ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπό το βάρος της Εθνικής Σύμβασης

Το ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ της ντροπής και η άρνηση των πλειοψηφιών, σε ορισμένες Ομοσπονδίες για κινητοποίηση των εργαζομένων επηρέασαν καθοριστικά τις κλαδικές συμβάσεις

Με τον καθορισμό μικρών κατά βάση αυξήσεων, υπογράφονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας η μία μετά την άλλη, με «μπούσουλα» τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίαςτης ντροπής. Οι αυξήσεις σε πολλούς κλάδους φτάνουν το ανώτερο στο 4,5%, καθώς το αποτέλεσμα της ΕΓΣΣΕ στράφηκε εναντίον και εκείνων των Ομοσπονδιών που επιδίωξαν μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά ξεκίνησαν από πολύ χαμηλή βάση.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατάφερε και υπέγραψε - βάζοντας «φρένο», σε πολλές περιπτώσεις, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων - μια ΕΓΣΣΕ που προβλέπει αυξήσεις κατ' όνομα 3,5% το 2000 σε δυο δόσεις, 2% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, δηλαδή μόλις 2,8%! Το 2001 αύξηση 1,8% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, συνολικά 2,6%!

Παράλληλα με την πολύτιμη βοήθεια του αντεργατικού νόμου 2639/98 προς τους εργοδότες, οι εργοδοτικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα προσπάθησαν, και σε πολλές περιπτώσεις πέτυχαν, να κρατήσουν καθηλωμένα τα εισοδήματα των εργαζομένων. Καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έπαιξε και η στάση Ομοσπονδιών που αποδέχτηκαν χωρίς αντιδράσεις τον περιορισμό των διεκδικήσεών τους στα ποσοστά της ΕΓΣΣΕ.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στις φετινές συμβάσεις είναι ότι οι κλαδικές εργοδοτικές οργανώσεις πήγαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε κοινή γραμμή με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, όσον αφορά το περιθώριο των αυξήσεων που θα δώσουν.

Μέταλλο

Στις «συμπληγάδες πέτρες» του ΟΜΕΔ και των εργοδοτών στριμώχνονται φέτος οι τέσσερις συλλογικές συμβάσεις (βιοτεχνίας, αμαξωμάτων, αργυροχρυσοχοΐας, σιδηροβιομηχανίας), που υπογράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Με τα πρωτοβάθμια σωματεία στο περιθώριο και ακολουθώντας το «καλό παράδειγμα» της ΓΣΕΕ, η ΠΟΕΜ φέτος παρέπεμψε τη σύμβαση της βιοτεχνίας στον ΟΜΕΔ, «έκλεισε» τη σύμβαση των αμαξωμάτων και της αργυροχρυσοχοΐας με αύξηση 4,2% για δύο χρόνια, ενώ για τη σύμβαση της σιδηροβιομηχανίας, Αύγουστος μήνας και ακόμα δεν έχει υπογραφτεί.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ δεν κινητοποίησε τον κλάδο ώστε να απαιτήσει ουσιαστικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ για ακόμα μια φορά απέρριψε το αίτημα των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΕΣΑΚ να υπογράψει μία σύμβαση για όλο τον κλάδο.

Επισιτισμός - τουρισμός

Στα χνάρια των προηγούμενων χρόνων η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, λίγο μετά την καταγγελία των συμβάσεων, με απόφαση της πλειοψηφίας παρέπεμψε χωρίς δεύτερη συζήτηση στον ΟΜΕΔ και τις πέντε κλαδικές συμβάσεις εργασίας - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Κονσερβοποιίας, Ξενοδοχείων ΕΟΤ, Ζαχαρωδών, Τουριστικών και Επισιτιστικών Καταστημάτων - που υπογράφει.

Μέχρι στιγμής απόφαση έχει βγει για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και περιορίζεται σε αύξηση 3% για το πρώτο εξάμηνο του 2000 και 1,4% για το δεύτερο εξάμηνο, πολύ πίσω δηλαδή και από την πρόταση της ίδιας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, καθώς στην καταγγελία της σύμβασης ζητούσε 8%, ενώ το μόνο καλό που έγινε είναι ότι η καμαριέρα από την μισθολογική κατηγορία που ήταν ανέβηκε στην . Η απόφαση για τη σύμβαση της Κονσερβοποιίας και των Ζαχαρωδών είναι για αυξήσεις 4,2% μέσα στο 2000. Η σύμβαση των Τουριστικών και Επισιτιστικών Καταστημάτων παραμένει ακόμα στη διαδικασία της διαιτησίας.

Να σημειωθεί ότι η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε προτείνει να διεκδικηθεί η μείωση των τεσσάρων ειδικοτήτων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπάρχουν σήμερα, σε δύο. Επίσης, πρότεινε οι βασικοί μισθοί να διαμορφωθούν στη μεν πρώτη κατηγορία στις 210.000 δρχ. και στη δεύτερη στις 205.000 δρχ. Πρότεινε, ακόμη, ουσιαστικές αυξήσεις στο ημερομίσθιο των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα, μεταξύ άλλων η ΔΑΣ ζητά θεσμοθέτηση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, οι εργαζόμενοι του κλάδου να έχουν την υπαλληλική ιδιότητα κ.ά.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι

Με οικονομικά αιτήματα που «καλύπτονται» από την ΕΓΣΣΕ και χωρίς διάθεση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι οι εργοδότες δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερα από όσα έδωσαν στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, έκλεισαν οι έξι από τις επτά συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία έστειλε τις περισσότερες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η ΟΙΥΕ υπογράφει τις συμβάσεις: Εμπορίου, Παροχής Υπηρεσιών, Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ταχυδρομεία, Υπαλλήλων Δικηγορικών Γραφείων, Διοικητικού Προσωπικού Βιομηχανίας, Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων - Θυρωρών Βιομηχανίας, Καθαριστών - Καθαριστριών Βιομηχανίας.

Η σύμβαση του εμπορίου μετά από κάποιες άκαρπες συναντήσεις που υπήρχαν με τους εργοδότες «παραπέμφθηκε» στον ΟΜΕΔ για να βγει απόφαση.

Αναλυτικά η διαιτητική απόφαση για τη σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών είναι οι εργαζόμενοι να πάρουν αύξηση 2,7% από 1/1/2000, 1,7% από 1/7/2000. Για το 2001 θα πάρουν 1,8% για το πρώτο εξάμηνο και 1,7% για το δεύτερο εξάμηνο. Για τη σύμβαση των φυλάκων και των καθαριστών βιομηχανίας υπογράφηκε μέσω του ΟΜΕΔ σύμβαση που δίνει από 1/1/2000 αύξηση 2,7%, από 1/7/00 1,5% και για το 2001 από 1/1/01 1,8 και 1/7/01 1,7%.

Επίσης υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτών και Ομοσπονδίας και η συλλογική σύμβαση των υπαλλήλων ασφαλείας (σεκιούριτι) όπου παίρνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2000 2% και για το δεύτερο 3,6%, ενώ για το 2001 το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο θα πάρουν αύξηση 2,3% αντίστοιχα. Παράλληλα υπογράφηκε και η μονοετής σύμβαση των Συμβολαιογραφοϋπαλλήλων όπου για το πρώτο εξάμηνο του 2000 θα πάρουν αύξηση 2,8% και 1,8% για το δεύτερο εξάμηνο.

Η πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) για τις συμβάσεις ήταν: Κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερος μισθός στις 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή 200.000 δρχ. Επιπλέον, απαιτεί την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και την καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου.

Τύπος - Χαρτί

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου υπογράφει συνολικά τέσσερις ετήσιες συμβάσεις εργασίας, της χαρτοβιομηχανίας, της κυτιοποιίας, των τυπογράφων και των εργαζομένων στον ημερήσιο - επαρχιακό Τύπο.

Η σύμβαση της κυτιοποιίας υπογράφηκε ήδη με αύξηση 4% και αύξηση 5% ανά τριετία, ενώ προστέθηκε μία επιπλέον τριετία και από πέντε τώρα είναι έξι. Οσον αφορά τη σύμβαση της χαρτοβιομηχανίας υπογράφηκε με αύξηση 4,3% και η σύμβαση των εργαζομένων στον ημερήσιο επαρχιακό Τύπο υπογράφηκε με αύξηση 4% για φέτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπήρχε καμία διάθεση από τους εργοδότες για να δώσουν τίποτα παραπάνω, θέση που ενίσχυσε και η «χαλαρή» στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Η πρόταση της Ομοσπονδίας και για τις τέσσερις συμβάσεις ήταν 8% αύξηση για φέτος.

Αντίθετα η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων υπέγραψε τις τρεις συμβάσεις (λιθογράφων, βιβλιοδετών, φωτοσύνθεσης) με αυξήσεις 4,5% για τους λιθογράφους και 4% για τους άλλους δύο κλάδους, για φέτος. Επίσης οι λιθογράφοι που έχουν πάνω από 10ετία στον κλάδο και όχι απαραίτητα στον ίδιο εργοδότη, θα παίρνουν 5η βδομάδα άδειας, ενώ οι εργαζόμενοι στα ταχυπιεστήρια θα πάρουν 5% επιπλέον αύξηση στους μισθούς τους. Οσον αφορά τους βιβλιοδέτες και τους φωτοσυνθέτες θα πάρουν αύξηση 4% για φέτος.

Τρόφιμα - ποτά

Αποφασισμένοι να μη δώσουν τίποτα παραπάνω από τα «φτωχά» ποσοστά της ΕΓΣΣΕ ήταν φέτος οι βιομήχανοι του κλάδου στις συναντήσεις που είχαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις που υπογράφει και οι οποίες είναι: Παστερίωσης γάλακτος, τυροκομικών επιχειρήσεων, οινοποιίας - ζυθοποιίας - αναψυκτικών και τυποποιημένων τροφίμων.

Πριν λίγο καιρό οι συμβάσεις που υπογράφηκαν για δύο χρόνια περιλάμβαναν αυξήσεις 4,5% για το 2000 και 3,6% για το 2001 σε δύο δόσεις βέβαια πράγμα, που σημαίνει ότι τα ποσοστά είναι κατά πολύ χαμηλότερα. Επίσης αναγνωρίστηκε η ειδικότητα του πωλητή - οδηγού και την αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το 2001. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας καθώς η επιχειρηματολογία της συνέπιπτε με την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ και η μόνη δικαιολογία που έδωσαν για τη διετή σύμβαση που θέλησαν να υπογράψουν είναι ότι οι βιομήχανοι θα έδιναν μόνο 4% και όχι 4,5% σε δύο δόσεις!

Κλάδοι ένδυσης

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος έχει καταγγείλει τις εννιά συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει (κλωστοϋφαντουργίας, έτοιμου ενδύματος, πλεκτικής, υποδηματεργατών, δερματίνων ειδών - ειδών ταξιδίου, γούνας, πλυντηρίων - βαφείων - καθαριστηρίων, αποθηκών ακατέργαστων δερμάτων, βυρσοδεψεργατών), από το Γενάρη. Στη συνέχεια ξεκίνησε ενημέρωση των εργαζομένων με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μία διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων και περιοδειών στους χώρους δουλιάς.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η θέση της ΟΕΚΙΔΕ για βασικό ημερομίσθιο που θα καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων αποτελεί βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης της αγωνιστικής δράσης.

Η εργοδοσία στάθηκε αρνητική απέναντι στα δίκαια αιτήματα της ΟΕΚΙΔΕ. Η θέση της αυτή στηρίχτηκε τόσο στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης όσο και στην πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ουσιαστικά στηρίζει τα κέρδη και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Οι συμβάσεις του κλάδου δεν έχουν καταληχθεί ακόμη.


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ