ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Πληρώνουν προπαγανδιστές για να περάσουν τα μέτρα

Την «επικοινωνιακή διαχείριση» του μνημονίου είχε αναλάβει η εταιρεία CIVITAS, οργανώνοντας συναντήσεις της τρόικας με δημοσιογράφους

O ρόλος των διαφόρων διαφημιστικών εταιρειών, που αναλαμβάνουν με το αζημίωτο την προώθηση των βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης - τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), αναδείχθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «Ζήμενς», μέσα από την κατάθεση του Γ. Φλέσσα, επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνίας CIVITAS.

Κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, είπε ότι συνεργάστηκε με μια ευρωπαϊκή εταιρεία για λογαριασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να προπαγανδίσει στη χώρα μας τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα που συναποφάσισε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο Γ. Φλέσσας ανέφερε ότι ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν «να οργανώνει συναντήσεις της τρόικας» με δημοσιογράφους, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα ονόματα. Η συνεργασία αυτή κράτησε για 40 μέρες, από τον περασμένο Μάη μέχρι και 15 μέρες μετά την ψήφιση του διαβόητου μνημονίου. Μάλιστα, η εταιρεία του αμειβόταν με 10.000 ευρώ το μήνα, προκειμένου να στέλνει στο ΔΝΤ τα αποκόμματα των εφημερίδων της χώρας μας που αναφέρονταν στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα.

Με βάση τα λεγόμενα του Γ. Φλέσσα και τις επαφές της τρόικας με δημοσιογράφους, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί διάφοροι μεγαλόσχημοι τηλεοπτικοί και όχι μόνο «αστέρες» κραύγαζαν στις οθόνες για την ανάγκη λήψης των αντιλαϊκών μέτρων, που τελικά πάρθηκαν.

Σχολιάζοντας την κατάθεση Φλέσσα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, τόνισε ότι από τη σημερινή κατάθεση μπορούν να μάθουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την τεράστια διαπλοκή σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στο ρόλο των διαφόρων εταιρειών όσον αφορά όχι μόνο στην οικονομία αλλά συνολικά σε όλη τη βρώμικη λειτουργία. Πλέον, είπε, με τα χρήματα που αφαιρούν από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και αλλού με τα οικονομικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας, πληρώνουν διαφημιστικές εταιρείες για να προπαγανδίσουν αυτά τα μέτρα.

Ο Γ. Φλέσσας είπε στην κατάθεσή του ότι συνεργαζόταν με τη «Ζήμενς» από το 2000 μέχρι το 2008 και ανέφερε ότι ο Χριστοφοράκος το 2006 του ζήτησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κρίση που ξέσπασε με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Σε ερώτηση του Θ. Παφίλη εάν ο Χριστοφοράκος του ζήτησε να υποδείξει δημοσιογράφους για να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας της «Ζήμενς», είπε ότι δε θυμάται κάτι τέτοιο.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απολογισμός του αντιλαϊκού μακελειού

Με ακροατήριο την αφρόκρεμα των τραπεζιτών στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα πεπραγμένα και τα σχέδια της κυβέρνησης

Χαράς Ευαγγέλια για τους τραπεζίτες είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιχειρήσει να πάει μέχρι τέλους τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Στο χέρι του λαού είναι να τους χαλάσει τα σχέδια
Χαράς Ευαγγέλια για τους τραπεζίτες είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιχειρήσει να πάει μέχρι τέλους τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Στο χέρι του λαού είναι να τους χαλάσει τα σχέδια
Διαβεβαιώσεις απέναντι στους εκπροσώπους του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη βούληση για να υλοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έδωσε εκ νέου χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός από τη Βιέννη, μιλώντας στο συνέδριο του «Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών».

Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καθησυχάσει τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους, τονίζοντας πως «πήραμε δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα τα πληρώσουμε». Εσπευσε συγχρόνως να χαιρετίσει την πρόσφατη απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιούρογκρουπ για τη σύσταση του «ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».

Ενός μηχανισμού που θα αποτελέσει το όπλο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να γίνει περισσότερο αυστηρή η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, με μέτρα όπως ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής λιτότητας.

«Καλωσορίζουμε την τελική απόφαση για ένα ταμείο σταθερότητας για την ευρωζώνη και καλούμε ώστε αυτός ο μηχανισμός να γίνει μόνιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να συγκαλύψει ότι ο δανεισμός των κρατών - μελών θα συνοδεύεται από την απαρέγκλιτη τήρηση αλλεπάλληλων προγραμμάτων αντιλαϊκών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός φρόντισε μπροστά στους τραπεζίτες να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα «υλοποιήσει όλες τις επώδυνες και αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μειώσει στο δημόσιο έλλειμμα σε 3% του ΑΕΠ το 2013».

«Χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε και με κυνικό τρόπο απαρίθμησε τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης: «Κόψαμε κατά 15% τους μισθούς. Μειώσαμε 10% τις κοινωνικές δαπάνες και αυξήσαμε κατά 30% τους φόρους σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα»!

Η μείωση - συνέχισε - των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματός μας» και υπογράμμισε αρκετές φορές ότι «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του τριετούς προγράμματός μας», προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στο επόμενο διάστημα.

Μαγική εικόνα για τις λαϊκές αντιδράσεις

Προχώρησε μάλιστα και σε προκλητική λαθροχειρία, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων, για να ισχυριστεί μπροστά στους τραπεζίτες ότι η «κυβέρνηση έχει διατηρήσει την εκλογική επιρροή της στο 45%» και ότι «το 55% του λαού υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης»!

Εικόνα τελείως αντίθετη με την πραγματικότητα, αφού αν η κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα είχαν τέτοια αποδοχή, η κυβέρνηση δε θα επιτίθονταν με τόση λύσσα στους εργατικούς αγώνες και δε θα εξύφαινε σενάρια για την ισχυροποίηση και θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα δώσει αλλά 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από το δάνειο που θα πάρει από ΕΕ και ΔΝΤ για να τις στηρίξει, σημειώνοντας με νόημα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσεις σε Τουρκία, Βαλκάνια και στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος, διέψευσε ξανά τα σενάρια για πτώχευση της χώρας και έξοδο από το ευρώ, αλλά ζήτησε και τη βοήθεια των τραπεζικών ομίλων ώστε να «καθησυχάσουν τις αγορές», προκειμένου όπως είπε να μην «τρομοκρατούνται οι πολίτες», γιατί αυτό θα είναι «επικίνδυνο για τις αλλαγές που θέλουμε να προωθήσουμε».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον Αυστριακό ομόλογό του Βέρνερ Φάιμαν. Στο συνέδριο των τραπεζών μίλησε και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

«Ενσωματωμένοι» στην άθλια προπαγάνδα

Στα ψιλά πέρασε χτες η είδηση ότι εταιρεία επικοινωνιολόγων στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το ΔΝΤ για να στηρίξει την προώθηση του αντιλαϊκού μνημονίου της κυβέρνησης με την ιμπεριαλιστική τρόικα. Τι είπε χτες ο επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας, καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»; Οτι για λογαριασμό του ΔΝΤ, και με το αζημίωτο, αναλάμβανε να φέρει σε επαφή με την τρόικα διάφορους δημοσιογράφους, ώστε στη συνέχεια αυτοί να συνδράμουν επικοινωνιακά την προώθηση του μνημονίου και των αντιδραστικών μέτρων που περιέχονται σε αυτό.

Επί της ουσίας, ομολόγησε ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας έχει μεγάλη «ουρά». Οτι σ' αυτόν είναι ενταγμένοι με τον πιο επίσημο τρόπο «δημοσιογράφοι» που κάνουν επαφές με το ΔΝΤ και γράφουν κατά παραγγελία υπέρ των μέτρων που προωθούνται σε βάρος του λαού. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο καθένας δικαιούται να πιστέψει ότι ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών που με τη γραφίδα και το μικρόφωνό τους συμμετέχουν στην προπαγανδιστική επίθεση υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων και κατά των εργατικών κινητοποιήσεων έχουν περάσει από το τραπέζι του ΔΝΤ.

Η ίδια η εταιρεία επικοινωνιολόγων ισχυρίζεται ότι ένα από τα καθήκοντά της ήταν να αποδελτιώνει και να στέλνει στο ΔΝΤ τα δημοσιεύματα του Τύπου που το αφορούσαν. Ανάλογη δουλειά «επικοινωνιακής στήριξης» με την αξιοποίηση δημοσιογράφων είχε στήσει η ίδια εταιρεία και για λογαριασμό της «Ζήμενς». Πρόκειται για την αποθέωση της αθλιότητας όλων εκείνων που επιτίθενται στο λαό και τον συκοφαντούν, όντας ενσωματωμένοι σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που μόνο στόχο έχουν να κάνουν το άσπρο μαύρο για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ