ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικά συγχαρητήρια για την υπάκουη στάση μας!
  • «Φιέστα» αποχωρισμού στήθηκε χτες στο στρατόπεδο Καρατάσου με αφορμή την αναχώρηση των 430 Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών για το Κόσσοβο
  • Στέλνουν τα παιδιά μας χωροφύλακες ενάντια σ' ένα περήφανο λαό, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ζωγραφιώτικο κίνημα ειρήνης

Από τις 4 του μήνα ξεκινά η σταδιακή αναχώρηση της επιπλέον δύναμης (430 άνδρες)του εκστρατευτικού σώματος που αποστέλλει η χώρα μας στο Κόσσοβο, για να προστεθεί στην υπάρχουσα δύναμη των 1.209 ανδρών της ελληνικής ταξιαρχίας, που βρίσκεται εκεί εδώ και ένα χρόνο. Και χτες στο στρατόπεδο «Καρατάσσου» της Θεσσαλονίκης στήθηκε από το ΓΕΣ μια φιέστα αποχαιρετισμού για τους Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που «εθελοντικά» συμμετέχουν καθώς και για τις οικογένειές τους.

Στην τελετή δεν παρέστησαν οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης , οι οποίοι είχαν γνωστοποιήσει με δήλωσή τους στον Τύπο την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στους τυχοδιωκτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και δήλωσαν πως θεωρούν ότι: «οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί καμία δουλιά δεν έχουν έξω από τα σύνορα της χώρας και μάλιστα στο Κόσσοβο, όπου δοκιμάζεται στην πράξη η επιβολή, με βάναυσο τρόπο, της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ενδεχόμενο οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κόσσοβο να χρησιμοποιηθούν αύριο για «προληπτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, ή όπου αλλού κρίνουν αναγκαίο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοί» μας».

Στην εκδήλωση, όμως, παρέστη ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Α. Καλταβερίδης, επιβεβαιώνοντας πως η κυβερνητική ηγεσία της Ν.Α. στηρίζει απλόχερα τις επιλογές της κυβέρνησης, που εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στο άρμα του ιμπεριαλισμού, υπηρετώντας τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, κυρίως πενταετούς θητείας, παρέλασαν μπροστά στα μάτια των γονιών τους και της στρατιωτικής ηγεσίας. Μετά το πέρας της επίσημης τελετής, βρέθηκαν στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων και μίλησαν για όλα. Πίσω από τα λόγια τους για... το καθήκον που τους επιβάλλει να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας, τη χαρά τους για τη συμμετοχή στην προσπάθεια «ειρήνευσης» της περιοχής, φάνηκε πως αυτή είναι η επίσημη εκδοχή που... πρέπει να δηλώνουν δημόσια. Πολλοί από αυτούς, άλλωστε, ανέφεραν πως φοβούνται για τις συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, και αποκάλυψαν τη βαθύτερη αιτία που βάρυνε περισσότερο στη ζυγαριά για την τελική τους απόφαση να δηλώσουν «εθελοντικά» τη συμμετοχή τους: Τα χρήματα. Βλέπετε είναι καλά, ξεπερνούν τις 500.000 - 600.000 δρχ. το μήνα. Και είναι σίγουρα για τους 6 μήνες. Βέβαια, αν θέλουν μπορούν να παραμείνουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και για άλλους 6 μήνες, για να «συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας» (βλ., Μυτιληναίος, Κόκκαλης, κλπ.), όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ Κ. Παναγιωτάκης.

Η υπακοή φέρνει συγχαρητήρια!

Ο ίδιος, επιβεβαίωσε τον υπάκουο ρόλο της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές εντολές, όταν λίγο αργότερα δήλωνε πως «μετά από ένα χρόνο παραμονής της δύναμής μας στο Κόσσοβο πρέπει να επισημάνω ότι έχουν εκφραστεί από πάρα πολλούς, συγχαρητήρια και τα καλύτερα λόγια για το έργο αυτής της μονάδος. Κατάφερε πράγματι πάρα πολλά. Και συνεργάστηκε με τους συμμάχους στο έργο αυτό της ειρηνευτικής αποστολής».

Επίσης, μίλησε για «νέες δυνατότητες» που θα υπάρξουν στην «αποστολή» της ταξιαρχίας, με την εγκατάσταση στη μόνιμη δύναμη της ΕΔΥΚΟ των 430 ανδρών του 507 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σπουδή της Ελλάδας να ικανοποιήσει αμέσως το αίτημα της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, λέγοντας πως «η συνολική δύναμη που θα υπάρξει στο Κόσσοβο δε θα υπερβαίνει τα 1.500 άτομα. Πάντα υπάρχουν αιτήματα αύξησης των δυνάμεων από το ΝΑΤΟ. Εμείς κοιτάζουμε τα δικά μας συμφέροντα. Τα καθαρά εθνικά δικά μας συμφέροντα».

Καταδικάζει το ζωγραφιώτικο κίνημα ειρήνης

Καταδικάζουν την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις μισθοφορικές ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, τα μέλη του Ζωγραφιώτικου κινήματος ειρήνης.

Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν ότι οι 430 άνδρες που θα μεταφερθούν στην περιοχή έρχονται να προστεθούν στους 1.200 Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στην ήδη εγκαταστημένοι στην περιοχή από το περασμένο καλοκαίρι σαν δύναμη «επιβολής της ειρήνης», που υπογράφτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο της Γιουγκοσλαβίας. Μιας ειρήνης, συνεχίζουν, ψεύτικης και άδικης, μιας ειρήνης που οδήγησε στη μαζική εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, μιας ειρήνης, επισημαίνουν «που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και των διεθνών μονοπωλίων».

Στη συνέχεια του κειμένου τονίζουν ότι στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής αυτής «ειρήνης» οι Ελληνες στρατιώτες έπαιξαν το διάστημα αυτό το δικό τους θλιβερό ρόλο τοποτηρητή - χωροφύλακα ενάντια σε έναν περήφανο λαό που αγωνίζεται. Τώρα, υπογραμμίζεται στο κείμενο, που ξεδιπλώνεται ένα φονικότερο ΝΑΤΟικό σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή Βαλκάνια - Μαύρη θάλασσα - Καύκασο η κυβέρνηση σπεύδει χωρίς αντίρρηση στις διαταγές των Αμερικανών. Στέλνει, συνεχίζουν, περισσότερους στρατιώτες στο Κόσσοβο, συμμετέχει στη ΝΑΤΟική άσκηση στο λιμάνι της Κωστάντζας (Μαύρη Θάλασσα) της Ρουμανίας!!! στις 11-22 Σεπτέμβρη.

Το αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καλεί τους Ελληνες φαντάρους - μισθοφόρους να σκεφτούν σοβαρά την αποστολή που καλούνται να φέρουν σε πέρας έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να ξεχωρίσουν τα στυγνά οικονομικά συμφέροντα των Κόκκαλη - Μυτιληναίου - Λάτση και των άλλων μεγαλόσχημων της «ελληνικής» ολιγαρχίας που βρίσκονται πίσω από τα ολόθερμα «yes» της κυβέρνησης.

Σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης με ιδιαίτερη έμφαση τονίζεται: «Είναι αναγκαίο να αντλήσουμε όλοι ιστορικά διδάγματα από τις άθλιες εκστρατείες του παρελθόντος στην Ουκρανία (ενάντια στη νεαρή Σοβιετική Ρωσία το 1919), στη Μικρασία, στην Κορέα, πάντα για το χατίρι των Μεγάλων δυνάμεων και πάντα πληρωμένες με αίμα».

Αρνούμαστε να δώσουμε, τονίζουν, τη λαϊκή νομιμοποίηση στο νέο κύκλο αίματος που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που διαχέει τις «αξίες» του μισθοφορισμού μέσα στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Και καταλήγουν: «Η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον (που σπρώχνει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στα μισθοφορικά σώματα) δεν μπορεί ποτέ να λυθούν με τη συμμετοχή στις σφαγές άλλων λαών. Παλεύουμε για Βαλκάνια χωρίς ξένα στρατεύματα, Βαλκάνια της Ειρήνης και της φιλίας των λαών τους».


Με «αύρες» και κάμερες «εκσυγχρονίζουν» την καταστολή

Σύνταξη νέου κανονισμού για τις διαδηλώσεις, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους, αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που έργο τους έχουν την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και του δυναμικού τους, με ενίσχυση σε έμψυχο και άψυχο υλικό, κάμερες που θα τοποθετηθούν σε δεκάδες σημεία της πρωτεύουσας για... την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Και όλα δείχνουν ότι σκοπός αυτών των κινήσεων είναι να γίνουν ακόμα πιο «αποτελεσματικοί» οι μηχανισμοί καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έρχονται, τώρα που η πολιτική της γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκή. Το «οπλοστάσιο» ενισχύεται και με θωρακισμένα καταστολής διαδηλώσεων («αύρες»), αφού στο εξής θα χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις στο έργο της καταστολής των συλλαλητηρίων.

Τα οχήματα αυτά, που «διέπρεψαν» με τη δράση τους τη δεκαετία του 1970, επανέρχονται στους δρόμους. Το Προεδρικό Διάταγμα 144/2000, που καταργεί τις υποδιευθύνσεις μηχανοκίνητων μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι «η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης, ύστερα από διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιεί και τεθωρακισμένα οχήματα των τμημάτων αποκατάστασης τάξης, εφόσον, με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, δε δύναται να επιτύχει την αποστολή της».

Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα θωρακισμένα αναμένεται να εγκατασταθούν και στην επαρχία. Αυτό θα συμβεί διότι με την ίδρυση των εφτά επαρχιακών γενικών αστυνομικών διευθύνσεων, καθεμιά απ' αυτές θα αποκτήσει τη δική της διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων, στην οποία θα ανήκουν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη ένας αριθμός τους έχει μεταφερθεί στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) στο Γουδί, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει την αγορά νέων θωρακισμένων οχημάτων, που θα έχουν τη δυνατότητα ρίψης νερού και χημικών.

Χαρακτηριστικό της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών είναι ότι η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στην οποία υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης και Μέτρων Τάξης, φέτος ενισχύθηκε με 380 άτομα. Ετσι οι υπηρεσίες αυτές έχουν φτάσει τα 2.200 άτομα στην Αττικη. Στην ΥΑΤ υπηρετούν 780 αστυνομικοί και στην ΥΜΕΤ 1.420. Η αντίστοιχη διεύθυνση της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 720 άτομα. Στην επαρχία υπάρχουν ανάλογες δυνάμεις σε Πάτρα και Λάρισα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Επίσης, 300 κάμερες, που θα τοποθετηθούν σε δεκάδες σημεία της πρωτεύουσας, θα αποτελέσουν την... «κάντιτ» κάμερα της εξουσίας. Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας αλλά και η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και η αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών... Θα τοποθετηθούν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και σε κομβικά σημεία της Αθήνας. Δρόμοι που συχνά διασχίζονται από διαδηλωτές. Κάμερες θα τοποθετηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε υπουργεία, δημόσια κτίρια και πρεσβείες.

Οι κάμερες θα είναι συνδεμένες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα εξοπλιστεί με οθόνες και θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό μάτι της. Ο ψηφιακός χάρτης που θα έχει μπροστά του ο επικεφαλής αξιωματικός θα του παρέχει τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού των αστυνομικών επιχειρήσεων. Κάθε περιπολικό και μοτοσικλέτα θα δίνει το στίγμα του σε όλο το 24ωρο, έτσι ώστε ο συντονιστής να μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να κατευθύνει ευκολότερα προς τη συγκεκριμένη περιοχή τη δύναμη που χρειάζεται.

Παράλληλα, οι κάμερες θα είναι συνδεμένες με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Τροχαίας. Οι επικεφαλής αξιωματικοί θα μπορούν, ανάλογα με τις περιστάσεις, να αλλάζουν τη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών ή για λόγους ασφάλειας στην περίπτωση πομπής αυτοκινήτων που μεταφέρει κάποιο επίσημο πρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ