ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
Ενα ένα τα ψέματα τελειώνουν

Κάθε φορά που κάποιο όργανο της ΕΕ εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα αύξησης της απασχόλησης, προκύπτουν άγριες πολιτικές σε βάρος των εργατών. Ετσι και τώρα, την ώρα που διαλύουν απόλυτα τις εργασιακές σχέσεις, μιλάνε για νέο σχέδιο αύξησης της απασχόλησης. Το «καλυτερότερο» είναι όταν προβλέπουν και μείωση της φτώχειας, την ώρα που ήδη άνθρωποι - θύματα της πολιτικής τους ψάχνουν παγκάκι να βγάλουν το βράδυ.

Είναι αυτό που λέει ο κύριος καθηγητής «βίαιος εξευρωπαϊσμός». Που, όμως, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, κρύβει τον κίνδυνο να βρεθεί η κυβέρνηση στη δυσάρεστη για τους καπιταλιστές θέση να μην μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό ακριβώς πρέπει να συμβεί.

Δεν είναι απλό, είναι αναγκαίο. Σημαίνει κοντά στ' άλλα και «εκπτώσεις» σε διάφορες «απολαύσεις» - ...λέμε τώρα, σα να πρόκειται να είναι πολλοί αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα έστω και για λίγες μέρες διακοπές. Σημαίνει να μετρήσεις ότι χάνεις πολλά, πάρα πολλά κάθε μέρα που περνάει και η εξουσία των καπιταλιστών παραμένει αδιατάραχτη. Σημαίνει να δεις πια ότι η μάχη δεν αφορά αυτό ή εκείνο αλλά όλα, το σύνολο της ζωής σου.

Δες την παγαποντιά με την Υγεία, όπου το «φακελάκι», μία από τις αποθεώσεις, δηλαδή, της έκπτωσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας, χρησιμοποιείται από αυτούς που το ενθαρρύνουν για να σου πουν «η λύση είναι όλα ιδιωτικά».

Δες τη χαρά κάποιων τύπων στις τιβί που γελάνε και τ' αυτιά τους όταν λένε «ευτυχώς δεν επιβεβαιώνεται η κοινωνική έκρηξη» και κατάλαβε πως πρέπει να κάνεις τους φόβους τους εφιάλτη.

Για να 'χεις ελπίδα να ζήσεις καλύτερα.

Δεν είναι απλό. Σημαίνει μεγαλύτερα βήματα στην ανασυγκρότηση του κινήματος. Σημαίνει ενίσχυση της τάσης ανάκαμψης του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σημαίνει πιο καθαρά να μπαίνει από όλο και περισσότερους το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ σε συνδυασμό με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, πιο καθαρά να αντιμετωπίζεται σαν αντίπαλος ο ίδιος ο καπιταλισμός και οι κρίσεις του.

Σημαίνει, δηλαδή, να βάζεις πλώρη για λαϊκή εξουσία, να χτίζεις σήμερα τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πορεία.

Γιατί, εδώ, στο πολιτικό πεδίο πια είναι η διαπάλη. Εδώ προσπαθούν να χτίσουν οι αστοί νέα πολιτικά αναχώματα, εδώ θα δεις να οξύνεται η επίθεση στο ΚΚΕ, ακριβώς γιατί λέει τα σύκα σύκα, έτσι που οι εκτιμήσεις του όχι μόνο να ακουμπάνε στέρεα στο βίωμα των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και να είναι αποδείξιμα ένα προς ένα τα βήματα που προτείνει.

Η ανατροπή που απαιτείται δε θα είναι περίπατος, αλλά όσο κακοτράχαλο κι αν είναι το μονοπάτι είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσεις για να μην πέσεις στον γκρεμό που οδηγούν οι πολιτικές του «φάτε μάτια ψάρια».

Παρεμπιπτόντως: Την Παρασκευή, λένε οι γνωρίζοντες, ολοκληρώνεται η σύνταξη των τελικών διατάξεων του Ασφαλιστικού, και κατά πάσα πιθανότητα δίνεται με τη γνωστή μέθοδο διαρροών σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ώστε μέχρι τη Δευτέρα να έχουν εκτονωθεί και οι πρώτες αντιδράσεις. Καλά, το ελπίζουν πράγματι;

Ασχετο: Αν κάτι αναγνώριζαν στον εαυτό τους, εκεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν το συναίσθημα. Τώρα, λέει η αρμόδια ρεπόρτερ του συγκροτήματος που τους κρατούσε όρθιους ως τώρα, έχασαν και το συναίσθημα. Και μια και το 'χασαν αυτοί, το βρήκαν κάτι ΠΑΣΟΚοι που κρίνουν απ' όσα συμβαίνουν στο παραμάγαζό τους πως «η αριστερά είναι κατώτερη των περιστάσεων»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ: «Εάν εφαρμόσουμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να επιτύχουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και να μειώσει την ανεργία σε περίπου 3% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας»(άρθρο του Ολι Ρεν, επιτρόπου της ΕΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: «Οι υπουργοί απασχόλησης της ΕΕ έθεσαν χθες ως στόχο να μειώσουν μέχρι το 2020 κατά 20 εκατ. άτομα τον αριθμό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σήμερα σε 120 εκατομμύρια. Η πρόθεση είναι συμπαθητική αλλά έρχεται σε κραυγαλέα αντίφαση με τις άλλες κοινοτικές πολιτικές που επιβάλλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας στους εργαζόμενους ενώ αναμένεται μείωση των συντάξεων» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ»: «Η Ελλάδα μαθαίνει τον εξευρωπαϊσμό που επιβάλλεται με το ζόρι (...) η επιβολή αυτή ενέχει δύο κινδύνους: Είτε να χάσει η κυβέρνηση το θάρρος της και να καταρρεύσει, είτε οι κοινωνικές αντιδράσεις να γίνουν τόσο έντονες ώστε να της είναι αδύνατο να κυβερνήσει (...) οι αλλεπάλληλες απεργίες δημιουργούν ένα κλίμα που παραπέμπει σε καζάνι που βράζει. Αν η κυβέρνηση βγάλει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο χωρίς σοβαρές αναταράξεις θα έχει περάσει από έναν μεγάλο σκόπελο» (ο Kevin Featherstone, καθηγητής στο London School of Economics / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: «Ολοι γνωρίζουν ότι κάθε γενιά που μπαίνει στην παραγωγή, μπαίνει με χειρότερους όρους από την προηγούμενη, υποχρεώνεται να δουλεύει περισσότερα χρόνια, με χειρότερες εργασιακές σχέσεις, να πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές και της προεξοφλούν μικρότερη σύνταξη στο μέλλον. Και αυτό, ανεξάρτητα αν η οικονομία κινούνταν με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης ή βρισκόταν σε φάση ύφεσης (...) όσο κουμάντο στον πλούτο κάνει η τάξη των καπιταλιστών, τόσο θα χειροτερεύει σχετικά και απόλυτα η θέση των εργαζομένων. Τόσο οι συντάξεις και η κοινωνική ασφάλιση θα σπρώχνονται στον Καιάδα. Το φαύλο αυτό κύκλο μπορεί να το σπάσει μόνο ο αγώνας των εργαζομένων, η λαϊκή πάλη, που μπορεί και πρέπει να επιβάλει και αλλαγή καπετάνιου και αλλαγή πορείας στο καράβι» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ με κλιμάκωση αγώνα κόντρα στην πολιτική εξουσία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Εσπασαν τα φρένα» στο Χρηματιστήριο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποπτες φήμες χτυπούν την οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ: SOS για το εφάπαξ στο Δημόσιο

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ σκούπα για δημ. υπαλλήλους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ στήνει το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εταιρος της Ευρωζώνης το ΔΝΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξωση Ακη για τις off shore

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συγκλονίζει το ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο Ξυνίδη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΞΥΝΙΔΗ για το Βατοπέδι

Η ΑΥΓΗ: Στην επόμενη μέρα με αποφασιστικότητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χωρίς συναίσθημα

«Η ηγεσία του Συνασπισμού κάποια στιγμή αντελήφθη τι επρόκειτο να συμβεί. Πώς αντέδρασε στην προοπτική αποχώρησης των Ανανεωτικών; Τους είπε από το βήμα του Συνεδρίου πως κάνουν λάθος και τους ζήτησε να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ετσι ξερά. Ούτε ίχνος συναισθηματισμού, ούτε ίχνος συγκίνησης» (η Β. Κεχαγιά στα ΝΕΑ).

Μπίζνες ις μπίζνες

«Πολλά εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για την προστασία των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών εφοδιοπομπών καταλήγουν εν τέλει στους ίδιους τους δυνάμει επιτιθέμενους (...) σύμφωνα με έρευνα των Νιου Γιορκ Τάιμς αφγανικές εταιρείες σεκιούριτι που δουλεύουν εργολαβικά για τον αμερικανικό στρατό πληρώνουν τους Ταλιμπάν για να μη τους χτυπήσουν ή για να τους χτυπήσουν! (...) ορισμένες εταιρίες πληρώνουν τους Ταλιμπάν να χτυπήσουν τους ανταγωνιστές τους ή να πλήξουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ (...) το πρόγραμμα κοστίζει στον αμερικάνικο στρατό 2,2 δισ. δολάρια (...) στο Αφγανιστάν έχουν εγγραφεί 52 εταιρίες ασφαλείας που διαθέτουν 24.000 ένστολους» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Κατα παραγγελία «επιστήμη»

«Σε 40-50 δισ. ευρώ εκτιμάται η "μαύρη οικονομία" της Υγείας για τη δεκαετία 2000-2009 (...) τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος (...) υποστήριξε πως στις σημερινές συνθήκες η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη (...) όπως είπε θα απαιτηθεί είτε συνολική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα είτε εκχώρηση μεγάλων τμημάτων στον ιδιωτικό τομέα» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Σουπιά

«Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό γύρω από το μείζον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης αδυνατεί να τα συλλάβει κάθε εχέφρων άνθρωπος (...) το ασφαλιστικό είναι κοινωνικά τόπος επίμαχος και υψηλού συμβολισμού (...) για την κυβέρνηση - αν ενδώσει στις απαιτήσεις τους - θα αποτελέσει κοινωνικό και πολιτικό Βατερλώ. Ας το καταλάβουν όλοι» (ο Παναγόπουλος του ΠΑΣΟΚ, και της ΓΣΕΕ, δηλαδή του παραμάγαζου του ΣΕΒ, στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ