ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΑΙΚΤΩΝ
Βαθύτερες αιτίες για τα περιστατικά

Εντονο προβληματισμό στις περισσότερες ομάδες προκαλούν λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων για το φετινό Μουντιάλ οι συχνοί σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμοί παικτών οι οποίοι μερικοί εξ αυτών θα χάσουν τελικά τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Μπάλακ, Ντρογκμπά, Ρόμπεν, Αντλερ, Ντραγκουντίνοβιτς, Φέρνινταντ, Ντάντι, Μπέκαμ είναι μερικά μόνο ονόματα παικτών που είδαν σε μια στιγμή τις ελπίδες τους για συμμετοχή να ...εξαφανίζονται. Ο χορός με τις απώλειες ουσιαστικά βέβαια έχει ξεκινήσει ...τα πρώτα του βήματα εδώ και ένα μήνα περίπου, όταν κορυφώθηκαν για τους περισσότερους λεγόμενους πρωτοκλασάτους παίκτες οι υποχρεώσεις τους με τις ομάδες τους, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Από κει και πέρα ακολούθησαν περιστατικά τραυματισμών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Εθνικών συγκροτημάτων, τα οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζονται. Και βέβαια, ο προβληματισμός για τα συμβάντα δε σταματάει εδώ, αφού όλοι φοβούνται ότι η λίστα θα μεγαλώσει μετά και την επίσημη έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων όπου σίγουρα η προσπάθεια εκεί θα είναι πολύ πιο επίπονη.

Ασχετως των λόγων για τους οποίους γίνονται πολλά από αυτά τα περιστατικά (ένα δυνατό μαρκάρισμα αντιπάλου, μια άτυχη στιγμή, μια απροσεξία του παίκτη) το σκηνικό με τους πολλούς τραυματισμούς σίγουρα έχει και βαθύτερα αίτια. Και αυτά δεν είναι άλλα από την κόπωση σχεδόν όλων όσων συμμετέχουν με τις εθνικές τους ομάδας στην ...περιπέτεια του Μουντιάλ, αφού ήδη οι περισσότεροι είναι καταπονημένοι από τις πολλές υποχρεώσεις και των συλλόγων τους. Ειδικά αυτοί που αγωνίζονται στην Ευρώπη και σε ομάδες οι οποίες έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα δε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι βρίσκονται στις επάλξεις τουλάχιστον για ένα χρόνο συνεχόμενα. Σήμερα το κυνήγι του κέρδους για τις πολυεθνικές του χώρου προϋποθέτει τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αγώνων αφού μόνο έτσι θα διατηρηθεί το προϊόν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι ...υψηλές αρχές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ συνεχώς επιμηκύνουν τις διοργανώσεις τους ή δημιουργούν νέες (βλ. Κύπελλο Συνομοσπονδιών). Για τους ίδιους λόγους τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες μετατρέπουν τις ομάδες τους το καλοκαίρι (τις λεγόμενες νεκρές περιόδους αγωνιστικά) σε περιοδεύοντες θιάσους για να συμμετάσχουν σε διεθνή τουρνουά των χορηγών (στα οποία αρκετοί προπονητές έχουν εναντιωθεί). Και στην μέση όλων οι παίκτες που εγκλωβισμένοι στα συμβόλαια που υπογράφουν θα πρέπει συνεχώς να είναι ...όρθιοι. Και βέβαια, εκτός των πολλών και συχνών τραυματισμών υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που σίγουρα θεωρούνται ακόμα πιο σοβαρά. Η αύξηση των περιστατικών της χρήσης αναβολικών στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και η αντίστοιχη της λίστας με τους αιφνίδιους θανάτους παικτών που σε πολλούς απ' αυτούς δεν ανακαλύπτεται κάποια προηγούμενη παθολογική αιτία, ίσως θα ήταν αφελές να χαρακτηριστούν τυχαία.

ΕΛΛΑΔΑ
Σχέδια χωρίς τον Μόρα

Επί της ουσίας είναι οριστικό ότι ο Μόρας δε θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα των υποχρεώσεων της Εθνικής στο Μουντιάλ. Η επισημοποίηση, από τα αρμόδια χείλη, απομένει. Και χτες ο υψηλόσωμος αμυντικός ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς και τις πληροφορίες, δε θα παραταχθεί για το εναρκτήριο λάκτισμα απέναντι στη Ν. Κορέα. Αντίθετα, ο Κυργιάκος προπονήθηκε κανονικά, ενώ ο Καπετάνος έκανε μεν ατομικό πρόγραμμα (ενοχλήσεις στη μέση) αλλά δεν εκφράζονται ανησυχίες για τη κατάστασή του.

Ο Ρεχάγκελ λοιπόν ήδη καταστρώνει τα σχέδια του χωρίς να υπολογίζει τον Μόρα, ενώ οι διεθνείς στις δηλώσεις τους ακολουθούν το «κλασικό» μοτίβο για τη σπουδαιότητα του πρώτου αγώνα. Και από τον κανόνα δεν ξέφυγαν Πατσατζόγλου και Σπυρόπουλος. Ο πρώτος μίλησε για «ματς - κλειδί» και ο έτερος για «το πιο βασικό για μας».

Ο Πατσατζόγλου, μεταξύ άλλων, συμφώνησε πως «η Αργεντινή είναι το φαβορί. Είναι η ομάδα που ξεχωρίζει από τις άλλες τρεις. Το ότι τους έχουμε στο τελευταίο ματς είναι και καλό και κακό γιατί δεν ξέρουμε πώς θα έχουν εξελιχθεί τα παιχνίδια νωρίτερα. Εύχομαι να μας βγει σε καλό». Ενώ ο ο Σπυρόπουλος είπε για τη Ν. Κορέα: «Ξέρουμε, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ πειθαρχημένη ομάδα, η οποία είναι καλά στημένη τακτικά, που τρέχει, και όλα αυτά πρέπει να τα αντισταθμίσουμε. Πρέπει και εμείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πειθαρχημένοι σε όλη τη διάρκεια. Νομίζω ότι το πλεονέκτημά μας θα είναι τα στημένα. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε τον αντίπαλό μας». Ακόμα, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ» παραδεχόμενος πάντως ότι «δεν επαναπαυόμαστε. Ολοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση».

Φασαρία για τις ... βουβουζέλες

Πολλή ...φασαρία έχει αρχίσει να προκαλείται γύρω από τις γνωστές πλέον βουβουζέλες που χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι στη Νότια Αφρική. Το σήμα κατατεθέν των αφρικανικών γηπέδων κινδυνεύει να μη δημιουργήσει στο Μουντιάλ την ατμόσφαιρα που συνηθίζει, καθώς υπάρχουν σκέψεις από τη FIFA και τους διοργανωτές να απαγορευτεί η εισαγωγή του στα στάδια.

Τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί από τα κανάλια (ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολιασμό), αλλά και από ποδοσφαιριστές (που γκρινιάζουν ότι δεν μπορούν να ακούσουν ούτε τις οδηγίες των προπονητών τους) έχουν δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στους διοργανωτές. Το θέμα είναι υπό εξέταση από τους αρμοδίους και δεν αποκλείεται ακόμα και εν μέσω των αγώνων να απαγορευτούν (εάν αυτό δε γίνει πριν την έναρξη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ