ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους για τις αντιλαϊκές ανατροπές

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημά της. Εξηγώντας τους λόγους της συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε στον Κ. Παπούλια κατά την είσοδό της στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Είχα προγραμματίσει να ζητήσω να σας συναντήσω ανεξαρτήτως των τελευταίων εξελίξεων. Οι δημοσιογράφοι - δικαιολογημένα βεβαίως - το θεώρησαν ότι έχει σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά είχα σκεφθεί πιο πριν να σας συναντήσω και να σας εκθέσω τις εκτιμήσεις μας για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές».

Απαράδεκτη μεθόδευση

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας, τις προγνώσεις που κάνουμε γύρω από την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ευρύτερα και πώς διαγράφεται η συνολική πολιτική κατάσταση. Θέλουμε να ξέρει από πρώτο χέρι τι εμείς λέμε, τι πιστεύουμε.

Βεβαίως στα πλαίσια αυτής της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα που προέκυψε εκ των υστέρων στην επικαιρότητα, για αυτό το περίφημο προεδρικό διάταγμα.

Η θέση μας είναι η εξής: Για πρώτη φορά, δεν το έχουμε ξαναδεί, προεδρικό διάταγμα μπαίνει σε διαβούλευση στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία, πριν πάει το κείμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της Βουλής, στο πλαίσιο του νόμου που φέρνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να καταψηφιστεί.

Είναι απαράδεκτο. Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην μπλέκει την όλη κατάσταση κάτω από το φόβο και τον πανικό που νιώθει από τη γενική κατακραυγή. Αυτή είναι η θέση μας. Στο κάτω κάτω η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες της. Δικό της είναι το σχέδιο, μέσα στο μνημόνιο είναι, τα έχει συμφωνήσει, να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά τη Βουλή και κυρίως στους δρόμους τη λαϊκή κατακραυγή.

Από εκεί και πέρα βεβαίως, αν η κυβέρνηση δεν ακούσει, φέρνει τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του. Και αναμφισβήτητα και για τον ελληνικό λαό θα θεωρείται υπεύθυνος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα είχε τον παρακάτω διάλογο με τους δημοσιογράφους:

-- Θα το υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

-- Εγώ δεν του έθεσα ένα τέτοιο ερώτημα.

-- Σας είπε κάτι;

-- Εγώ έβαλα το εξής ζήτημα: Οτι δεν μπορεί να έρθει, να υιοθετηθεί ως προεδρικό διάταγμα, πρέπει να έρθει στη Βουλή.

-- Για τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

-- Επειδή δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων πρέπει να σας πω το εξής: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει όλη τη λογική της κυβέρνησης και τη λογική του μνημονίου. Βεβαίως κάτω από τη λαϊκή πίεση ο καθένας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις, ενδεχομένως η λαϊκή κατακραυγή να οδηγήσει και σε περιορισμό του αριθμού των βουλευτών.

Εμείς αυτές τις αντιδράσεις τις θέλουμε να είναι καθαρές, ειλικρινείς, ανεξάρτητα από τη βουλευτική έδρα και να μην είναι κάτω από το φόβο ενός λαϊκού στραπάτσου. Πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή.

-- Εκλογές βλέπετε;

-- Το έχουμε ακούσει και εμείς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και εντελώς έξω από τα πράγματα. Είναι πιθανόν να γίνουν. Είτε γίνουν βουλευτικές εκλογές είτε όχι, και μόνο ο «Καλλικράτης» να υπάρχει είναι μεγάλη ευκαιρία να γίνει κάτι διαφορετικό.

Ο ελληνικός λαός τιμωρήθηκε για την ψήφο που έδωσε το 2009, τιμωρήθηκαν και αυτοί που νόμιζαν ότι με την αποχή θα συνετίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι λοιπόν ευκαιρία οι τοπικές εκλογές να είναι η μεγάλη καταδίκη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και των κομμάτων εκείνων που διαχειρίστηκαν και κυρίως πολιτεύονται με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

-- Πώς αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

-- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτά που έχει να πει θα τα πει απέναντι στην κυβέρνηση.

-- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρώνει ή υπογράφει τα προεδρικά διατάγματα;

-- Προεδρικό Διάταγμα σημαίνει υπογραφή και κύρωση.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Τρίτη 22 Ιούνη

-- Στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος.

-- Στο Περιβόλι Φθιώτιδας, συγκέντρωση με θέμα τον «Καλλικράτη» και ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αρχανών. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αρχανών με ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

  • Τετάρτη 23 Ιούνη

-- Εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό» διοργανώνουν η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Υπηρεσιών και Κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Στο Σταυρό Λαμίας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλήτρια την Κ. Τσέλιου, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη 24 Ιούνη

Στις 8 μ.μ., στο Μπασκετάκι Γαλατσίου (Παλιό Τέρμα, Γαλατσίου και Βεΐκου), η Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί αφιέρωμα για τη ζωή των γυναικών στις σοσιαλιστικές χώρες. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

  • Παρασκευή 25 Ιούνη

Στη Δρυμαία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Χρ. Φουσέκη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

  • Σάββατο 26 Ιούνη

-- Στην Πελασγία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Σε Λάρισα και Βόλο

Στη Λάρισα και το Βόλο θα περιοδεύσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Τετάρτη 23 Ιούνη και μεθαύριο Πέμπτη 24 Ιούνη, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Λάρισα: Τετάρτη 23 Ιούνη

6.30 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

7.30 μ.μ.: Συνάντηση με τη Διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, καθώς και με απολυμένους και ανέργους από τον κλάδο.

9 μ.μ.: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Μαγνησία: Πέμπτη 24 Ιούνη

10.15 π.μ.: Επίσκεψη και ομιλία σε εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας ΒΕΜΕΚΕΠ.

12 το μεσημέρι: Επίσκεψη στο ΕΒΟΛ της Ενωσης Συνεταιρισμών Βόλου και ομιλία στους εργαζόμενους.

6.30 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

9 μ.μ.: Κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην παραλία (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει την Τετάρτη 30 του Ιούνη και ώρα 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι με θέμα: «Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πολιτών (Παπαρρηγοπούλου 94, Περιστέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ