ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αδιέξοδη η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Επίκαιρη Ερώτηση για το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κατέθεσε το ΚΚΕ

Οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, σε συνδυασμό με τις δραματικές περικοπές υλικών και παροχών που επιβάλλει η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας (και επισφράγισε το μνημόνιο), οδηγούν σε απορρύθμιση τα δημόσια νοσοκομεία. Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια απίστευτες καταστάσεις, όπου η ζωή των ασθενών παίζεται «κορόνα-γράμματα», με τους συνεπείς λειτουργούς της Υγείας να μένουν εμβρόντητοι μπροστά στις αποφάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων που έχουν αναλάβει να προωθήσουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Αποκαλυπτικές είναι οι καταγγελίες που αναφέρει Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας: «Εξαιτίας, επισημαίνει, της έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόλις 4 απ' τις 12 χειρουργικές αίθουσες με αποτέλεσμα η αναμονή για τακτικό χειρουργείο να ξεπερνά και τους έξι μήνες. Στα τακτικά ιατρεία η αναμονή για ραντεβού φτάνει και τους 3 - 4 μήνες ενώ στα τμήματα της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας, μια νοσηλεύτρια έχει στη φροντίδα της 20 - 40 ασθενείς. Επίσης, για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκομείο απαιτούνται τουλάχιστον 300 νοσηλευτές, 100 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 100 βοηθητικό και 50 ιατρικό, ενώ στους ήδη εργαζόμενους στο νοσοκομείο οφείλονται ακόμα οι δεδουλευμένες υπερωρίες για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη».

Απόρροια της κυρίαρχης πολιτικής είναι και η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό», όπου υπάρχει αδυναμία εμφύτευσης βηματοδοτών και η έλλειψη υλικών δυσχεραίνει τη διεξαγωγή στεφανιογραφιών. Χτες ο διοικητής του νοσοκομείου, Μιχάλης Θεοδώρου, συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών των κλινικών, όπου υπήρξαν δραματικές επισημάνσεις ότι πια δεν υπάρχουν ούτε γάζες σε ορισμένα χειρουργεία. Παρά τις δραματικές επισημάνσεις ο διοικητής του μεγαλύτερου νοσοκομείου επέμενε στην κατά περίπτωση παραγγελία των απαραίτητων υλικών ακόμα και τα μεσάνυχτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το έγγραφο της διευθύντριας του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Σπάρτης ότι λείπουν αντιδραστήρια για την πραγματοποίηση γενικών εξετάσεων αίματος καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες έχουν κηρύξει εμπάργκο.

Eκρηκτικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο υπηρετούν 500 υπάλληλοι στις 1.400 οργανικές θέσεις. Εφημερεύει δύο φορές τη βδομάδα και εισάγονται υπεράριθμοι ασθενείς με εισαγγελικές παραγγελίες. Σε τμήματα οξέων περιστατικών που νοσηλεύονται διεγερτικοί ασθενείς, ακόμα και κατάκοιτοι, υπηρετεί σε κάθε βάρδια μια νοσηλεύτρια, ενώ το νοσοκομείο το απόγευμα και τη νύχτα δε διαθέτει μικροβιολογική, ακτινολογική κάλυψη και γιατρούς γενικών ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα εξωνοσοκομειακές δομές, ξενώνες, οικοτροφεία, επαγγελματικές δραστηριότητες δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων.

«Διάλογο» ζητά η ΝΔ

Οτι η ΝΔ περίπου συμφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησης για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στο δευτεροβάθμιο επίπεδο (όπως τα χειρουργεία), είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριος Σαλμάς.

Για το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας είπε ότι το κόμμα του επεξεργάζεται πρόταση που θα προβλέπει τη μεταφορά των εισφορών Υγείας - αντί για τα Ταμεία - στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, στο οποίο θα υπαχθεί - κι όχι να ενταχθεί όπως αποφάσισε η κυβέρνηση - και η εποπτεία των κλάδων Υγείας των Ταμείων. Με αυτό το σχήμα και με έναν κεντρικό σχεδιασμό θα γίνει η παροχή υπηρεσιών Υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο μέσα από συμβάσεις με τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας (π.χ., ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου), τα διαγνωστικά κέντρα ή με ομάδες ιδιωτών γιατρών. Πρόκειται για μια παραλλαγή της δικτύωσης που προτάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της «καλλικρατικής» διάρθρωσης της χώρας.

Ακόμα είπε ότι η ΝΔ θα προτείνει «εθνικό διάλογο για την Υγεία με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα».

ΞΥΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΕΛΜΑΝ»
Μαχητική η κινητοποίηση αλληλεγγύης

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο Βασιλικό. Τη συνέχιση της απεργίας αποφάσισε το σωματείο

Στο κέντρο του Βασιλικού διαδήλωσαν οι εργάτες
Στο κέντρο του Βασιλικού διαδήλωσαν οι εργάτες
«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας μπορούμε να νικήσουμε. Συνεχίζουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες το βράδυ από το Βασιλικό Εύβοιας - όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ - εργαζόμενοι και σωματεία της περιοχής που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν μαζί με τους εργάτες της ξυλοβιομηχανίας ενάντια στις 22 απολύσεις που έγιναν πρόσφατα στο εργοστάσιο της «ΣΕΛΜΑΝ».

Παράλληλα, στη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στη «ΣΕΛΜΑΝ» αποφάσισε τη συνέχιση των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Παρασκευή μετά την αδιαλλαξία της εργοδοσίας να πάρει πίσω τις απολύσεις όπως αυτή εκφράστηκε σε συνάντηση που έγινε με τον διευθυντή του εργοστασίου.

Με κεντρικό αίτημα «πάρτε πίσω τις απολύσεις» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο κέντρο του Βασιλικού όπου χαιρέτισαν η Ντίνα Βούζη ταμίας του σωματείου στη «ΣΕΛΜΑΝ» και η Αργυρώ Βάθη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τζαβάρας από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ και ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους του Βασιλικού, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ματώνουν το λαό για την πλουτοκρατία», «η ΣΕΛΜΑΝ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Εξω από το εμπορικό κέντρο της περιοχής οι διαδηλωτές φώναξαν: «Εργατιά χωρίς λεφτά μαγαζιά χωρίς δουλειά». Τέλος, οι κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν στους δρόμους από όπου πέρασε η πορεία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «ΣΕΛΜΑΝ».

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Με ερώτησή τους για τις απολύσεις στη ΣΕΛΜΑΝ και τη ΝΕΟΣΕΤ, στο Βασιλικό Χαλκίδας, όπου έχουν γίνει αντίστοιχα 22 και 5 απολύσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Γ. Μαυρίκος και Γ. Γκιόκας τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι και οι φορείς της περιοχής απαιτούν την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων». Ενώ τονίζουν: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Με την πολιτική της ενισχύει την επιθετικότητα της εργοδοσίας που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν με το απαράδεκτο χαμηλό επίδομα ανεργίας».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΕΚΚΑ»: Tρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι απλήρωτοι έως 6 μήνες οικοδόμοι του έργου κατασκευής Ογκολογικού Νοσοκομείου που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το υπουργείο αρκέστηκε να ορίσει τριμερή συνάντηση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ «ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»: Σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Εμπορικής Τράπεζας στη Σοφοκλέους και στη συνέχεια της εισόδου των γραφείων της στην Κοραή πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της τράπεζας, με αίτημα να σταματήσουν οι περικοπές που έχει κάνει η διοίκηση της τράπεζας και αφορούν στην καταβολή ποσών προς τους συνταξιούχους, ως μέρος της σύνταξής τους. Oι περικοπές είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας και ξεκίνησε από τότε που η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στα χέρια της γαλλικής τράπεζας «Credit Agricole». Οι συνταξιούχοι απαίτησαν και ορίστηκε συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας, μεθαύριο Παρασκευή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε για μεθαύριο το πρωί ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από την δημοτική αρχή Μενιδίου.

«ΕΛΛΗΝΟΤΥΠΙΚΗ ΑΒΕΕ»: Σε στάση εργασίας 7 π.μ. - 9 π.μ. προχωρούν οι εργαζόμενοι σήμερα με απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Λουκίας Στουραΐτη που απολύθηκε μετά από τη συμμετοχή της σε απεργία και την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης για όλες τις ειδικότητες.

Θέλουν κάλπη μόνο για τους μόνιμους

Είχαν να εμφανιστούν στις μαζικές διαδικασίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) απ' τον περσινό Μάη και χτες εμφανίστηκαν για να βάλουν θέμα για τη συμμετοχή των «ευέλικτα» απασχολούμενων εργαζομένων στις εκλογές του σωματείου.

Ο λόγος για την ΠΑΣΚΕ που στη χτεσινή Γενική Συνέλευση η οποία έγινε μπροστά στις εκλογές του σωματείου (16 - 17 Ιούνη) έβαλε θέμα για το λεγόμενο μητρώο. Δηλαδή στις εκλογές να πάρουν μέρος μόνο όσοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είναι δημόσιοι υπάλληλοι με πλήρη δικαιώματα και - άντε κατά παρέκκλιση - να ψηφίσουν και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Μ' άλλα λόγια ζήτησε να αποκλειστούν όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία, που δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες. Το ωραίο είναι ότι υπέρ του Μητρώου τάχτηκε και ο εκπρόσωπος της Αυτονομίας - παράταξης που στηρίζεται απ' το ΣΥΝ - υποστηρίζοντας ότι η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων χρειάζεται καταστατικό συνέδριο του ΣΕΝΕ, για το οποίο όμως δεν ξεκαθάρισε ποια στάση θα τηρούσε! Αν, δηλαδή, θα τασσόταν υπέρ της συμμετοχής ή όχι όλων των εργαζομένων στις διαδικασίες του ΣΕΝΕ. ΣΥΝ-πόρευση, μ' άλλα λόγια, στο μεγαλείο της!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ