ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στοχοποιεί όσους αντιπαλεύουν την εργοδοσία

Προσπάθησε να διαγράψει συνδικαλιστή που μαζί με απλήρωτους εργάτες διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους!

Να διαγράψει τον αντιπρόεδρο του Σωματείου από μέλος της Διοίκησης και από το Σωματείο προσπάθησε η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με το αιτιολογικό ότι έδρασε ενάντια στο Σωματείο επειδή ...συμμετείχε σε επιτροπή απλήρωτων εργαζομένων, η οποία μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Οικοδόμων απαίτησαν και πέτυχαν την ημέρα της πρόσφατης απεργίας (23/6) την πληρωμή των δεδουλευμένων του Μάη που όφειλε η κατασκευάστρια κοινοπραξία στους 250 εργαζόμενους τεχνικό προσωπικό!

Η νέα αυτή προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αναδεικνύει το ρόλο τους, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας να «εξορίσει» κάθε συνδικαλιστή που με συνέπεια υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία του σωματείου στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προσπαθεί να εξουδετερώσει κάθε αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης. Το έχει αποδείξει με την πρακτική του ήδη αρκετές φορές. Ενδεικτικά θυμίζουμε μόνο ότι: Συναίνεσε για να καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία σε τμήματα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Συμφώνησε για να καταργηθεί το διάλειμμα στο τεχνικό προσωπικό παρά την αντίθετη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Δεν υλοποίησε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για 24ωρη απεργία στις 16 του Ιούνη με αίτημα τη διατήρηση του διαλείμματος και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του μήνα Μάη στο τεχνικό προσωπικό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του συγκεκριμένου σωματείου και σημειώνει ότι η ενέργειά του «θυμίζει άλλες εποχές και κάνει φανερό ότι εχθρός της δεν είναι η εργοδοσία, αλλά ο κάθε εργαζόμενος που διεκδικεί τα δικαιώματά του και αντιστέκεται στην τρομοκρατία της εργοδοσίας». Καλεί τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι η πλειοψηφία αυτή του Σωματείου του Μετρό είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους και ότι σαν τέτοια είναι ανάγκη να αποδυναμωθεί και να απομονωθεί.

Τους καλεί να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Οικοδόμων που με τους αγώνες και τις παρεμβάσεις του και στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι μόνιμος στόχος του είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και να δώσουν απάντηση στα σχέδια εργοδοσίας και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 29 Ιούνη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη

Μετά από σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ συγκροτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από τη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που παραδίδει το δημόσιο πλούτο στα μονοπώλια, αλλά και η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια ενός κράτους που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Λ. Στολτίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του συντονισμένου αγώνα με ξεκάθαρη αντιμονοπωλιακή γραμμή, σημείωσε: «Η πείρα που έχουμε από το προηγούμενο διάστημα δείχνει ότι όπου οι αγώνες αναπτύχθηκαν αποσπασμένα από χώρο σε χώρο ή όπου κυριάρχησαν συντεχνιακές λογικές που έβαλε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, το κίνημα είτε δεν κατάφερε να αποτρέψει αντιδραστικές εξελίξεις είτε παγιδεύτηκε στη λογική να παζαρεύει την καλύτερη δυνατή εξαγορά του για να γίνει συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν προτάσεις για το πώς θα ξεδιπλωθεί ολοκληρωμένη παρέμβαση στους διάφορους χώρους δουλειάς των πρώην ΔΕΚΟ. Εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΘ κ.ά. αναφέρθηκαν στην κατάσταση που υπάρχει στις πρώην ΔΕΚΟ, όπως η κυριαρχία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την «εισβολή» των ιδιωτών, τις πελατειακές σχέσεις κλπ.

Επίσης σημειώθηκε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ώστε σε κάθε χώρο δουλειάς, στις εργατογειτονιές και τα χωριά να ενημερωθούν τα λαϊκά στρώματα για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας που θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης το αίτημα όλοι οι τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες, το Νερό, να ενταχθούν σε (αντίστοιχους) ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς που θα διασφαλίζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού με υπηρεσίες φθηνές και ποιοτικές.

ΠΑΜΕ
Γόνιμη ανταλλαγή πείρας στην Ισπανία

Με πρόσκληση ταξικών σωματείων της Ισπανίας, που αντιτίθενται στην συμβιβασμένη γραμμή των κεντρικών συνομοσπονδιών (Γενική Ενωση Εργατών και Εργατικές Επιτροπές), αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε σε συναντήσεις και εκδηλώσεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Σαραγόσα, μεταφέροντας τον παλμό και την εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύσσει το ταξικό κίνημα στην χώρα μας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γιώργος Ποντικός από τον τομέα διεθνών σχέσεων του ΠΑΜΕ και η Βάσω Μουκάνου, αντιπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Τμήμα νέων εργαζομένων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων σε κλάδους όπως οι μεταφορές, το μέταλλο, η χημική βιομηχανία, οι τράπεζες, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις όπου οι αγωνιστές απο την Ελλάδα μετέφεραν την πείρα από τους αγώνες του ΠΑΜΕ, με καθημερινή δουλειά στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές κόντρα στον συμβιβασμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που και όταν συμμετέχει σε αγώνες το κάνει από την σκοπιά της διαχείρισης του καπιταλισμού και όχι για την ανατροπή του.

Ανταλλάχτηκαν επίσης εμπειρίες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη σε όλη την Ευρώπη η εργατική τάξη να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του κεφαλαίου. Οι Ισπανοί συνδικαλιστές κατήγγειλαν την στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν προκηρύξει γενική απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη! Οταν τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν σαρώσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τόνισαν ότι όπως το ΠΑΜΕ οργανώνει από τα κάτω τους εργατικούς αγώνες έτσι και στην Ισπανία και αλλού πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες ταξικής συσπείρωσης και οι πιέσεις για άμεση προκήρυξη γενικής απεργίας και κλιμάκωση του αγώνα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για την ανασυγκρότησή της

Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, να στηρίξουν τον αγωνιστικό πόλο στο αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, συμμετέχοντας και στη σύσκεψη - συνδιάσκεψη που γίνεται για την ανασυγκρότησή της σήμερα Σάββατο στις 10.30 στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) καλεί τους ανάπηρους και γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

«Ολοι μαζί είμαστε δυνατοί. Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους», επισημαίνει στο κάλεσμά της η ΣΕΑΑΝ. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να τους ανατρέψουμε, να κατακτήσουμε μία άλλη ανάπτυξη που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», τονίζει. Και καλεί σε αγωνιστική διεκδίκηση για να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά - αντιαναπηρικά μέτρα της κυβέρνησης, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και το Προεδρικό Διάταγμα, για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Ακόμα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και Ειδική Αγωγή, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, υλικά, τεχνικά βοηθήματα για ΑμΕΑ, για τροφεία σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής κλπ.

  • Λαϊκό γλέντι, με ζωντανή μουσική και μεζέδες που θα γίνει στον προσβάσιμο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγρού 135 και Φραγκούδη (είσοδος από Φραγκούδη) την Πέμπτη 1η Ιούλη στις 8.30 μ.μ, διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος και στα τηλέφωνα 210 51.21.411 και 6984 108.002 - 6948 940.746.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»: Τη συμμετοχή τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στην απεργία στις 29 Ιούνη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «COCA - COLA 3E», στο εργοστάσιο του Αιγίου, κατά τη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, εξουσιοδοτώντας ταυτόχρονα του ΔΣ του Σωματείου εργαζόμενων να προχωρήσει σε παραπέρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Η διοίκηση φέρεται να σχεδιάζει την απόλυση 7 εποχικών υπαλλήλων, ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν ταυτόχρονα τη διακοπή των υπερωριών στο εργοστάσιο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της υπογραφής εργοστασιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας από τις 14 Ιουνίου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕ (Ελ. Τσιάμπρας), διεκδικώντας τις δεδουλευμένες τους αποδοχές, έργα Αεροδρομίου Ελευσίνας και ΕΥΔΑΠ.

ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΒΩΒΟΥ»: Πέντε μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας «Βωβού» στο Χαλάνδρι.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η παναθηναϊκή σύσκεψη

Παναθηναϊκή σύσκεψη - συζήτηση για τα συμπεράσματα από τους αγώνες μέχρι τώρα και την οργάνωση της δράσης για το επόμενο διάστημα οργανώνει μεθαύριο Κυριακή 27 Ιούνη στις 9.30 π.μ. η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, τονίζει ότι «θεωρούμε απαραίτητη τη συζήτηση για τη συγκέντρωση της πολύτιμης πείρας από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε πιο αποτελεσματικά να δώσουμε τη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα». Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (Μιχαήλ Βόδα 4 και Μακεδονίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ