ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σε ισχύ από σήμερα ο αντικομμουνιστικός νόμος

Με συγκέντρωση απαντούν οι κομμουνιστές της χώρας, έχοντας στο πλευρό τους αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση το 2007, με την συμμετοχή των Πολωνών κομμουνιστών ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Associated Press

Από κινητοποίηση το 2007, με την συμμετοχή των Πολωνών κομμουνιστών ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ
Από σήμερα Τρίτη 8 του Ιούνη η πολωνική κυβέρνηση θέτει σε ισχύ τον αντικομμουνιστικό νόμο που προβλέπει την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Ο νόμος κινείται στην κατεύθυνση αμαύρωσης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, ενώ βάζει και νέα εμπόδια στη δράση του ΚΚ Πολωνίας. Καθόλου τυχαία, ο σχεδιασμός αυτός πραγματοποιείται σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, δείχνοντας τα όρια του συστήματος και την αναγκαιότητα της ανατροπής του.

Σήμερα στην πολωνική πρωτεύουσα, στις 4 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, ξεκινώντας από την πλατεία De Gaulle της Βαρσοβίας, ενάντια στα νέα αντικομμουνιστικά μέτρα.

Στη διαδήλωση οι κομμουνιστές της Πολωνίας, μαζί με τις ξένες αντιπροσωπείες, που θα βρεθούν στο πλευρό τους, ανάμεσά τους και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, θα πορευτούν με τα λάβαρα και τα κομμουνιστικά σύμβολά τους, εκφράζοντας έμπρακτα την απειθαρχία τους στις διώξεις και στις απαγορεύσεις.

Σήμερα επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης και συνέντευξη Τύπου του ΚΚ Πολωνίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι από ΚΚ της Ευρώπης.

Ο συγκεκριμένος νόμος στην Πολωνία, χώρα - μέλος της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ήρθε με μια τροποποίηση στον ποινικό κώδικα της χώρας, στα τέλη Νοέμβρη του 2009, με την υπογραφή του τότε προέδρου Λεχ Καζίνσκι. Στο άρθρο 256 του ποινικού δικαίου ορίζεται το εξής:

«Παράγραφος 1. Κάθε πρόσωπο που δημοσίως προπαγανδίζει το φασισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς ή καλλιεργεί τα μίση στη βάση εθνικών, εθνοτικών, ρατσιστικών, θρησκευτικών διαφορών ή στη βάση διαφορών που έχουν να κάνουν με την έλλειψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων, θα τιμωρείται με την ποινή της επιβολής προστίμου, τον περιορισμό της ελευθερίας ή τη στέρηση της ελευθερίας για μια περίοδο πάνω από 2 χρόνια.

Παράγραφος 2. Η ίδια ποινή επιβάλλεται σε οποιονδήποτε, ο οποίος για προπαγανδιστικούς σκοπούς παράγει, ηχογραφεί, εισάγει, αγοράζει, αποθηκεύει, παρουσιάζει, μεταφέρει ή στέλνει κάθε υλικό που περιέχει το θέμα που περιγράφεται στην παράγραφο 1 ή είναι φορέας κομμουνιστικών συμβόλων».

Να σημειωθεί ότι στην Πολωνία λειτουργεί το λεγόμενο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, που επιχειρεί ακριβώς το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με βασικό άξονα την εξίσωση του φασισμού - ναζισμού και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ έμπρακτα και από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις στην Πολωνία, που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη (19/5) για το θέμα, δείχνοντας για άλλη μια φορά τον βαθιά αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ και των οργάνων της, που στηρίζουν ενεργά όλα τα αντικομμουνιστικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα στα κράτη - μέλη

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αξιοποιούνται για την τρομοκράτηση του λαού και την υποταγή στο νέο γύρο φιλομονοπωλιακών αλλαγών

Πρόγραμμα περικοπών συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, με προπαγανδιστικό στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ μέχρι το 2016, αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στα έξοδα του Δημοσίου, στις εκπτώσεις φόρων, σε επιδόματα τέκνων, σε κοινωνικό βοήθημα και επιβολή νέων έκτακτων φόρων, δείχνοντας πως η στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε χώρα της ΕΕ είναι ενιαία σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους αντιθέσεις στο μοίρασμα της ενδοϊμπεριαλιστικής πίτας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, μέσα στο 2011 θα γίνουν περικοπές ύψους 11,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία, και θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να φτάσουν συνολικά τα 80 δισ.

Πακέτο σκληρών μέτρων αναμένεται και στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, για να ανακοινώσει στο βρετανικό λαό την προώθηση νέων σκληρών μέτρων με την αιτιολογία ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι χειρότερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.

«Με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσα σε πέντε χρόνια ο τόκος που θα πληρώνουμε για το χρέος μας, μόνον ο τόκος, προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 70 δισ. στερλίνες. Αυτό είναι υπερβολικό ποσό (...) Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες» είπε ο Ντ. Κάμερον, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό, ώστε αδιαμαρτύρητα να προχωρήσει στις βάρβαρες περικοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 22 του Ιούνη αναμένεται η ανακοίνωση ενός έκτακτου προϋπολογισμού και τότε αναμένεται ότι θα δοθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λιτότητας.

Και η Λετονία θα περικόψει 440 εκατ. λατς (730 εκατ. δολάρια) από τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της (ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμια Τράπεζα - Σουηδία), οι οποίοι τη δάνεισαν το 2008 με 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών «θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για περικοπές ύψους 395 έως 440 εκατομμυρίων λατς (3,1-3,5% του ΑΕΠ) για να μην ξεπερνάει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 6% του ΑΕΠ».

Πιέζουν για να σφίξει κι άλλο η θηλιά

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ΔΝΤ πιέζει για βάθεμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη και απευθύνεται στους υπουργούς οικονομικών του Γιούρογκρουπ, τονίζοντας: «Η σημερινή κρίση στην ευρωζώνη προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα της εξέλιξης παρά το επίπεδο» της ισοτιμίας και επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα μέτρα που εξετάζει η ευρωζώνη για να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών - μελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι οικονομολόγοι του «City» και δημοσιεύτηκε στην «Sunday Telegraph», μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το ευρώ θα αποτελεί παρελθόν. Τέλος, η σύνοδος των υπουργών οικονομικών του G20 δεν ενέκρινε την πρόταση της Γερμανίας για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές ώστε να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στο κόστος μελλοντικών κρίσεων.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βαρσοβία

Στη Βαρσοβία της Πολωνίας βρίσκεται από χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και τον Βαγγέλη Κατσιάβα, μέλος του ευρωκοινοβουλευτικού Τμήματος της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ενεργοποίηση του αντικομμουνιστικού νόμου στην Πολωνία που προβλέπει την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πικετοφορία προς την πολωνική πρεσβεία

Απάντηση ενάντια στα αντικομμουνιστικά μέτρα που μπαίνουν σήμερα σε εφαρμογή στην Πολωνία, δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με πικετοφορία που πραγματοποιούν σήμερα και θα καταλήξει στις 10.30 π.μ. στην Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα (οδός Χρυσανθέμων 22, Παλαιό Ψυχικό 15452), όπου θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας. Οι Ελληνες κομμουνιστές εκφράζουν έτσι την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Πολωνίας. Ανάλογες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες, μετά από έκκληση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ