ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
1945: Τελειώνει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Η υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης των Ιαπώνων, στο κατάστρωμα του αμερικανικού θωρηκτού «Μισούρι»
Η υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης των Ιαπώνων, στο κατάστρωμα του αμερικανικού θωρηκτού «Μισούρι»
Στις 2 Σεπτέμβρη 1945 υπογράφεται πάνω στο αμερικάνικο θωρηκτό «Μισούρι» που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Πρώτοι υπέγραψαν το έγγραφο οι εκπρόσωποι της Ιαπωνίας, κατόπιν εκ μέρους των Συμμάχων ο αρχιστράτηγος Μακ Αρθουρ. Στη συνέχεια υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βρετανίας και της Σοβιετικής Ενωσης. Τέλος, το έγγραφο υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η πράξη τόνιζε ότι η Ιαπωνία δεχόταν τους όρους της Διακήρυξης του Πότσδαμ, δήλωνε ότι σταματούσε τις εχθροπραξίες και ότι συνθηκολογούσαν άνευ όρων το γενικό επιτελείο, όλες οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις που τελούσαν κάτω από ιαπωνικό έλεγχο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν. Η πράξη τόνιζε ακόμη ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και αυτές που θα τη διαδεχτούν θα εκτελούσαν τίμια τους όρους της Διακήρυξης του Πότσδαμ.

Με την υπογραφή της πράξης για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.

Ακριβώς έξι χρόνια και μια μέρα κράτησε η πολυαίμακτη σύγκρουση, στην οποία είχε εμπλακεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Γης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σε ό,τι αφορά την έκταση του, τους τρομακτικούς συγκλονισμούς, τις καταστροφές και τα θύματα δεν είχε όμοιό του στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο πόλεμος αυτός αγκάλιασε την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία - μια απέραντη έκταση από 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην τροχιά του σύρθηκαν 1.700 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Ο πόλεμος διεξαγόταν σε εδάφη 40 κρατών. Είχαν κληθεί υπό τα όπλα 110 εκατομμύρια άτομα - 40 εκατομμύρια περισσότερα απ' ό.τι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι υλικές ζημιές που προξένησε ο πόλεμος ή τα χρηματικά ποσά που καταβρόχθισε, όπως εξίσου αδύνατο είναι να καθοριστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι κάηκαν στις φλόγες του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένους χοντρικούς υπολογισμούς χάθηκαν συνολικά 50 εκατομμύρια άνθρωποι (πέντε φορές περισσότεροι απ' ό,τι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο), ενώ το οικονομικό κόστος ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καιρός

Στη δυτική και βόρεια χώρα αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 35 και στο Αιγαίο από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1757 Γεννιέται ο Μαρί Ζοζέφ Λαφαγιέτ. Γάλλος πολιτικός παράγοντας. Καταγόταν από πλούσια, αριστοκρατική οικογένεια. Επηρεασμένος από την επικοινωνία του με το Βενιαμίν Φραγκλίνο, πήγε στη Βόρεια Αμερική και πήρε μέρος στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και ονομάστηκε στρατηγός του αμερικανικού στρατού. Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, το 1789 πήρε μέρος στην προετοιμασία και την εκδήλωση της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Λαφαγιέτ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο λαό εξαιτίας της συμμετοχής του στην αμερικανική επανάσταση. Μετά την πτώση της Βαστίλλης έγινε διοικητής της Εθνοφρουράς. Οταν όμως η Επανάσταση στη Γαλλία προχώρησε, ο Λαφαγιέτ έμεινε στις θέσεις της φιλελεύθερης συνταγματικής μοναρχίας και στράφηκε κατά των επαναστατών. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή της μοναρχίας (Αύγουστος 1792) ο Λαφαγιέτ προσπάθησε να οδηγήσει ένα στρατιωτικό σώμα κατά του Παρισιού χωρίς επιτυχία.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ υπογραφών από τις 14 του Σεπτέμβρη, με τις οποίες θα ζητηθεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, προχωρούν οι Μητροπολίτες, εκτός αν - όπως τελεσιγραφικά διαμήνυσαν - η κυβέρνηση πάρει πρωτοβουλία διαλόγου ως τότε (σελίδα 8)

«ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ είναι πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Κοινοβουλίων στη Νέα Υόρκη (σελίδα 9)

«ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ» ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να δώσει απάντηση στο αίτημα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για την εκεί διεξαγωγή των ομοσπονδιακών προεδρικών και γενικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη, μάλλον, λόγω των σχετικών τριβών και διαφωνιών ΗΠΑ και Ευρωπαίων εταίρων τους (σελίδα 14)

ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της κυβερνητικής πολιτικής καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, για τις καταστροφές από τη μεγάλη πρόσφατη πυρκαγιά, ενώ εκφράζει και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των εφτά θυμάτων και τη συμπαράστασή της στους πυροπαθείς (σελίδες 18 - 19)

ΘΥΜΑ της κυβερνητικής αδιαφορίας έχει πέσει ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ από τη Μυτιλήνη, που εδώ και 17 μήνες προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς να έχει πάρει δραχμή από την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται (σελίδα 20)

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους Οργανισμούς του υπουργείου Γεωργίας (Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου), εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας(σελίδα 20)

ΑΚΟΜΗ μεγαλύτερη σημασία προσλαμβάνει το φετινό σεμινάριο της Ενωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 6 του Σεπτέμβρη, μπροστά στη συνεχιζόμενη απαξίωση της εικαστικής παιδείας από την κυβέρνηση (σελίδα 21)

ΜΕ ΜΙΑ σχετικά πρόσφατη, μακροσκελή συνέντευξη του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλία Ευθυμιόπουλου, που γεννά πολλά ερωτηματικά και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το τίμημα της εξουσίας, ασχολείται σήμερα η σελίδα της Οικολογίας (σελίδα 22)

ΜΕ ΤΗΝ 7η αγωνιστική συνεχίζεται το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο ένα παιχνίδι, αυτό μεταξύ της Ελευσίνας και Πανιωνίου (17:00) ενώ το κυρίως πιάτο των αγώνων θα διεξαχθεί αύριο (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 2 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

31 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών και την αναγωγή στο σύγχρονο ημερολόγιο, σαν σήμερα το 31 π.Χ. στη ναυμαχία του Ακτιου, έξω από την Πρέβεζα, ο ρωμαϊκός στόλος υπό τον Οκταβιανό Αύγουστο καταστρέφει τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η έκβαση της ναυμαχίας σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου των ρωμαίων αυτοκρατόρων.

1192 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, επικεφαλής των σταυροφόρων και ο αρχηγός των Αράβων, Σαλαδίν, υπογράφουν ειρήνη στην Παλαιστίνη.

1666 Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φούρνο του Πάντιγκ Λέιν. Μαινόταν επί τέσσερις μέρες και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

1866 Ξεσπάει επανάσταση στην Κρήτη κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1870 Οι πρωσικές δυνάμεις αιχμαλωτίζουν τον Ναπολέοντα 3ο στη μάχη του Σεντάν. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1943 Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944 Σχηματισμός κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ με πρώτο πρόεδρο τον Χο Τσι Μινχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ