ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Ανασυγκρότηση στο πλευρό του ταξικού κινήματος

Με συγκεκριμένους στόχους πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων

Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης
Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης
Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης διοργάνωσε το Σάββατο στην Αθήνα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη τη χώρα, πανεπιστημιακούς, συνταξιούχους δικαστικούς, αιρετούς της ΤΑ, ανθρώπους του πνεύματος.

Ορίστηκαν οι άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο την ανάπτυξη της πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Τη χειραφέτηση της λαϊκής συνείδησης από την αστική «νομιμότητα», τη συνειδητοποίηση ότι το δίκαιο δεν αποτελεί θέσφατο, αλλά ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Παρουσιάζοντας εισαγωγικά τη σχετική διακήρυξη ο Αγγελος Βρεττός, μέλος της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ), τόνισε ότι σοβαρό ρόλο στην επιταχυνόμενη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα του λαού παίζει η ΕΕ. Οτι με προσχήματα το οργανωμένο έγκλημα, την «τρομοκρατία» και τη μετανάστευση, δημιουργήθηκαν νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί, ενισχύθηκε το νομοθετικό αντιλαϊκό-αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο για την καθυπόταξη των λαών.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) ανταγωνίζονται ποιο θα πάρει τα περισσότερα μέτρα κρατικής καταστολής και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με την ανοχή (ειδικά για την ΕΕ) του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Αξονες και πρόγραμμα δράσης

Η Λίνα Κροκίδη, επίσης από τη ΣΕ, παρουσίασε την απόφαση - πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα (απόφαση και διακήρυξη εγκρίθηκαν ομόφωνα), όπου υπογραμμίζεται:

-- Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος και την απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

-- Απαιτούμε να καταργηθούν τα μέτρα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Θα μας βρουν απέναντί τους σε μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης.

-- Αποκαλύπτουμε και αντιπαλεύουμε το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας.

-- Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη και απομόνωση από το λαό των μέτρων εξοικείωσης και συμμετοχής στην αστυνόμευση και τον χαφιεδισμό.

-- Δεν πειθαρχούμε ούτε υποτασσόμαστε στη «νομιμότητα» των νέων και παλιών ελληνικών και ευρωενωσιακών τρομονόμων, στις τρομοσυμφωνίες με τις ΗΠΑ, τις απόπειρες ποινικοποίησης της ριζοσπαστικοποίησης και της ταξικής πάλης.

-- Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.

-- Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό.

-- Παλεύουμε για το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ειδικά των ανηλίκων και των εξαρτημένων.

Αμεσα προγραμματίζονται: Εκδήλωση - συζήτηση, σε συνεργασία με εργατικά συνδικάτα, για τις επιθέσεις ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και την εργοδοτική τρομοκρατία. Επικαιροποίηση, επανέκδοση και παρουσίαση του φυλλαδίου «Μάθε, πάλεψε για τα δικαιώματά σου». Εκδοση, σε συνεργασία με οργανώσεις μεταναστών και τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, φυλλαδίου για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων. Δημιουργία Επιτροπής νομικής στήριξης διωκόμενων αγωνιστών του εργατικού - λαϊκού κινήματος και μεταναστών, δίπλα στη Συντονιστική Γραμματεία που θα πλαισιώνεται από ριζοσπάστες δικηγόρους, νομικούς, φοιτητές, κλπ. Ανανέωση της ιστοσελίδας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στην κατεύθυνση δημιουργίας ηλεκτρονικού περιοδικού. Ανάπτυξη σταθερών σχέσεων και επαφών με οργανώσεις αντίστοιχου περιεχομένου της ΕΕ και αλλού.

Διευρυμένη συμμετοχή

Τη σύσκεψη χαιρέτισαν εκπρόσωποι των ΠΑΜΕ, ΠΑΜΕ-ΜΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και ο δήμαρχος Νίκαιας. Τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι των τοπικών επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» από όλη τη χώρα, μεταφέροντας τα εμπόδια που βάζει η αστική «νομιμότητα» στην ανάπτυξη λαϊκών αγώνων.

Εκλέχτηκαν η Συντονιστική Επιτροπή και η Συντονιστική Γραμματεία της. Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα. Ενα καταδικάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών, και την έκδοση από τον εισαγγελέα Πειραιά εντάλματος σύλληψης για πέντε συνδικαλιστές.

Το δεύτερο, προς συμπαράσταση στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που παράνομα κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψαν παρακρατικές οργανώσεις που σχεδίαζαν χτυπήματα στην Κούβα.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στις 2-3 Ιούλη στο Πάρκο «Φιξ»

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί, στο περσινό διήμερο που διοργάνωσε το ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί, στο περσινό διήμερο που διοργάνωσε το ΚΚΕ
Πολιτικό διήμερο για τους μετανάστες διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ από την Παρασκευή ως το Σάββατο 2 και 3 Ιούλη, στο πάρκο «Φιξ» στα Πατήσια, με κεντρικό σύνθημα, «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη ώστε να μην πληρώσει την κρίση ο λαός».

Και τις δυο μέρες, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. Τα επόμενα 24ωρα διαμορφώνεται ο χώρος (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος) που αναμένεται να φιλοξενήσει και φέτος χιλιάδες εργαζόμενους, κάθε εθνικότητας. Ανάμεσα σε άλλους, στο διήμερο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή οι Κοινότητες των μεταναστών από την Τανζανία, τις Φιλιππίνες, τη Γεωργία, το Κογκό, τη Μαδαγασκάρη, το Σουδάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, την Κένυα, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία.

Θα συμμετέχουν ακόμα ο Σύλλογος απεξάρτησης για τους μετανάστες «Μοσδαϊκ», η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα και το Στέκι εργαζόμενων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλλης. Στο χώρο θα στηθούν περίπτερα του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα συζήτηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης τιυ εργατικού κινήματος και τη δεύτερη για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ. Το Σάββατο, κεντρικός ομιλητής του διήμερου θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτης και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΚΚΕ.

Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και συναυλίες με δημοτικά τραγούδια. Ξεχωριστό θα είναι το πρόγραμμα στον παιδότοπο, με χορευτικά και υπαίθρια παιχνίδια.

Οι εκδηλώσεις στο «Φιξ» στόχο έχουν να αναδείξουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα της μετανάστευσης, να αποτελέσουν μια ακόμα ευκαιρία για να συζητηθούν οι αιτίες που εξαναγκάζουν στον ξεριζωμό, οι πτυχές και οι στόχοι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαράδεκτες προτάσεις Ερογλου

Για απαράδεκτες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς κατηγόρησε τον Ντερβίς Ερογλου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, υπογραμμίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς εμμένει στο αίτημά του για χωριστές οικονομίες και εξωτερική πολιτική των «συνιστώντων κρατιδίων» και όχι κοινοτήτων. Ο Γ. Ιακώβου υποστήριξε ότι δεν επιτεύχθηκε καμιά πρόοδος στη συζήτηση για το περιουσιακό, στην τελευταία συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου, καθώς ο τελευταίος επέμεινε μόνο σε αποζημιώσεις και μάλιστα μόνο για το ένα δέκατο της πραγματικής αξίας των περιουσιών. Χτες ο Ντ. Ερογλου βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τρίτη, εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ - υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος», διοργανώνει η ΚΟΒ εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στη 1 μ.μ. στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

-- Αύριο, Τετάρτη, η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ και η οργάνωση της δράσης», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ