ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλαψουρίζουν για λογαριασμό των εφοπλιστών

Γράφει στο εμετικό της πόνημα χτες η Λ. Κέζα στο «Βήμα»:

-- «Το Πρωτοδικείο του Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία της μειονότητας που είχε προκηρυχθεί για χθες (...) Η μειοψηφία ήταν εκεί για να επιβάλει το δικό της στην πλειοψηφία. Ογδόντα άτομα, με τις σημαίες τους (θυμίζουμε ότι οι σημαίες έχουν κοντάρια) έκαναν κατάληψη στους καταπέλτες των πλοίων παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ανεξαιρέτως, είχαν πάει για το μεροκάματο και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν εκδώσει ανακοινώσεις ότι τα δρομολόγια θα γίνονταν κανονικά. Κάποιοι επιβάτες που έκαναν το μοιραίο βήμα προς την μπούκα, απωθήθηκαν από την κόκκινη μειοψηφία».

Η Κέζα λέει πως μια μειοψηφία των ναυτεργατών σταμάτησε τα βαπόρια. Δε λέει όμως κουβέντα για το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες να σπάσει η απεργία έγιναν από τους εφοπλιστές και όχι από τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων. Γιατί; Επειδή οι ναυτεργάτες συμφωνούν με την απεργία.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η απάτη περί «μειοψηφιών», που έφτασαν οι ίδιοι οι εφοπλιστές να ισχυρίζονται με γραπτές ανακοινώσεις τους, δήθεν εκ μέρους των πληρωμάτων, ότι δε συμμετέχουν στην απεργία! Είναι τόσο «δημοκράτες» η Κέζα και οι εφοπλιστές, που μιλούν στο όνομα των πληρωμάτων. Γι' αυτό θεωρούν τους απεργούς μειοψηφία. Επειδή η τρομοκρατία στα βαπόρια φτάνει ως και τη φίμωση της φωνής τους, αφού αν μιλήσουν, υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας.

Με τη λογική της Κέζας και των άλλων, ο λαός δεν έχει κανένα δικαίωμα να αντιπαλέψει το μνημόνιο που ψήφισε η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., με στήριξη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τα μέτρα που περιέχει. Πολύ περισσότερο, δεν έχει το δικαίωμα να παλεύει ενάντια στο μνημόνιο, αφού η δημοσιολόγος θεωρεί νόμιμο και δίκαιο να πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά παράνομο να αγωνίζεται κανείς για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, κόντρα στις απαράδεκτες απαγορεύσεις. Εννιά στις 10 απεργίες βγάζουν παράνομες οι αστοί. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα βγήκε παράνομη η απεργία στο Μετρό.

Για λογαριασμό των εφοπλιστών, συνολικά των αστών, η Κέζα παρουσιάζει τα πράγματα όπως τη βολεύουν. Υποθέτουμε ότι η ευγενής καταγωγή και ανατροφή της, την έχουν οδηγήσει να γνωρίσει τα καράβια μόνο σαν επιβάτισσα προς τη Μύκονο ή μέσα από τις διηγήσεις των εφοπλιστών, με τους οποίους προφανώς συναγελάζεται. Γιατί αν ήξερε τι επικρατεί στο μηχανοστάσιο και την κουβέρτα, θα κατάπινε τη δηλητηριώδη γλώσσα της.

Μάλλον ξέρει, αλλά το παπαγαλάκι των εφοπλιστών κρύβει σκόπιμα ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απαγορευμένο διά ροπάλου στα καράβια, με την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης, κύρια για τα κατώτερα πληρώματα. Ξέρουν οι αστοί και οι γραφίδες τους ότι η περιφρούρηση της απεργίας είναι κρίσιμος κρίκος για να απελευθερωθούν δυνάμεις, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Γι' αυτό τρέμουν αυτό που με επιτυχία κάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Τρέμουν την αλληλεγγύη των χιλιάδων εργαζομένων σ' αυτόν τον αγώνα.

Πολύ περισσότερο, ανησυχούν που η προπαγάνδα τους δεν πιάνει στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, όσους «αγανακτισμένους» δήθεν επιβάτες κι αν προσπαθήσουν να κατευθύνουν στο να κάνουν «το μοιραίο βήμα προς την μπούκα», όπως γράφει η Κέζα. Η απεργία είχε έγκαιρα δημοσιοποιηθεί, όπως και η απόφαση της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να απεργήσουν παρά την απαγόρευση. Οι εταιρείες ήταν αυτές που καλούσαν τον κόσμο στο λιμάνι, για να τον αξιοποιήσουν σαν μέσο πίεσης και να σπάσει η απεργία. Δεν το κατάφεραν, επειδή η πλειοψηφία των ταξιδιωτών στάθηκε με συνέπεια απέναντι στους απεργούς. Γι' αυτό λυσσάει η Κέζα και το «Βήμα».

-- «Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν αγχώνεται για τους νησιώτες που πρέπει να πληρώνουν ξενοδοχείο για να μείνουν μια μέρα παραπάνω στην ηπειρωτική χώρα (...) Δεν αγχώνεται για την ευρωστία των εφοπλιστών, που συντηρούν χιλιάδες οικογένειες (...) Δεν χρειάζεται να υπολογίσουμε τις οικονομικές συνέπειες, το κάνουν άλλωστε οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες. Δεν χρειάζεται να υποθέσουμε τις μελλοντικές συνέπειες στην εισροή συναλλάγματος».

Η γονυκλισία στο μεγαλείο της. Η Κέζα, μέσα σε δέκα λέξεις λέει αυτό που τα αφεντικά της προσπαθούν να πουν σε εκατό σελίδες. Οτι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες είναι η «οικονομία» και όχι οι εργαζόμενοι που κινούν τα καράβια και τις μηχανές. Γι' αυτό θέλει το ΚΚΕ να χολοσκά για την ευρωστία των εφοπλιστών, αφού αυτοί δίνουν στον κοσμάκη ψωμί να φάει και πρέπει να είναι και ευχαριστημένος γι' αυτό, να μη διεκδικεί! Ασε που υπονοεί ότι οι κινητοποιήσεις και οι εργατικές διεκδικήσεις είναι αυτές που διώχνουν τους «καλούς επενδυτές», και όχι η δίψα τους για το μεγαλύτερο κέρδος, που ικανοποιείται προφανώς καλύτερα από την επένδυση σε άλλο κλάδο, ή ακόμα και από τη συσσώρευση κεφαλαίων, μέχρι να γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι της επένδυσης.

Λέει, μάλιστα, πως η ίδια και το σινάφι της στενοχωριέται για τους νησιώτες που χρειάστηκε να πληρώσουν ξενοδοχείο λόγω της απεργίας. Ψεύτες και άτιμοι υποκριτές. Δεν είδαμε την Κέζα και το «Βήμα» να χύνουν τα ίδια δάκρυα για το γεγονός ότι οι εφοπλιστές έχουν την ακτοπλοΐα τσιφλίκι τους και μάλιστα επιδοτούμενο, αφήνοντας κάθε χρόνο χιλιάδες νησιώτες χωρίς δρομολόγια, επειδή δε βγάζουν το προσδοκώμενο κέρδος. Την ίδια ώρα, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία και επιδεινώνουν τους όρους εργασίας, κάνοντας διπλά επικίνδυνα τα ταξίδια με τα σαπάκια τους.

Ο καημός της Κέζα είναι να γεμίζει η τσέπη του εφοπλιστή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι κάθε τρεις και μία θα έχουμε ένα «Σάμινα» ή ένα «Sea Diamond». Παράπλευρες απώλειες της «οικονομικής ανάπτυξης» και της ανταγωνιστικότητας είναι αυτά για τους αστούς και το «Βήμα».

Οσο για τις «οικονομικές απώλειες» στον τουρισμό, καλά θα κάνει να αλλάξει τροπάρι. Μόλις προχτές, η πολυεθνική TUI ανακοίνωσε ότι, παρά την κρίση, οι κρατήσεις στην Ελλάδα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτοί που δε θα κάνουν διακοπές και θα στερήσουν εισόδημα από τους μικρομεσαίους του τουρισμού, είναι πάλι τα λαϊκά στρώματα, που γίνονται φτωχότερα, εξαιτίας της πολιτικής που στηρίζει το «Βήμα».

-- «Ο συστηματικός, ατιμώρητος αποκλεισμός του λιμανιού από τη μειοψηφία του ΠΑΜΕ είναι από μόνος του ένα πρόβλημα. Είναι ενοχλητικός, αμετροεπής και υπεροπτικός τσαμπουκάς (...) Πόσο πιο αγαπητό θα γινόταν το ΚΚΕ, αν αντί να παρεμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων, ενημέρωνε τους πολίτες (...) Με άλλου τύπου κινητοποιήσεις στο λιμάνι θα μπορούσαν να στρατολογούν οπαδούς αντί να τους ξαποστέλνουν με τα κοντάρια τους. Αυτό που πετυχαίνουν με τη βία είναι να αυξάνουν τα αιτήματα της βίας σε όσους βρίσκονται απέναντι. Αυτό που πετυχαίνουν είναι να εμπνέουν συζητήσεις για μέτρα καταστολής και να κατηγορούνται από τους εφοπλιστές για «μικροκομματικά συμφέροντα».

Η Κέζα προσπαθεί να πείσει τους δύσμοιρους αναγνώστες της ότι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, μαζί και το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, προκαλούν την καταστολή της! Δηλαδή, το κράτος των καπιταλιστών δεν είναι ενάντια στους εργάτες. Καταστέλλει τους εργάτες, επειδή το ΚΚΕ αγωνίζεται μαζί τους για το δίκιο τους, κόντρα στους καπιταλιστές. Αρα, λέει, κανείς δεν πρέπει να εναντιώνεται στους εκμεταλλευτές του.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι για την καλλιέργεια κλίματος καταστολής δε φταίει η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και τα παπαγαλάκια της που δυσφημούν μέρα νύχτα τους αγώνες, τους ενοχοποιούν για τα πάντα και λιβανίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά φταίνε αυτοί που αγωνίζονται! Επειδή, σύμφωνα με την Κέζα, δεν αρκούνται στο να μοιράσουν μια προκήρυξη και να χρησιμοποιήσουν μορφές πάλης που δεν ενοχλούν τους αστούς και γι' αυτό είναι αναποτελεσματικές.

Αυτό επιδιώκουν. Από τη μια φτιάχνουν κλίμα καταστολής, καλλιεργούν τον άθλιο «κοινωνικό αυτοματισμό» και από την άλλη, προσπαθούν να σύρουν το ΚΚΕ να γίνει κολαούζος στην αυλή τους. Δηλαδή, αυτοί να πυροβολούν τα λαϊκά δικαιώματα με κανόνια και ο λαός να αμύνεται με βότσαλα! Αυτό θέλουν. Το ξαναλέμε: Ο κόπος τους είναι μάταιος. Γιατί το μπόι τους είναι σαν της κατσαρίδας μπροστά στο δίκιο και το μεγαλείο του λαού.


Π.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Παρασκευή 25 Ιούνη

-- Εκδήλωση - συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, διοργανώνουν η ΝΕ Χαλκιδικής και η ΚΟΒ Κασσάνδρας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στις Ν. Φώκιες. Θα μιλήσει ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη Δρυμαία Φθιώτιδας συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Χρ. Φουσέκη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

  • Αύριο Σάββατο 26 Ιούνη

-- Στην Πελασγία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη» με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Την Κυριακή 27 Ιούνη

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν στις 11 π.μ. στην Αράχωβα Αχαΐας συγκέντρωση τιμής στους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Θα μιλήσει ο Χρ. Λαϊνάς, μέλος της ΑΕ.

  • Την Τετάρτη 30 Ιούνη

Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ και η οργάνωση δράσης», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ