ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περήφανοι για τις αξίες και τα ιδανικά μας

Εδώ και μερικές μέρες, σε διάφορα αστικά ΜΜΕ, διακινείται προβοκατόρικα η «πληροφορία» ότι στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» επίκεινται μειώσεις μισθών. Καραμπινάτη αντιΚΚΕ προπαγάνδα, αφού οι δημοσιολόγοι του πλουτισμού νομίζουν πως θα συκοφαντήσουν το Κόμμα, σπέρνοντας αμφιβολίες και σύγχυση στους εργαζόμενους, σε οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, για το ίδιο το ΚΚΕ, τα δικά του ΜΜΕ τα οποία εμφανίζουν ως επιχειρήσεις για κέρδος, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Πάει πολύ, ΜΜΕ όπως η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ», του εφοπλιστή Αλαφούζου, να βγαίνουν σαν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όταν έχουν διατάξει όλο το δυναμικό τους στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστών υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων και ενάντια σε κάθε εργατικό αγώνα, που στόχο έχει ακριβώς να αντιπαλέψει την πολιτική που κατεδαφίζει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Δε μπορούν, οι έχοντες ως σκοπό ζωής τον τρόπο ζωής των καλοταϊσμένων από την εκμετάλλευση του λαού κηφήνων του παρασιτικου συστήματος, να ανεχτούν πως σ' αυτή την κοινωνία υπάρχει το ΚΚΕ, όπου τα μέλη του, τα στελέχη του, συμμετέχουν στο Κόμμα συνειδητά, έχουν κάνει επιλογή ζωής. Αξίες τους είναι η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία, η αδιαλλαξία στον ταξικό αντίπαλο, η κομμουνιστική ηθική. Αυτές οι αξίες καμιά σχέση δεν έχουν με υλικά κίνητρα για την προσφορά και δράση τους. Τα κομματικά μέλη που απασχολούνται στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» δεν είναι δημοσιογράφοι που βρήκαν δουλειά στην εφημερίδα, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΚΚΕ. Βρίσκονται στα Κομματικά ΜΜΕ, και δρουν, όπως άλλοι κομμουνιστές στα εργοστάσια, ανταποκρινόμενα στη χρέωση από το Κόμμα.

Οι αξίες και τα ιδανικά μας απορρέουν από τον μοναδικά αληθινό σκοπό της ζωής, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την αγωνιστική δράση για την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Που θεμελιώνεται στην ταξική πάλη ενάντια στην αστική τάξη, που πηγάζει από τις ίδιες τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής των εργατών. Επομένως και όλες τις πλευρές του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την πολιτική πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της για την «έφοδο στο δικό τους ουρανό». Δεν υπάρχει ανώτερο ιδανικό, που δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή του εργαζόμενου ανθρώπου, απ' αυτό που είπε ο Μαρξ: «Το ζήτημα δεν είναι να γνωρίσουμε τον κόσμο αλλά να τον αλλάξουμε». Δηλαδή, να αντικαταστήσουμε τον κόσμο των αστών με τον κόσμο που η δουλειά δε θα 'ναι ανάγκη, αλλά ελευθερία, επομένως δε θα εκλαμβάνεται από το δουλευτή ως ξένη απ' αυτόν, αλλά ελεύθερη δημιουργία. Που όλοι θα είναι για τον έναν και ο ένας για όλους. Δηλαδή το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό κόσμο.

Αυτό πολεμούν πασχίζοντας να αντιπαραθέσουν στη συνειδητή επιλογή μας να δρούμε καθημερινά, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στον «Ριζοσπάστη» και στον «902», ανιδιοτελώς και με αυταπάρνηση τις υλικές απολαβές που οι αστοί δημοσιολόγοι απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα από τ' αφεντικά τους, χτυπώντας την επιλογή και τις αξίες μας. Αξίες της εργατικής τάξης. Αγωνιστικές αξίες για την κατάργηση των καπιταλιστών. Ιδανικά για μια ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, για μια ζωή που καθένας θα μπορεί να κάνει πράξη το στίχο του ποιητή: «Τέτοια ποιήματα σου φτιάχνω εκατό την ώρα».

Δεν υπάρχει αξία που να μην παίρνει το πραγματικό νόημά της μέσα στην πάλη των τάξεων, στην πίστη για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης, της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με προοπτική την κομμουνιστική κοινωνία.

Μ' αυτές τις αξίες πορεύεται το ΚΚΕ από την ίδρυσή του ως τα σήμερα. Η αξία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης είναι γεμάτη με το περιεχόμενο της πραγματικής ελευθερίας του ανθρώπου στην εποχή μας. Της ελευθερίας να αγωνίζεται για να ανατρέψει την ταξική σκλαβιά κάτω απ' οποιεσδήποτε συνθήκες. Απ' αυτό απορρέει και η δύναμη της αντοχής για την κατάκτησή της. Δύναμη που διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες ενταγμένες στη συλλογική δράση, που έχουν κατακτήσει το νόημα και το σκοπό της ζωής. Ανιδιοτελείς προσωπικότητες στην καθημερινή ακατάπαυστη προσφορά τους, με μόνο αντάλλαγμα τη δικαίωση της κατάκτησης μιας κοινωνίας που θα δημιουργεί προϋποθέσεις ευημερίας συνολικά όλων των ανθρώπων και όχι των λίγων, σε αντίθεση με την αστική κοινωνία όπου κυριαρχεί η αξία του «δούναι - λαβείν» με κυρίαρχη σχέση το χρήμα.

Το να ζήσουμε καλύτερη ζωή κυνηγώντας ατομικά το υλικό όφελος με κάθε μέσο, οδηγεί στην υποταγή. Με τη λογική τού να «ξεφύγω ατομικά από τη μιζέρια», «πουλώντας και την ψυχή μου στο διάολο», πέφτει κανείς ολοένα και πιο βαθιά στο βούρκο αυτής της κοινωνίας που μετρά τα πάντα με την αξία «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Ολ' αυτά για τον κομμουνιστή είναι ξένα ως προς τη δική του ζωή και δράση, αλλά και στοιχεία που με την πάλη ενάντιά τους, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και την καθημερινή ταξική πάλη, διαμορφώνεται ο νέος τύπος ανθρώπου, για τη μελλοντική κοινωνία, ως βασικό στοιχείο διαπαιδαγώγησης. Από δω οι Κομμουνιστές αντλούν τη δύναμη να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής στον καπιταλισμό, αντλώντας δύναμη να συνεχίζουν ως το τέλος. Και έχει τεράστια σημασία η ολόπλευρη γνώση των συνθηκών δράσης κάθε φορά, και ιδιαίτερα σήμερα που οξύνεται στο έπακρο η ταξική πάλη και η επίθεση στο ΚΚΕ και τη στρατηγική του, προκειμένου να συνειδητοποιείται το περιεχόμενο της διαπάλης τόσο στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των αξιών που αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της συνείδησης. Αυτή τη ρότα έχουμε χαράξει.

Η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία και η ανιδιοτελής προσφορά στην εργατική τάξη και στο Κόμμα της είναι τίτλος τιμής για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, από όποιο πόστο και αν υπηρετεί το ΚΚΕ, την επαναστατική στρατηγική του. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του ΚΚΕ που είναι χρεωμένα στον «Ριζοσπάστη» και στον «902».

Κανείς, όσο μελάνι κι αν χύσει, δε θα καταφέρει να μετατρέψει αυτό το μοναδικό όπλο του Κόμματος σε εφαλτήριο για τη συκοφάντησή του.

Προχωράμε, ατσαλωνόμαστε, πεισμώνουμε από την άτιμη επίθεση, σίγουροι ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Γι' αυτήν την προοπτική θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.


Του
Θανάση ΛΕΚΑΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ