ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιλογές
ΠΑΜΕ... θέατρο στους Βράχους Βύρωνα

Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, θα δώσει αύριο, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, την επίσημη πρεμιέρα του έργου «Εχθρός λαός». Την παράσταση έστησαν εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μετανάστες, χωρίς να πάψουν - παράλληλα - να συμπορεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ. Τα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας αγωνίζονταν διπλά. Συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παράγοντας και πολιτισμό. Γιατί, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, «Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν. Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής». Και επειδή «ο πολιτισμός και η τέχνη στα χέρια των καπιταλιστών έχουν μία και μοναδική ερμηνεία: εμπόρευμα - κέρδος», το ΠΑΜΕ αντιστέκεται και «στη σαβούρα που καθημερινά μας κατακλύζει» αγωνιζόμενο και «για το δικαίωμα στον πολιτισμό που προάγει τον άνθρωπο και αφυπνίζει συνειδήσεις».

Η πρόσκληση για την παράσταση αντιστοιχεί στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Προσκλήσεις: στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αρθούν οι ποινές σε εργαζόμενους

Tην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή κατήγγειλε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κώστας Καζάκος, ζητώντας την ανάκληση των ποινών που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν αγωνιστικά τα αιτήματά τους.

Απαντώντας ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, αφού ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στη Λυρική «πόνεσαν» λιγότερο από άλλους από τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα, είπε ότι για τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις υπάρχει «συγκεκριμένο πλαίσιο», που προβλέπουν το Σύνταγμα και νόμοι. Κατά τον υπουργό υπήρξε μία αντιδικία διοίκησης - εργαζομένων για την «οποία δόθηκαν ποινές». Ο υπουργός σε συνάντηση με τους εργαζόμενους υποσχέθηκε να «ξαναδεί» την υπόθεση και η διοίκηση της Λυρικής «να επανεξετάσει το θέμα των ποινών». Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της διοίκησης «προφανώς θα αρθούν οι ποινές».

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Καζάκος θύμισε ότι στο θέατρο οι εργοδότες μπορούσαν να βάζουν πρόστιμα, αλλά μετά τον πόλεμο κανένας επιχειρηματίας δεν τόλμησε, για οποιονδήποτε λόγο, να βάλει ποινή και να αφαιρέσει μεροκάματα από τους εργαζόμενους, και σημείωσε: «Αυτό που έγινε στη Λυρική είναι τραγικό, αφού καταλογίστηκε συλλογική ευθύνη και μπήκε ποινή παρακράτησης ημερομισθίων σε όλα τα μέλη του Σωματείου των Χορωδών και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου - και για πρόβα που ματαιώθηκε με ευθύνη τρίτου. Αυτό είναι αντίποινα. Αυτό θυμίζει κατοχικές αρχές. Ποιος βάζει τέτοιες ποινές; Ποιος βάζει ποινές συλλογικής ευθύνης για τη συνδικαλιστική δράση; Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να το βγάλετε από τη μέση», τόνισε ο βουλευτής. Και κατέληξε: «Στη Λυρική επικρατεί ένα καθεστώς που τρομοκρατεί τους εργαζόμενους. Η τρομοκρατία και η ανασφάλεια είναι εμφανείς. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα καλλιτεχνικό συγκρότημα».

Πέθανε ο Ζοζέ Σαραμάγκου

Νικήθηκε χτες από τη λευχαιμία, στο νησί Λανθαρότ, όπου ζούσε από το 1993, ο 88χρονος νομπελίστας Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, όπως ανακοίνωσαν η οικογένειά του και ο εκδοτικός οίκος «Alfaguara».

Ο Σαραμάγκου, που πρόλαβε να δει εκδομένο το τελευταίο του αλληγορικό μυθιστόρημα «Κάιν» (Νοέμβρης 2009), γεννήθηκε στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας. Ηταν παιδί ακτήμονων χωρικών, που για να επιβιώσουν μετεγκαταστάθηκαν στη Λισαβόνα. Μετά το Δημοτικό βγήκε στη βιοπάλη, αρχικά ως κλειδαράς.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Γη της Αμαρτίας» εκδόθηκε το 1947. Μετά από 19 χρόνια εξέδωσε το δεύτερο, την ποιητική ανθολογία «Os Poemas Possiveis». Αυτομόρφωτος, μεταξύ άλλων εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, ως υπάλληλος εκδοτικών οίκων και συνεργάτης πολλών εφημερίδων. Το 1964 εντάχθηκε στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Απρίλη του 1974 συμμετείχε στην «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», που οδήγησε στην πτώση της χούντας του Σαλαζάρ.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του ήταν το «Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας» (1977). Ευρέως γνωστός έγινε με το «Χρονικό του μοναστηριού» (1982).

«Σκάνδαλο» θεωρήθηκε, το 1992 το βιβλίο «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον». Το βιβλίο πολέμησε λυσσαλέα η Εκκλησία. Η πορτογαλική κυβέρνηση απέρριψε την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και ο συγγραφέας κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογοκρισία. Το 1993 ο Σαραμάγκου εγκατέλειψε την Πορτογαλία και από το 1993 ζούσε αυτοεξόριστος στο Λανθαρότ, ενώ εξέφραζε την αλληλεγγύη του στην Κούβα για την άρση του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Οσο ζούσε εξέδωσε 30 έργα: μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Θεατρική «ποίηση» για νήπια

Σήμερα (6 μ.μ.), αύριο, στις 26 και 27/6 (12 μ. και 6 μ.μ.), στο θέατρο «Πόρτα», η «Μικρή Πόρτα» θα παρουσιάσει την παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλου «Ελα, έλα». Η πρωτοπόρα και σπουδαιότερη δημιουργός υψηλής ποιότητας θεάτρου για παιδιά στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, συνέλαβε την ιδέα να ανεβάσει μια παράσταση για πολύ μικρά παιδάκια. Το «Ελα, Ελα» είναι ένας «μονόλογος χωρίς λόγια» που έγραψε και ερμηνεύει η Ξένια Καλογεροπούλου. «Γιατί νιώθουμε τόσο συχνά ότι "κάτι" θέλουμε; Και το παιδάκι, που δεν έχει μάθει ακόμα να μιλάει, το νιώθει πολύ έντονα.Τι είναι όμως αυτό το "κάτι"; Ανθρώπινο πλάσμα; Αντικείμενο; Υπαρκτό; Φανταστικό; Το φεγγάρι, που είναι πραγματικό, το ταυτίζουμε με κάτι που είναι άπιαστο και μαγικό, που το λαχταράς, αλλά είναι αδύνατον να το αποκτήσεις. Και το κάθε παιδί θα ήθελε να το φτάσει, να το αγγίξει, να το χαϊδέψει», λέει η δημιουργός. Σκηνοθεσία Ξένια Καλογεροπούλου - Μάρθα Κλουκίνα, σκηνικά Κυριακή Τσίτσα, σκηνοθεσία βίντεο Νάνσυ Μπινιαδάκη, motiondesign Κώστας Χαϊδαλής, μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ικαρος»: Μιχάλης Πιερής «Μεταμορφώσεις πόλεων (ποιήματα 1978-2009)» (Ανθολογία από το σύνολο του έργου του πολύ σημαντικού Κύπριου ποιητή, επιλεγμένα από τον ίδιο βάσει βιωμάτων του από διάφορες πόλεις όπου έζησε. Μαζί με τα ποιήματα για πόλεις περιλαμβάνονται και ποιήματα συγγενικών θεμάτων, όπως: περιπλάνηση, μετανάστευση, εξορία, νοσταλγία για τη γενέτειρά του. Επιπλέον, ανθολογούνται 38 ανέκδοτα ποιήματα των ετών 1980-2009. Η έκδοση περιλαμβάνει σημειώσεις για ποιήματα και γλωσσάρι.

- Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη: Στη σειρά «Νεοελληνική Φιλολογία» κυκλοφόρησε το έργο του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Εμμανουήλ Κριαρά «Συμβολή Β' στο χρονολόγιο του Δημοτικισμού» (το έργο αποτελεί συνέχεια του βιβλίου του Εμμ. Κριαρά «Ανιχνεύσεις. Γλωσσικά και φιλολογικά μελετήματα. Συμβολή στο χρονολόγιο του δημοτικισμού», που εξέδοσε το 2004 το Ιδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη. Στη «Συμβολή Β'» παρουσιάζονται γεγονότα και συγγραφείς αιώνες πριν τη θεωρητική ανακίνηση του γλωσσικού ζητήματος, το 18ο αιώνα. Λ.χ. παρουσιάζονται λεξικά και βιβλία Γραμματικής της Δημοτικής Γλώσσας, όπως του Νικολάου Σοφιανού «Γραμματική της κοινής των Ελλήνων γλώσσης», εκδομένο το 1550 περίπου).

- «Polaris» (Ναυαρίνου 17, 106 81 Αθήνα, 210.3836.482): Σόλων Νεοκ. Γρηγοριάδης «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. 1941-1974», τόμος Β', «Εμφύλιος - Ανένδοτος (1945-1967)». (Εισαγωγή του καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη). Θυμίζουμε ότι ο Α' τόμος του έργου αφορά στα χρόνια 1941-1945 - Κατοχή, Αντίσταση, Δεκέμβρης 1944, έναρξη των διωγμών των αγωνιστών. Ο Β' τόμος βασιζόμενος σε βιβλιογραφία, αρχεία, μαρτυρίες, άρθρα, απομνημονεύματα, συνεντεύξεις - εστιάζεται στην ένταση των διωγμών, στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, μέχρι τις παραμονές τη φασιστικής χούντας).

- «University Studio Press»: Στη σειρά «Ιστορία των νέων χρόνων» κυκλοφόρησε ο 1ος τόμος με το έργο του καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου «Ιστορία της Ευρώπης. Οι νέοι χρόνοι (14ος-18ος αι.)». (Εργο εισαγωγής στην ιστορία της Ευρώπης, εικονογραφημένο με φωτογραφίες έργων τέχνης, προσώπων και γεγονότων. Αυτή η σειρά θα ανθολογήσει σημαντικά επιστημονικά έργα που εκπονήθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια στο ΑΠΘ, για την κριτική εξέταση της μεταμεσαιωνικής ευρωπαϊκής ιστορίας).

- Καστανιώτης: Τζ. Ντ. Σάλιντζερ «Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί» και «Σίμορ, συστατικά στοιχεία» (εξαιρετική μετάφραση Αύγουστος Κορτό. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες νουβέλες του σπουδαίου Αμερικανού πεζογράφου, που δημοσιεύθηκαν το 1964, οπότε έπαψε να γράφει. Η πρώτη νουβέλα, εν πολλοίς αυτοβιογραφική, απολαυστικά σαρκαστική, θυμίζει το διάσημο μυθιστόρημά του «Φύλακας στη σίκαλη»). Αντώνης Σουρούνης «Νύχτες με ουρά» (διηγήματα).

Η ΚΟΒ Εικαστικών Καλλιτεχνών του ΚΚΕ καλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα (21/6), στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου), με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ