ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αποπροσανατολιστικό μπαράζ χωρίς τέλος
  • ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με οργάνωση και νέα απεργία
  • Στα τέλη Ιούνη τοποθετούν τώρα την κατάθεση του νομοσχεδίου

Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Δεν έχει τέλος το αποπροσανατολιστικό προπαγανδιστικό μπαράζ, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, ενάντια στα αντιασφαλιστικά της σχέδια, να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσονται και οι κατευθυνόμενες διαρροές περί τμηματικής εφαρμογής των μέτρων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού θα ακολουθήσουν αλλαγές και με Προεδρικά Διατάγματα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού έριξε την κατάλληλη δόση κινδυνολογίας πως «εάν δεν ανοίγαμε το Ασφαλιστικό, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ασφαλιστικό σύστημα από εδώ και πέρα...» συμπλήρωσε πως «στις 15 Ιούνη λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους εταίρους και όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν με προεδρικά διατάγματα», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε περίπου προς το τέλος Ιουνίου να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο...». Ετσι η «ουρά» που ενδέχεται να αφήσει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό είναι μια ακόμα προσπάθεια να τεμαχίσει τις ρυθμίσεις, για να περάσουν πιο εύκολα.

Βέβαια, η ουσία δεν αλλάζει. Το επιβεβαίωσε άλλωστε απερίφραστα και ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος σε δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή στο «Reuters» σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μαζί μας (σ.σ. την ΕΕ) για το πώς θα κινηθεί στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού σε συμφωνία με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί (...) θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιούνη και του Ιούλη».

Απαντώντας σε όλη αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χτες σημειώνει:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διάφορα τερτίπια. Η αλήθεια είναι ότι έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της με την ΕΕ για το σφαγιασμό των συντάξεων, για δουλειά έως τα 70, για μεγάλη μείωση των παροχών υγείας, φαρμάκων κλπ. Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με οργάνωση, με συσπείρωση, με δημιουργία αγωνιστικού κλίματος στους χώρους δουλειάς. Να απαντήσουν άμεσα με νέα απεργία. Για να βάλουν φρένο, να σταματήσουν το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης».

Διαφημίζει το έγκλημα ο Λοβέρδος

Ενα έγκλημα που φρόντισε να το περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας από τη Γενεύη όπου βρίσκεται και παίρνει μέρος στις εργασίες της 99ης διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Ετσι, μιλώντας χτες ο Α. Λοβέρδος εκ μέρους της κυβέρνησης ωμά εκθείασε τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως «μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήσαμε πολλές και σημαντικές αλλαγές, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ευνοούν την ανταγωνιστικότητα - μέσα σε ένα περιβάλλον ανεργίας που ξεπερνά το 12% -, ενώ οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό εξορθολογίζουν το σύστημα, διατηρώντας όση περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι δυνατή, και, ταυτοχρόνως, αίρουν τη δημοσιονομική απειλή, που το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει δημιουργήσει.

Ειδικότερα, οι αιτίες για τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος είναι: α) οι δημογραφικές εξελίξεις, β) η εξάντληση των δυνατοτήτων του διανεμητικού συστήματος «PAY - AS - YOU - GO» και γ) οι πελατειακές αποφάσεις του πολιτικού συστήματος της χώρας μου, τα τελευταία 35 χρόνια».

Ομολογεί, δηλαδή, ο υπουργός ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις επιβάλλονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, άρα και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Προβάλλει το ξεθωριασμένο επιχείρημα του «δημογραφικού», όταν σήμερα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπερνούν τις 750.000, ενώ η ανασφάλιστη εργασία «ζει και βασιλεύει», εξασφαλίζοντας επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις τις οποίες ούτε ακουμπάει η κυβέρνηση.

ΝΑΟΥΣΑ
Σήμερα η σύσκεψη για το συντονισμό

Στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Σύσκεψη - συζήτηση με στόχο την οργάνωση του αγώνα των κλωστοϋφαντουργών απέναντι στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία και την πάλη για τη διέξοδο σε όφελος των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), του ΕΚΝ και του Σωματείο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας «ΚΛΩΘΩ». Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εργαζόμενοι από τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις στη Νάουσα, στη Βέροια και στην Πέλλα, αλλά και οι άνεργοι κλωστοϋφαντουργοί που απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους προκειμένου να απαντήσουν στον πόλεμο που εξελίσσεται σε βάρος τους, με πρόσχημα την κρίση.

Οι εξελίξεις στον κλάδο όπως δρομολογήθηκαν στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, αποκάλυψαν ότι η πολιτική στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, οδήγησε σε κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις. Ανέδειξαν ότι η ανάπτυξη με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου δεν ωφελεί τους εργαζόμενους.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με την πάλη τους, δείχνουν τη διέξοδο στον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Στη σχεδιασμένη οικονομία, στη λαϊκή οικονομία όπου χωράει η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας, του ρούχου και του δέρματος. Για να προχωρήσει όμως, χρειάζεται αλλαγή της εξουσίας, το πέρασμά της στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Και σε αυτό τον αγώνα καλούν τους εργαζόμενους να συστρατευθούν, η ΟΕΚΙΔΕ, το ΕΚΝ και η «ΚΛΩΘΩ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΙΝΟΣ»
Στο πλευρό τους εργάτες από κάθε κλάδο

Το Σάββατο εμπόδισαν την εργοδοσία να βγάλει εμπορεύματα

Στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης «ΜΙΝΟΣ» που παλεύουν για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας, και στέκονται ανυποχώρητοι απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, βρέθηκαν χτες το απόγευμα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Μετέφεραν τη συμπαράσταση των εργαζομένων στον αγώνα των εργατών της «ΜΙΝΟΣ» που έχουν απέναντί τους το μέτωπο των εργοδοτών και των μηχανισμών του κράτους των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Οι εργάτες της «ΜΙΝΟΣ» συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου εμποδίζοντας την εργοδοσία να βγάλει εμπορεύματα. Το περασμένο Σάββατο προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα εμπορίας της επιχείρησης, στην οδό Παπάφη, στη Θεσσαλονίκη. Κατήγγειλαν την προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας και την προσπάθειά της να σπάσει την ενότητα του αγώνα τους, δίνοντας μικρό μέρος των δεδουλευμένων που οφείλει σε κάποιους εργαζόμενους.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, στο κιόσκι που έστησαν έξω από το εργοστάσιο, βρέθηκαν χτες το βράδυ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την ΕΔΟΘ, τη ΔΕΗ, τον ΟΑΣΘ, τους ΟΤΑ και τα σωματεία Δέρματος, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χημικών Βιομηχανιών, Λογιστών, Μετάλλου, της επιχείρησης «ΜΥΘΟΣ» και των απολυμένων της «Good Year».

Δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον πολυήμερο και ακούραστο αγώνα τους, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός αποτελεί οδηγό για τους εργαζόμενους μιας σειράς επιχειρήσεων που δέχονται την εργοδοτική επίθεση, πολύμορφα, με απολύσεις, με απλήρωτη δουλειά για πολλούς μήνες, με την επιβολή 4ήμερης και τριήμερης εργασίας. Τους κάλεσαν να συσπειρωθούν με το ταξικό κίνημα και να συμβάλλουν στην προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΠΕ της Σίνδου σε ταξική κατεύθυνση. Να δυναμώσουν το μέτωπο που θα παλέψει να αποκρούσει τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, και θα διεκδικήσει την οριστική απαλλαγή από τους εκμεταλλευτές, τους ληστές του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

ΔΕΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Μπουλντόζα παρέσυρε εργάτη

Εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα σημειώθηκε χτες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν μπουλντόζα παρέσυρε και πάτησε εργάτη που δούλευε σε έναν από τους εργολάβους της ΔΕΗ. Ο άτυχος εργάτης νοσηλεύεται πολυτραυματίας με πολλαπλά κατάγματα στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστές οι συνθήκες του «ατυχήματος». Χρόνια τώρα όμως είναι διαπιστωμένα τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στα κάτεργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της ανταγωνιστικότητας, στο όνομα της οποίας η ασφάλεια και η υγιεινή της εργασίας υπολογίζονται ως κόστος που πρέπει να πάψει να υπάρχει για να αυξηθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ.

ΚΚΕ
Να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό

Για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του που δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο, σημειώνει:

«Η κυβέρνηση έχει καταλήξει και έχει συμφωνήσει με την ΕΕ τη σφαγή των συντάξεων, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα ως τα 70, τη δραστική περικοπή των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Κανείς δεν πρέπει να παραπλανηθεί απ' τους ελιγμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Παλλαϊκός συναγερμός! Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν χρέος με πείσμα, αποφασιστικότητα και οργάνωση να αντεπιτεθούν, για να εμποδίσουν και αποτρέψουν το μεγάλο έγκλημα σε βάρος τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ