ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Με προκλητικά επιχειρήματα η κατεδάφιση

Το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του μνημονίου, ανεξάρτητα αν θα το καταψηφίσουν δημαγωγικά

Πόλεμος στον πόλεμο για το Ασφαλιστικό! Αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα επιλογή για την εργατική τάξη
Πόλεμος στον πόλεμο για το Ασφαλιστικό! Αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα επιλογή για την εργατική τάξη
Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν τελικά οι ανατροπές και στα Εργασιακά. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα. Την ερχόμενη βδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί την Πέμπτη 8 του Ιούλη.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι δεν κάνει καμία αλλαγή σε σχέση με όσα προβλέπονταν αρχικά και ανέφερε μόνο ότι για την περίπτωση της διαιτησίας, εάν «οι κοινωνικοί εταίροι» καταλήξουν σε κοινή συμφωνία, τότε θα δεχθεί την απόφασή τους και θα την ενσωματώσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Για το πάγωμα των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι δεν περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο, επειδή υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των θεμάτων μέχρι το Δεκέμβρη του 2010. Εάν, συνέχισε, και σε αυτό το θέμα συμφωνήσουν οι «κοινωνικοί εταίροι» και είναι η συμφωνία συμβατή με το μνημόνιο, τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί τη θέση τους, αλλιώς, όπως είπε, «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βάζει το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, εκβιάζοντας να υπογράψουν μόνοι τους το πάγωμα των μισθών τους, διαφορετικά θα το κάνει η ίδια με νόμο.

Ο Α. Λοβέρδος ομολόγησε ακόμα ότι οι προωθούμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Ο ίδιος προανήγγειλε την εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης για το Ασφαλιστικό με βάση τα όσα προβλέπει το μνημόνιο.

Κατά τον Α. Λοβέρδο, το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση είναι καλύτερο και δικαιότερο από το ισχύον και ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η μείωση των συντάξεων με την εφαρμογή των μέτρων θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 7%.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Η. Μόσιαλος παρουσίασε τα μέτρα του νομοσχεδίου ως μονόδρομο, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη εσωκομματική ομοφωνία στο τερατούργημα. Η ΝΔ, διά του Γ. Βρούτση, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει ορισμένες από τις διατάξεις του.

Ο Κ. Βελόπουλος, από τον ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής παρά το γεγονός ότι το κόμμα του στήριξε στη σχετική ψηφοφορία το διαβόητο μνημόνιο με την τρόικα. Ο Μ. Κριτσιωτάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε αντίθετος, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι ασκεί μια «νεοφιλελεύθερη πολιτική», που είναι «εκτός της λαϊκής εντολής που της δόθηκε».

Εκτός από τον Γ. Παναγόπουλο, στην επιτροπή μίλησε χτες και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε τις διατάξεις για τα Εργασιακά, λέγοντας ότι με αυτές «τείνουμε προς την σημερινή σύγχρονη Ευρώπη».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ζήτημα συνταγματικότητας για πέντε σημεία

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πέντε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Η γνωμοδότηση δεν έχει άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα, αλλά επί της ουσίας ενθαρρύνει προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά:

- Τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ.

- Τη διάταξη που προβλέπει να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τα ποσά των συντάξεων στο Δημόσιο και η αναπροσαρμογή τους. Θεωρεί ότι το ύψος των συγκεκριμένων συντάξεων πρέπει να ορίζεται με νόμο.

- Τη διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

- Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.

- Αλλες επιμέρους διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, όπως η υπαγωγή των εργαζομένων της Βουλής στο ΙΚΑ, η ρύθμιση που θεσπίζει όριο ηλικίας στους δικαστές που πλέον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Παραπέμπονται πέντε πρώην υπουργοί

Σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, παραπέμπονται 5 πρώην υπουργοί της ΝΔ - από τους 6 που πρότειναν 125 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την περασμένη Τρίτη, με παρόντες 282 βουλευτές . Παραπέμπονται ο Ευάγγελος Μπασιάκος (194 υπέρ, 81 κατά, 2 «παρών», 4 λευκά, 1 άκυρο), ο Πέτρος Δούκας, (υπέρ 177, κατά 81, «παρών» 13, άκυρα 11), ο Αλέξανδρος Κοντός (υπέρ 186 ψήφοι, κατά 77, «παρών» 4, άκυρα 15), ο Γιώργος Βουλγαράκης (υπέρ 167, κατά 91, «παρών» 17, λευκά 1, άκυρα 6) και ο Θ. Ρουσόπουλος (υπέρ 198, κατά 73, «παρών» 7, λευκά 4). Οσον αφορά τον Κ. Κιλτίδη υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 49 βουλευτές, 212 «παρών» 16, άκυρα 5. Η υπόθεση της παραπομπής θα απασχολήσει 5μελές δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει το βάσιμο των κατηγοριών.

Κ. ΖΙΩΓΑΣ
Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση

Κατά την ακρόαση φορέων που έγινε στη χτεσινή, πρωινή συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Κ. Ζιώγας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, τονίζοντας ότι θίγεται το σύνολο της εργατικής τάξης και δεν υπάρχει κανένας κερδισμένος, όπως ψευδώς ισχυρίζονται διάφορα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει συνθήκη της ΕΕ που να μη θέτει θέμα μείωσης του «εργατικού κόστους» και κατήγγειλε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να απαλλαγεί το κράτος από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της Ασφάλισης.

Αναφερόμενος στον κλάδο των οικοδόμων, είπε ότι από τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα μισά αφορούν οικοδόμους, αφού βρίσκουν το θάνατο 75 περίπου άτομα το χρόνο, ενώ αρκετοί είναι οι σακατεμένοι και οι εργαζόμενοι με ανήκεστες βλάβες. Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και τα Ανθυγιεινά, είπε και κατήγγειλε ότι ενώ μέχρι σήμερα για κάθε τετραγωνικό μέτρο που χτίζεται, απαιτούνταν 2,5 ένσημα, τώρα και αυτό καταργείται.

Συνεργάτης της τρόικας η ΓΣΕΕ

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, διά του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου, εμφανίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην ακρόαση φορέων για το ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο. Για το μεν πρώτο, ζήτησε «να αποφευχθεί η βίαιη προσαρμογή των ρυθμίσεων» και «να μη θιγούν από τις αλλαγές οι εργαζόμενοι πριν την 1/1/1983». Αυτή είναι η γραμμή των αντιρρήσεων που εγείρει η ΓΣΕΕ σε σχέση με το τερατούργημα. Να γίνουν λάου λάου οι ανατροπές και να προωθηθούν με τη μέθοδο του σαλαμιού. Γιατί; Για να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Για το νομοσχέδιο σχετικά με τα Εργασιακά, η ΓΣΕΕ ζήτησε να μη νομοθετήσει η κυβέρνηση το τριετές πάγωμα των μισθών, αλλά να αφήσει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση. Με τι πρόταση όμως προσέρχεται σε αυτές; Σύμφωνα με διαρροές, η ΓΣΕΕ ζητάει αύξηση γύρω στο 1%, όσο δηλαδή υπολογίζει το μέσο πληθωρισμό της ΕΕ! Δηλαδή, αύξηση μερικών λεπτών του ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις. Δηλαδή, πάγωμα των μισθών και επί της ουσίας μείωσή τους! Δηλαδή, ό,τι ζητάει και η κυβέρνηση με την τρόικα και ό,τι ψιθυρίζουν στο αυτί του Παναγόπουλου τα κυβερνητικά στελέχη. Με τη μόνη διαφορά ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είναι επίσημο μέλος της τρόικας, αλλά ο καλύτερος «εξωτερικός συνεργάτης» της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ