ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι ομιλίες των εκπροσώπων

Ο «Ρ» δημοσιεύει τις ομιλίες όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, από 23 έως 25 του Ιούνη, με θέμα: «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες των κομμουνιστών». Στη συνάντηση συμμετείχαν 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 53 χώρες και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


Βελτίωση του συντονισμού για δράση

Ομιλία του Δρ. Ι.Η. Τσάρφο, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας

Ο Ι.Η. Τσάρφο
Ο Ι.Η. Τσάρφο
Αγαπητοί σύντροφοι, μετά την κατάρρευση του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού στρατοπέδου η διεθνής ισορροπία των δυνάμεων επλήγη σοβαρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα τάξη πραγμάτων και την ηγεμονία τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν και τη στρατιωτική δύναμη και τις θέσεις τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Και επίσης χρησιμοποιούν παλιές αποικιακές μεθόδους, αλλά και νεοαποικιακή πολιτική. Ποιος είναι ο στόχος; Προσπαθούν να επεκτείνουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων και της οικονομικής ολιγαρχίας να διατηρήσουν το καπιταλιστικό σύστημα, για να μην μπορέσουν τα κράτη να κάνουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές, οι οποίες δε συνάδουν με τα συμφέροντα των διεθνών μονοπωλίων και να καταστρέψουν το σοσιαλιστικό σύστημα σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στη διεθνή νομιμότητα και θεσμούς. Ιδιαίτερα στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποκλείστηκαν στο να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν προσέγγισε αυτούς τους φορείς πριν ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είναι μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να ανασυστήσουν τους κανόνες και τα θεσμικά όργανα, διεθνούς νομιμότητας, έτσι ώστε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά για τη διεθνή λήψη αποφάσεων.

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρήσαμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξει τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι να περιορίσει την αρχή της κρατικής κυριαρχίας. Η πολιτική ηγεσία της συμμαχίας, κυρίως οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών Κομμάτων δικαιολόγησαν τον Πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία με ηθικά, αλλά όχι νομικά επιχειρήματα.

Η επίθεση διατάχτηκε από το ΝΑΤΟ και ο Σολάνα τότε Γενικός Γραμματέας αυτής της εγκληματικής οργάνωσης θεώρησε ότι ήταν ηθικό καθήκον. Προηγουμένως ο κύριος Σολάνα ήταν στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και αυτό υποστηρίχτηκε και από άλλους επιφανείς ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως ο Σρέντερ, ο Ζοσπέν, ο Μπλερ και ο Ντ' Αλέμα.

Φυσικά, οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τσεχίας δεν έλειψαν από αυτή τη χορωδία, αυτών που ξέρουν μόνο να λένε ΝΑΙ. Πριν το βομβαρδισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο δεν απειλούνταν. Είχαν δικαιώματα που δεν είχε καμία άλλη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη.

Οποιος πραγματικά υποστηρίζει τις ηθικές αξίες και την αντικειμενική αλήθεια μπορεί να δει ότι οι αιτίες που ειπώθηκαν για την επίθεση δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθώ, δεν ενδιαφέρονται αυτοί που επιτέθηκαν για την ισραηλινή κατοχή των αραβικών χωρών, ιδιαίτερα στη Συρία και στο Λίβανο;

Δε θα έπρεπε το ΝΑΤΟ να αναγκάσει το Ισραήλ σύμμαχό του, σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που έδιωξε εκατομμύρια Παλαιστινίους από τη χώρα όπου ζούσαν πριν το 1948; Και επίσης για το γεγονός της κατοχής αραβικών χωρών από το 1967; Δεν πρέπει αυτοί να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών; Τι κάνει το ΝΑΤΟ για την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Κούρδων; Ενδιαφέρεται το ΝΑΤΟ για το απολυταρχικό καθεστώς στη Σαουδική Αραβία;

Αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν ότι τελικά το ΝΑΤΟ δρα σύμφωνα με τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά του συμφέροντα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν ενδιαφέρουν καθόλου τις χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τις χώρες που άμεσα υποστηρίζουν καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, προστατεύουν τα οικονομικά, στρατηγικά και ηγεμονικά συμφέροντα των διεθνών μονοπωλίων με έδρα τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Για το ΝΑΤΟ τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν παρά ένα πέπλο για να επιδιώκουν την ηγεμονία τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας απαιτεί η Δημοκρατία της Τσεχίας να φύγει από αυτό το επιθετικό Σύμφωνο και τελικά να καταργηθεί πλήρως το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν είναι παρά ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου σε όλα τα σημεία του Κόσμου, ιδιαίτερα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι προκλητικές προσπάθειες ορισμένων ξένων αντικινεζικών δυνάμεων να προκαλέσουν προβλήματα σε σχέση με την αυτονομία του Θιβέτ είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού των προσεγγίσεων προς τον κοινωνικό δρόμο που ακολουθείται στην Κίνα.

Θεωρεί ότι η πολιτική των δύο συστημάτων σε μια χώρα είναι ορθολογική και ρεαλιστική και στα πλαίσια αυτά θα έπρεπε να επιλυθεί και το ζήτημα της Ταϊβάν. Η διαίρεση της Κορέας αποτελεί συνέχιση της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Υποστηρίζουμε τον αγώνα του κορεατικού λαού για εθνική ενότητα βάσει ενός ειρηνικού δρόμου προς τα εμπρός, βάσει της ανεξαρτησίας και της αρχής της Ομοσπονδίας ή της Συνομοσπονδίας.

Ο διαχωρισμός της Κύπρου εδώ και 26 χρόνια ζητά τελικά να προσπαθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση αυτής της κρίσης, βάσει των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία του '77 και του '79. Υποστηρίζουμε μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει μια ομοσπονδία, βάσει της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας όπως επίσης και του διεθνούς στάτους της Κύπρου.

Το εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας το 1962, συνεχώς επεκτείνεται, αλλά έχει παγιωθεί επίσης από διάφορες προκλήσεις που στοχεύουν να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού και ιδιαίτερα τη δέσμευσή του στο σοσιαλισμό.

Από την εμφάνιση του μονοπολικού κόσμου, ως αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών μεταβολών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης η αστική δημοκρατία οπισθοχωρεί. Βλέπουμε καθημερινές επιθέσεις στη Δημοκρατία.

Ενα παράδειγμα είναι η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, της εφημερίδας του ΚΚΕ. Αλλο παράδειγμα η επίθεση στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, όπου έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο τραυματίστηκαν και καταστράφηκε η κομματική περιουσία.

Επίσης, διακρίσεις κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βοημία και Μοραβία. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ολα αυτά είναι τυπικά χαρακτηριστικά αστικής δημοκρατίας και αντικατοπτρίζουν τις παρούσες συνθήκες της σοσιαλδημοκρατίας στη δημοκρατία της Τσεχίας. Υπάρχει συμφωνία για συνεργασία με το μεγαλύτερο Δεξιό Κόμμα το ODS και δέσμευση αποδοχής της υποστήριξης του Κόμματος ODS εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Αγαπητοί σύντροφοι, πρέπει ωστόσο να πούμε, ότι ο Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έδειξε ότι η Αριστερά ήταν χωρισμένη για το ζήτημα αυτό. Δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της κατά του πολέμου.

Η ενότητα του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου σε κάθε χώρα είναι σημαντικό προαπαιτούμενο για την επιτυχία του αγώνα. Σύμφωνα με την παλαιά αποικιακή αρχή οι ιμπεριαλιστές συνεχώς προσπαθούν να διαιρούν τον κόσμο σε κάθε χώρα βάσει εθνικών ή θρησκευτικών διακρίσεων.

Η κινητοποίηση των εσωτερικών δυνάμεων γύρω από την αναγνώριση του δικαιώματος των εθνικών μειονοτήτων ενισχύει τα αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα. Παρεμποδίζει τους ιμπεριαλιστές από το να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους σε διάφορα σημεία του κόσμου μας.

Η Αριστερά δεν μπορεί όμως να είναι ευχαριστημένη μόνο με τις αναλύσεις. Πρέπει να εντοπίσει πρακτικές εναλλακτικές λύσεις και να αναλάβει αποτελεσματική δράση. Αυτό απαιτεί πολιτική προσπάθεια τόσο θεωρητική όσο και οργανωτική.

Οσον αφορά τώρα την ιδεολογική θεωρητική δουλιά τα Κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει και πάλι να δράσουν, για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα μόνο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τα δυτικά κράτη ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιλεκτικά βέβαια και πάντα προς όφελος του διεθνούς κεφαλαίου.

Για πολλά χρόνια τα κόμματα και οι δυνάμεις της Αριστεράς γενικά δεν είχαν επαρκείς επαφές. Δεν υπήρχε συντονισμός και δεν υπήρχε ανταλλαγή πληροφοριών. Και αυτό φυσικά αντικατοπτριζόταν στη συλλογική τους δράση.

Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να πούμε ότι συναντήσεις όπως η Σύνοδος των Αριστερών Κομμάτων στην Κύπρο ή όπως η Συνάντηση της Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί βοηθούν στη βελτίωση του συντονισμού, βοηθούν στην ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεων για πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα, στο σημερινό κόσμο.

Οι εμπειρίες διεθνούς κινητοποίησης κατά των λεγόμενων ιδιωτικών συναντήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου όπως στο Σιάτλ είναι σημαντικές. Από πολιτικής πλευράς η διεθνής κοινή γνώμη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να επηρεάσει τις αρνητικές τάσεις της παγκοσμιοποίησης. Αυτές οι εμπειρίες από το Σιάτλ ταυτόχρονα συνεισέφεραν σημαντικά στην κινητοποίηση και την οργάνωση.

Το Κόμμα μας ηγείται του αγώνα κατά του αντικομμουνισμού, κατά της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ένα πρόγραμμα και προτάσεις για την επίλυση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται η δημοκρατία της Τσεχίας εδώ και δέκα χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1989 και την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον κατάλληλο βαθμό κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς κλειδιά της οικονομίας.

Η εξωτερική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής Κυβέρνησης της δημοκρατίας της Τσεχίας δε συνάδει με τα συμφέροντα της Δημοκρατίας μας. Υπάρχουν πάρα πολλά σχετικά παραδείγματα. Συμμετοχή στα ΕΜΠΑΡΓΚΟ κατά του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας και η συμμετοχή του Προέδρου Χάβελ σε προκλητικές ενέργειες, κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με το Θιβέτ και την Ταϊβάν. Θα πληρώσουμε για όλες αυτές τις πολιτικές κινήσεις στο τέλος.

Το ψήφισμα που ξεκίνησε από τη Δημοκρατία της Τσεχίας για την τάχα «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τσεχίας είναι μια μαριονέτα που προωθεί την πολιτική και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμείς, η Δημοκρατία της Τσεχίας, είχαμε πολύ κακές εμπειρίες με αυτούς που πριν από δέκα χρόνια έπαιζαν το ρόλο του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που σήμερα κοιτάζουν έξω από τα παράθυρα της Προεδρικής Κατοικίας και των κυβερνητικών κτιρίων και βλέπουν έτσι αφ' υψηλού τις πεντακόσιες χιλιάδες ανέργους, βλέπουν το επίπεδο ζωής να μην είναι πια τόσο υψηλό, βλέπουν τις διακρίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παραβιάσεις του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, φασιστικές πορείες, ξυλοδαρμούς αντιφασιστών κλπ.

Γι' αυτούς προτεραιότητα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα και σε άλλα σημεία του κόσμου μας, όταν η κυβέρνησή μας έσυρε τη Δημοκρατία μας στο Επιθετικό Σύμφωνο το ΝΑΤΟ, ήταν σαφές ότι αυτό θα ήταν σε βάρος της ανεξαρτησίας της χώρας μας και ιδιαίτερα σε βάρος της εξωτερικής μας πολιτικής.

Το 5ο Συνέδριο του Κόμματός μας το Δεκέμβρη του 1999 υποστήριξε την πολιτική της απόσυρσης από το ΝΑΤΟ, μετά από μία αρχική φάση όπου θα υπάρξει κάτι σαν ανάκληση του να είμαστε μέλη. Ενώ υποστηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση το Συνέδριό μας ήταν κατά της τρέχουσας κατάστασης μέσα στη γραφειοκρατία.

Το 1998 στις γενικές εκλογές, κερδίσαμε το 11%. Αυξήσαμε τις έδρες μας στη Βουλή. Είμαστε το τρίτο Κόμμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείται ότι είμαστε κόμμα πλέον, γιατί όσοι μας υποστηρίζουν αυξήθηκαν από το '98 και έχουμε φτάσει πλέον στο 20%.

Αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν ότι ο σοσιαλισμός στη χώρα μας έχει βαθύτατες ρίζες και δε θα μπορούσαν να ξεριζωθούν όπως είπε ο Γκορμπατσόφ, αυτός ο προδότης.

Δεδομένου του αντικομμουνισμού των άλλων πολιτικών κομμάτων δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Τη στιγμή αυτή επικεντρωνόμαστε στο να κερδίσουμε την υποστήριξη των συμπολιτών μας με τη δράση μας.

Σε σύγκριση με άλλα αδελφά Κόμματα στη Δυτική Ευρώπη το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας έχει πιο εύκολες συνθήκες να αντιμετωπίσει, για να κερδίσει τον κόσμο για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Γιατί ο κόσμος γνωρίζει ποια ήταν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού από τη δική του εμπειρία και τα συγκρίνει με αυτό που είναι και αυτό που δεν είναι ουσιαστικής σημασίας στο καπιταλισμό. Μεταξύ των εργαζομένων, το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης είναι πάντοτε υπέρ του σοσιαλισμού.

Η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας μπορεί σε καλύτερες συνθήκες να συνεργαστεί με ριζοσπαστικές αριστερές οργανώσεις οι οποίες δεν είναι αντικομμουνιστικές.

Συμπερασματικά σύντροφοι, θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχές των συντρόφων από τη Δημοκρατία της Τσεχίας και εύχομαι κάθε επιτυχίες στις εργασίες. Ευχαριστώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ