ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΟΛΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ασπίδα αλληλεγγύης στην κλιμάκωση της τρομοκρατίας

Ανακοινώσεις καταδίκης από ταξικά σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας

Παρακαταθήκη άφησε και αυτή η απεργιακή μάχη στον Πειραιά
Παρακαταθήκη άφησε και αυτή η απεργιακή μάχη στον Πειραιά
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων προκαλεί η εντολή της Εισαγγελίας Πειραιά για τη σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα της ΠΕΜΕΝ, του προέδρου και του γραμματέα του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, όλοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Τα εντάλματα σύλληψης, εκδόθηκαν προχτές το βράδυ, μετά από μήνυση των ακτοπλόων εφοπλιστών και με ευθύνη της κυβέρνησης, με στόχο να βάλουν εμπόδια στη δράση των ταξικών συνδικάτων που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, εντείνοντας τα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος της εργατικής τάξης.

Στην καλλιέργεια κλίματος καταστολής των ταξικών αγώνων εντάσσεται και η διαταγή που εξέδωσε χτες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για ευθύνες σε Λιμενικό και Αστυνομία, καθώς κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών και τη δύναμη της αλληλεγγύης έμεινε στα χαρτιά η δικαστική απαγόρευση της απεργίας.

«Οσα μέτρα και να πάρουν, όσα εντάλματα και να εκδώσουν δεν τρομοκρατούν τα στελέχη του ταξικού κινήματος των ναυτεργατών και όλων των ταξικών σωματείων, που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους. Απαντάμε με καλύτερη οργάνωση - συσπείρωση και ταξική αλληλεγγύη», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που υπογράφουν οι εργατικές οργανώσεις του Πειραιά και συγκεκριμένα:

Συνδικάτο Μετάλλου, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, Ενωση Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Λογιστών, Σωματείο Μηχανικών Συντηρητών, Συνδικάτο Επισιτισμού, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Σωματείο Καθαριστριών.

Ανακοινώσεις καταδίκης των δικαστικών διώξεων σε βάρος των πέντε συνδικαλιστών και ενάντια στην ποινικοποίηση της εργατικής πάλης, εξέδωσαν ακόμα το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Οι βλάβες πάνε σύννεφο

Την ίδια ώρα που το μαύρο μπλοκ εφοπλιστών, εργοδοτικών ενώσεων - όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - κυβέρνησης και αστικών ΜΜΕ επιτίθεται στους ναυτεργάτες και το δικαίωμα στην απεργία, η κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα επιβάλλει να διευρυνθεί το μέτωπο που αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει τις θάλασσες τσιφλίκι των εφοπλιστών, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ναυτεργατών, νησιωτών και ταξιδιωτών.

Από τις αρχές του Ιούνη μέχρι και χτες, καταγράφηκαν - σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία - 23 σοβαρές βλάβες ακτοπλοϊκών πλοίων (συμβατικών, ταχύπλοων και υδροπτέρυγων), που αποδεικνύουν ότι είναι αυτοσυντήρητα. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ήταν κραυγαλέες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να ιδρώσει το αυτί όσων «ευαίσθητων» φωνάζουν τώρα και απειλούν τους ναυτεργάτες.

Χαρακτηριστικά, μόνο χτες:

  • Αποκόπηκε το πτερύγιο της δεξιάς προπέλας του Ε/Γ-Υ/Γ «FLYING DOLPHIN ΑΘΗΝΑ» καθώς έπλεε 3 ναυτικά μίλια από το νησί ΠΑΛΑΜΙΔΑ και κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Υδρας.
  • Το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ» παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή, ενώ την ίδια ακριβώς βλάβη είχε παρουσιάσει και δύο μέρες πριν, δηλαδή στις 15 του Ιούνη και συνεχίζει να ταξιδεύει.
  • Στο ταχύπλοο «MEGA JET», όταν έφτασε στο Ηράκλειο επιστρέφοντας από Θήρα, διαπιστώθηκε μετά από καταγγελίες επιβατών, ότι το πλήρωμα είχε αναγκαστεί να εκτελέσει σοβαρές επισκευαστικές εργασίες στις ηλεκτρογεννήτριες ενώ το πλοίο ήταν εν πλω!
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανατροπές - εγγύηση για τους δανειστές

Η νέα δέσμευση για εφαρμογή του μνημονίου μέχρι κεραίας επιβεβαιώνει ότι το «όχι» στην ψηφοφορία ήταν δημαγωγικό

Την εικόνα ενός αποτελεσματικού διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας θα επιχειρήσει να ενισχύσει ο Α. Σαμαράς, ανοίγοντας σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

Από το βήμα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει μια «πρόγευση» για το νέο πακέτο φιλομονοπωλιακών μέτρων που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ως μονόδρομο για την «ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας». Πρόκειται για μέτρα «συμπληρωματικά» στις βάρβαρες αντιλαϊκές ανατροπές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας και τα οποία από την ηγεσία της ΝΔ θεωρούνται «ένα το κρατούμενο». Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος φρόντισε να επαναλάβει τη δέσμευση του κόμματός του να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το μνημόνιο και να διασφαλίσει τα χρήματα των δανειστών!

Μιλώντας χτες στο προσυνέδριο της ΝΔ για τους ομογενείς, ο Π. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε ως κυρίαρχο καθήκον της ΝΔ «να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας και, κυρίως, να κάνουμε γνωστό ότι δίπλα στη σημερινή κυβέρνηση (...) υπάρχει μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είναι σε θέση να εγγυηθεί και την ασφάλεια των χρημάτων των Ευρωπαίων, που μας δάνεισαν - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το εγγυάται η Νέα Δημοκρατία - αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να εγγυηθεί και τη συνέχιση της ομαλότητας στην πορεία διακυβέρνησης του τόπου».

Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτες στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, με αιχμή το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Στόχος της Ρηγίλλης είναι στο συνέδριο (συμμετέχουν περίπου 4.300 σύνεδροι), να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του Α. Σαμαρά στο εσωτερικό της ΝΔ και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η εικόνα ότι η ΝΔ αφήνει πίσω της την εσωκομματική κρίση. Μέσω της ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής θα δρομολογηθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση και η δημιουργία της νέας ηγετικής ομάδας, που θα επιχειρήσει να φιλοτεχνήσει ένα «ελκυστικό προσωπείο».

Παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, στο συνέδριο δύσκολα θα λείψουν οι εσωκομματικές διαμάχες. «Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε στρογγυλεμένα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας μια πρόγευση για την παρέμβασή του στο συνέδριο. Εκτίμησε, ωστόσο, πως στο συνέδριο δε θα υπάρξει ούτε μεγάλη ένταση ούτε αποχωρήσεις.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα

Στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας)

Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης διοργανώνει, αύριο Σάββατο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στις 10.30 π.μ. στην Αθήνα, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας).

Στη Διακήρυξη που επεξεργάστηκε η Συντονιστική Επιτροπή και θα συζητηθεί στην πανελλαδική σύσκεψη, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: Σοβαρό ρόλο στην επιταχυνόμενη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας έπαιξε και παίζει η ΕΕ μετά τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, που οδήγησαν στη συγκρότηση του λεγόμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» και στην ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν στο κοινοτικό δίκαιο. Με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της «τρομοκρατίας» και την αύξηση της μετανάστευσης, δημιουργήθηκαν νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί και ενισχύθηκε σημαντικά το νομοθετικό αντιλαϊκό - αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο σε διακρατικό (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και κρατικό επίπεδο, με πραγματικό στόχο την καθυπόταξη και τρομοκράτηση των λαών.

Στη χώρα μας τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ/ ΛΑ.Ο.Σ.) ανταγωνίζονται ποιο θα πάρει τα περισσότερα μέτρα κρατικής καταστολής και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με την ανοχή (ειδικά για την ΕΕ) ή την αποπροσανατολιστική στάση των κομμάτων και κινημάτων του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).

Τονίζει ότι χρειάζεται αντεπίθεση, συμπόρευση με το εργατικό, λαϊκό κίνημα, διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δράση για κατάργηση των εγχώριων νόμων, μηχανισμών και πρακτικών παρακολούθησης, ποινικοποίησης και καταστολής των εργατικών, λαϊκών αγώνων, απειθαρχία στο ευρωενωσιακό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, κατάργηση τρομονόμων και τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ, απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, κατάργηση της αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής νομοθεσίας, απόκρουση του εντεινόμενου αντικομμουνισμού και της «νομιμότητας» της βαρβαρότητας.

ΚΟΠ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τη ναυτιλία

Συγκέντρωση, με θέμα «Ναυτιλία - Λιμάνια - Ναυπηγική Βιομηχανία. Οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ την Τετάρτη 30/6, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ηρώων του Περάματος. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ