ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στον ταξικό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες

Στις 2 και 3 του Ιούλη στο Πάρκο Φιξ το πολιτικό διήμερο

Οι μετανάστες, οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα, στοιχισμένοι με το ΠΑΜΕ, σε ταξική ενότητα με τους Ελληνες εργάτες, να δείξουν απειθαρχία στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, να εντείνουν την πάλη τους ώστε την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Να έχουν ξεκάθαρο το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν: Να αποτινάξουν τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να στρατευτούν με το ΚΚΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ σχετικά με το πολιτικό διήμερο που διοργανώνει για τους μετανάστες στις 2-3 του Ιούλη στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε γενικά στις τελευταίες εξελίξεις και στις θέσεις του ΚΚΕ. Στην κατάμεστη αίθουσα του εκλογικού κέντρου στην οδό Θεμιστοκλέους, κάνοντας την κεντρική εισήγηση ο Γιάννης Μερεντίτης, από το Γραφείο της ΚΟΑ του Κόμματος, σημείωσε ότι στο διήμερο αυτό θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις, θα υπάρξει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια από πολλές χώρες, θα εκπροσωπηθούν πολλοί σύλλογοι και κοινότητες μεταναστών. Στόχος είναι να πάρουν και φέτος μέρος χιλιάδες εργάτες. Συμπλήρωσε ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ για τους μετανάστες δεν έχουν σχέση με αυτές που κάνουν διάφορα φόρουμ, ΜΚΟ, η Εκκλησία, τα άλλα κόμματα. Αυτές είναι εκδηλώσεις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ και με σκοπό να μάθουν οι μετανάστες να ζουν φτωχοί και υποταγμένοι, μακριά από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, με την ψευδαίσθηση ότι είναι διαφορετικοί και αδύναμοι. Κρύβουν, σημείωσε, ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ταξικό και οφείλεται στον καπιταλισμό. Κρύβουν ότι τα προβλήματα Ελλήνων και ξένων εργατών έχουν την ίδια ρίζα. Οτι ο καπιταλισμός, καταληστεύοντας κάθε χώρα, με τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών, με τον πόλεμο, ρίχνει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και στη μετανάστευση, ενώ παράλληλα ευθύνεται για την καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Επισήμανε ότι είναι λάθος να μιλάμε για ξεχωριστό μεταναστευτικό κίνημα και γίνεται σε βάρος συνολικά των εργατών. Οτι οι εργάτες ενωμένοι πρέπει να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό και στους μηχανισμούς του (ΕΕ. ΔΝΤ, ΦΡΟΝΤΕΞ), ενάντια στα κόμματά του, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προεκλογικά θα θυμηθούν τους μετανάστες, ενώ συμφωνούν με τα προαναφερόμενα. Καυτηρίασε το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι και αυτός στηρίζει αυτή την πολιτική καλλιεργώντας αυταπάτες πως μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος.

Οξύτατη η επίθεση στους εργάτες

Αναφερόμενος στο σήμερα τόνισε ότι η επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργατών είναι οξύτατη, και ανάλογη πρέπει να είναι η απάντησή τους. Ελληνες και ξένοι εργάτες να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα που στηρίζει το ΠΑΜΕ, να μπουν στο δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα ώστε να μην πληρώσουν την κρίση που το μεγάλο κεφάλαιο προκάλεσε. Οτι η εργατική τάξη οφείλει να πάρει την εξουσία στα χέρια της, στον αγώνα για ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό, να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, να καρπώνεται τον πλούτο που η ίδια παράγει. Οτι μόνο εκεί θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα των μεταναστών στο σύνολό τους, μακριά από φτιασιδώματα και πρόσκαιρες λύσεις. Θύμισε τη σοσιαλιστική εμπειρία, την ΕΣΣΔ, όπου εκατοντάδες λαοί ζούσαν για δεκαετίες ειρηνικά, είχαν δουλειά, μόρφωση, Υγεία, Πολιτισμό, ό,τι δηλαδή έχασαν με την αντεπανάσταση. Προειδοποίησε ότι η τωρινή καπιταλιστική κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από όσο φαινόταν, προκαλώντας μαζική ανεργία, απολύσεις, φαινόμενα που στους μετανάστες θα είναι ακόμα πιο έντονα. Οτι αντεργατικά και αντιδραστικά μέτρα, που χτυπούν κερδισμένα με αίμα λαϊκά δικαιώματα, δεν παίρνονται μόνο στην Ελλάδα μα και αλλού δείχνοντας πόσο βάρβαρος είναι ο καπιταλισμός και ότι δεν έχει τίποτα πια να προσφέρει στους εργαζόμενους.

Τέλος, κάλεσε τους μετανάστες να παλέψουν ώστε να έχει μεγάλη επιτυχία η απεργία στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, να πάρουν μαζικά μέρος στον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού αφού είναι τα μεγαλύτερα θύματά του.

«Εχουμε το Κόμμα μας»

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τους μετανάστες, όπου αναδείχτηκε σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οπως επίσης τονίστηκε ότι και οι Ελληνες εργαζόμενοι, στην ίδια τους τη χώρα, αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες δυσκολίες, ούτε αυτοί έχουν εξασφαλισμένη την εργασία τους ή πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Συγκλονιστικά και ουσιώδη τα λόγια νεαρού Αλβανού μετανάστη που ζήτησε το λόγο στη σύσκεψη: «Μας λένε βρωμιάρηδες, απολίτιστους, οτιδήποτε. Τεμπέληδες όμως δε μας λένε. Και από τη στιγμή που εργαζόμαστε, έχουμε και δικαιώματα. Γι' αυτά πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Είμαστε στη χώρα μας, χώρα του εργάτη είναι όλη η Γη. Εμείς παράγουμε τον πλούτο. Μας ρωτάνε ποιος σας κάλεσε να έρθετε εδώ. Τις βόμβες τις δικές τους ποιος τις κάλεσε στις πατρίδες μας; Προσπαθούν να μας χωρίσουν, να μας διαιρέσουν για να μη μαζευτούμε και τους πάρουμε με τις πέτρες. Ο Ινδός ενάντια στον Πακιστανό, ο Σέρβος κατά του Αλβανού. Είναι λάθος. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ ήταν δίπλα μας, όχι με συσσίτια και φιλανθρωπίες, αλλά πολιτικά και με αιτήματα. Να σηκώσουμε κεφάλι. Είμαστε στη χώρα μας, έχουμε το Κόμμα μας, έχουμε το ΠΑΜΕ. Να οργανωθούμε και να οργανώσουμε κι άλλους, να μετέχουμε δυναμικά στις απεργίες μας».

Εβαλαν στόχο την πινακίδα «πλατεία Αυδή»!

Ηταν τακτικός επισκέπτης μιας αρχικά εξαθλιωμένης γειτονιάς της Αθήνας, που στην πορεία διαμορφώθηκε σε δύο ανώνυμες πλατείες. Η μια, μετά το θάνατό του, απέκτησε το όνομά του. Με τον τρόπο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τίμησε το ήθος και την αξία του. Η ταμπέλα με την ονομασία «πλατεία Αυδή» υπέστη καταιγισμό πυρών και αυτό είναι «πολύ επικίνδυνο», όπως σημείωσε χθες στο δημοτικό συμβούλιο η Ζωή Βαλάση, σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Μέλη της παράταξης, της οποίας ο Λεων. Αυδής υπήρξε επικεφαλής, αντικατέστησαν φυσικά την ταμπέλα, ενημερώνοντας χθες το σώμα για τον βανδαλισμό και ζητώντας την καταδίκη της πράξης, κάτι το οποίο έγινε από σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Μάθαινε, συζητούσε, για να προωθήσει λύσεις, για τα προβλήματα των φτωχών - μεταναστών κυρίως - που ζούσαν εκεί και ελπίζανε σε κάτι καλύτερο, δηλαδή ανθρωπινότερο. Στους σεισμούς του 1999, στη γειτονιά πίσω από τα συνεργεία, τα γκρεμίσματα: μια αλάνα, με λακκούβες, λασπόνερα, χώματα και σκόνη. Και με σκηνές των ξεσπιτωμένων να προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα. Και πάλι ο ίδιος δημοτικός άρχοντας, άρχοντας λόγω αξίας, όχι αξιώματος, ο ίδιος και πάλι εκεί. Αργότερα η αλάνα διαμορφώθηκε, ξηλώθηκε, ξαναδιαμορφώθηκε, ξαναξηλώθηκε ώσπου τελικά έδωσε τη θέση της σε δυο πλατείες. Ανώνυμες. Το 2000, ο υπερασπιστής των ανθρώπων και του τοπίου της Αθήνας, Λεων. Αυδής, πέθανε», είπε χθες η Ζ. Βαλάση.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΦΕΑ 1967-1974
«Αγωνιζόμαστε κατά της αντιλαϊκής πολιτικής»

«Οχι στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», προσθέτει τη φωνή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, με ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευσή του Συνδέσμου προχτές Κυριακή.

Στο ψήφισμα των μελών του ΣΦΕΑ 1967-74, τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την απόκρουση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν εξαπολύσει ενάντια στο σήμερα και το αύριο των εργαζομένων, με τη στήριξη και των άλλων δυνάμεων του συστήματος.

...Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν. Να πληρώσουν αυτοί που στα χρόνια της ανάπτυξης πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους, οδηγώντας την οικονομία στην κρίση. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή.

Ο αγώνας για την απόκρουση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, που το μνημόνιο Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ προωθεί, ο αγώνας για τη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, ο αγώνας για μια κοινωνία της ειρήνης και της δουλειάς συνεχίζεται, χωρίς ταλαντεύσεις, συμβιβασμούς και αυταπάτες.

Στον αγώνα αυτό, τα μέλη του συνδέσμου, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι της περιόδου 1967-1974, θα είμαστε και πάλι παρόντες, μέσα από τους φορείς που ο καθένας μας δραστηριοποιείται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ