ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
«Ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός»

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν χτες στους ελεγκτές της αντιλαϊκής επέλασης

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», φώναξαν οι διαδηλωτές
«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», φώναξαν οι διαδηλωτές
Με συνθήματα: «Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Εδώ και τώρα ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός» και αγωνιστική κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου «υποδέχτηκαν» χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και οι δυνάμεις της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας του ΠΑΜΕ την προγραμματισμένη επίσκεψη εκπροσώπου του ΔΝΤ στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι το μαύρο μέτωπο ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνηση - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, για να έχουν έσοδα και κέρδη. «Οι τραγικές και επικίνδυνες για τους ασθενείς ελλείψεις των νοσοκομείων σε αναλώσιμο νοσηλευτικό υλικό και σε υλικά βιοϊατρικής τεχνολογίας και αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και να αναβάλλονται χειρουργεία ή να σταματά η εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, όπως στον "Ευαγγελισμό", αλλά και σε πολλά νοσοκομεία, οφείλονται στην κρατική υποχρηματοδότησή τους, γιατί η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει μειωμένες τις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία», υπογράμμισαν.

«Το ΔΝΤ είναι ανεπιθύμητο στην Ελλάδα και ειδικά στο χώρο της Υγείας. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται τα μέτρα και τις περικοπές που στηρίζουν τους επιχειρηματίες της Υγείας και όχι τους ασθενείς», τόνισε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας, σε παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του εκπροσώπου του ΔΝΤ με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι «η "τρόικα" έρχεται στον "Ευαγγελισμό" για να ενισχύσει τη δράση των πολυεθνικών στην Υγεία και στο Φάρμακο, τη μετατροπή του μεγαλύτερου νοσοκομείου τής χώρας σε επιχείρηση καθώς και των άλλων νοσοκομείων. Ερχεται για να ελέγξει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων τα οποία έχει συναποφασίσει με την κυβέρνηση, τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.».

Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους

Απ' την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει εμπλοκή στις αποφάσεις και τα μέτρα που πάρθηκαν, ότι το ΔΝΤ δε ...θέλει με κανέναν τρόπο να υπάρξει επίπτωση στο λαό που έχει ανάγκη των υγειονομικών υπηρεσιών και ότι επισκέφτηκε τον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να προσφέρει την τεχνική αρωγή του για να γίνει σωστή διαχείριση των οικονομικών του νοσοκομείου.

Βέβαια, στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες το απόγευμα η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ομολογείται ότι έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του νοσοκομείου και «για το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών που ακολουθείται».

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων, ότι δε φταίει ο λαός για τα ελλείμματα και την κρίση, κάλεσαν τους ασθενείς και επισκέπτες σε κοινό αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, για να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην Υγεία κ.ά.

Κάλεσμα που επιβεβαιώνουν τα ίδια τα αδιέξοδα που καθημερινά αντιμετωπίζει και ο «Ευαγγελισμός». Το νοσοκομείο αντιμετώπισε και χτες μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης υλικών. Δεν υπήρχαν φιαλίδια για τις εξετάσεις αίματος και τα υλικά για να γίνονται υψηλής ποιότητας εξετάσεις για πηκτικότητα αίματος και θρομβοφιλία (που αφορούν κυρίως καρδιοπαθείς). Ελλειψη υλικών υπήρχε και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των αναγκαίων υλικών για την τοποθέτηση βηματοδοτών σε ασθενείς, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Στο κόκκινο» τα προβλήματα

Περιοδεία έκανε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης

Παροχή υπηρεσιών υγείας σε κοντέινερ, παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγγίζουν το 50%, μεθοδεύσεις τρομοκράτησης εις βάρος εργαζομένων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας είναι η εικόνα ντροπής που παρουσιάζει το Νοσοκομείο της Λευκάδας και η οποία αναδείχθηκε από τους εργαζόμενους στη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Συγκεκριμένα, η επιτακτική ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου παραμένει ακόμη στα σκαριά, κόντρα στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις αιρετών, βουλευτών και τοπικών παραγόντων της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετικός χώρος για την κατασκευή του. Τη φυσιολογική φθορά των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς η λειτουργία του νοσοκομείου χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια περίπου, επιδείνωσε ο σεισμός του 2003 στο νησί. Οι υλικές ζημιές που προκάλεσε δεν έχουν αποκατασταθεί ολοκληρωτικά καθώς μέχρι και σήμερα η αιμοκάθαρση εξακολουθεί να γίνεται σε λυόμενα. Στις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που φτάνουν το 50% προστέθηκαν οι νέες περικοπές κονδυλίων που έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική περικοπή στα προγράμματα εφημεριών με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για ασθενείς και εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτής κατάστασης ήταν και η πρόσφατη παραίτηση - διαμαρτυρία 10 γιατρών στην παθολογική κλινική, ενώ όπως καταγγέλθηκε στον βουλευτή του ΚΚΕ η διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να προωθήσει την αντιλαϊκή αυτή πολιτική προχώρησε και σε παρέμβαση εισαγγελέα για να τρομοκρατήσει και να κάμψει επίσχεση εργασίας των γιατρών για την καταβολή των δεδουλευμένων. Καταγγέλθηκαν επίσης απειλές και εκβιασμοί σε εργαζόμενες στο συνεργείο καθαριότητας, που έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτη, να αποδεχθούν τις αντεργατικές επιδιώξεις όπως η απόσπαση υπογραφής για την καταβολή των πενιχρών μισθών που αναλογούν με βάση τη σύμβαση και οι οποίοι τελικά δεν καταβάλλονται ακέραιοι.

Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν σε όλες τις πλευρές της χώρας. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη προχτές δημιουργήθηκαν κενά σε υλικά επειδή οι προμηθευτές ζητούσαν να τους επιστραφούν υλικά, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρωθεί. Ζήτησαν την επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών και μοσχευμάτων από την Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς πήραν από την εν λόγω Κλινική ορθοπαιδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης.

Σταματούν και οι αιμοληψίες!

Την έλλειψη ασκών συλλογής αίματος και αντιδραστηρίων που θα σημάνει τις ακυρώσεις προγραμματισμένων αιμοδοσιών συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. «Από καιρό έχουμε διαπιστώσει τις τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται στις υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων της χώρας», τονίζει η Ομοσπονδία και προειδοποιεί ότι την «επόμενη βδομάδα δε θα υπάρχει η δυνατότητα συλλογής αίματος σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας».

Στο μεταξύ χτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και οι τρεις σύλλογοι των προμηθευτών (ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας, ΠΑΣΥΠΟΥ και ΠΑΣΠΥΤΕΝ) με την οποία προειδοποιούν ότι οι «δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σήμερα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω έλλειψης υλικών, θα συνεχιστούν και θα επιταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι προμηθευτές των Νοσοκομείων δεν μπορούν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους». Ζητούν «την άμεση ολοκλήρωση της πληρωμής των οφειλών το 2010 για να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα των επιχειρήσεων μέχρι την υλοποίηση του διακανονισμού των παλαιοτέρων χρεών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ελάχιστο πακέτο με ολοήμερη εμπορευματοποίηση

Το περίγραμμα ενός ελάχιστου πακέτου παροχών Υγείας - κατ' αναλογία προς την ελάχιστη σύνταξη - με την παραπέρα εξάντληση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων περιέγραψε στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός επανέφερε - για να γίνει διάλογος όπως είπε - τη φιλοσοφία και τις επιδιώξεις της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. «Το ΕΣΥ δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο στην άμυνα αλλά πρέπει να έχει έσοδα από δημόσιους πόρους», υποστήριξε η υπουργός σε κάποια στιγμή, εννοώντας, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ότι τα έσοδα θα προέλθουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με αυτά και διαμορφώνοντας ίδιους κανόνες λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με την ολοήμερη λειτουργία και την εξίσωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει μέρος της «μαύρης τρύπας της υγείας» παίρνοντας ένα 10% απ' τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται, δηλαδή, για παραπέρα εμπορευματοποίηση, αφού βάζει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις επιχειρήσεις της Υγείας και καθώς όλες οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας θα ενταχθούν στην καλλικρατική δομή της χώρας.

Αλλωστε, αποκαλυπτική ήταν και η υπουργός, η οποία είπε ότι προχωρούν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων - με την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού ή την πρόσληψη επικουρικού - γιατί τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία δεν απέδωσαν στο επιθυμητό. Η ολοήμερη λειτουργία θα αρχίσει, μάλλον, απ' το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη που είναι έτοιμο και με προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Αναπάντητα άφησε η υπουργός Υγείας κρίσιμα ερωτήματα, που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, όπως π.χ., αν μπορεί ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό να λειτουργήσει υπερωριακά την ολοήμερη λειτουργία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ