Επιβεβαιώθηκε ο αποπροσανατολισμός που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες για τη λίστα με τα δώρα της πολυεθνικής σε πολιτικούς
Η χτεσινή κατάθεση του Γ. Καπελέρη, που είναι επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ και ερεύνησε το περίφημο «φάκελο 10100» με δώρα της ΖΗΜΕΝΣ σε VIP πρόσωπα, δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο. Επιβεβαιώθηκε ότι η κλήση του, για την οποία διάφοροι διέρρεαν ότι θα περιείχε σημαντικά στοιχεία, λειτούργησε εντελώς αποπροσανατολιστικά ως προς την ουσία της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων».
Στο συγκεκριμένο φάκελο που ερεύνησε ο πρώην ΣΔΟΕ περιέχονται μόνο εταιρικά δώρα, όπως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά, λουλούδια και ηλεκτρικές συσκευές, με αποδέκτες διάφορα άτομα που ήταν ήδη γνωστά, αφού περιέχονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και στέλνεται τμηματικά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Μεταξύ των ονομάτων που προέκυψαν από το ημερολόγιο της πρώην ιδιαιτέρας του Μ. Χριστοφοράκου, είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εξοφλήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό της ΖΗΜΕΝΣ ύψους 160.000 ευρώ, αφού όμως ξέσπασε το σκάνδαλο, του Α. Τσοχατζόπουλου, για εξοπλισμό 269.000 δρχ. και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για χορηγία 15.000 ευρώ σε ένα φεστιβάλ που είχε οργανώσει.
Σχολιάζοντας τα «νέα στοιχεία», ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Θ. Παφίλης έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό και τόνισε ότι εάν δεν δρομολογηθούν σοβαρά και σταθερά βήματα, δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα της επιτροπής. Τα «μαύρα χρήματα» είναι σε «off shore» εταιρείες και σε τραπεζικούς λογαριασμούς και το κλειδί το κρατάει η ίδια η ΖΗΜΕΝΣ, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. στην επιτροπή Κ. Αϊβαλιώτης προχώρησε σε προσχηματική αποχώρηση από την Εξεταστική, κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» και κρύβοντας ότι στελέχη του κόμματός του όλη τη βδομάδα έλεγαν στα κανάλια ότι στον φάκελο αυτό περιέχονται σοβαρά στοιχεία για το «μαύρο χρήμα».
Στο μεταξύ, η Εξεταστική Επιτροπή, μετά από πρόταση του Θ. Παφίλη, ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να ζητηθεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας η παροχή στοιχείων σχετικά με τη ροή του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της ΖΗΜΕΝΣ προς πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Χτες, στην Εξεταστική κατέθεσαν οι Π. Παυλόπουλος και Π. Χηνοφώτης υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών, αντίστοιχα, επί κυβερνήσεων ΝΔ, χωρίς να προσθέσουν κάτι καινούργιο σχετικά με την παραλαβή του αμαρτωλού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.
Με χτεσινές του δηλώσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι ο ίδιος δε ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική, «αν όμως η Εξεταστική με καλέσει, είναι αυτονόητο ότι θα πάω».
Χτες, επίσης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης, επανέλαβε και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ) ότι έλαβε από τη γερμανική πολυεθνική δύο εμβάσματα ύψους συνολικά 450.000 μάρκων σε ελβετικές τράπεζες με τον κωδικό «A. Rocos». Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έδωσε χτες γραπτές εξηγήσεις στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, όπου παραπέμφθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό.
Την υπόθεση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρου ανακινεί η Δικαιοσύνη
Στο φόντο της κλιμακούμενης σκανδαλολογίας και για την καλλιέργεια κλίματος δήθεν «αυτοκάθαρσης», ενδέχεται ακόμα και σήμερα να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι δεν πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες σε βάρος του Ν. Φλώρου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν επτά εκατ. ευρώ (2,5 δισ. δραχμές), μετά από έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί στον πρώην βουλευτή από επιχειρηματία την περίοδο 1998-1999, δηλαδή τότε που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Από έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής διαπιστώθηκε ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλη του 1999, αγόρασε πακέτο μετοχών ύψους επτά εκατ. ευρώ, με χρήματα που του δόθηκαν από γνωστό επιχειρηματία, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Τον επόμενο μήνα ο Ν. Φλώρος πούλησε μετοχές αξίας 8,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρηματικά αυτά ποσά ο Ν. Φλώρος δεν τα συμπεριέλαβε στις φορολογικές δηλώσεις του 1999 και του 2000.
Η επιτροπή της Βουλής παρέπεμψε την υπόθεση το 2004 στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε απαλλακτικό πόρισμα υπέρ του πρώην βουλευτή. Ο Ν. Φλώρος είναι ένας από τους εννιά βουλευτές που είχαν διαγραφεί το 2004 από το ΠΑΣΟΚ, καθώς εμπλέκονταν στη γνωστή τροπολογία του τότε υπουργού Χρ. Πάχτα με το ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.
Νέα τουρκική πρόκληση κοντά στη Χίο
Χαρακτηριστικά αεροναυτικού επεισοδίου είχε η χτεσινή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν εικονική προσβολή ελληνικής φρεγάτας. Συγκεκριμένα, στις 4.15 μ.μ., στα διεθνή ύδατα, 14 ν. μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Χίου, όπου πραγματοποιούνταν η ελληνική άσκηση «Καταιγίς», δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-4» (φάντομ) αποσπάστηκαν από σχηματισμό συνολικά 7 τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό FIR μεταξύ Χίου και Λέσβου και επιχείρησαν εικονική προσβολή της ελληνικής φρεγάτας «Σαλαμίς». Τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν απότομη βύθιση και πέταξαν σε ύψος μόλις 500 ποδών (165 μέτρων) πάνω από το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η ελληνική φρεγάτα που είχε εντοπίσει το σχηματισμό των τουρκικών αεροσκαφών ενεργοποίησε τα αντιαεροπορικά της συστήματα και εγκλώβισε τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία στη συνέχεια εξήλθαν από το FIR Αθηνών.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ._
Τη βάση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού επανέλαβε χτες το άτυπο Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και όσων συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι ξεκάθαρη και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Ο Ντ. Ερογλου από την πλευρά του, επανέφερε σε δηλώσεις του το θέμα χρονοδιαγραμμάτων, για λύση του Κυπριακού έως το τέλος του χρόνου, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ.
Περίσσεψε χτες η υποκρισία και η πρόκληση στα κανάλια, με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοκατηγορούνταν για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα. Οι δυο τους φρόντισαν στα πορίσματα που κατέθεσαν να αναλωθούν σε συμψηφισμούς και παιχνίδια εντυπωσιασμού. Ο ΛΑ.Ο.Σ., από την πλευρά του, παραπονιόταν ότι η στάση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν επέτρεψε την έκδοση κοινού πορίσματος. Στην πραγματικότητα, τα πορίσματα που κατέθεσαν οι τρεις τους έχουν κοινή βάση. Επιμερίζουν τις όποιες ευθύνες σε πρόσωπα και δε λένε κουβέντα για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που αποτελεί το θερμοκήπιο του συγκεκριμένου σκανδάλου. Δε λένε κουβέντα για την πολιτική που υπηρετούν και η οποία παράγει και αναπαράγει διαπλοκή, διαφθορά και σκάνδαλα. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο να ψελλίσει μια κουβέντα για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο το συνολικό ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης και της εμπορευματοποίησής της. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα. Να διορθώσει την ψήφο του στο δρόμο και στις επόμενες τοπικές εκλογές. Να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη βάρβαρη πολιτική τους, την οποία προσπαθούν να εξωραΐσουν με την «αυτοκάθαρση» και τους συμψηφισμούς στα σκάνδαλα. Είναι συνένοχοι παντού, γιατί υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Να πληρώσουν για την πολιτική τους που παράγει σκάνδαλα και αντιλαϊκά μέτρα.