ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ - ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» της ΕΕ κατά της Κούβας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη χτεσινή παράσταση στην ισπανική πρεσβεία
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη χτεσινή παράσταση στην ισπανική πρεσβεία
Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Ισπανίας στη χώρα μας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) απαιτώντας την κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» της ΕΕ κατά της Κούβας.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Νίκος Καρανδρέας και Κώστας Τουμασάτος, αντίστοιχα, με την αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, καθώς και την πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου συναντήθηκαν με τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα, του οποίου η χώρα προεδρεύει στην ΕΕ. Υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στον εφαρμοζόμενο αποκλεισμό, αλλά και την «Κοινή Θέση» της ΕΕ κατά της Κούβας. Κατήγγειλαν και καταδίκασαν τέτοιες ενέργειες που απροκάλυπτα αποτελούν επεμβάσεις στις υποθέσεις της εσωτερικής δικαιοδοσίας της Κούβας.

Μετά το τέλος της συνάντησης και την επίδοση υπομνήματος καταγγελίας στον Ισπανό πρέσβη, ο Ν. Καρανδρέας σημείωσε ότι ο τελευταίος τους διαβεβαίωσε ότι θα το μεταβιβάζει στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι μαζί με την «Κοινή Θέση» της ΕΕ κατά της Κούβας, βρίσκονται σε ισχύ τόσο ο πολύμορφος αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ, αλλά και η βρώμικη καμπάνια περί δήθεν παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και περί «ανελευθερίας» στη διακυβέρνηση της χώρας και κάλεσε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς σε ένταση της πάλης για να καταργηθεί η «Κοινή Θέση». Εξάλλου, στις επόμενες μέρες αναμένεται στο πλαίσιο της γνωστής υποκριτικής στάσης της η ΕΕ να επανεξετάσει το ζήτημα. Φυσικά, η ΕΕ όπως και το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο οι ΗΠΑ, αυτό που επιδιώκουν είναι η ανατροπή του σοσιαλισμού χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα. Βεβαίως, η Κούβα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί διάλογο και σχέσεις με την ΕΕ και κάθε άλλη χώρα αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δε δέχεται κανέναν όρο ή ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Νέα αντικομμουνιστική καταδίκη

Σε φυλάκιση 7 χρόνων καταδίκασε δικαστήριο του Βίλνιους τον Μαρκέλις Μπουλάτοβας, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Ο Μ. Μπουλάτοβας δικάστηκε και καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του σε εκκαθαριστική επιχείρηση των σοβιετικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των πρώην συνεργατών των ναζί, πουμ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για να γλιτώσουν από τη δίκαιη τιμωρία του σοβιετικού λαού, συνέχιζαν τον ανταρτοπόλεμο στα δάση της Λιθουανίας σπέρνοντας το θάνατο. Οι λεγόμενοι και «αδελφοί του δάσους», πρώην συνεργάτες των ναζί, συνέχιζαν να δρουν και μετά την ήττα του ναζισμού, δολοφονώντας από το 1945 έως το 1953 πάνω από 25.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής Λιθουανίας.

Οι σημερινές αρχές της Λιθουανίας, που πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην ΕΕ, έχουν ανακηρύξει τους πρώην συνεργάτες των ναζί «αγωνιστές της ελευθερίας» και διώκουν με ειδικό νόμο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2009, όχι μόνο όσους δημόσια αρνούνται τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», αλλά και όσους δημόσια τοποθετούνται κατά των «μελών του κινήματος για την ελευθερία της Λιθουανίας - των στρατιωτών εθελοντών που στα 1944-1953 οργανωμένα και με τα όπλα αγωνίζονταν κατά της σοβιετικής κατοχής» (σ.σ. έτσι ονομάζουν εντελώς ανιστόρητα και απροκάλυπτα τη σοβιετική εξουσία, που στήριζε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού).

Ταυτόχρονα, οι λιθουανικές αρχές έχουν κινήσει 229 ποινικές διώξεις κατά πρώην στελεχών των σοβιετικών σωμάτων ασφαλείας, που είχαν εμπλακεί στην εκκαθάριση των ναζιστικών αποβρασμάτων.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο 82χρονος Μ. Μπουλάτοβας, που καταδικάστηκε στις 11/6 σε 7 χρόνια φυλάκιση γιατί την περίοδο 1952-1953 συμμετείχε σε τέτοια εκκαθαριστική επιχείρηση. Πρόκειται για την πρώτη σχετική καταδίκη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ολόκληρη «βιομηχανία» ανάλογων δικών σε βάρος στελεχών των σοβιετικών σωμάτων ασφαλείας που ζουν ακόμη. Εφεση κατά της απόφασης κατέθεσε ο Μ. Μπουλάτοβας.


Ι. Π.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Ενάντια στο πακέτο μέτρων δραστικών περικοπών διαδήλωσαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι
Ενάντια στο πακέτο μέτρων δραστικών περικοπών διαδήλωσαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν διάφορα γερμανικά συνδικάτα και πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, στην πρωτεύουσα Βερολίνο αλλά και στη Στουτγάρδη, ενάντια στο μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στην ιστορία της Γερμανίας. Ενα πακέτο το οποίο αφορά στον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και έναν ευρύτερο σχεδιασμό μέχρι το 2014, που επιδιώκει να εξοικονομήσει 80 δισ. ευρώ, φυσικά με δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τομέα, ειδικούς φόρους στον τομέα της ενέργειας και κατάργηση τουλάχιστον 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Περισσότερες από 100 οργανώσεις και συνδικάτα, άνεργοι και μετανάστες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν στράφηκαν ενάντια στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και μερίδας μόνο των συνδικάτων, καθώς η ηγεσία των συμβιβασμένων και εργοδοτικών συνδικάτων πιέζει για «συναίνεση» στο όνομα της κρίσης, θα συνεχιστούν ενώ τα προβλήματα για το κυβερνητικό συνασπισμό δε λείπουν. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται τόσο η δημοτικότητα της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, όσο και της κυβέρνησης, ενώ το ενδεχόμενο της ήττας για την εκλογή Προέδρου στις 30 του Ιούνη, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χορστ Κέλερ, είναι ανοιχτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται πάντως απολύτως «σταθερή» στις απόψεις της και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα BILD am SONNTAG απέρριψε τις κατηγορίες πως είναι οι φτωχοί εκείνοι που καλούνται να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη. «Τα μέτρα στην αγορά εργασίας αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας απ' ό,τι στο παρελθόν», τονίζει η Μέρκελ και προσθέτει ότι «μαζί με τις αναγκαίες περικοπές στον κοινωνικό προϋπολογισμό, οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να συμβάλουν μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους διοικητικούς οργανισμούς»...

ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζεται επίθεση στις συντάξεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σήμερα το βράδυ θα κοινοποιήσει στους «κοινωνικούς εταίρους» η γαλλική κυβέρνηση το νομοσχέδιο «αναδιάρθρωσης» του συνταξιοδοτικού συστήματος, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου παραμένει ακόμη συγκεχυμένο καθώς ορισμένα σημεία αναμένεται να διευκρινιστούν την τελευταία στιγμή. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι προβλέπει αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, από τα 60 στα 62 ή 63 χρόνια.

Σύμφωνα, πάντα, με κυβερνητικές διαρροές, που προφανώς ως στόχο έχουν να δοκιμάσουν αλλά και να προετοιμάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη προκειμένου να μειωθούν οι όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων, πιθανότατη είναι η αύξηση του χρονικού διαστήματος που ένας εργαζόμενος θα καταβάλει εισφορά στα συνταξιοδοτικά ταμεία για να λάβει αξιοπρεπή σύνταξη. Επίσης, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων (των οποίων σήμερα οι κρατήσεις για τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία είναι 7,85% του μισθού τους) μέχρις ότου φτάσει το αντίστοιχο των ιδιωτικών υπαλλήλων (που σήμερα κυμαίνεται στο 10,55% του μισθού τους).

Τέλος, ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να επιβάλλει έκτακτη εισφορά, μόνο για φέτος, για τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε όσους εργαζόμενους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ. Επ' αυτού, πάντως, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, από τον υπουργό Εργασίας Ερικ Βερτ, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της γνωστής απάτης που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου». Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν όλα μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβρη. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με εξαίρεση την «Force Ouvriere» (Φορς Ουβριέρ) που έχει καλέσει μόνη της σε απεργία, καλούν σε γενική απεργία στις 24 Ιουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ