ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Τρίβουν τα χέρια τους εφοπλιστές και πολυεθνικές

Κερδοφόρα πεδία για την εξαγωγή κεφαλαίων αναζητούν οι κινεζικές επιχειρήσεις, που βλέπουν προοπτική στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας

Κερδοφόρες διεξόδους για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της αναζητά η Κίνα. Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει αυτές τις διεξόδους, στο έδαφος των τσακισμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Phasma

Κερδοφόρες διεξόδους για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της αναζητά η Κίνα. Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει αυτές τις διεξόδους, στο έδαφος των τσακισμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Επιχειρηματικές συμφωνίες που ενισχύουν τα συμφέροντα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και ανοίγουν το δρόμο για την παράδοση στρατηγικής σημασίας τομέων και υποδομών σε κινεζικούς ομίλους υπογράφτηκαν, χτες, από την ελληνική και την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Μ' αυτή και άλλες συμφωνίες, η κυβέρνηση παραδίδει και τα τελευταία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας σε ξένους πολυεθνικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας, επιζητώντας την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων και το κλείσιμο «επικερδών» συμφωνιών για λογαριασμό της.

Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, και του Κινέζου ομολόγου του, Ζανγκ Ντετζιάνγκ, χτες, υπογράφτηκαν 14 συμφωνίες, ανάμεσα σε Ελληνες και Κινέζους υπουργούς, κύρια στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και για εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Οι βασικότερες από αυτές τις συμφωνίες αφορούν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κινεζικής πολυεθνικής «Cosco».

Στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ επιχείρησε να παρουσιάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας στην Ελλάδα σαν συμβολή στην αντιμετώπιση των «προσωρινών δυσκολιών» που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Είπε, μάλιστα, ότι «η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις», γνωρίζοντας φυσικά ότι οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επενδυτές, σε μια χώρα που η γεωστρατηγική της θέση δίνει στο κινεζικό κεφάλαιο μεγάλες δυνατότητες διείσδυσης στην αγορά της Ευρώπης.

Οι συμφωνίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης:

-- Η πρώτη συμφωνία αφορά στο «Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα». Πρόκειται για συμφωνία που εξασφαλίζει «επωφελές καθεστώς ναυλώσεων» για τους Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά της Κίνας, να αποκτήσουν «πλεονέκτημα» στον ανταγωνισμό της μεταφοράς προϊόντων και να ενισχύσουν τη θέση τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

-- Τέσσερις συμφωνίες υπέγραψαν Ελληνες εφοπλιστές (Πατέρας, Προκοπίου, Βενιάμης) με την κινεζική πολυεθνική «Cosco», προκειμένου να ναυπηγήσουν πλοία στα ναυπηγεία της εταιρείας στην Κίνα. Οι συμφωνίες προβλέπουν τη ναυπήγηση ή την πρόθεση ναυπήγησης 15 φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου. Ως αντάλλαγμα για την ταφόπλακα που βάζει επί της ουσίας η συμφωνία στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας μας, η κινεζική πολυεθνική θα ναυλώσει 6 πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.

-- Συμφωνία συνεργασίας έγινε και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ και της «Huawei Technologies», την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης.

-- Μια ακόμη συμφωνία αφορά στην κατασκευή εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο λιμάνι του Πειραιά με την επωνυμία «Pireus Plaza» ανάμεσα στην κινεζική εταιρεία «BCEGI» και την «Helios Plaza» (όμιλος ισραηλινών συμφερόντων, στον οποίο συμμετέχουν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι).

-- Επίσης, υπογράφτηκαν τέσσερις συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου.

Συζητήσεις με διευρυμένο πεδίο

Η διείσδυση κεφαλαίων από την Κίνα, μέρος του τεράστιου αποθεματικού που διαθέτει η οικονομία της, επιδιώκεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Γι' αυτό και στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον Θ. Πάγκαλο και τον Ζανγκ Ντετζιάνγκ συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί Λ. Κατσέλη, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης και Σπ. Κουβέλης και πέντε Κινέζοι υπουργοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε κινεζικές πολυεθνικές στους τομείς κυρίως των μεταφορών και των εγκαταστάσεων, ενόψει και του νέου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε:

1. Η κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, το οποίο θα παραδοθεί σε ιδιώτες και ενδιαφέρον έχει επιδείξει η «Cosco». Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΟΛΠ, που έχει συστήσει και θυγατρική εταιρεία «Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων», στο κοινοπρακτικό σχήμα του οποίου, πέρα από κατασκευαστικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων («Ελλάκτωρ», «J&P Αβαξ»), ενδιαφέρεται να μετάσχει και η κινεζική πολυεθνική, η οποία όμως απαιτεί τουλάχιστον το 51% της επιχείρησης.

2. Το ενδεχόμενο πώλησης του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την «Cosco» και πάλι να έχει δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.

3. Η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, που θα παραδοθεί σε ιδιώτες και ήδη ενδιαφέρον έχουν επιδείξει κινεζικές εταιρείες.

4. Ενδιαφέρον από την «Cosco» υπάρχει για τη διαχείριση των λιμανιών της Ελευσίνας και του Λαυρίου, αλλά και για το λιμάνι στο Τυμπάκι της Κρήτης.

Σήμερα το πρωί ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά και τις εγκαταστάσεις της «Cosco», ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη 16 Ιούνη, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου «Πρόοδος» (Κορυτσάς 33) με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας, η Αχτίδα Βορειοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «H θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.

-- Οι ΚΟ Ανθούπολης - Κηπούπολης του ΚΚΕ, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους (Αγ. Κυρήκου 63-65), σύσκεψη με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για τον Καλλικράτη και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές».

-- Περιοδεία στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 12.30 μ.μ., κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Σοφία Καλαντίδου.

-- Την Τετάρτη 23 Ιούνη, εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό» διοργανώνουν η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Υπηρεσιών και Κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Μπασκετάκι Γαλατσίου (Παλιό Τέρμα, Γαλατσίου και Βεΐκου), η Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ. Θα προβληθεί αφιέρωμα για τη ζωή των γυναικών στις σοσιαλιστικές χώρες. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

Ανακίνηση της υπόθεσης «Ζήμενς» - ΟΤΕ

O εισαγγελέας Α. Καραφλός κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου της «ΖΗΜΕΝΣ», και υπερασπίστηκε τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να θέσει στο αρχείο υπόθεση που αφορούσε τον ΟΣΕ και τη «ΖΗΜΕΝΣ».

Πρόκειται για την υπόθεση με τις οκτώ ηλεκτράμαξες τις οποίες ο ΟΣΕ νοίκιασε το 2007 για έξι μήνες έναντι 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο θα μπορούσε να τις είχε αγοράσει. Μάλιστα, η «ΖΗΜΕΝΣ» μετά τη λήξη του χρόνου ενοικίασης πούλησε τις μηχανές αυτές στην Ουγγαρία για 10 εκατομμύρια.

Ο Α. Καραφλός που χειρίστηκε την υπόθεση είπε καταθέτοντας ότι έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού εξέτασε μάρτυρες οι οποίοι με «εμπεριστατωμένα υπομνήματα» πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι η ενοικίαση των μηχανών ήταν εύλογη, δίκαιη και «λίαν επωφελής» για τον ΟΣΕ. Μετά την κατάθεση Καραφλού, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Εισαγγελία την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ