ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ του ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους συμβασιούχους

Μεθαύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απλήρωτους εδώ και 12 μήνες συμβασιούχους του Δήμου Μενιδίου που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας αλλά και αντίστασης στη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολυθεί, διοργανώνει η τοπική Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 11 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η Γραμματεία καλεί συνδικάτα και μαζικούς φορείς την περιοχής να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν το αντιδραστικό μέτωπο που έχει στηθεί απέναντί τους.

«Μας έχουν κηρύξει πόλεμο κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που υπηρετώντας την κερδοφορία τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχανών και μεγαλεμπόρων, αφαιρούν κατακτήσεις και διακαιώματα που ματώσαμε τα προηγούμενα χρόνια να κερδίσουμε. Και στον πόλεμο αυτό έχουν μαζί τους τη δημοτική αρχή που σαν μακρύ χέρι της εξουσίας, συναινεί σε αυτή την κατάσταση, στηρίζει τις επιλογές της πλουτοκρατίας, σμπαραλιάζει εργασιακά δικαιώματα, χτυπάει τη σταθερή και μόνιμη εργασία με συμβασιούχους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτους εργαζόμενους, με εκατοντάδες απολύσεις. Και στον πόλεμο αυτό η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει ενιαία», επισημαίνει σε ανακοίνωση - κάλεσμα η τοπική Γραμματεία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με την Ασφάλιση

Προκαλεί το υπουργείο Εργασίας, που φτάνει να περηφανεύεται για τις νέες περικοπές σε φάρμακα που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Από την απεργία στις 5 Μάη
Από την απεργία στις 5 Μάη
Την ανάγκη να οξυνθεί η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με το κεφάλαιο ώστε να αναδειχθούν οι στρατηγικές στοχεύσεις που προωθεί με τα νέα μέτρα και να ξεμπροστιαστεί η άθλια υποκρισία της κυβέρνησης αναδεικνύει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του για την Κοινωνική Ασφάλιση. Απαντώντας στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού στην οποία επιδίδονται με κάθε αφορμή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΜΕ βάζει τα πράγματα στη θέση τους και σημειώνει ότι τα μέτρα για το Ασφαλιστικό είναι προαποφασισμένα και μόνιμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο,τι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα από ασφαλιστικά δικαιώματα συνθλίβεται από τον οδοστρωτήρα που κουμαντάρεται από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με το κεφάλαιο Κοινωνική Ασφάλιση, για να φουλάρουν οι μηχανές παραγωγής κερδών των μονοπωλίων. Η κυβέρνηση ψεύδεται αισχρά όταν λέει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα για να εμποδίσει τα χειρότερα για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας. Τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και συναποφασισμένα. Επειδή κυβέρνηση και τρόικα πιστεύουν στο θεό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τι θέλουν να επιβάλουν:

  • Κανένας συνταξιούχος κάτω από τα 65.
  • Τα ΒΑΕ στα 60 έτη, με παράλληλη κατάργηση πολλών επαγγελμάτων από τη λίστα.
  • Ποσοστό αναπλήρωσης 48% με συντάξιμους μισθούς που θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργάσιμου βίου, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων από 40% μέχρι και 75%.
  • Σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών από το 2011 και ολοκληρωτική από το 2015.
  • Κατάργηση των συντάξεων χηρείας.
  • Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις γυναίκες.
  • Υποχρεωτικά 40 χρόνια δουλειάς με 300 ένσημα κατά έτος για πλήρη σύνταξη.
  • Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 5 - 17 χρόνια.
  • Η βασική σύνταξη από 360 ευρώ και κάτω για τους εξαθλιωμένους.
  • Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, αφού, όπως ισχυρίζονται, θα δίδεται με βάση τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Τα Ταμεία είναι όλα ελλειμματικά με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
  • Μείωση των συντάξεων 6% για κάθε έτος νωρίτερα από τα 65.
  • Απαλλαγή του κράτους από κάθε μορφή εγγυήσεων που υπήρχαν στο παρελθόν.

Κανένας δε γλιτώνει, γυρίζουν την εργατική τάξη δεκάδες χρόνια πίσω.

Τραγικότερες θα είναι οι συνέπειες για το μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα της νεολαίας, αφού τα 40 χρόνια εργασίας με 300 ένσημα είναι άπιαστο όνειρο. Με δεδομένη τη διόγκωση της ανεργίας, την ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Κανένας δε δικαιούται να περιμένει τη σφαγή του.

Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής»!

Περηφανεύονται για τις περικοπές

Στο μεταξύ, προκλητική είναι χτεσινή ανακοίνωση, με την οποία το υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά περηφανεύεται για τις νέες περικοπές που έγιναν στα φάρμακα που μέχρι πρότινος κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας - που μεταξύ 40 κλάδων παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με 37,06% (ICAP, Μάης 2010) το υπουργείο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Επιβάλαμε να καταβάλλεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ορισμένα φάρμακα που η νομοθεσία το επιτρέπει, απαγορεύοντας κατά την εκτέλεση των συνταγών όταν υπάρχει φάρμακο όπου δε συμμετέχει ο ασφαλισμένος να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα που εμπεριέχει συμμετοχή του». Δηλαδή, να πληρώνει και πάλι ο ταλαίπωρος ασφαλισμένος στην ώρα της ανάγκης για πράγματα που πλήρωσε ως φορολογούμενος και ξαναπλήρωσε μέσω των εισφορών στο ασφαλιστικό ταμείο του. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ εξαιρεί περισσότερα απο 200 φάρμακα που περιλαμβάνουν κοντά στις 947 συσκευασίες που θα τις πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους. Ανάμεσα σ' αυτά είναι και οι εφτά συσκευασίες ασπιρίνης, οι τρεις συσκευασίες μπεταντίντ, οι 25 συσκευασίες ντεπόν, οι τέσσερις συσκευασίες hexalen, οι σταγόνες otrivin (περισσότερες απο 15 συσκευασίες), το panandol, τα υπόθετα για παιδιά κλπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεύτερη δύναμη η ΔΑΣ

Διπλασίασε τις έδρες στο ΔΣ παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων

Σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους της περιοχής αποτελεί η ανάδειξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε δεύτερη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μετά το συνέδριο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Για τη διοίκηση στο ΕΚΗ η ΔΑΣ έλαβε 25 (από 15 το 2007) ψήφους, ποσοστό 11,96% (από 7,01% το 2007), κατακτώντας 2 έδρες στο ΔΣ (από 1). Ακόμα, εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για το Γενικό Συμβούλιο και 1 αντιπρόσωπο για το συνέδριο στη ΓΣΕΕ.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 160 ψήφους 16 έδρες και ποσοστό 77% (από 160 ψήφους, 15 έδρες και 74,77% το 2007). Η ΔΑΚΕ πήρε 17 ψήφους, 1 έδρα και ποσοστό 8,13% (από 31 ψήφους, 3 έδρες και 14,49% το 2007). Τέλος, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 6 ψήφους, καμία έδρα και ποσοστό 2,87% (από 8 ψήφους, καμία έδρα και ποσοστό 3,74% το 2007).

Το θετικό αποτέλεσμα αποτυπώνει το αυξανόμενο κύρος και την επιρροή των θέσεων και στόχων πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ανάμεσα στους εργαζόμενους Ηρακλείου αλλά και την παλικαρίσια στάση που κράτησαν αρκετοί αντιπρόσωποι που δε δείλιασαν μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Διαμορφώθηκε σε ένα συνέδριο - παρωδία με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) το οποίο πραγματοποιήθηκε 4 μήνες νωρίτερα για να εξυπηρετήσει εσωτερικές ανάγκες της ΠΑΣΚΕ, μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων του νομού μας. Μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων δίνει νέα ώθηση στους εργατικούς αγώνες της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναφέρει ότι η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της ταξικής γραμμής υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, καταρχήν κρίνεται μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Κρίνεται από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, από τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, την κατάκτηση του αγωνιστικού - ταξικού προσανατολισμού και την συμπόρευσή τους με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι στρατευμένα και σε αυτήν θα πρωτοστατήσουν τα εκλεγμένα στελέχη του Π.Α.ΜΕ. στα όργανα του ΕΚΗ.

Τέλος, καλεί την εργατική τάξη του Ηρακλείου σε αγωνιστική ετοιμότητα και επιφυλακή υπογραμμίζοντας: «Η επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΗ με "αγωνιστικό" μανδύα θα επιδιώξει να περάσει μέσα από διάλογους για το ασφαλιστικό και τις διαπραγματεύσεις για την νέα ΕΓΣΣΕ όσα η κυβέρνηση διστάζει».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους σήμερα για την Υγεία

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι δίνοντας τη μάχη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με καθαρό το μέτωπο ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που δίνουν τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και στο σύνολο των σαρωτικών μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Υγείας όπως αποφάσισαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές τους Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ και ΠΕΣ-ΝΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ