων και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα λιγοστά ελεύθερα τετραγωνικά του ζωτικού χώρου».

Και όλα αυτά, τη στιγμή που συνεχίζουν και πληθαίνουν τα περιστατικά διαρροών αλλά και αφόρητης δυσοσμίας του διυλιστηρίου, με αποκορύφωμα την έκρηξη της 15ης Μάη που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου.

Συνεχίζονται οι διαρροές

Νέο περιστατικό έντονης δυσοσμίας παρουσιάστηκε, στις 24 Αυγούστου, στην περιοχή του διυλιστηρίου, το οποίο όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα, ήταν από τα πλέον σοβαρά των τελευταίων μηνών, καθώς η διάρκεια και η ένταση της δυσοσμίας δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες. Το παραπάνω προήλθε από υδραποθείωση του ντίζελ και από διαρροές σε άλλες μονάδες του διυλιστηρίου.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τις αρμόδιες κρατικές και κυβερνητικές αρχές να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η περιβαλλοντική ασυδοσία της «ΠΕΤΡΟΛΑ» και επιπλέον να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη χορήγηση νέων αδειών επέκτασης και γιγάντωσης της «ΠΕΤΡΟΛΑ». Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι οι κάτοικοι πρέπει «να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς προγραμματίζονται μεγάλες κινητοποιήσεις κατά τους προσεχείς μήνες με σκοπό τη ματαίωση των σχεδίων γιγάντωσης της "ΠΕΤΡΟΛΑ"».


Δεν ξεχνούν...

Συγκλονιστική η εικόνα κι ακόμα πιο συγκλονιστική η σκέψη πως σίγουρα δε θα 'ναι η τελευταία που θα δουν τα μάτια μας. Λιωμένες οι μπότες του εργάτη, κείτονται στον προαύλιο χώρο της «Πετρόλα» μετά την τρομακτική έκρηξη του '92. Ψάχνουν τα ανθρώπινα πόδια που κάποτε «αγκάλιαζαν» ή απλώς αναρωτιούνται κι αυτές πόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή;

Οχτώ χρόνια μετά, κι όμως, τα μάτια που είδαν, τα αυτιά που άκουσαν κι οι ψυχές που αισθάνθηκαν και αγανάκτησαν δεν μπορούν ούτε να ξεχάσουν, ούτε να ησυχάσουν. Το φάντασμα, που ακούει στο όνομα «κέρδος», ο τρόμος που έχει το χρώμα του χρήματος και η ανησυχία που πηγάζει απ' τις τελευταίες δραματικές για την περιοχή εξελίξεις, δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε τον ήσυχο ύπνο, ούτε τον ξέγνοιαστο ξύπνιο των κατοίκων του Θριασίου. Οι οποίοι, πλέον, δεν περιμένουν - τι να περιμένουν άλλωστε - αλλά διεκδικούν...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
ΟΗΕ και ... περιβάλλον

Ηπρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το περιβάλλον μιλούσε για τις καταστρεπτικές συνέπειες απ' τις επεμβάσεις του ανθρώπου γενικώς. Το 40% της γης κινδυνεύει σε λίγα χρόνια να μείνει στέρφο και το 50% των τροπικών δασών του πλανήτη μας έχει σχεδόν λεηλατηθεί. Για τα πιο σημαντικά όμως ζητήματα, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βιοποικιλότητα, μεταλλαγμένα, καταστροφή των δασών, νερό, τοξικά απόβλητα, πείνα, κλπ., δεν αναφέρει λέξη.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και η Παγκόσμια Εταιρία του Ανθρακα (ελέγχεται από το Ιδρυμα Ροκφέλερ, στο κτίριο του οποίου είναι εγκαταστημένος ο ΟΗΕ), βάζει ερευνητές να υποστηρίξουν ότι η καύση του άνθρακα δε βλάπτει το οικοσύστημα. Οι επτά εταιρίες πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΚ αρνούνται να υπογράψουν πρωτόκολλο για την καλύτερη διύλιση του πετρελαίου (Κόστος γαρ). Ενώ η «οικολόγος» MERCEDES αναδασώνει τον Αμαζόνιο με καουτσούκ, για να 'χει πρώτη ύλη για τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Η παρουσία, όμως, διαφόρων πολυεθνικών εταιριών στη λήψη αποφάσεων, οι συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των πρώτων υλών, με την εξαγωγή τεχνολογίας, οικολογικής ή όχι, με την προώθηση νέων προϊόντων μετάλλαξης, συνιστούν τους σκοπούς τους. Ο Μπους και ο Αλ Γκορ (υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ) διακηρύττουν σ' όλους τους τόνους, πως οι επιχειρήσεις θα στραφούν προς εναλλακτικές παραγωγές, μόνο όταν εξαντληθούν τα όρια της υπάρχουσας κατάστασης. Οταν δηλαδή ο πλανήτης Γη πεθάνει! Βαβέλ!

Πίσω από τις αναλύσεις των τεχνοκρατών βρίσκεται η πιο σκληρή αλήθεια. Το μεγαλύτερο βάρος για το περιβάλλον δεν προέρχεται από την ατομική ρύπανση, αλλά απ' τη μαζική εκμετάλλευση σε επίπεδο πολυεθνικών εταιριών και κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου: Τοξικά απόβλητα και φτηνοί σκουπιδότοποι μαζί με τις χούντες είναι τα αποτελέσματα των επεμβάσεών τους.

Στις ΗΠΑ μόνο το 2% των πολιτών είναι κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Μεγάλες πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες έχουν οργανώσει την πλύση εγκεφάλου απ' τα ΜΜΕ. Η άρση των περιορισμών στην παγκόσμια διακίνηση των προϊόντων, που υπογράφτηκε απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ, απειλεί, μέσω της διεύρυνσης του όγκου του συνολικού εμπορίου, να οδηγήσει σε εντατικοποίηση των καλλιεργειών για γρήγορα κέρδη σε νέα προϊόντα μετάλλαξης (σόγια, βαμβάκι, καλαμπόκι κ.ά). Τα πρώτα δείγματα έφτασαν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο γεωργικό τομέα (ήδη προβάλλεται στην ΕΕ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες) και στην κτηνοτροφία, επίσης, θα οδηγήσει μεγάλα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού σε περιθωριοποίηση της παραδοσιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ενα νέο κύμα αγροτικής μετανάστευσης και περαιτέρω συρρίκνωσης της υπαίθρου.

Τρελά κέρδη, διοξίνες και «τρελές» αγελάδες είναι ο σχεδιασμός της ΕΕ (από το 22% των αγροτών θα φθάσει σε 5-7%). Είναι η άνιση κατανομή του πλούτου και η θυσία όχι μόνο των φυτών και των ζώων, αλλά και των ανθρώπων, στο βωμό του κέρδους, όρος επιβίωσης του καπιταλισμού.

Το κοινωνικό σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης, που την ίδια στιγμή χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ), δε διστάζει να αφανίσει χιλιάδες ζωές στο Ιράκ με το εμπάργκο και τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο και να μετατρέπει τα Βαλκάνια σε μια άλλη Χιροσίμα. Να αδιαφορεί ο ΟΗΕ για τα 2.000 παιδιά που σκοτώνονται το χρόνο σαν μύγες στη Βραζιλία. Αδιαφορούν για την πείνα και τη φτώχεια της «νέας τάξης».

Μας ανακοινώνουν πως αναπνέουμε βρώμικο αέρα. «Νέα τάξη» όμως σημαίνει περισσότερα όπλα, νέοι πόλεμοι, μεγαλύτερες σφαγές λαών, περίσσια βαρβαρότητα, επίδειξη κυνικότητας, σιδερένια πυγμή, αποφασιστικότητα και βίαιη επιβολή, νέοι ρόλοι στους «περιφερειάρχες»-τοποτηρητές. Εάν σήμερα κυρίαρχη αξία είναι η με κάθε όρο επιτυχία και ότι το κέρδος των πολυεθνικών εταιριών μπαίνει σε βάρος συλλογικών αγαθών, προφανώς δεν υπάρχει τότε καμιά ηθική δέσμευση απέναντι στο ζήτημα της λεηλασίας της φύσης.

Το περιβάλλον, τα έργα του πολιτισμού και η ζωή είναι τα μόνιμα θύματα. Η σχέση ανθρώπου-φύσης περνά πρώτα απ' τις σχέσεις με το εκμεταλλευτικό σύστημα. Το σύστημα αυτό μπορεί να σαρωθεί απ' τους αγώνες των λαών για την κοινωνική απελευθέρωση. Η μεγαλύτερη ρύπανση πάνω στον πλανήτη είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Αυτό πρέπει τελικά να ανατραπεί. Το μπορούμε.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ