ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Βοηθητικός πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος

«Περιβόλι» η δήλωση στήριξης του νεοϊδρυθέντος κόμματος από τον Λ. Κύρκο

Βοηθητικός πυλώνας στη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι η νεοσύστατη «Δημοκρατική Αριστερά», το κόμμα που ίδρυσαν οι «ανανεωτές» που αποχώρησαν απ' τον ΣΥΝ. Αυτό υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τόσο οι ιδρυτές του, όσο και ο Λ. Κύρκος, που έκανε χτες δημόσια δήλωση υποστήριξης, λίγο πριν τη συγκέντρωση με ομιλητή τον Φ. Κουβέλη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Λ. Κύρκος δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια ότι το νέο κόμμα θα αγωνιστεί «για ριζοσπαστικές λύσεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, όχι φωνακλάδικη στήριξη των λαϊκών αγώνων», ότι θα δώσει «νέα ορμή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό», σε «ασυμφιλίωτη πάλη κατά των φαινομένων βίας και του αριστερίστικου εξτρεμισμού», όπου βεβαίως εντάσσει και τους αγώνες του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Πρόσφατα, ο Φ. Κουβέλης αποκήρυξε τους αγώνες των ναυτεργατών, συντασσόμενος με τη χυδαία προπαγάνδα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων - συνοδοιπόρων της.

Το θράσος χτυπά «κόκκινο» στο σημείο όπου ο Λ. Κύρκος ζητά ενεργοποίηση υπέρ του κόμματος αυτού «των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του ο λαός και που εκφράστηκαν τόσο πανηγυρικά στα μεγάλα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης»! Ουσιαστικά, ο Λ. Κύρκος καλεί το λαό να βάλει τα δυνατά του ώστε το σύστημα να ξεπεράσει την κρίση, καθώς ζητά να αναληφθεί «το μερτικό της ευθύνης μας» για την κρίση και διαμηνύει τη διαθεσιμότητα του χώρου που εκφράζει «να προσφέρει την πείρα, την έμπνευση και το πάθος» για το ξεπέρασμά της.

Μιλώντας στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση ο Φ. Κουβέλης απαρίθμησε τους άξονες του κόμματός τους, που είναι «δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική». Αναλύοντάς τους περαιτέρω, υπεραμύνθηκε του συστήματος, λέγοντας πως γι' αυτούς «δεν υπάρχει άλλο πεδίο έξω από τη δημοκρατία» και πως «σταθερό χωρίς ταλαντεύσεις είναι το "ναι" μας στην Ευρώπη».

Για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται απέναντι απ' τον αγωνιζόμενο λαό λέγοντας ότι δε «θεωρούν άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύουν συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Αναπαρήγαγε ακόμα τα εκβιαστικά διλήμματα, με τα οποία βομβαρδίζεται ο λαός για να συναινέσει στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του, λέγοντας «το πανύψηλο διψήφιο έλλειμμα και το υπέρογκο τριψήφιο χρέος δεν είναι ψέματα. Η απειλή αδυναμίας δανεισμού είναι παρούσα. Ούτε ο τιμάριθμος του 6% είναι ψεύτικος. Πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο Φ. Κουβέλης δεν κατάφερε παρά να επιβεβαιώσει τους δεσμούς «αίματος» που συνδέουν και το δικό του νεοσύστατο κόμμα με τους άλλους φορείς του οπορτουνισμού, εισηγούμενος ακόμα «ομοσπονδιακή δημοκρατική ενοποίηση» της ΕΕ, «έλεγχο της ΕΚΤ, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ερευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ερευνητικό πλοίο επί δύο μέρες έπλεε 8 μίλια νότια από τις ελληνικές ακτές της Θράκης και βόρεια της Σαμοθράκης

Τετελεσμένα γύρω από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, ενώ είναι σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για τις σχετικές διευθετήσεις, ειδικά μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Το σκοπό αυτό υπηρετούν οι υποθαλάσσιες έρευνες σε περιοχές που χωρίς καμία αμφισβήτηση ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την έξοδο του υδρογραφικού πλοίου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ».

Το εν λόγω πλοίο πραγματοποίησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μόλις 8 ν. μίλια νότια από τις ελληνικές ακτές της Θράκης και 15 ν. μίλια βόρεια των ακτών της Σαμοθράκης, δηλαδή στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θράκης. Σημειώνεται πως το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας συνίσταται στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού των διεθνών υδάτων από την πλησιέστερη χώρα.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, στη διάρκεια του διήμερου 29 και 30 Ιούνη, έκανε ένα διαρκές πήγαινε - έλα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και το αντίθετο, μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης τέμνοντας το θαλάσσιο δρόμο που συνδέει το ελληνικό νησί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιώντας ανά τακτά διαστήματα στάσεις, ενδεικτικό ότι διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες.

Μάλιστα, το βράδυ της 29ης Ιούνη άναψε και φώτα στο βυθό ενδεικτικό ότι κατέβασε μηχανήματα για υποθαλάσσιες έρευνες, ενέργεια που σαφώς συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τελικά χτες στις 16.45 το τουρκικό πλοίο αγκυροβόλησε στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου, χωρίς να είναι γνωστό το πρόγραμμά του. Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί με το «Χόρα» το 1976 και το «Σισμίκ» το 1987.

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθούνταν διακριτικά από την κανονιοφόρο «Πολεμιστής», ενώ όταν το ελληνικό πλοίο έστειλε σήμα προς το τουρκικό ερευνητικό, καλώντας το να σταματήσει τις έρευνες γιατί βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό αδιαφόρησε επιδεικτικά να απαντήσει.

Βγήκαν στη ρούγα τα δεκανίκια

Με ένα άρθρο, που θα το ζήλευαν από τον εφοπλιστή Βεντούρη, μέχρι τον Πορτοσάλτε του Αλαφούζου, τον προβοκάτορα Πάγκαλο και τον Καρατζαφέρη, ο Ανδρέας Νεφελούδης, εκ της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (Κουβέλης και λοιποί) αποδεικνύει το ρόλο του εν λόγω αναχώματος: Ενάντια στις απεργίες, ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, ενάντια (φυσικά) στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, υιοθετώντας μια μαύρη και συκοφαντική επιχειρηματολογία, βγαλμένη από αραχνιασμένα ντουλάπια της προπαγάνδας. Το άρθρο τιτλοφορείται «Το δικαίωμα της επιλογής, ο φασισμός του ΠΑΜΕ και ο ολοκληρωτισμός του ΚΚΕ». Φιλοξενείται στον ιστότοπο της «ανανεωτικής αριστεράς». Εκεί, ο Νεφελούδης χαρακτηρίζει «φασιστική τρομοκρατία» την απεργία στις 23 Ιούνη στο λιμάνι του Πειραιά (τον ίδιο χαρακτηρισμό έκανε και ο ΛΑ.Ο.Σ.) και συναγωνίζεται τον Γκαίμπελς, όταν ισχυρίζεται ότι οι ναυτεργάτες και οι άλλοι εργάτες που βρίσκονταν στους καταπέλτες «διέφεραν από τους Ματατζήδες που δέρνουν τον κόσμο, μόνο κατά τη στολή, ασπίδες τα ΜΑΤ μπλουζάκια και καδρόνια αυτοί»!

Εκεί, όμως, που ξεπερνάει τον εαυτό του, είναι όταν συκοφαντεί με τον πιο χυδαίο τρόπο το ΚΚΕ. Λέγοντας ότι στη Ζώνη του Περάματος είναι «κάτι σαν σκοτεινός μηχανισμός, στοά ή και κάτι χειρότερο που καθορίζει ποιοι δουλεύουν, πόσες μέρες, σε ποιο συνεργείο κ.λπ. Να θυμηθούμε τον πιο βάρβαρο καπιταλισμό που προωθούν οι συνδικαλιστικές εξαρτήσεις στον τομέα της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια; Να δούμε τέλος τι θα αποκαλυφθεί όταν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Καλλικράτη θα αποκαλυφθεί η καταχρέωση δήμων όπου ήταν πλειοψηφία το ΚΚΕ και για ποιους λόγους;». Ξερνάει χολή και ασυνάρτητα, κατασκευασμένα ψέματα σε βάρος του ΚΚΕ. Ειδικά για τις συκοφαντίες σχετικά με τη Ζώνη, αναμασά τις καταγγελίες που κάνουν κάτι απολειφάδια της εργοδοσίας για να χτυπήσουν το συνδικάτο και τις κατακτήσεις του. Την ίδια συκοφαντία κάνουν εδώ και κάμποσες μέρες και οι έμμισθοι προπαγανδιστές του Αλαφούζου. Το ίδιο σκονάκι φαίνεται πως διαβάζουν όλοι.

Παίζει το ρόλο του, εκείνο του οπορτουνισμού, στο πλευρό της αστικής τάξης και της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και βάζει στο στόχαστρο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ εξαπολύοντας λάσπη. Δείχνει, όμως, πραγματικά ποιος είναι ο ρόλος αυτής της «αριστεράς», όταν αναρωτιέται: «Ποιος μικροφασίστας είναι αυτός που θα μας περιορίσει το όποιο δικαίωμα στην επιλογή να κάνουμε αυτό που θέλουμε, όποτε και όπως το θέλουμε» (σ.σ. να ταξιδέψουμε και να «κάνουμε τις βουτιές μας»). Στρέφεται - όπως κάθε εργοδοτικός που παλεύει να κερδίσει τα εύσημα του κεφαλαίου - ενάντια σε κάθε απεργία, σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε αγροτικό μπλόκο, σε κάθε κατάληψη σχολείου και πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, ενάντια σε κάθε μορφή πάλης. Τέτοια φιντάνια ευδοκιμούν στο θερμοκήπιο της «αριστεράς» που οραματίζονται ο Κουβέλης, αλλά και οι μέχρι πρότινος συνδαιτυμόνες του στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να τους χαίρονται η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές και τα άλλα τσιράκια τους.


Ε. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ