ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σιγοντάρει το «πάγωμα» των μισθών

Συντονισμένη με την κυβέρνηση και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, ενθαρρύνει την υπογραφή Σύμβασης με μηδενικές αυξήσεις

Πλάτες, για να περάσει το τριετές «πάγωμα» των μισθών βάζει η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι η εφαρμογή του μνημονίου και των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων είναι η πρώτη προτεραιότητά της, ενώ το «όχι» είναι δημαγωγικό.

Η «γραμμή» της Ρηγίλλης, όπως εκφράστηκε χτες διά του εκπροσώπου της ΝΔ, συμπίπτει πλήρως με αυτήν της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που επιθυμούν να περάσει το τριετές πάγωμα των μισθών μέσω της υπογραφής νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», η οποία όμως θα επιτυγχάνει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα που προβλέπεται στο μνημόνιο.

«Η ΝΔ πιστεύει ότι το "πάγωμα" των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν είναι λύση», δήλωσε χτες ο Π. Παναγιωτόπουλος, δίχως βέβαια να αμφισβητήσει στο ελάχιστο την πρόβλεψη του μνημονίου ότι «οι κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια».

Αντίθετα, η ΝΔ εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μέσω της νέας ΕΓΣΣΕ. «Γι' αυτό και ενθαρρύνουμε, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους εργοδότες και τους εργαζομένους να προχωρήσουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για να γίνει δυνατή η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην «ωριμότητα των κοινωνικών εταίρων».

Εντελώς υποκριτική και δημαγωγική ήταν η φραστική αντίθεση της ΝΔ στην άγρια φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων γενικότερα. Προκειμένου όμως να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά των βολικών «κερδοσκόπων», που προκαλούν τάχα το κύμα της ακρίβειας.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προστατέψει τους καταναλωτές από το νέο κύμα ακρίβειας, που προκαλούν οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας ότι «ο πρωθυπουργός αφήνει τον καταναλωτή να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κερδοσκόπου, που λυμαίνεται την ελληνική αγορά»...

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Πολιτική Επιτροπή θα εκλέξει τον Α. Λυκουρέντζο στη θέση του γραμματέα του κόμματος, ενώ θα αναδείξει τα αιρετά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για τις νεοσύστατες θέσεις των δύο αντιπροέδρων φαίνεται πως «κλείδωσαν» τα ονόματα των Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καλά κρυμμένα τα κανάλια της μίζας

Στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των τραπεζών και των οφ σορ εταιρειών κρύβονται οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της «ΖΗΜΕΝΣ» προς πολιτικούς, ενώ οι όποιες αναφορές γίνονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας σε χρηματισμούς πολιτικών από διάφορους μάρτυρες, παραμένουν προς το παρόν ανώνυμες.

Χτες έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ερεύνησε τα πρώτα 25 από τα 59 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ», χωρίς όμως - όπως αναγνωρίζει η ίδια - να κατορθώσει να ρίξει φως στη ροή του «μαύρου χρήματος» της γερμανικής πολυεθνικής.

Η Τράπεζα εξέτασε τις συναλλαγές 25 προσώπων (στελεχών της «ΖΗΜΕΝΣ», του ΟΤΕ, χρηματιστών και παρένθετων προσώπων), αλλά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν κατέληξε σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση, αλλά και την τελική διάθεση των χρηματικών ποσών.

Κατά τη διερεύνηση των λογαριασμών και την αναζήτηση παραστατικών, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της «ΖΗΜΕΝΣ», ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοροπωλησία μετοχών. Οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ότι δεν κατέστη δυνατή η αναζήτηση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την κατάθεση στην ανακρίτρια του Φ. Κίντου, που ήταν συνέταιρος με τον Γ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διαχειριζόταν τον τραπεζικό λογαριασμού του Π. Μαυρίδη (χειριστή των «μαύρων ταμείων» της «ΖΗΜΕΝΣ»), κατά καιρούς γινόταν μεταξύ τους συζητήσεις για χρηματισμό πολιτικών.

Είπε ακόμα ότι ο νόμος Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, διευκόλυνε τη «ΖΗΜΕΝΣ» να φέρει λεφτά στην Ελλάδα, αξιοποιώντας ένα δίκτυο από τραπεζίτες και διάφορες εταιρείες.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Ξεκίνησε η τετράμηνη οικονομική εξόρμηση

Στόχος η ενίσχυση, βελτίωση και ανάπτυξη του Ιδρύματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες η τετράμηνη οικονομική εξόρμηση Ιούλη - Οκτώβρη, που αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Αμεσα ανταποκρίθηκαν με σχετικές προσφορές: Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με 1.000 ευρώ, το σύνολο των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος και οι οικογένειές τους με (8 επί 100), συνολικά 800 ευρώ.

Επίσης, οι: Νότα Τσάμη 200 ευρώ, Τσιαπάρας Λεωνίδας 100 ευρώ, Αχιλλέας Ντούσιας 100 ευρώ, Δημητριάδη Ναυσικά 50 ευρώ, Γιώργος Ζάχαρης 100 ευρώ, Ευθυμία Γ. 100 ευρώ, Λύτρα Ευαγγελία 100 ευρώ, Νικολάου Γρηγόρης 50 ευρώ, Ραπτοπούλου Λία 10 ευρώ, Κανιάρη Αικατερίνη 150 ευρώ, Μαλάμου Ολγα 100 ευρώ, Παρασκευοπούλου Ευαγγελία 350 ευρώ, Γιαννακοπούλου Μαρίκα 20 ευρώ, Ρούγας Θέμης 50 ευρώ.

Το ΔΣ του ιδρύματος κάνει έκκληση σε όλους τους φίλους του «Σπιτιού του Αγωνιστή» να ανταποκριθούν στην οικονομική εξόρμηση που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία, βελτίωση και ανάπτυξη του ιδρύματος. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι κοινή προσπάθεια όλων μας, κάθε οικονομική προσφορά είναι αποδεκτή, τονίζεται σχετικά.

Σημειώνεται ότι η πιο ασφαλής λύση του προβλήματος βρίσκεται - σχηματικά - στην εξασφάλιση 1.500 ενισχυτών σε όλη τη χώρα, με προσφορά 100 ευρώ, κάθε χρόνο. Η ανταπόκριση που εκδηλώνεται, ήδη, σ' αυτήν την κατεύθυνση, είναι θετική.

Οι καταθέσεις ενισχύσεων γίνονται με αποδείξεις:

-- Στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στο Μπραχάμι, Ομήρου 35, κοντά στο σταθμό Μετρό Αγ. Δημητρίου (τηλέφωνα: 210-9769.036, 210-9738.417).

-- Στον ταμία του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», σ. Ν. Τσιούνη (Κάνιγγος 27, Π.Ο. Λογιστών, 5ος όροφος, τηλ: 210-3810.081.

-- Σε όλα τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο λογαριασμό 040/768014-73.

-- Σε όλα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, στο λογαριασμό 5023-048023-175.

Ψέμα πάνω στο ψέμα για τον τουρισμό

Είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή: «Σε δειγματοληπτική έρευνα σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, μόνο σε 77, οι ακυρωμένες νύχτες ανέρχονται σε περίπου 40.000, μετά από τα επεισόδια του Απριλίου και τις σκηνές από τα λιμάνια μας, που κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά! (...) Ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι από το εξωτερικό θα σκέφτονταν να έρθουν, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν την επόμενη χρονιά».

Ψέμα πάνω στο ψέμα και κινδυνολογία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των εργατικών αγώνων. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την ομολογούν οι ίδιοι που κονομάνε από τον τουρισμό στην Ελλάδα, είτε με κρίση, είτε χωρίς. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δημοσίευμα από ελληνικό δικτυακό τόπο ειδήσεων, στις 22 Ιούνη 2010: «Η γερμανική εφημερίδα ''BILD am Sonntag'' γράφει: ''Μια εβδομάδα στην Ελλάδα με μόνο 188 ευρώ, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια είναι το κόστος των διακοπών, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας και είναι σχεδόν φθηνότερα να κάνει κανείς διακοπές στην Ελλάδα από το να μείνει σπίτι του''. Για το ίδιο θέμα, ο Μάριο Κόπερς, εκπρόσωπος του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου TUI, λέει: ''Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα συμφέρει όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια'', αφού οι τιμές είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 15%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η έκπτωση φτάνει το 40%. Ο ίδιος παρατηρεί ότι η πτώση των τιμών οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στο ότι είχε προκύψει αναντιστοιχία παρεχομένων υπηρεσιών και κόστους διακοπών. ''Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συχνά χρεώνουν επιπλέον, λ.χ. τις ομπρελοξαπλώστρες'' επισημαίνει διευθύντρια τουριστικού γραφείου στο Βερολίνο''. Η TUI (...) προσφέρει έκπτωση μέχρι και 100 ευρώ το άτομο, σε 70 ξενοδοχεία της Ελλάδας, σε όποιον κλείσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οπως δηλώνει εκπρόσωπος του γραφείου, ''πριν από μια εβδομάδα, ήμασταν 5% πίσω σε σχέση με την περσινή περίοδο. Τώρα το ποσοστό έχει ήδη κατέβει στο 2%''. Τη θετική τάση επιβεβαιώνει και ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook, εκτιμώντας ότι ''οι κρατήσεις υστερούν τώρα μόνο κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Πολλά ξενοδοχεία μάς παρέχουν τώρα έκπτωση, μεταξύ 20 και 30%, την οποία με τη σειρά μας μεταφέρουμε στους πελάτες μας'', αναφέρουν εκπρόσωποί του».

Με άλλα λόγια, για τις πολυεθνικές του τουρισμού, που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών από το εξωτερικό, τα πράγματα πάνε πρίμα, όπως και για τους μεγαλοξενοδόχους της Ελλάδας. Ποιοι στενάζουν; Οι μικροί του κλάδου. Γιατί; Επειδή το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη. Αλλωστε, τον Απρίλη που μας πέρασε, πριν ξεκινήσει η προπαγάνδα περί καταστροφής δήθεν του τουρισμού από τις κινητοποιήσεις, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) εκτιμούσε ότι το 2010 η πτώση στην τουριστική κίνηση θα έφτανε το 15%, «με την ελπίδα ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να περιορίσουν τη μείωση στο 10%». Οπως αποδεικνύεται, η πτώση είναι αμελητέα για την τσέπη των μεγαλοπρακτόρων, οι οποίοι άλλωστε θα ρεφάρουν την όποια χασούρα από τους φθηνότερους ξενοδοχοϋπάλληλους που τους παρέχει πλέον η νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ. Και κάτι τελευταίο. Η όποια μείωση στον τουρισμό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, όπως λέει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος TUI AG, ο οποίος ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία οργάνωσης ταξιδιών στην Ευρώπη, κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Γενάρης - Μάρτης 2010) ζημίες ύψους 265 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 606 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ