ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σαρώνει το λαϊκό εισόδημα

Στο «ζενίθ» για τα τελευταία 13 χρόνια. Μαζικές ανατιμήσεις και νέο «ρεκόρ» 5,4% για το Μάη

Σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε ολόκληρη τη γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης καταγράφει ο επίσημος πληθωρισμός που πλέον έχει φτάσει να «ανταγωνίζεται» τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990! Οι απόλυτα αρνητικές εξελίξεις είναι γέννημα - θρέμμα της πολιτικής που αδιάλειπτα στηρίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, της πολιτικής που τροφοδοτεί τη βίαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και μέσω της αύξησης των ειδικών και άλλων φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

Για το μήνα Μάη του 2010 ο επίσημος πληθωρισμός απογειώθηκε στο 5,4%, επίπεδο που αποτελεί και νέο «ρεκόρ» από το καλοκαίρι του 1997, έφτασε δηλαδή στο ψηλότερο σημείο για τα τελευταία 13 χρόνια. Σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και συντάξεων η οικονομική κατάσταση του λαού πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε εφαρμογή της συμφωνίας με ΕΕ - ΔΝΤ έχει ήδη δρομολογήσει και τα ακόμη χειρότερα. Για παράδειγμα, η δεύτερη στη σειρά για το 2010 ανατίμηση στο ΦΠΑ κατά 2 ακόμη μονάδες (23% από 21%) θα αρχίσει να επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση από την 1η του Ιούλη 2010, εξέλιξη που πρόκειται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Είναι απόλυτα φανερό ότι ο επίσημα καταγραφόμενος πληθωρισμός, υποτιμά και την ακρίβεια, είναι πέρα για πέρα ξεκομμένος από την πραγματικότητα ειδικά για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Παραπέρα τα πενιχρά εισοδήματα, τα φαινόμενα μαζικής ανεργίας, η γενική επίθεση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα συνδυάζονται πλέον και με τις σαρωτικές ανατιμήσεις σε όλα τα εμπορεύματα που τροφοδοτούνται τόσο από τις συνεχείς «ανακοστολογήσεις» που επιβάλλει το κύκλωμα των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων όσο και από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης που επιβάλλει, σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Η δεινή θέση του λαού δεν κρύβεται πλέον ούτε καν από την επίσημη στατιστική, που βασίζεται στη λογική των «μέσων όρων». Να σημειωθεί πως μόνο μέσα στο τελευταίο 5μηνο (από το Γενάρη μέχρι το Μάη 2010) οι επίσημες ανατιμήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει το 4,6%, χωρίς ακόμη να έχει κάνει τη εμφάνισή της ολόκληρη η φορολεηλασία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης)

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας - Μάης 2010 - εμφανίζουν και τις παρακάτω ανατιμήσεις σε επιμέρους κατηγορίες: Στέγαση:7,8%, αλκοολούχα ποτά και καπνός: 16,9%, μεταφορές: 20,3%, «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» (όπως είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.): 5,1%, επικοινωνίες: 3,7% κ.ά.

Από τη σύγκριση των τιμών (Μάης 2010 με Μάη 2009) προκύπτουν και οι παρακάτω ανατιμήσεις :

  • Καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνες): 51,1%
  • Τέλη κυκλοφορίας - διόδια: 28,4%
  • Υπεραστικά τρένα: 36,6%
  • Ταξί: 12,6%
  • Κινητή τηλεφωνία: 9,2%
  • Πετρέλαιο: 39,6%
  • Ηλεκτρισμός: 6,3%
  • Νοίκια κατοικιών: 2,6%
  • Τσιγάρα: 17,8%
  • Αλκοολούχα ποτά: 12,2%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη: 3,1%
  • Υδρευση - αποχέτευση: 2,4%
  • Πατάτε : 4,1%
  • Δίδακτρα: 3%.
Εργαζόμενοι και ΕΒΕ

Ενα ρεπορτάζ στο «Βήμα» της Κυριακής για την πορεία των μικρών επιχειρήσεων στον Πειραιά φιλοξενεί δηλώσεις μικρών καταστηματαρχών, οι οποίες δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει η κυβερνητική προπαγάνδα, η στάση των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων εναντίον των εργατικών κινητοποιήσεων.

***

Φιλοδοξία του ρεπορτάζ ήταν να κλιμακώσει τη συκοφάντηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών στον Πειραιά και βεβαίως βρήκε εμπόρους που δήλωσαν ότι ο Πειραιάς χάνει εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Ομως, οι περισσότεροι άλλα ομολόγησαν. Ο ένας τα 'βαλε με τους τουριστικούς πράκτορες που παίρνουν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και τους πηγαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Ο άλλος εξήγησε ότι με τα νοίκια στα ύψη, τα μικρά εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ο τρίτος αναφέρθηκε στις συνθήκες συνολικής υποβάθμισης της περιοχής γύρω από το λιμάνι. Και κάποιος ακόμα τόνισε ότι το μεγάλο πλήγμα στα καταστήματα προήλθε από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πελατών.

***

Είναι φυσικό να θολώνει η σκέψη όταν σου σερβίρουν την ιδέα ότι η οικονομική καταστροφή πλησιάζει. Αλλά η αβίαστη υιοθέτηση της προπαγάνδας εναντίον των ανθρώπων που μεταξύ άλλων προσπαθούν να υπερασπιστούν την αγοραστική τους δύναμη, αυτή που θα τους επιτρέψει να γίνουν και πελάτες του μικρού καταστήματος, είναι κάτι σαν διαστροφή. Είναι πολύ συγκεκριμένοι οι έμποροι που επωφελούνται από τις κρουαζιέρες. Και φυσικά δεν είναι πελάτες τους όσοι αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται στον Πειραιά, οι οποίοι ίσα ίσα προλαβαίνουν, μέσα από τα παράθυρα των πούλμαν, να δουν το λιμάνι.

***

Εργαζόμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν κοινά προβλήματα και συμφέρον για κοινή πάλη. Οτιδήποτε άλλο είναι προσφορά στον αντίπαλο και στην καταδίκη τους.


Γ. Φ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Φταίνε οι φόροι για τις τιμές

Η αύξηση των φόρων και όχι οι βενζινοπώλες ευθύνεται για τα ύψη στα οποία έχει διαμορφωθεί η τιμή της βενζίνης. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) κάνοντας λόγο για εκατοντάδες πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα του λουκέτου.

«Η κατανάλωση πέφτει την ίδια στιγμή που οι τιμές αυξάνονται ακυρώνοντας στην ουσία την πρόθεση της κυβέρνηση να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από την αύξηση των φόρων», αναφέρει η ΟΒΕ συμπληρώνοντας ότι μετά και την αύξηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ η Ελλάδα έχει την ακριβότερη λιανική τιμή αμόλυβδης βενζίνης και τη δεύτερη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης μετά τη Μ. Βρετανία. Ακόμη, εκτιμάει ότι εάν οι φόροι της βενζίνης δεν αυξάνονταν η τιμή σήμερα θα ήταν 1,19 ευρώ το λίτρο. Αφαιρώντας την αύξηση της τιμής διυλιστηρίου λόγω διεθνών τιμών Μεσογείου, που ήταν 6,6 λεπτά η τελική τιμή θα διαμορφωνόταν στα 1,12 ευρώ το λίτρο. Σ' αυτή την περίπτωση η αύξηση από την αρχή του χρόνου θα ήταν 0,40%, ενώ σήμερα είναι 41,26%. Αυτό, κατά τους βενζινοπώλες, «διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω αυξήσεων που επέβαλαν οι βενζινοπώλες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιτακτική η πάλη των εργαζομένων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την άνοδο του πληθωρισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάιο καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της πάλης όλων των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, ενταγμένη σε ένα ενιαίο μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ