ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ιδιωτικοποίηση τομέων μέσω μητροπολιτικού φορέα

Χειρότερες μέρες και για τα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτά, προοιωνίζονται οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και του υφυπουργού Ν. Σηφουνάκη.

Σύμφωνα με αυτές, ο ΟΑΣΑ μετεξελίσσεται σε «μητροπολιτικό συγκοινωνιακό φορέα» που θα έχει υπό τη σκέπη του τον ΗΣΑΠ, την ΕΘΕΛ, τον ΗΛΠΑΠ, το Μετρό, το Τραμ, τον Προαστιακό σιδηρόδρομο (τμήμα της Αττικής), καθώς και τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια εντός της Αττικής. Η δημιουργία, όμως αυτού του φορέα δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανάγκη των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας για καλύτερες συγκοινωνίες, αλλά με κορυφαίο στόχο την εξοικονόμηση πόρων μέσω της δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους και των κρατικών επιδοτήσεων σ' αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως παραδέχτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δ. Δημητρίου, θα γίνουν επιχειρησιακά σχέδια με στόχο την περικοπή κατά 10% μόνο για φέτος των λειτουργικών εξόδων, ενώ θα παραχωρηθούν τομείς του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες και θα ανατεθούν νέα έργα με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ως πρώτοι μάλιστα τομείς που θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση θα είναι ο τομέας είσπραξης των εισιτηρίων και αυτός της τηλεματικής.

Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί, που θα οριστικοποιηθούν ως τον Αύγουστο, θα επιφέρουν σίγουρα σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια (παρότι ο υπουργός ανάφερε ότι για φέτος τουλάχιστον δεν αναμένονται), αλλά και σημαντικές δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε παρεμβάσεις στη σηματοδότηση του τραμ αποκαλούμενες ως «πράσινο κύμα» που θα μειώσουν το χρόνο κατά 10 λεπτά της διαδρομής Σύνταγμα - ΣΕΦ και ΣΕΦ - Βούλα και κατά 15 λεπτά της διαδρομής Σύνταγμα - Βούλα.

Η γνώμη των εργαζομένων

Οι αλλαγές που έρχονται στο συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας, είτε με την κατάργηση λεωφορειακών γραμμών, είτε με τη δημιουργία ενός «μητροπολιτικού συγκοινωνιακού φορέα» που θα συγκεντρώσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χαράσσουν νέους δρόμους στην πολιτική των μεταφορών που δρουν με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει τις συγκοινωνίες στους ιδιώτες, είτε απευθείας είτε μέσω των ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα προσδοκά να εξοικονομήσει λιγότερους οδηγούς και μεταφορές που δεν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για περαιτέρω μείωση στους μισθούς, για πάγωμα προσλήψεων καθώς και αύξηση του χρόνου εργασίας που ήδη ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Είναι γνωστό ότι οι συχνές αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές, οι μετακινήσεις οδηγών και λεωφορείων, οι ελλείψεις σε προσωπικό, που φτάνουν τους 1.200 εργαζόμενους, μετατρέπουν σε «πειραματόζωα» τους οδηγούς για να εφαρμοστούν σχεδιασμοί εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επιπλέον ώρες που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 142.000, ενώ η έλλειψη οδηγών αγγίζει το 40%!

Κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η εκδήλωση στη Μεσούντα Αρτας προς τιμήν του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 13 Ιούνη 2010, ώρα 11 το πρωί.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, τα Κεντρικά Γραφεία δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν την παραμονή της εκδήλωσης, Σάββατο 12 Ιούνη, από την Πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108831368 και 2108225407.

-- Επίσης, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η καθιερωμένη πανελλαδική συνάντηση στη Νάουσα, με τη συμμετοχή των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης, θα γίνει στις 26 και 27 Ιούνη 2010.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και για τη μετάβαση στη Νάουσα και συμμετοχή όσων το επιθυμούν, εκτός των άλλων περιοχών, πούλμαν θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 26 Ιούνη από την Πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα 2108831368 και 2108225407.

Παρακαλούνται όλοι οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοι και φίλοι της ΕΑ να οργανώσουν τη μετάβασή τους και να συμμετέχουν μαζικά και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις τιμής.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΣΑΠ: Αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12, την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Ιούνη, λόγω των εργασιών ανακαίνισης κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο, κλειστό θα παραμείνει το τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται μέσω της λεωφορειακής γραμμής της ΕΘΕΛ Χ5. Τη Δευτέρα, κλειστό θα παραμείνει το τμήμα Ειρήνη - Νερατζιώτισσα. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με το λεωφορείο Χ16. Υπενθυμίζουμε ότι, στο σταθμό της Ν. Ιωνίας οι διερχόμενοι συρμοί προς Κηφισιά (άνοδος) δεν πραγματοποιούν στάση, ενώ η αποβάθρα του ίδιου σταθμού, λόγω της αμφιδρόμησης επαναλειτουργεί στην κάθοδο με κατεύθυνση τον Πειραιά.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ: Με ένα αντιρρυπαντικό σκάφος της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης άρχισε η συγκέντρωση σκουπιδιών και νεκρών τρωκτικών στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες μέρες, προφανώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, ο Θερμαϊκός γέμισε με εκατοντάδες νεκρούς αρουραίους. Υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού απέδωσαν το φαινόμενο στις ξαφνικές καταιγίδες που είχαν σαν αποτέλεσμα τα ποντίκια που είναι στους αγωγούς της ΕΥΑΘ να πνίγονται από τα ορμητικά νερά και να εκβράζονται στο Θερμαϊκό.

ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ τέθηκαν χθες σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, όταν επτά κρατούμενοι απέδρασαν από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που εκτελούσαν χρέη σκοπών κρατητηρίων τμήματος αλλά και οδηγού επιφυλακής αντίστοιχα, δεν αντιλήφθηκαν ότι οι επτά κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από το Τμήμα. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο έφυγαν, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός. Σε βάρος των τριών αστυνομικών, σχηματίστηκε και δικογραφία για απελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια.

Συνεστίαση

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διοργανώνουν συνεστίαση, την Κυριακή 13.6.010 ώρα 1 μμ στην ταβέρνα «Νικηφόρος» (Λασκαρίδου 7 και Λουίζης Ριανκούρ - κοντά στη στάση Πανόρμου του Μετρό). Πληροφορίες - συμμετοχή στο τηλ.: 210.6460.996 κάθε απόγευμα, από 5.30 μμ έως 7.30 μμ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιούνται, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 7.30 το απόγευμα, στο χώρο του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης στο Χαϊδάρι.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαϊδαρίου καλεί τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που διοργανώνει.

-- Το Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, εκδήλωση τιμής για τους 5 ήρωες ΕΑΜίτες πατριώτες, που εκτελέστηκαν στην πλατεία Ληξουρίου, το 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που εκτελέστηκαν στην περιοχή «Καζανάκι», συνδιοργανώνουν, την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιούνη, το Παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο χώρο αυτό. Για όσους επιθυμούν να πάνε στο «Καζανάκι», δρομολογείται λεωφορείο, με ώρα εκκίνησης τις 10.45 π.μ., από το δημαρχείο του Βόλου.

Το Σάββατο η εκδήλωση στο Μουσείο της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, τελικά, το Σάββατο 12 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), την εκδήλωση τιμής που είναι αφιερωμένη στους αγωνιστές των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών - Μακρονήσου (ΣΦΑ) και στον ήρωα κομμουνιστή ναυτεργάτη Δημήτρη Τατάκη.

Στην εκδήλωση τιμής θα χαιρετίσει ο Γιάννης Επιτρόπου, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, και θα μιλήσουν οι: Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, και ο Σωτήρης Κράνιας, δεσμώτης Μακρονήσου.

Γενική Συνέλευση ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή του πραγματοποιεί ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974», στην αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (Στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, στις 10.30 πμ.

Θέματα της συνέλευσης: 1) Απολογισμός Δράσης του ΔΣ, 2) Οικονομικός Απολογισμός, 3) Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, 4)Συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δράσης και του Οικονομικού Απολογισμού, 5) Προγραμματισμός δράσης, 6) Υποβολή και ψήφιση Προτάσεων.

Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η εγγραφή μέλους έχει οριστεί σε 3 ευρώ και η ετήσια συνδρομή σε 5 ευρώ.

Κάθε προσερχόμενο μέλος παρακαλείται να δηλώνει την παρουσία του και να υπογράφει και σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης ή τηλεφώνου να ενημερώνει το Σύνδεσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ